Με μία λιτή τελετή πραγματοποιήθηκε στην ιστορική έδρα του θεσμού, το Ολύμπιον, η Τελετή Έναρξης του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Όπως ήταν φυσικό την παράσταση έκλεψε ο σπουδαίος Αμερικανός σκηνοθέτης Τζιμ Τζάρμους, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από το κοινό. Του Γιώργου Ρούσσου.

 
Σε ένα κατάμεστο Ολύμπιον, την Τελετή Έναρξης του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσίασε η ηθοποιός Ελένη Ρουσσινού, μία εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας “Miss Violence” του Αλέξανδρου Αβρανά, η οποία και θα προβληθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, πραγματοποιώντας μάλιστα την ελληνική της πρεμιέρα.

image
 
Παρά τις παραδοσιακές μικρο-εντάσεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια των ομιλίων των επισήμων, η βραδιά κύλησε σε θετικό, φεστιβαλικό κλίμα, την οποία και συμπλήρωσε ιδανικά μία υπέροχη ταινία.
 
Αρχικά τον λόγο πήρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους, εξέφρασε την ικανοποίησή του που “στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που διάγει η χώρα το Φεστιβάλ δεν βαραίνει το εθνικό προϋπολογισμό, καθώς το 80% των εξόδων της διοργάνωσης προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια”. 

image
 
Ακολούθησε ο ολιγόλεπτος χαιρετισμός του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού, ο οποίος επαναβεβαίωσε τη στήριξη της κυβέρνησης στην κινηματογραφική παραγωγή και τους δημιουργούς της που “ανατέμνουν την κοινωνική πραγματικότητα” όπως είπε χαρακτηριστικά.

image
 
Στη συνέχεια, σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, καθηγητής Δημοσθένης Δαβέτας, χωρίς όμως να φαίνεται ότι κέρδισε την υποστήριξη του κοινού.

image
 
Σε αντίθεση με τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, που ουσιαστικά κήρυξε και επίσημα την έναρξη του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και οποίος χειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους. Ενδιαφέρον προκάλεσε και ο αυτοχαρακτηρισμός του ως “σινεμαδάκιας” ενώ παραλλήλισε το Φεστιβάλ με τους αγώνες Φόρμουλας, λέγοντας ότι: “από εκεί προκύπτουν όλες οι νέες ιδέες και τάσεις”…

image
 
Στην τελετή έναρξης παραβρέθηκε και ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν του οποίου η νέα ταινία “Νεμπράσκα” θα προβληθεί στην τελετή λήξης την επόμενη Κυριακή. Ο Πέιν είναι βέβαια και ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

image
 
Βέβαια ο μεγάλος “σταρ” της βραδιάς δεν ήταν άλλος από τον Αμερικανό σκηνοθέτη Τζιμ Τζάρμους, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε τόσο κατά την είσοδο του στην αίθουσα, όσο και όταν ανέβηκε για να μιλήσει στο βάθρο.

image
 
Ο Τζάρμους, κορυφαίος εκπρόσωπος του ανεξάρτητου Αμερικάνικου κινηματογράφου, κέρδισε το κοινό με την παρουσία του ενώ εντύπωση προκαλεί και ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποίησε για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Εϊπίδη, ως «νονό» της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής αλλά και της διεθνούς που προβάλλεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Είπε επίσης πως οι δυο τους γνωρίζονται χρόνια και πως είναι σίγουρος ότι οι υπόλοιποι συνεργάτες του από την ταινία θα τον ζηλεύουν που δεν κατάφεραν να έρθουν στο Φεστιβάλ.
 
Στη συνέχεια, ακολούθησε η προβολή της νέας ταινίας του Τζιμ Τζάρμους “Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί” (Only Lovers Left Alive).

image
 
Η ταινία, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα την άνοιξη στο Φεστιβάλ των Καννών, είναι αντιπροσωπευτική της γραφής του Αμερικανού δημιουργού. Λειτουργώντας ως μια αλληγορία για τη συντροφικότητα, την τέχνη και την κατάσταση της ανθρωπότητας, ο Τζάρμους χρησιμοποιεί ως όχημα δύο ψυχές που δεν ανήκουν σε αυτό τον κόσμο για να μιλήσει γι’ αυτό που οι άνθρωποι αποκαλούν «παντοτινή αγάπη».
 
