Δύο νέες ταινίες θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας αυτή τη βδομάδα. Το εξαιρετικό και βραβευμένο φιλμ «Η Πρώτη Αγελάδα» του Κέλι Ράιχαρντ και «Ο Κατάσκοπος του Ψυχρού Πολέμου» (The Courier), του Ντομινίκ Κουκ. Στα συν και η «Καζαμπλάνκα» του Κέρτιζ, που έχουμε την ευκαιρία να ξαναδούμε στην μεγάλη οθόνη, ενώ στις επιλογές υπάρχει και ελληνικός κινηματογράφο.

Ads

Η Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ, Δημήτρης Μπαβέλλας

Ο Αντώνης Τιτσάνης και ο Χρήστος Φερτάκης είναι δύο φίλοι που συγκατοικούν σε ένα μικρό διαμέρισμα στην Αθήνα. Άνεργοι και πλήρως αποκομμένοι από τον κοινωνικό τους περίγυρο, ζουν όπως μπορούν, είτε με τα ελάχιστα έσοδα από τις μικροδουλειές που κάνουν, είτε με τα χρήματα από το ταμείο ανεργίας του Χρήστου. Τους δυο φίλους ενώνει ο κοινός, πλατωνικός έρωτας για τη Λώρα Ντουράντ, μια μυθική πορνοστάρ της δεκαετίας του ’90, τα ίχνη της οποίας έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Όταν τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, οι φίλοι αποφασίζουν κι αυτοί να πάνε κόντρα στην τύχη τους ξεκινώντας την αναζήτηση της Λώρα.

Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο. Αποκλειστικά στο ΒΟΞ.

Η Πρώτη Αγελάδα (First Cow), Κέλι Ράιχαρντ

Ένας λιγομίλητος μοναχικός τύπος και επιδέξιος μάγειρας (Τζον Μάγκαρο) ταξιδεύει Δυτικά και γίνεται μέλος μιας ομάδας κυνηγών γούνας στο Oρεγκον, εν τούτοις γίνεται φίλος μόνο με έναν Κινέζο μετανάστη (Οράιον Λι) που αναζητεί κι εκείνος την τύχη του. Σύντομα, η συνεργασία τους θα οδηγήσει σε μια επιτυχημένη επιχείρηση, η μακροβιότητα της οποίας θα εξαρτηθεί από τη «μυστική» συμμετοχή της βραβευμένης αγελάδας ενός πλούσιου γαιοκτήμονα.

Ads

Η ταινία διακρίθηκε στα Φεστιβάλ του Τελιουράιντ, του Λοκάρνο και του Βερολίνου, ενώ ψηφίστηκε ως καλύτερη ταινία της χρονιάς από την Ενωση Κριτικών της Νέας Υόρκης.

Ο Κατάσκοπος του Ψυχρού Πολέμου (The Courier), Ντομινίκ Κουκ

H ιστορία ενός βρετανού επιχειρηματία Γκρέβιλ Γουίν, ο οποίος βοήθησε τη CIA να εισχωρήσει στα σοβιετικά πυρηνικά προγράμματα, κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ιστορική κατασκοπευτική περιπέτεια με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς που έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Σάντανς το 2020.

Κανένας (Nobody), Ίλια Ναϊσούλερ και Ντέρεκ Κόλσνταντ

Όταν δύο ληστές εισβάλλουν στο σπίτι του ένα βράδυ, ο Χατς δεν βρίσκει το θάρρος να υπερασπιστεί τον εαυτό του και την οικογένειά του, στην προσπάθειά του να μην προκαλέσει υπερβολική βία. Ο έφηβος γιος του, ο Μπλέικ, απογοητεύεται και η σύζυγός του, η Μπέκα δείχνει να απομακρύνεται. Ο απόηχος του συμβάντος έχει μεγάλο αντίκτυπο στην καταπιεσμένη οργή του Χατς, καθώς θα του ξεκλειδώσει ένστικτα και θα τον στείλει σε ένα σκοτεινό μονοπάτι το οποίο θα ανασύρει σκοτεινά μυστικά και φονικές δεξιότητες.

