Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Νοτιάς (ΕΡΤ 1, 22.00)
Δραματική κομεντί, ελληνικής παραγωγής 2016

image

Από τη μέρα που εμφανίζονται στον Σταύρο οι πρώτες ερωτικές ανησυχίες, φουντώνει και η επιθυμία του να λέει ιστορίες με ένα δικό του, ανατρεπτικό, τρόπο. Οι ταραχώδεις αλλά και ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενες για την Ελλάδα δεκαετίες του ‘60,’70 και ‘80 πυροδοτούν τη φαντασία του ασταμάτητα. Στο ταξίδι από την εφηβεία προς την ενηλικίωση, για να κατακτήσει αυτά που ποθεί, θα σκαρφιστεί ιστορίες για αρχαίους μύθους, μακρινά ταξίδια και όμορφες γυναίκες. Όταν έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, θα κάνει τις ιστορίες του εικόνες και θα ανακαλύψει τον εαυτό του.

Ads

image

Ο «Νοτιάς», η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του δημιουργού της «Πολίτικης Κουζίνας», φυσά και «βάζει λόγια» στον Σταύρο… Ο Τάσος Μπουλμέτης μας αφηγείται μία ιστορία ενηλικίωσης και σχολιάζει την Ελλάδα της μεταπολίτευσης.

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Τάσος Μπουλμέτης
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής
  • Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης
  • Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
  • Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Νιάρρος, Μαρία Καλλιμάνη, Θέμης Πάνου, Ταξιάρχης Χάνος, Zωζώ Σαπουντζάκη, Ερρίκος Λίτσης, Αργύρης Ξάφης, Όμηρος Πουλάκης, Μελισσάνθη Μάχουτ, Xαρά Μάτα Γιαννάτου, Γιώργος Βουρδαμής, Δημήτρης Ήμελλος, Φοίβος Ταραμπίκος

Το Τελευταίο μας Τανγκό (ΕΡΤ 2, 22.00)
Μουσικό ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής Αργεντινής – Γερμανίας 2015

image

Οι δύο διάσημοι χορευτές του αργεντίνικου τάνγκο Μαρία Νιέβες Ρέγο και Χουάν Κάρλος Κόπες, οι οποίοι χόρευαν μαζί για περίπου πενήντα χρόνια, διηγούνται την επαγγελματική και ερωτική ιστορία τους σε μια ομάδα νεαρών χορευτών από το Μπουένος Άιρες.
Στο ντοκιμαντέρ, πλέον η Μαρία Νιέβες Ρέγο 80 ετών και ο Χουάν Κάρλος Κόπες 83, οι νέοι χορευτές τάνγκο λαχταρούν να μάθουν όλες τις λεπτομέρειες της ζωής τους , που εκτός από την προσωπική τους ιστορία αφορά και την ιστορία του τανγκό στον 20ο αιώνα, και μεταμορφώνουν σε χορογραφίες τις αναμνήσεις του ζευγαριού που θαυμάζουν.

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Γκέρμαν Κραλ
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Τζο Χάιμ, Φελίξ Μόντι
  • Μουσική: Γκερντ Μπάουμαν, Λουίς Μπόρντα, Σεξτέτο Μαγιόρ

Carol (Cosmote TV, 22.30)
Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Η.Π.Α. – Μ. Βρετανίας – Γαλλίας 2015

image

Στη Νέα Υόρκη, στις αρχές της δεκαετίας του ’50, η νεαρή Τερέζ, που εργάζεται ως πωλήτρια σε ένα πολυκατάστημα του Μανχάταν, είναι επίδοξη φωτογράφος και ονειρεύεται μια πιο συναρπαστική ζωή, γνωρίζει την Κάρολ, μία αρκετά μεγαλύτερη της, μεγαλοαστή, γοητευτική γυναίκα, παγιδευμένη σε έναν αποτυχημένο γάμο. Σύντομα, η συνάντησή τους οδηγεί τις δύο γυναίκες σε μια βαθύτερη σχέση ενώ ένας έρωτας γεννιέται μεταξύ τους. Όταν η σχέση τους αποκαλύπτεται, ο σύζυγος της Κάρολ αντεπιτίθεται, αμφισβητώντας την ικανότητά της ως μητέρας και στερώντας της το δικαίωμα να βλέπει το ανήλικο παιδί τους. Η Κάρολ και η Τερέζ φεύγουν μαζί, αφήνοντας πίσω τις ζωές τους, και βρίσκονται αντιμέτωπες με τη σχέση και τον εαυτό τους. Η αγάπη τους δοκιμάζεται απέναντι  στα στερεότυπα μιας κοινωνίας που θεωρεί ταμπού τη σχέση δύο γυναικών.

image

Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος της Πατρίσια Χάισμιθ «The Price of Salt» (1952), το οποίο εκδόθηκε και με τον τίτλο «Carol», και στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η Πατρίσια Χάισμιθ υπέγραψε το εν λόγω μυθιστόρημά της με το ψευδώνυμο Κλερ Μόργκαν για να αποφύγει τις επιθέσεις εξαιτίας του προκλητικού για την εποχή θέματός του, τον έρωτα δύο γυναικών.

Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 68ο Φεστιβάλ Καννών και χάρισε στη Ρούνι Μάρα το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας ενώ ήταν υποψήφια για έξι Όσκαρ, Α’ και Β΄ Γυναικείου Ρόλου, Διεύθυνσης Φωτογραφίας, Διασκευασμένου Σεναρίου, Πρωτότυπης Μουσικής, Ενδυματολογίας.

  • Σκηνοθεσία: Τοντ Χέινς
  • Σενάριο: Φίλις Ναζ
  • Φωτογραφία: Εντουαρντ Λάκμαν
  • Μοντάζ: Αφόνσο Γκονσάλβες
  • Μουσική: Κάρτερ Μπεργουέλ
  • Πρωταγωνιστούν: Κάιτ Μπλάνσετ, Ρούνι Μάρα, Κάιλ Τσάντλερ, Σάρα Πόλσον, Τζέικ Λέισι, Κόρι Μάικλ Σμιθ

The Approaching of the Hour (Backstage Festival, 21.00)
Ντοκιμαντέρ, ελληνικής παραγωγής 2005

image

Η ταινία εστιάζει στο ελληνικό αγγλόφωνο συγκρότημα Raining Pleasure, μέσα από την πορεία του, τις περιοδείες και την ηχογράφηση στην Κολωνία της διασκευής τους στο Reflections του Μάνου Χατζιδάκι, και διερευνά μέσα από συνεντεύξεις ανθρώπων του χώρου την αγγλόφωνη ελληνική μουσική σκηνή, την υπόστασή της, τη βιωσιμότητά της και την καλλιτεχνικής της συνέχεια στην Ελλάδα από τα μέσα των 00s.

Προβάλλεται δωρεάν στο πλαίσιο του Backstage Festival, του online κινηματογραφικού φεστιβάλ που διοργανώνει το Avopolis, παρουσιάζοντας μία σειρά από βραβευμένα μουσικά ντοκιμαντέρ.
Για να δείτε την ταινία συντονίζεστε απόψε μετά τις 21:00 στο www.avopolis.gr/backstage.

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο – Διεύθυνση Φωτογραφίας – Μοντάζ: Γκρατσιέλλα Κανέλλου