Η καινούργια κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με τέσσερις νέες ταινίες να πραγματοποιούν την εμφάνιση τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει το «Δωμάτιο» του Λένι Άμπραχαμσον που έχει αποσπάσει τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ. Κυκλοφορούν επίσης το ντοκιμαντέρ του Βαγγέλη Καλαμπάκα, «Ο Θεός δεν Μοιράζει Καραμέλες» και η πρώτη τρισδιάστατη ελληνική ταινία, ο «Μαγικός Καθρέφτης» του Χρήστου Δήμα.

Ads

«Το Δωμάτιο» (Room – 2015) του Λένι Άμπραχαμσον (Ιρλανδία, Καναδάς)

image

Ο Τζακ είναι ένα ζωηρό πεντάχρονο αγόρι που ζει με τη Μαμά του. Εκείνη τον φροντίζει, τον προστατεύει, παίζει μαζί του και του διηγείται ιστορίες. Κάθε άλλο παρά φυσιολογική είναι όμως η ζωή τους, καθώς ζουν σ’ ένα μικρό χώρο χωρίς παράθυρα – το Δωμάτιο. Η Μαμά έχει δημιουργήσει έναν ολόκληρο κόσμο μέσα σε αυτά τα δέκα τετραγωνικά για τον Τζακ. Όσο η περιέργεια του μικρού αγοριού όμως μεγαλώνει, τόσο πιο εύθραυστη γίνεται εκείνη. Μαζί θα προσπαθήσουν να αποδράσουν για να έρθουν αντιμέτωποι με κάτι ακόμη πιο τρομακτικό: τον αληθινό κόσμο.

Ads

Ο Λένι Άμπραχαμσον, σκηνοθέτης του φιλμ «Frank» (2014) – το οποίο δυστυχώς δεν κυκλοφόρησε στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες – επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία. Ο Ιρλανδός δημιουργός, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το βιβλίο της Έμα Ντόναχιου, «Το Δωμάτιο» – το ομώνυμο μπεστ σέλερ κυκλοφορεί στη χώρα μας, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα εξαιρετικό και συγκινητικό φιλμ, που διακατέχεται από την ερμηνεία της Μπρι Λάρσον, αλλά και από τον χαρισματικό πιτσιρικά, Τζέικομπ Τρέμπλεϊ. Η ταινία ήταν υποψήφια για τρεις Χρυσές Σφαίρες, κερδίζοντας τελικά στην Κατηγορία Ά Γυναικείος Δραματικός Ρόλος, για την υπέροχη, Μπρι Λάρσον. Το φιλμ έχει επίσης αποσπάσει και τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ, στις Κατηγορίες:

  • Καλύτερης Ταινίας
  • Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Λένι Αμπράχαμσον)
  • Διασκευασμένου Σεναρίου
  • Ά Γυναικείου Ρόλου (Μπρι Λάρσον)

Διαβάστε επίσης:
Χρυσές Σφαίρες 2016 – Οι νικητές
Όσκαρ 2016 – Οι υποψηφιότητες

«Το βιβλίο με επηρέασε βαθιά ως σκηνοθέτη, ως γονιό, ακόμη κι ως πρώην παιδί», σχολιάζει. Είχα πολύ δυνατά συναισθήματα κι όραμα για την ταινία, φανταζόμουν ακόμη και τους διαλόγους που έκανα με την Έμα πριν τη γνωρίσω. Θέλησα να στείλω ένα γράμμα για να εκφράσω αυτό που ήθελα να πω καθαρά και παθιασμένα.  Όταν κάθησα να το γράψω κατέληξε να είναι μια μικρή ανάλυση του βιβλίου και όλα τα προβλήματα που θεωρούσα ότι ένας σκηνοθέτης θα συναντούσε στην κινηματογραφική του μεταφορά και τρόπους να τα αποφύγει.» – Λένι Άμπραχαμσον

«Ο Θεός δεν Μοιράζει Καραμέλες» (2014) του Βαγγέλη Καλαμπάκα (Ελλάδα)

image

Πίσω από τις κλειστές πόρτες ενός χριστιανικού ορφανοτροφείου στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, παρακολουθούμε την καθημερινή ζωή των μικρών τροφίμων του. Πενήντα περίπου παιδιά κάθε ηλικίας, από βρέφη ως έφηβοι, δέχονται τη μητρική φροντίδα βρεφοκόμων, νοσοκόμων και εθελοντριών παράλληλα με την αυστηρή θρησκευτική κατήχηση. Η ταινία εξερευνά το σύνθετο χαρακτήρα αυτής της πολύ ιδιαίτερης κοινότητας, βασισμένη αποκλειστικά στην παρατήρηση, χωρίς σχολιασμό ή συνεντεύξεις. Μέσα από αυτή την εξερεύνηση αναδεικνύονται οι σχέσεις μεταξύ του προσωπικού και των παιδιών, οι σχέσεις μεταξύ των ίδιων των παιδιών, ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τη διαφορετικότητα, καθώς και ο καθοριστικός ρόλος που αποκτά η θρησκεία στη ζωή και την εκπαίδευσή τους μέσα σ’ αυτό το «σπίτι», μακριά απ’ το σπίτι.

