Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Μετά τη Λουτσία (ΕΡΤ 2, 22.00)
Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Μεξικού-Γαλλίας 2012

image

Έξι μήνες μετά το θάνατο της συζύγου του Λουτσία σε τροχαίο, ο Ρομπέρτο και η έφηβη κόρη του Αλεχάντρα μετακομίζουν από το Πουέρτο Βαγιάρτα στην Πόλη του Μεξικού, για να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα αφήνοντας πίσω το παρελθόν τους. Ενώ ο καθένας προσπαθεί να ξεπεράσει το πένθος του με το δικό του τρόπο, ο Ρομπέρτο ανοίγει ένα εστιατόριο κι η Αλεχάντρα πηγαίνει στο νέο της σχολείο, το δημόσιο Γυμνάσιο της γειτονιάς, και ξεκινά να κάνει νέους φίλους.

Ads

image

Όσο ο πατέρας παραμένει απρόσιτος, η κόρη αρχίζει να συναναστρέφεται με μία μάλλον επικίνδυνη παρέα και σταδιακά γίνεται στόχος μιας ολοένα και πιο απάνθρωπης συμπεριφοράς από τη μεριά των συμμαθητών της, χωρίς να τολμάει να αντιδράσει ή να μοιραστεί κάτι από την προσωπική της κόλαση με τον πατέρα της.

Η ταινία, η οποία θίγει το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού, τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών.

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Μισέλ Φράνκο
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Τσούι Τσάβες
  • Μοντάζ: Αντόνιο Βριμπιέσκα Αγιάλα
  • Πρωταγωνιστούν: Τέσα Ία, Γκονζάλο Βέγκα Τζούνιορ, Ταμάρα Γιάζμπεκ, Χερνάν Μεντόζα

Η Ελπίδα του Κόσμου (Cosmote TV, 23.05)
Δραματική ταινία, γαλλικής παραγωγής 2019

image

Στη Μασσαλία, μια οικογένεια συγκεντρώνεται για τη γέννηση της μικρής Γκλόρια. Παρά τη χαρά τους, οι νεαροί γονείς έχουν πέσει σε δύσκολους καιρούς. Η Σιλβί, υπάλληλος σε κατάστημα ρούχων, και ο Νικολά, οδηγός ταξί, αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα. Η γέννηση της κόρης τους θα τους χαροποιήσει αλλά θα αλλάξει τις ισορροπίες τους, επιδεινώνοντας τις, φορτισμένες από οικονομικά προβλήματα, ενδοοικογενειακές εντάσεις. Την ίδια ώρα μάλιστα που επανασυνδέονται με τον πρώην κατάδικο παππού της νεογέννητης κόρης τους, ο οποίος αποφυλακίζεται και έρχεται να τους επισκεφτεί.

image

Η ταινία σκιαγραφεί την εικόνα της σύγχρονης Γαλλίας, του αβέβαιου εργασιακού περιβάλλοντος και των εύθραυστων ανθρώπινων σχέσεων. Την υπογράφει ο Ρομπέρ Γκεντιγκιάν («Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο», «Το Σπίτι Δίπλα στη Θάλασσα»), ο κατ’ εξοχήν σκηνοθέτης της Μασσαλίας και της γαλλικής εργατικής τάξης, έχει χαρακτηριστεί ως ο Γάλλος Κεν Λόουτς, με την οποία συμμετείχε και το 2019 στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βενετίας, διεκδικώντας τον Χρυσό Λέοντα, όπου η ταινία τιμήθηκε με Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας (Αριάν Ασκαρίντ).

  • Σκηνοθεσία: Ρομπέρ Γκεντιγκιάν
  • Σενάριο: Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, Σερζ Βαλέτι
  • Φωτογραφία: Πιερ Μιλόν
  • Μοντάζ: Μπερνάρ Σάσια
  • Μουσική: Μισέλ Πετροσιάν
  • Πρωταγωνιστούν: Αριάν Ασκαρίντ, Ζαν Πιέρ Νταρουσέν, Αναΐς Ντεμουστιέ

Γελαστός Πρίγκηπας (Βουλή Τηλεόραση, 00.00)
Κωμωδία, αμερικανικής παραγωγής 2013

image

Γυρισμένη με φόντο μία άγονη έκταση καμένης φύσης στο Τέξας, στο κρατικό πάρκο Μπάστροπ, η ταινία αφηγείται, με έναν διασκεδαστικό και ταυτόχρονα ειλικρινή τρόπο, το δέσιμο μεταξύ δύο πολύ διαφορετικών μεταξύ τους ανδρών.

Ο Άλβιν και ο αδερφός της κοπέλας του, Λανς, αφήνουν πίσω τους την πόλη και περνούν το καλοκαίρι σε μια απομονωμένη περιοχή. Μένουν σε σκηνή και δουλεύουν σε έργα οδοποιίας, επισκευάζοντας τις γραμμές κυκλοφορίας ενός επαρχιακού δρόμου στο Τέξας που έχει καταστραφεί από πυρκαγιά, ενώ έχουν άφθονο χρόνο να μιλήσουν για τα όνειρά τους και για τις γυναίκες που τους ταλαιπωρούν. Αν και μεταξύ τους είναι φαινομενικά αντίθετοι, σταδιακά θα βρουν τον τρόπο να γίνουν φίλοι και, μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις, να ανακαλύψουν μαζί το δρόμο τους.

image

«Υπάρχει κάτι το λεπτεπίλεπτο στις λήψεις της κάμερας που ταιριάζει απόλυτα στο εύθραυστο περιβάλλον μέσα στο οποίο ήμασταν», έχει σχολιάσει ο σκηνοθέτης για τη φωτογραφία του Τιμ Ορρ. «Δεν είναι μία κάμερα εξαιρετικά σίγουρη για τον εαυτό της, αλλά μία κάμερα που ψάχνει να ανακαλύψει πράγματα και που προσπαθεί να ακολουθήσει τους χαρακτήρες». Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν μέσα στο καμένο από πυρκαγιά πάρκο Μπάστροπ και η φωτογραφία ήταν το σημείο κλειδί για να μπορέσει το κοινό να νιώσει την εμπειρία του να βρίσκεσαι στο καμένο δάσος, σύμφωνα με τον Γκριν. Επίσης, ο ίδιος έχει πει ότι εμπνεύστηκε από ταινίες όπως «Ο Γιος» των αδερφών Νταρντέν και «Kings of the Road» του Βιμ Βέντερς. «Σε αυτές τις ταινίες, η κάμερα είναι το κοινό. Φαίνεται σχεδόν σα να σκέφτεται ή να ψάχνει ή να αναρωτιέται, σαν να έχει μία περιέργεια» εξηγεί.

Ο «Γελαστός Πρίγκιπας», ριμέικ της ισλανδικής ταινίας «Έτσι κι Αλλιώς» του Χάφστεϊν Γκούναρ Σίγκουρντσον, βραβεύτηκε με Ασημένια Άρκτο Σκηνοθεσίας στο Βερολίνο το 2013.

  • Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν
  • Σενάριο: Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, Χαφστάιν Γκούναρ Σιγκούρντσον
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Τιμ Ορρ
  • Μοντάζ: Κόλιν Πάττον
  • Μουσική: Explosions In The Sky, Ντέιβιντ Γούινγκο
  • Πρωταγωνιστούν: Πολ Ράντ, Εμίλ Χίρς, Τζόις Πέιν, Λανς ΛεΓκόλτ