Πρόκειται για μια ασυνήθιστη ερωτική ιστορία, μια ερωτική επιστολή αφιερωμένη στην επί χρόνια σύντροφο του σκηνοθέτη, Sara Driver, που αναθεωρεί το είδος των ταινιών βαμπίρ, λειτουργώντας ως αλληγορία για τη συντροφικότητα, την τέχνη αλλά και γενικότερα μία κριτική για την κατάσταση της ανθρωπότητας.
 
Πάντοτε ασυμβίβαστος ως προς το καλλιτεχνικό του όραμα, ο Τζιμ Τζάρμους χτίζει αυτή τη φορά το ιδιόρρυθμο κινηματογραφικό σύμπαν του με άξονα τον βαμπιρικό μύθο.

image
 
Συγκεκριμένα, στην ταινία “Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί” (Only Lovers Left Alive), δύο σοφιστικέ βρικόλακες, η Ιβ και ο Άνταμ  – τους υποδύονται η Τίλντα Σουίντον και ο Τομ Χίντλεστον – περιπλανώνται ανά τους αιώνες στο περιθώριο της κοινωνίας, σε έναν κόσμο που πλέον τους προκαλεί μόνο σύγχυση.
 
Η Τίλντα Σουίντον, που έτσι κι αλλιώς έχει αποδείξει ότι μπορεί να φέρει εις πέρας και τον πιο δύσκολο ρόλο, είνα απλά τέλεια κι εδώ ως Ιβ. Πολύ καλός και ο Τομ Χίντλεστον, στον ρόλο του Άνταμ, ενώ ο μικρός, αλλά χαρακτηριστικός ρόλος της Μία Βασισκόβσκα, είναι αυτός που θα θέσει σε κίνηση μία σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων…

image
 
Στην ταινία, που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ των Καννών τον Μάρτιο συμμετέχοντας στο επίσημο τμήμα του Διαγωνιστικού, αλλά και στο Φεστιβάλ του Τορόντο, πρωταγωνιστούν οι Tilda Swinton (Io Sono L’ Amore, We Need to Talk About Kevin) ο Tom Hiddleston (Thor, Avengers), η Mia Wasikowska & o John Hurt.
 
«Στην ταινία τα βαμπίρ είναι μια δυνατή μεταφορά. Ένα όχημα για να αναπτύξω τις βαθύτερες προθέσεις της ιστορίας. Είναι μια ερωτική ιστορία, αλλά και η ιστορία δυο ξεχωριστών τύπων του περιθωρίου, οι οποίοι, δεδομένων των ασυνήθιστων συνθηκών, έχουν μια ιδιαίτερα διευρυμένη άποψη για την ανθρώπινη ιστορία. Τόσο για τα απίστευτα κατορθώματα της, όσο και για τις βάρβαρες αποτυχίες της. Ο Adam και η Eve είναι και οι ίδιοι μεταφορές της σύγχρονης ανθρώπινης κατάστασης. Είναι εύθραυστοι και επαπειλούμενοι, ευάλωτοι στις δυνάμεις της φύσης και στις κοντόφθαλμες τακτικές αυτών που έχουν την εξουσία.», Τζιμ Τζάρμους.


 
Η ταινία “Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί” (Only Lovers Left Alive) του Τζιμ Τζάρμους, προβάλλεται και σήμερα (Σάββατο 02 Νοεμβρίου) στο πλαίσιο του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στις 20:00 στην αίθουσα του Ολύμπιον.
 
Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι στην παραγωγή της ταινίας συμμετέχει η ελληνική εταιρία Faliro House, του Χρήστου Β. Κωνσταντακόπουλου. Tο φιλμ «Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 2 Ιανουαρίου του 2014 σε διανομή της Feelgood Entertainment.

image
 
Η συμμετοχή της ταινίας έναρξης, η οποία εντάσσεται στην ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες», χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων δράσεων του 54ου ΦΚΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.
 
Το 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 10 Νοεμβρίου. Οι βασικοί χώροι διεξαγωγής του είναι η ιστορική έδρα του θεσμού, το Ολύμπιον και ο Παύλος Ζάννας, καθώς και οι τέσσερις χαρακτηριστικές αίθουσες του Λιμανιού: Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα.

Πηγή φωτογραφιών: https://tiff.filmfestival.gr

Ads