Η δεκαετία του 1920 σηματοδότησε την έκρηξη της σεξουαλικής ελευθερίας, της γυναικείας χειραφέτησης και της παρακμιακής σαγήνης. Κι όπως πάντα, έτσι και τότε τα ρούχα της εποχής ήταν εμποτισμένα με όλα ετούτα τα γοητευτικά χαρακτηριστικά. 

Ads

Απαλλαγμένη από τη φρίκη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η δεκαετία του 1920 ήταν μια ιδιαίτερη ενεργή περίοδος που έφερε μαζί της μια μεγάλη κοινωνική αλλαγή.

Ο χώρος της μόδας δεν ήταν εξαίρεση. 

image

Ads

Η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουίζ Μπρουκς στα γυρίσματα του «Prix De Beauté» στο Παρίσι, το 1929. Ήταν το απόλυτο flapper girl. 

Το flapper girl ήταν το it girl της δεκαετίας του 1920. Μια γυναίκα που αγκάλιαζε τη σεξουαλικότητά της και ζούσε μια γεμάτη ζωή με αίγλη. 

Φορούσε κοντή φούστα, είχε κοντά μαλλιά, έπινε, κάπνιζε, οδηγούσε, άκουγε τζαζ, χόρευε charleston και γενικώς παραβίαζε τους κανόνες της «κοινωνικής ευπρέπειας», όπως αυτοί είχαν καθοριστεί μέχρι τότε. 

image

image

Τα κοινωνικά ήθη χαλάρωσαν λίγο. Εικόνες που κάποτε θα είχαν θεωρηθεί άσεμνες γίνονταν όλο και περισσότερο αποδεκτές. Όπως αυτό το κομψό πορτρέτο της Μπέσι Λοβ, παραπάνω. Η Λοβ ήταν ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου και μεταξύ άλλων έκανε το Charleston πολύ δημοφιλές. 

image

Η σταρ του βωβού κινηματογράφου Νόρμα Τάλματζ, ντυμένη με πλούσιο πολυτελές μετάξι που άρχισε να γίνεται δημοφιλές την περίοδο αυτή. Το ίδιο και τα πιο φτηνά υποκατάστατά του. 

image

Ο Μορίς Σεβαλιέ, ένας από τους πιο διάσημους ηθοποιούς της περιόδου στη Γαλλία, μαζί με τη σύζυγό του και τη συνάδελφό του Ιβόνη Βαλέ. 

image

Επίσης σταρ του βωβού κινηματογράφου, ο Ρούντολφ Βαλεντίνο εδώ με τη σύζυγό του και σχεδιάστρια κοστουμιών Νατάσα Ραμπόβα. 

image

Ακόμη ένα μοδάτο flapper girl. Η πολωνικής καταγωγής χορεύτρια Τζίλντα Γκρέι μετανάστευσε στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμη παιδί και διέδωσε τον χορό shimmy. 

image

Το shimmy προηγήθηκε του charleston και θεωρήθηκε ένας χορός τόσο «άτακτος» – κοινώς άσεμνος – που απαγορεύτηκε. 

 

image

Ο θεατρικός συγγραφέας Νόελ Κάουαρντ και η μούσα του Γερτρούδη Λόρενς στο «London Calling», 1923. 

image

image

Οι δίδυμες χορεύτριες «Dolly Sisters» που εντυπωσίαζαν το κοινό τους με βαριετέ όπως αυτά που παρουσιάζονταν στο Μουλέν Ρουζ. 

image

image

Την δεκαετία του 1920 η μόδα ήθελε την σιλουέτα να μην σχηματίζεται αυστηρά. Τα κυματιστά και ριχτά με λεπτεπίλεπτα υφάσματα έγιναν συνώνυμα του σικ. 

image

Η Αντρέ Σπινέλι στο Παρίσι το 1927. Εδώ με μια υπέροχα στολισμένη δημιουργία της εποχής. Φορέματα που έφτασαν τον ερωτισμό στα ύψη και φοριόντουσαν στα παρισινά νυχτερινά κέντρα όπως το θρυλικό Μουλέν Ρουζ. 

image

Ο Φρεντ Αστέρ με την αδελφή του Αντέλ τη περίοδο που η καριέρα του απογειωνόταν. Το ρούχο της Αντέλ είναι χαρακτηριστικό της εποχής και δείχνει ότι οι νόρμες των δυο φύλων είχαν αρχίσει να αλλάζουν. 

Οι παραπάνω φωτογραφίες θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Φωτογραφίες και τζαζ μόδα της δεκαετίας του 1920» στο Μουσείο Μόδας και Υφασμάτων του Λονδίνου. Προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές και το αρχείο του φωτογράφου James Abbe και παρουσιάστηκαν στον Guardian. 

Τα «it» της δεκαετίας του 1920

To flapper girl ήταν το κορίτσι που δεν είχε γίνει ακόμη γυναίκα και ο όρος προήλθε από τα ρούχα της εποχής. Οι γυναικείες καμπύλες δεν τονίζονταν, τα ρούχα ήταν φαρδιά και περισσότερο γλιστρούσαν στο κορμί παρά το αγκάλιαζαν, η μέση των ρούχων κατέβηκε στους γοφούς για να μην τονίζεται ενώ τα εσώρουχα δεν ενίσχυαν πια το στήθος. 

Τα κοντά μαλλιά, το έντονο σκούρο μακιγιάζ – σμόκι σήμερα – τα μακριά κοσμήματα και τα καπέλα – αξεσουάρ συμπλήρωναν την εικόνα. Για πρώτη φορά δε, φορέθηκαν και αποκαλυπτικά ρούχα που άφηναν κομμάτια του κορμιού γυμνά. Λεπτές τιράντες και αποκαλυπτική πλάτη ήταν τα χαρακτηριστικά του πιο σικ φορέματος της εποχής. 

flapper dress 

image

Εσώρουχα 

image

Καπέλα 

image

Κοσμήματα – Μακιγιάζ 

image

image

Μαγιό 

image

Χτένισμα 

image

image