Όταν σήμερα δημοσιογράφοι μιλούν για κρίση στο επάγγελμα και την αρνητική εικόνα που έχει η κοινωνία για τον κλάδο, καλό είναι να ακολουθήσουν το παράδειγμα της μαχητικής και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας που ασκούν άνθρωποι σαν Γιώργο Μπέρτσο που έφυγε χθες από τη ζωή.

Ads

Η συνέντευξη που παίρνει ο τότε δημοσιογράφος της εφημερίδας «Έθνος» από τον Γρηγόρη Λαμπράκη, γίνεται αφορμή μιας δυνατής σχέσης φιλίας και αλληλοεκτίμησης  μεταξύ των δύο ανδρών. Έτσι, όταν τον Μάιο του 1963 τον καλεί στο γραφείο ο τότε αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Ελευθερία» Γιώργος Ανδρουλιδάκης, για να του αναγγείλει τη δολοφονία Λαμπράκη και στη συνέχεια να του πει «Σαλονικιός είσαι, ανέβα επάνω να δεις τι έγινε», ο Μπέρτσος έχει ένα επιπλέον κίνητρο στην αναζήτηση της αλήθειας.    

Φτάνοντας στην πόλη που γεννήθηκε το 1936 διαπιστώνει από την πρώτη στιγμή ότι η θεωρία του τροχαίου ατυχήματος είναι διάτρητη, ενώ βλέπει πως συντελείται μια τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης των πραγματικών γεγονότων. Από την επόμενη κιόλας ημέρα μαζί με τους Γιάννη Βούλτεψη της εφημερίδας «Αυγή» και  Γιώργο Ρωμαίο από το «Βήμα» οργανώνουν το δικό τους δημοσιογραφικό «τρίκυκλο της Δημοκρατίας», στο οποίο, κατά τον Βούλτεψη «η μία ρόδα γυρίζει τρελά» εννοώντας τον Μπέρτσο. 
Ο μαχητικός ρεπόρτερ, γνωρίζοντας τα κατατόπια της πόλης, εντοπίζει από την πρώτη στιγμή τα «αστέρια» του ακροδεξιού παρακράτους στη Θεσσαλονίκη και καταφέρνει μάλιστα να φωτογραφίσει τα 16 από αυτά, με ευρηματικότητα.  Π.χ για να φωτογραφήσει τον Αντώνη Πιτσώκο, που ο βουλευτής της ΕΔΑ Γιώργος Τσαρουχάς του λέει ότι είναι αυτός που κάνει την εναντίον του δολοφονική απόπειρα, μεταμφιέζεται σε αμερικανό τουρίστα ώστε να αποφύγει τους αστυνομικούς που έχουν ζώσει το ξενοδοχείο που μένει, να φτάσει στη στοά Μοδιάνο που εργάζεται ο Πιτσώκος και να κάνει ότι φωτογραφίζει μια μαϊμού που βρίσκεται δίπλα του ώστε να πάρει κάποιες αποκλειστικές λήψεις πριν αποκαλυφθεί και φύγει τρέχοντας …  
  
image
Ο Γιώργος Μπέρτσος (στο βάθος πρώτος δεξιά) κράτα το φέρετρο του Γρηγόρη Λαμπράκη και τιμά τη φιλία τους με την αναζήτηση της αλήθειας.

Όταν γίνεται η απόπειρα δολοφονίας του, καθοριστικού στην υπόθεση Λαμπράκη μάρτυρα Γιώργου Σωτηρχόπουλου, ο Μπέρτσος τον επισκέπτεται για συνέντευξη στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται μόνος του σε θάλαμο 16 κρεβατιών. Όταν ακούει θόρυβο στην πόρτα, θεωρώντας ότι πρόκειται για γιατρούς, ανοίγοντάς την αντικρίζει τον Εμμανουήλ  Εμμανουηλίδη με ρόπαλο στο χέρι και γύψο στο πόδι να τρέχει στον διάδρομο για να πάει στο θάλαμο που νοσηλεύεται, δήθεν, για σπάσιμο φτέρνας.  

Ads

Ο αγώνας του για να λάμψει η αλήθεια για τη δολοφονία Λαμπράκη συνεχίζεται από άλλο πόστο. Επί κυβερνήσεων της Ένωσης Κέντρου τοποθετείται, ως προσωπική επιλογή του Γεωργίου Παπανδρέου, στη θέση του ειδικού συμβούλου του υπουργείου Προεδρίας, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών. Εκεί, αποκτώντας πρόσβαση στο παρασκήνιο των μυστικών υπηρεσιών ανακαλύπτει δύο σημαντικές πληροφορίες. Το πρώτο είναι ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες δεν είναι  αυτόνομες αλλά παράρτημα της CIA απ’ όπου αντλούν το μεγαλύτερο τμήμα της χρηματοδότησή τους.

image
Το πρωτοσέλιδο αποκλειστικό θέμα του Γιώργου Μπέρτσου στην «Ελευθερία» όπου αποκαλύπτει το πρόσωπο εκείνου που ο βουλευτής της ΕΔΑ Γιώργος Τσαρουχάς καταγγέλλει ότι αποπειράθηκε να τον δολοφονήσει.

Το δεύτερο είναι ο φάκελος 1193 που είναι ουσιαστικά το θεωρητικό υπόβαθρο της δολοφονίας Λαμπράκη, μια μελέτη που συντάσσει ο πρώην κομμουνιστής και εκφωνητής της Ελληνικής εκπομπής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Βουδαπέστης και μετέπειτα θεωρητικός της δικτατορίας, ενώ του προσφέρονται και κυβερνητικές θέσεις Γεώργιος Γεωργαλάς. Σε αυτά τα έγγραφα ο Μπέρτσος ανακαλύπτει ότι στο τρίκυκλο των Γκοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη δεν επέβαιναν οι ίδιοι, αλλά οι άνθρωποι της χούντας που προσπαθούσαν να αποδιοργανώσουν τη Δημοκρατία κάνοντας, επιτυχημένη, πρόβα τζενεράλε για τη δικτατορία της 21ης Απριλίου.

image
Ο επίμαχος φάκελος 1193 βγαίνει στη δημοσιότητα και σοκάρει με τις αποκαλύψεις του.

Μετά την πτώση της Ένωσης Κέντρου από την εξουσία η ΕΡΕ «απαντά» στις αποκαλύψεις του στην υπηρεσία που ο ίδιος κατάργησε κατηγορώντας τον για υπεξαίρεση εγγράφων. Παρόλα αυτά, με τα νέα στοιχεία που έχει στα χέρια,  όχι μόνο αναφέρει ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν γνώριζε τίποτα για την δολοφονία Λαμπράκη, αλλά «κατηγορεί» τον Γεώργιο Παπανδρέου ότι όταν του λέει «Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι πρέπει να αποσύρετε τα περί ηθικής αυτουργίας στη δολοφονία Λαμπράκη», εκείνος αφού αμφιταλαντεύεται για λίγο του απαντά : « Άστο να σέρνεται…». Φυσικά ούτε η χούντα ξεχνά τις αποκαλύψεις του με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο Έκτακτο Στρατοδικείο όπου καταδικάζεται ως πράκτορας των κομμουνιστών στην υπηρεσία…

image
Η πρώτη σελίδα της αποκαλυπτικής του έκθεσης 

image
Ένα ακόμα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του για τη δολοφονία Λαμπράκη.

image
Στη δίκη του για «υπεξαίρεση εγγράφων» μεταξύ των δικηγόρων του είναι και ο αδικοχαμένος δολοφονημένος Νικηφόρος Μανδηλαράς.