Πρόκειται για μία από τις πιο όμορφες ερωτικές ιστορίες στην Ιστορία του Αμερικανικού Κινηματογράφου. Οι σκηνοθέτες, Τζερόμ Ρόμπινς και Ρόμπερτ Γουάιζ, παρουσιάζουν ένα εντυπωσιακό μιούζικαλ, μεταφέροντας τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, μέσα από το πλαίσιο του πολέμου των συμμοριών στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1950. Προβάλλεται σήμερα στην ΕΡΤ και αποτελεί την τηλεοπτική μας πρόταση.

Ads

Δύο συμμορίες νεαρών ατόμων της Νέας Υόρκης βρίσκονται σε διαμάχη και η μία προσπαθεί να υπερισχύσει της άλλης. Η συμμορία των Πορτορικανών Sharks έχει ως αρχηγό της τον Μπερνάρντο (Τζορτζ Τσακίρης) και εκείνη των Νεοϋορκέζων αγγλοσαξώνων Jets έχει ως αρχηγό της τον Ριφ (Ρας Τάμπλιν).

Κάποια στιγμή η αδελφή του Μπερνάρντο, Μαρία (Νάταλι Γουντ) καταφθάνει στη Νέα Υόρκη και ο αδελφός της, την προετοιμάζει για γάμο με τον φίλο του Κίνο (Χοσέ Ντε Βέγκα), μέλος της συμμορίας του.

Ένα βράδυ η Μαρία πηγαίνει σ’ έναν χορό και γνωρίζεται με τον Τόνι (Ρίτσαρντ Μπέιμερ), πρώην μέλος των Jets. Οι δύο νέοι ερωτεύονται, παρά το χάσμα που χωρίζει τους κόσμους τους, βλέπονται κρυφά και αποφασίζουν να κλεφτούν, προκειμένου να παντρευτούν.

Ads

image

Παράλληλα, οι δύο αντίπαλες συμμορίες αποφασίζουν να επιλύσουν τις διαφορές τους μια και καλή και δίνουν νυχτερινό ραντεβού σε μια υπόγεια διάβαση κάτω από τη λεωφόρο, προκειμένου να αναμετρηθούν.

Η Μαρία παρακαλεί τον Τόνι να συμμετάσχει στην αναμέτρηση, ώστε να προσπαθήσει να αποτρέψει τη βία. Ο Τόνι όμως, δεν καταφέρνει να αποτρέψει τη συμπλοκή και ο Μπερνάρντο σκοτώνει τον Ριφ, που είναι ο καλύτερός του φίλος κι έπειτα ο νεαρός σκοτώνει τον Μπερνάρντο.

Ο Κίνο πληροφορείται για τη σχέση της Μαρίας με τον Τόνι και ορκίζεται εκδίκηση. Ψάχνει λοιπόν τον Τόνι για να τον σκοτώσει. Η τραγωδία χτυπάει το ζευγάρι των ερωτευμένων νέων, το οποίο δεν μπορεί να κάνει τίποτα ώστε να αποφύγει τη θανάσιμη έκβαση του τέλους.

image

Η πιο όμορφη ερωτική ιστορία όλων των εποχών στο πιο φημισμένο μιούζικαλ στην ιστορία του κινηματογράφου. Το «Γουέστ Σάιντ Στόρι» αποτελεί μεταφορά του δραματικού ρομάντσου του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’50 μέσα από δύο αντίπαλες συμμορίες. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι: Νάταλι Γουντ, Ρίτσαρντ Μπέιμερ, Ρίτα Μορένο, Τζορτζ Τσακίρης και Ρας Τάμπλιν.

Η ιστορία μεταφέρεται, μέσω Μπρόντγουεϊ, στις λαϊκές συνοικίες της Νέας Υόρκης, με τον σκηνοθέτη Ρόμπερτ Γουάιζ και τον χορογράφο Τζέρομ Ρόμπινς (που συνυπογράφει τη σκηνοθεσία) να δημιουργούν ένα αυθεντικό ρεαλιστικό κλίμα κινηματογραφώντας τη δράση σε φυσικά ντεκόρ.

Το χολιγουντιανό μιούζικαλ εμπλουτίζεται μ’ ένα τελείως μοντέρνο πνεύμα που επηρέασε στη συνέχεια το Παγκόσμιο Σινεμά, ενώ αξέχαστη έχει μείνει η μουσική του Λέοναρντ Μπερνστάιν και ειδικά τα τραγούδια «Maria» και «America».

image

Το 1997 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.

Μετά την προβολή της η ταινία έλαβε διθυραμβικές κριτικές και 11 Υποψηφιότητες για Όσκαρ. Τελικά, κέρδισε 10 χρυσά αγαλματίδια, γράφοντας κινηματογραφική ιστορία, καθώς έχει τιμηθεί με τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ για μιούζικαλ.

Αναλυτικά τα 10 Όσκαρ που απέσπασε το θρυλικό πλέον «West Side Story» των Τζερόμ Ρόμπινς και Ρόμπερτ Γουάιζ, στις Κατηγορίες:

  • Καλύτερης Ταινίας – Ρόμπερτ Γουάιζ
  • ‘Β Ανδρικού Ρόλου – Τζωρτζ Τσακίρης
  • ‘Β Γυναικείου Ρόλου – Ρίτα Μορένο
  • Καλύτερης Σκηνοθεσίας – Ρόμπερτ Γουάιζ
  • Καλύτερης Ενδυματολογίας – Αιρίν Σαράφ
  • Καλύτερης Σκηνογραφίας – Μπόρις Λέβεν
  • Καλύτερου Μοντάζ – Τόμας Στάνφορντ
  • Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής Επιμέλειας – Τζον Γκριν, Έργουιν Κόσταλ
  • Καλύτερης Μίξης Ήχου – Γκόρντον Σώγιερ
  • Καλύτερης Διεύθυνσης Φωτογραφίας – Ντάνιελ Φαπ

image

Γουέστ Σάιντ Στόρι / West Side Story
Σκηνοθεσία: Τζερόμ Ρόμπινς και Ρόμπερτ Γουάιζ
Σενάριο: Έρνεστ Λέμαν, Άρθουρ Λόρεντς, Τζερόμ Ρόμπινς
Πρωταγωνιστούν: Νάταλι Γουντ, Ρίτσαρντ Μπέιμερ, Ρίτα Μορένο, Τζορτζ Τσακίρης, Ρας Τάμπλιν, Σάιμον Όκλαντ, Χοσέ Ντε Βέγκα, Νεντ Γκλας, Τάκερ Σμιθ
Μουσική: Λέοναρντ Μπερνστάιν
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ντάνιελ Λ. Φαπ
Μοντάζ: Τόμας Στάνφορντ
Έτος Παραγωγής: 1961
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 153 λεπτά
Τηλεοπτική Μετάδοση: Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου στις 01:00 στην ΕΡΤ2