Τα Γιάννενα δεν ξεχνούν τον άδικο χαμό όσων καταδικάστηκαν σε θάνατο από τα στρατοδικεία το καλοκαίρι του 1948.

Ads

Για ακόμα μία χρονιά, το Σάββατο, όπως το τελευταίο Σάββατο κάθε Αυγούστου μετά την ιστορική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 1983, τα Γιάννενα τίμησαν τη μνήμη των εκτελεσθέντων Γιαννιωτών, νέων ανδρών και γυναικών που καταδικάστηκαν σε θάνατο το καλοκαίρι του 1948 από το Εκτακτο Στρατοδικείο με την κατηγορία της συνεργασίας με τους αντάρτες του ΔΣΕ.

Στην «Υπόθεση Πρίντζου», που πήρε το όνομά της από την πιο γνωστή κατηγορουμένη, την Ευτυχία Πρίντζου, στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης, κατηγορήθηκαν 114 άτομα και τα μεσάνυχτα της 23ης Ιουλίου καταδικάστηκαν σε θάνατο 48, από τους οποίους οι 16 εκτελέστηκαν στο Σταυράκι. Ακόμα δύο δίκες εκείνο το καλοκαίρι είχαν ως αποτέλεσμα και άλλες θανατικές καταδίκες και εκτελέσεις.

Στην εκδήλωση παρέστησαν πολλά μέλη των οικογενειών των εκτελεσθέντων, ανάμεσά τους σε κάποιες περιπτώσεις και τα παιδιά τους, που βρέθηκαν τότε στον τόπο της εκτέλεσης και άφησαν σήμερα μερικά λουλούδια στο μνημείο μαζί με τα δικά τους παιδιά και εγγόνια και με βουβή τη συγκίνηση στο πρόσωπό τους. Είναι άλλωστε μια εκδήλωση που υποδειγματικά όλα αυτά τα χρόνια επιδιώκει να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη των ανθρώπων και να εκφράσει τη θλίψη απέναντι σε γεγονότα που έφεραν τον πόνο και την απώλεια στην πόλη.

Ads

«Διερωτώμαι πάνω στο νόημα της θυσία σας. Ποιος κακός δαίμονας της Ιστορίας απαίτησε να κοπεί το νήμα της ζωής σας πάνω στον ανθό της νιότης σας; Εν ονόματι ποιας απάνθρωπης, ανύπαρκτης και αστήρικτης βεβαιότητας απαιτήθηκε η θυσία σας; Λένε ότι η Ιστορία δεν διδάσκει. Αν αυτό ισχύει, τότε προφανώς η ευθύνη δεν ανήκει στην Ιστορία. Ανήκει σε εμάς. Που δεν προσπαθούμε να τη δούμε όπως είναι, αλλά όπως θα θέλαμε να είναι. Προκειμένου να συμβάλει στην επιτυχία των επιδιώξεών μας», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Στην εκδήλωση, που ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, παρέστησαν η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, συλλόγων, παρατάξεων κ.ά.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών