Είναι πολύ όμορφο και ελπιδοφόρο, τόσο για την διάδοση του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, όσο για για την εξέλιξη της Έβδομης Τέχνης, να παρακολουθείς στην μεγάλη οθόνη ταινίες όπως η «Γυναίκα σε Πόλεμο». Ο Ισλανδός σκηνοθέτης Μπένεντικτ Έρλινγκσον, παρουσιάζει με καυστικό χιούμορ τον ανηλεή αγώνα μίας δυναμικής γυναίκας, η οποία καλείται να επιβιώσει μέσα από τραγελαφικές καταστάσεις, διεκδικώντας συχνά πυκνά τα αυτονόητα δικαιώματα της, κυνηγώντας την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Ads

Στα χιονισμένα βουνά της Ισλανδίας, μια αφοσιωμένη ακτιβίστρια και οικολόγος, έχει ξεκινήσει έναν μοναχικό πόλεμο ενάντια στο εργοστάσιο αλουμινίου που απειλεί να καταστρέψει το τοπίο της περιοχής στην οποία μεγάλωσε και ζει.

Καθώς όμως αρχίζει να σχεδιάζει την τολμηρή της επιχείρηση, λαμβάνει ένα γράμμα που την ειδοποιεί πως η αίτηση που είχε υποβάλει πριν χρόνια για να υιοθετήσει ένα παιδάκι, έχει γίνει τελικά αποδεκτή και ένα μικρό κορίτσι από την Ουκρανία την περιμένει.

image

Ads

Το πεδίο της μάχης είναι πλέον μπροστά της και η ηρωίδα μας, ενάντια σε όλους και σε όλα, κόντρα σε κάθε πιθανότητα, είναι αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα και να δοκιμάσει τα όρια της, προκείμενου να υπερασπιστεί τον δίκαιο αγώνας της.

Η «Γυναίκα σε Πόλεμο», είναι ένα χαρούμενο, εφευρετικό, ενεργητικό και φεμινιστικό έπος μιας δυναμικής γυναίκας, η οποία ζει με πάθος μια διπλή ζωή, ως δασκάλα μουσικής, αλλά ταυτόχρονα και ως παθιασμένη περιβαλλοντική ακτιβίστρια. Εξαιρετική στον πρωταγωνιστικό ρόλο η ηθοποιός, Χαλντόρα Γκειρχαροσντότιρ.

image

Μια ανέλπιστη, ιδιόρρυθμη και συναρπαστική εποποιία για την άνιση μάχη ανάμεσα σε έναν άνθρωπο που αρνείται να συμβιβαστεί στους προκαθορισμένους κοινωνικούς ρόλους που του έχουν από πριν υποδείξει. Ένας αγώνας του Δαβίδ με τον εκάστοτε Γολιάθ που συναντάμε στον δρόμο μας. Μία συγκινητική ωδή για τη θερμή καρδιά που κρύβεται σε μια παγωμένη χώρα.

Η «Γυναίκα σε Πόλεμο» εξιστορεί με χιούμορ τις περιπέτειες μιας γυναίκας που, ενώ δίνει μάχη απέναντι σε μεγάλα συμφέροντα, πρέπει ταυτόχρονα να προετοιμαστεί για μια ευχάριστη εξέλιξη στη ζωή της. Το φιλμ τιμήθηκε με το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2018, καθώς και με το Βραβείο SACD της Εβδομάδας Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών 2018.

image

Ένα εξαιρετικό έργο, το οποίο είχαμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε επί της μεγάλης οθόνης και στο 59ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Ενώ από την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου κυκλοφορεί κανονικά και στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.

