Ένα από τα τελευταία κινηματογραφικά αριστουργήματα του 20ου αιώνα – και προσωπικά μία από τις πιο αγαπημένες μου ταινίες – αποτελεί η «Χαμένη Λεωφόρος» του γητευτή των ονείρων, Ντέιβιντ Λιντς. Το εφιαλτικό νέο νουάρ φιλμ, με το ψυχεδελικό σενάριο, το υπέροχο καστ και το ροκ μουσικό σκορ του, προβάλλεται στο Ταινιόραμα 2019, δίνοντας μας την ευκαιρία, αλλά και την αφορμή, να ξαναδούμε και να θυμηθούμε, μία από τις αρτιότερες δημιουργίες, του σπουδαίου Αμερικανού σκηνοθέτη.

Ads

Ένας σαξοφωνίστας (Μπιλ Πούλμαν) που πιστεύει ότι η γυναίκα του (Πατρίσια Αρκέτ) τον απατά, οδηγείται στο έγκλημα. Καταδικάζεται σε θάνατο, όμως εξαφανίζεται μυστηριωδώς και στη θέση του στο κελί των μελλοθάνατων βρίσκεται ένας νεαρός (Μπαλτάζαρ Γκέτι), άγνωστο το πώς και το γιατί βρέθηκε στη θέση αυτή.

Εκεί που σταματάει η λογική, ξεκινά η απόλυτη κινηματογραφική εμπειρία της «Χαμένης Λεωφόρου» του Ντέιβιντ Λιντς. Έχοντας ολοκληρώσει τη θρυλική τηλεοπτική σειρά «Twin Peaks» – την οποία έκανε αργότερα και τηλεταινία (Ο Ύποπτος Κόσμος του Τουίν Πικς – 1992), ο Υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης, επιστρέφει ανανεωμένος και μας προσφέρει ένα απόλυτα προσωπικό και ιδιαίτερα αγαπημένο φιλμ.

image

Ads

Το “παρανοϊκό” soundtrack του Άντζελο Μπανταλαμέντι – συμπληρώνεται ιδανικά από γερμανικό χέβι μέταλ (Rammstein), μέχρι Τρεντ Ρέζνορ (Nine Inch Nails), Κρις Ισαάκ κ.α. – στοιχειώνει τον θεατή, ενώ στο καλτ κινηματογραφικό διαμάντι από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, συναντάμε ένα εξαιρετικό σύνολο ηθοποιών, εκ των οποίων ξεχωρίζουν, ο Μπιλ Πούλμαν, η Πατρίσια Αρκέτ, ο Μπαλτάζαρ Γκέτι και οι αείμνηστοι, Ρόμπερτ Λότζια και Ρίτσαρντ Πράιορ.

Εκτυλισσόµενη µε τη λογική ονείρου, που µπορεί να ερµηνευθεί αλλά ποτέ να εξηγηθεί, η «Χαμένη Λεωφόρος» είναι διάσπαρτη από µια σειρά γεγονότων, που απλά δεν µπορεί να έχουν συµβεί. Ένας άνδρας µεταβάλλεται σε κάποιον άλλο, µια γυναίκα που ίσως είναι νεκρή σαγηνεύει τον άνδρα που ίσως τη σκότωσε, ένας άνδρας τηλεφωνεί στον εαυτό του και – παραδόξως – βρίσκεται στην άλλη πλευρά της γραµµής για να απαντήσει στο τηλεφώνηµά του!

image

Καθώς το µεταµοντέρνο νουάρ περνά στη σφαίρα της επιστηµονικής φαντασίας, γίνεται προφανές ότι στη «Χαμένη Λεωφόρο», το µόνο βέβαιο είναι η αβεβαιότητα. Αυτό, και το γεγονός ότι ο Ντέιβιντ Λιντς παραµένει ένας απ’ τους πιο ξεχωριστούς και γοητευτικούς καλλιτέχνες του σύγχρονου κινηµατογράφου.

Ο σπουδαίος Ντέιβιντ Λιντς, είναι ένας εξαιρετικός και αυθεντικός δημιουργός, του οποίου οι ταινίες διακρίνονται για τις ονειρικές τους εικόνες και τη σουρεαλιστική τους δομή, μέσω των οποίων ο καλλιτέχνης δημιουργεί μία ατμόσφαιρα μαγικού ρεαλισμού. Η στυλιζαρισμένη βία, η εξωτερική δυσμορφία των χαρακτήρων καθώς και η παρατήρηση των κρυφών επιθυμιών των ηρώων του σκηνοθέτη, συνυπάρχουν συχνά πυκνά στις ταινίες του. Ο ίδιος, αναφέρει χαρακτηριστικά:

image

«Ως παιδί, μεγάλωσα σ’ ένα περιβάλλον με κομψά σπίτια, κατάφυτους δρόμους, μπλε ουρανούς, ξύλινους φράχτες, πράσινο γρασίδι και κερασιές. Όπως ακριβώς, δηλαδή, φαντάζεται κάποιος την μεσοαστική Αμερική. Αλλά οι κερασιές εκκρίνουν ένα πηχτό υγρό, το οποίο προσελκύει μαύρα, κίτρινα και ορισμένα κόκκινα μυρμήγκια γύρω του. Έτσι ανακάλυψα ότι, αν κανείς κοιτάξει λίγο πιο προσεχτικά αυτόν τον όμορφο κόσμο, θα βρει πάντα από κάτω κόκκινα μυρμήγκια. Επειδή μεγάλωσα σ’ έναν όμορφο κόσμο, οτιδήποτε άλλο ήταν μία αντίθεση…»

image

Χαμένη Λεωφόρος / Lost Highway
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιντς / David Lynch
Σενάριο: Ντέιβιντ Λιντς, Barry Gifford
Ηθοποιοί: Μπιλ Πούλμαν, Πατρίσια Αρκέτ, Μπαλτάζαρ Γκέτι, Ρόμπερτ Λότζια
Μουσική: Άντζελο Μπανταλαμέντι
Χώρα: Γαλλία, Η.Π.Α.
Έτος: 1997
Διάρκεια: 134 λεπτά
Φορμά: Έγχρωμη
Τη Δευτέρα 20 Μαΐου στις 22:00, στον Κινηματογράφο Άστυ, στο πλαίσιο του Ταινιοράματος 2019

Διαβάστε επίσης:

Πληροφορίες:
Οι σημαντικότερες ταινίες που προβλήθηκαν και βραβεύτηκαν στα Φεστιβάλ Καννών, Βενετίας και Βερολίνου, αλλά κι εκείνες που έφτασαν μέχρι τα Όσκαρ, καθώς και κλασικά φιλμ, που εξακολουθούν να μας γοητεύουν, περιλαμβάνονται στη φετινή διοργάνωση του Ταινιοράματος. Επτά εβδομάδες προβολών, γεμάτες με 147 αξιόλογες ταινίες. Από την Πέμπτη 16 Μαΐου, μέχρι και την Τετάρτη 3 Ιουλίου, στον Κινηματογράφο Άστυ. 3 διαφορετικές προβολές καθημερινά με 1 εισιτήριο των 5 ευρώ, είναι το «τετράπτυχο» του φετινού Ταινιοράματος. Στον Κινηματογράφο Άστυ (Κοραή 4, Αθήνα – Μετρό Πανεπιστημίου).

Για το αναλυτικό πρόγραμμα ανατρέξτε στον σύνδεσμο: Tαινιόραμα 2019