Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Forrest Gump (Open, 21.00)
Δραματική ταινία, αμερικανικής παραγωγής 1994

image

Η προσωπική ιστορία του Φόρεστ Γκαμπ ενός απλού ανθρώπου με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης που κατάφερε να γίνει εθνικός ήρωας στο Βιετνάμ, να παίξει στις εθνικές ομάδες ράγκμπι και πινγκ πονγκ και να γίνει εκατομμυριούχος. Στη διάρκεια της ζωής του γνώρισε μεγάλες διασημότητες, όπως τον Τζον Λένον, τον Έλβις Πρίσλεϊ και τρεις Αμερικανούς Πρόεδρους, και έζησε από κοντά αξιοσημείωτα ιστορικά γεγονότα, τη σημασία των οποίων δεν κατάλαβε ποτέ, που όμως συντάραξαν την Αμερική τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Ads

Το παγκάκι της αφίσας της ταινίας –η αρχική σκηνή όπου ο Φόρεστ Γκαμπ κάθεται και περιμένει το λεωφορείο και αφηγείται τη ζωή του σε διάφορους που ανά διαστήματα κάθονται πλάι του– βρίσκεται στο Μουσείο Ιστορίας της πόλης Σαβάνα στην Πολιτεία της Τζόρτζια.

image

Η ταινία, η οποία αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Γουίνστον Γκρουμ, συγκέντρωσε δεκατρείς συνολικά οσκαρικές υποψηφιότητες και τιμήθηκε με έξι Όσκαρ: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Αντρικού Ρόλου, Διασκευασμένου Σεναρίου, Μοντάζ και Ειδικών Εφέ.

  • Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Ζεμέκις
  • Σενάριο: Έρικ Ροθ
  • Μοντάζ: Άρθουρ Σμιντ
  • Πρωτότυπη μουσική: Άλαν Σιλβέστρι – στην ταινία ακούγονται επίσης τραγούδια, μεταξύ άλλων, των Έλβις Πρίσλεϊ, Μπομπ Ντίλαν, Τζόαν Μπάεζ, Creedence Clearwater Revival, Doors
  • Πρωταγωνιστούν: Τομ Χανκς, Σάλι Φιλντ, Ρόμπιν Ράιτ Πεν, Γκάρι Σινίζ

Μία Φανταστική Γυναίκα (ΕΡΤ2, 22.00)
Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Χιλής – Γερμανίας – Ισπανίας 2017

image

Η Μαρίνα, μία νεαρή τρανσέξουαλ που εργάζεται ως σερβιτόρα και φιλοδοξεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι, και ο Ορλάντο, ο κατά είκοσι χρόνια μεγαλύτερος από κείνη σύντροφός της, είναι ερωτευμένοι και σχεδιάζουν να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους μαζί. Δυστυχώς, όμως, ο Ορλάντο πεθαίνει ξαφνικά και η Μαρίνα αντιμετωπίζει τόσο την εχθρική συμπεριφορά των συγγενών του, την απροθυμία τους να την συμπεριλάβουν στο πένθος και την καχυποψία τους σχετικά με τις συνθήκες του αιφνίδιου θανάτου, όσο και τις κοινωνικές προκαταλήψεις στη Χιλή σε ένα μοντέρνο μεν αλλά άσπλαχνο δε Σαντιάγκο.
Η ταινία αφηγείται τον αγώνα της Μαρίνας Βιδάλ για το δικαίωμά της να είναι ο εαυτός της. Έναν αγώνα που δίνει σε όλη τη ζωή της ώστε να γίνει η γυναίκα που είναι σήμερα: μία δυνατή, ειλικρινής και φανταστική γυναίκα.

image

Ο Χιλιανός σκηνοθέτης της «Γκλόρια» που απέσπασε την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για την Παουλίνα Γκαρσία στη Μπερλινάλε το 2013 και ήταν η επίσημη πρόταση της Χιλής για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, για τη «Φανταστική Γυναίκα», μία ταινία ύμνος στη διαφορετικότητα, τιμήθηκε με Αργυρή Άρκτο Καλύτερου Σεναρίου στο 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματόγραφου του Βερολίνου και Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2018.

  • Σκηνοθεσία: Σεμπαστιάν Λέλιο
  • Σενάριο: Σεμπαστιάν Λέλιο, Γκονζάλο Μάζα
  • Πρωταγωνιστούν: Ντανιέλα Βέγκα, Φρανσίσκο Ρέγιες, Λούις Νιέκο

Όρνια και Πουλάκια (Βουλή Τηλεόραση, 00.00)
Σάτιρα, ιταλικής παραγωγής 1966, του Πιέρ Πάολο Παζολίνι

image

Ο Τοτό και ο γιος του, Νινέτο, περιφέρονται στα περίχωρα της Ρώμης. Σε έναν άδειο δρόμο πέφτουν πάνω σε ένα κοράκι που τους συστήνεται με ανθρώπινη λαλιά και επιμένει να τους ρωτάει πού πηγαίνουν, ενώ τους λέει μία ιστορία: «οχτώ αιώνες πίσω, ο Φραγκίσκος της Ασίζης έστειλε τους μοναχούς να κηρύξουν το χριστιανισμό σε όλα τα πουλιά, και στα γεράκια και τα σπουργίτια. Με πίστη και αυταπάρνηση κατάφεραν οι δυο μοναχοί να μιλήσουν στη γλώσσα των πουλιών για το Θεό, και κυρίως για την αγάπη. Όμως, τη στιγμή του θριάμβου της πίστης τους, ένα γεράκι καταβροχθίζει ένα σπουργίτι. Απελπισμένοι οι μοναχοί επιστρέφουν. Ο άγιος Φραγκίσκος επιμένει πως χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη πίστη. Η πίστη είναι το κλειδί». Πατέρας και γιος και το κοράκι συνεχίσουν μαζί την περιπλάνηση όπου συμβαίνουν πολλά απρόοπτα…

«Είναι ένα παραμύθι, που όπως όλα τα παραμύθια αποτελείται από μια σειρά δοκιμασίες, τις οποίες πρέπει να ξεπεράσουν οι ήρωες» όπως έχει πει για την ταινία του ο αιρετικός παραμυθάς που σημάδεψε τον ιταλικό αλλά και τον παγκόσμιο κινηματογράφο.

image

Τα «Όρνια και Πουλάκια» ήταν μία από τις αγαπημένες ταινίες του Παζολίνι στην οποία πρωταγωνιστεί στο πλευρό του κωμικού σταρ της εποχής Τοτό ο στενά συνδεδεμένος τόσο με το έργο του όσο και με τη ζωή του Νινέτο Ντάβολι. Η ταινία ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών το 1966.

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Πιέρ Πάολο Παζολίνι
  • Πρωταγωνιστούν: Τοτό, Νινέτο Ντάβολι, Ρενάτο Καπόνια, Αλφρέντο Λέγκι