Μια Φορά κι Έναν Καιρό (Come Away), Μπρέντα Τσάπμαν

Η Αλίκη και ο Πίτερ προσπαθούν να παρηγορήσουν με κάθε τρόπο τους γονείς τους για το θάνατο του μεγαλύτερού τους γιου.

Καζαμπλάνκα (Casablanca), Μάικλ Κέρτιζ

Στη δίνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η εξωτική Καζαμπλάνκα στο Μαρόκο αποτελεί σταυροδρόμι όλων των λαών, που ψάχνουν μια διέξοδο από τα δεινά της Ευρώπης και ένα εισιτήριο προς την ελεύθερη Αμερική. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο πολιτικοί πρόσφυγες, τυχοδιώκτες, απατεώνες, καταζητούμενοι, καιροσκόποι, αντιστασιακοί, ένα σωρό διαφορετικοί άνθρωποι, που όλοι τους αναζητούν μια ελπίδα για επιβίωση. Εδώ βρίσκεται και ο Ρικ, ο Αμερικανός ιδιοκτήτης ενός κλαμπ. Ο Ρικ είναι κυνικός, απόμακρος και σκληρός. Κατά βάθος όμως κρύβει μια ηρωική καρδιά και σύντομα θα χρειαστεί να το αποδείξει… Μια μέρα εμφανίζεται στο κλαμπ του η πρώην αγαπημένη του, Ίλσα, με την οποία έζησε ένα μεγάλο έρωτα στο Παρίσι, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Η Ίλσα τότε τον είχε εγκαταλείψει ανεξήγητα. Τώρα, η ξαφνική της επανεμφάνιση, τον αναστατώνει, καθώς ο έρωτας ανάμεσά τους ξαναφουντώνει.

Σε επανέκδοση με νέες ψηφιακές κόπιες.

Το Παιχνίδι των Λυγμών (The Crying Game), Νιλ Τζόρνταν

Ένας αγωνιστής του IRA, o Φέργκους αποτελεί μέλος συμμορίας που απάγει τον Τζόντι και τον κρατάει όμηρο. Σταδιακά, μεταξύ των δύο ανδρών θα αναπτυχθεί μια φιλία. Εκεί ο Φέργκους θα εκμυστηρευτεί στον ήρωα μας πως αναζητά μια παλιά του φίλη και, στη συνέχεια, η αναζήτηση αυτή θα βαρύνει τον Τζόντι όταν πια η αιχμαλωσία καταλήγει με τραγικά αποτελέσματα. Αναζητώντας έναν τρόπο να εξιλεωθεί, την εντοπίζει. Αποφασίζει να της κρύψει το παρελθόν του. Το πρόβλημα είναι πως και εκείνη έχει τα δικά της μυστικά.

Όσκαρ Σεναρίου. Σε επανέκδοση με νέες ψηφιακές κόπιες.

Λαγωνικό 24 Καρατίων (A Shot in the Dark), Μπλέικ Έντουαρντς

O επιθεωρητής Κλουζό καλείται να ερευνήσει μια δολοφονία στην εξοχική κατοικία ενός εκατομμυριούχου. Εκεί, καθώς η μία δολοφονία διαδέχεται την άλλη, όλα τα στοιχεία δείχνουν ως ένοχη την όμορφη νεαρή υπηρέτρια, όμως ο Κλουζό είναι γοητευμένος από την παρουσία της και πεπεισμένος για την αθωότητά της! Η σιγουριά του είναι τέτοια που προσπερνά αδιάφορα κάθε στοιχείο που αποδεικνύει το αντίθετο, φέρνοντας τον προϊστάμενό του αρχιεπιθεωρητή Ντρέιφους στα όρια της τρέλας. Όμως τα προφανή αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι τελικά αυτά που θα οδηγήσουν στον πραγματικό ένοχο.

Σε επανέκδοση με νέες ψηφιακές κόπιες.