Πρόκειται για ένα αξιόλογο ντοκιμαντέρ, το οποίο είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πέρσι τον Μάρτιο στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το έργο ταξίδεψε επίσης, στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs, αλλά και στο 18ο Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, όπου και απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ της Κριτικής Επιτροπής των Παιδιών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι «Ο Θεός δεν Μοιράζει Καραμέλες», θα προβάλλεται αποκλειστικά στον Κινηματογράφο Τριανόν και €1 από κάθε εισιτήριο θα διατεθεί στο Χαμόγελο του Παιδιού.

 

Κυκλοφορούν επίσης:
«Ο Μαγικός Καθρέφτης» (2016) του Χρήστου Δήμα (Ελλάδα)

image

Το πρωί έφορος αρχαιοτήτων, το απόγευμα υπάλληλος σε συνεργείο αυτοκινήτων. Αυτή είναι η πληκτική καθημερινότητα του 35χρονου Κλεάνθη (Μάκης Παπαδημητρίου). Από τη μέρα που θα ανακαλύψει έναν «μαγικό καθρέφτη» (Κώστας Κόκλας) που πραγματοποιεί και τα πιο τρελά όνειρα, ο Κλεάνθης αρπάζει την ευκαιρία, για να ζητήσει αυτά που θα αλλάξουν τη ζωή του για πάντα. Έχει μάλιστα τη δυνατότητα να επαναδιατυπώσει την ευχή του όσες φορές θέλει. Οι επιθυμίες του θα εκπληρωθούν, όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Υπάρχει πάντα κάτι που του διαφεύγει και ο Κλεάνθης δεν μπορεί να βρει την πραγματική ευτυχία πουθενά. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζει.

Ο «Μαγικός Καθρέφτης», η πρώτη τρισδιάστατη ελληνική ταινία, ταξιδεύει τους θεατές μαζί με τους ήρωες της ταινίας στον χώρο και στον χρόνο. Οι πρωταγωνιστές Μάκης Παπαδημητρίου, Ζέτα Δούκα, Αθηνά Οικονομάκου, Ελένη Κοκκίδου, Τάκης Παπαματθαίου, Δημήτρης Ήμελλος, Λευτέρης Ελευθερίου και Κώστας Κόκλας, ταξιδεύουν από τη σύγχρονη εποχή μέχρι την αρχαία Ελλάδα και πάλι πίσω υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Χρήστου Δήμα (Νήsos) που συνεργάζεται και πάλι με τους σεναριογράφους Έλενα Σολωμού και Κωστή Παπαδόπουλο, για να παρουσιάσει μία κωμωδία καταστάσεων, γεμάτη ευτράπελα και παρεξηγήσεις. Για την συγκεκριμένη ταινία, δεν πραγματοποιήθηκε δημοσιογραφική προβολή.

«7 Θυμοί» (7 Kinds of Wrath – 2014) του Χρήστου Βούπουρα (Ελλάδα)

image

Ο Πέτρος, αρχαιολόγος στο επάγγελμα βιώνει στο κέντρο τη Αθήνας την απογυμνωμένη ελληνική παράνοια ερχόμενος σε επαφή, από επιλογή ή από σύμπτωση, με ανθρώπους “διαφορετικούς”: Έναν Άραβα μετανάστη, που έρχεται σε μια χώρα απίστων αποφασισμένος να την κατακτήσει. Μια Ελληνίδα ναρκομανή σε απεξάρτηση, που κουβαλά την αγωνία της αλκοολικής μητέρας της. Έναν νεαρό δημοσιογράφο, που φέρει την κατάρα της προσωπικής του θεότητας. Έναν Έλληνα μετανάστη που επαναπατρίζεται, άπατρις πλέον. Έναν διευθυντή τράπεζας, που πιστεύει ότι όλα εξαγοράζονται ακόμα και η αγάπη. Έναν κυνηγό θησαυρών, που κατασκευάζει ανιχνευτές μετάλλων αλλά δεν τους χρησιμοποιεί ποτέ. Η επαφή του Πέτρου με τους έξι αυτούς ανθρώπους είναι καταρχάς μια εμπειρία τραυματική. Για κάθε μία καταβάλλει και ένα αντίτιμο, μερικές φορές υλικό, άλλες ψυχικό. Το κέρδος της εμπειρίας θα καλύψει την απώλεια; Το τέλος είναι ανοιχτό και διφορούμενο. Η τελευταία χειρονομία του είναι μια λύση προσωρινή, ένας συμβιβασμός με τις ανάγκες της υπαρξιακής ισορροπίας.

Η ταινία του Χρήστου Βούπουρα, είχε πραγματοποιήσει την επίσημη πρεμιέρα της, τον Νοέμβριο του 2014 στο 55ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, ενώ τον Σεπτέμβριο προβλήθηκε και στο 21ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Το φιλμ κινείται σε ασπρόμαυρο φόντο και στο εντυπωσιακό καστ του, συναντάμε τους ηθοποιούς: Μάξιμος Μουμούρης (Πέτρος), Νίκος Γκέλια (Χουσάν), Σοφία Κόκκαλη (Αλεξάνδρα), Χάρης Φραγκούλης (Λαέρτης), Κόρα Καρβούνη (Μιγκέν), Ιερώνυμος Καλετσάνος (Δανιήλ), Βασίλης Ξενικάκης (Μιχαήλ), Myzafer Zifla (Στρατής).