Γυναίκα σε Πόλεμο / Woman at War / Kona fer í stríð
Σκηνοθεσία: Μπένεντικτ Έρλινγκσον
Ηθοποιοί: Χαλντόρα Γκαϊρχαρδσντοτίρ, Γιόχαν Σίγκουρνδσον, Χουάν Καμίλο Ρόμαν Εστράντα, Γιόρουντουρ Ράγκναρσον
Χώρα Παραγωγής: Ισλανδία, Γαλλία, Ουκρανία
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 101 λεπτά

Μπένεντικτ Έρλινγκσον / Benedikt Erlingsson

Ο Μπένεντικτ Έρλινγκσον είναι Ισλανδός σκηνοθέτης, συγγραφέας και ηθοποιός. Είναι ευρέως γνωστός ως θεατρικός σκηνοθέτης, καθώς και για τους ρόλους του σε θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές σειρές και ταινίες. Τα μονόπρακτά του είναι από τα πιο επιτυχημένα στην ιστορία του ισλανδικού θεάτρου και παρουσιάζονταν ζωντανά από τον ίδιο επί έξι χρόνια.

image

Το «Of Horses and Men», η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ως σεναριογράφου και σκηνοθέτη, κέρδισε περισσότερες από 20 διεθνείς διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το βραβείο Νέων Σκηνοθετών στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν το 2013 και το βραβείο του Σκανδιναβικού Συμβουλίου Κινηματογράφου το 2014. Είναι επίσης κάτοχος του βραβείου Gan Foundation for Cinema του 2016.

Παραλαμβάνοντας το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μπένεντικτ Έρλινγκσον δήλωσε σχετικά:

«Η ταινία μιλάει για τη δημοκρατία, τα ΜΜΕ, τη μάχη για το περιβάλλον και το δικαίωμα των ανθρώπων να αναλαμβάνουν δράση, ακόμα κι αν παραβιάζουν τους κανόνες. Η ταινία μου συνιστά επίσης ένα προειδοποιητικό κάλεσμα. Υπάρχει μια παράξενη κουλτούρα άρνησης και μετάθεσης του προβλήματος. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, κάτι που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη γενιά μας. Οι γυναίκες συνεχώς σώζουν τον κόσμο. Μερικές φορές χρησιμοποιούν διαφορετικές στρατηγικές απ’ ότι οι άνδρες. Πρέπει να σώσουμε τον κόσμο και στον περιβαλλοντικό αγώνα οι γυναίκες παίζουν συχνά σημαντικό ρόλο».

Τι είναι το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX;

Το βραβείο LUX, που θεσμοθετήθηκε το 2007, είναι το κινηματογραφικό βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μέσα από το βραβείο LUX, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει την πολιτιστική πολυμορφία και βοηθά στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών.

image

Η διανομή είναι «η αχίλλειος πτέρνα» του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, κωλυόμενη από τις διαφορετικές γλώσσες που ομιλούνται. Το βραβείο LUX στοχεύει να υπερκεράσει το γλωσσικό εμπόδιο, καθώς βοηθά τις ευρωπαϊκές ταινίες να φτάσουν σ’ ένα ευρύτερο κοινό με την υποστήριξη του υποτιτλισμού και της διανομής τους. Μέσα από το βραβείο LUX, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει την πολιτιστική πολυμορφία και βοηθά στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των Ευρωπαίων.

Στόχος είναι να κοινοποιηθεί η ποικιλομορφία και ο πλούτος του ευρωπαϊκού κινηματογράφου σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό Ευρωπαίων πολιτών, εκκινώντας μια συζήτηση για τα θέματα που πραγματεύονται οι ταινίες του Βραβείου LUX. Τα θέματα των ταινιών αυτών μας αφορούν όλους, λένε τις ιστορίες μας, αγγίζουν τα συναισθήματά μας και θέτουν κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας.

Οι ταινίες επιλέγονται από μια ομάδα επαγγελματιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας που αποτελούν την επιτροπή επιλογής. Οι ταινίες του επίσημου διαγωνισμού είναι το αποτέλεσμα της επιτροπής επιλογής. Ο νικητής επιλέγεται και βραβεύεται από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δικαίωμα ψήφου όμως έχουν και οι θεατές. Για περισσότερες πληροφορίες: Βραβείο LUX.