Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Η Κραυγή (Βουλή Τηλεόραση, 22.00)
Δραματική ταινία, ιταλικής παραγωγής 1957, του Μικελάντζελο Αντονιόνι

image

Ο Άλντο έχει παράνομο δεσμό και συζεί εδώ και πολλά χρόνια με την Ίρμα. Όταν εκείνη πληροφορείται το θάνατο του συζύγου της, ο οποίος έχει μεταναστεύσει στην Αυστραλία, αφήνει τον Άλντο και του εξομολογείται ότι είναι ερωτευμένη με έναν άλλο άνδρα. Συντριμμένος εκείνος φεύγει με την κόρη τους Ροζίνα και περιπλανιέται στην κοιλάδα του Πάδου, προσπαθώντας να ξαναστήσει τη ζωή του. Βρίσκει πρόσκαιρη παρηγοριά σε άλλες γυναίκες αλλά αδυνατεί να ξεπεράσει την απόρριψη και τον χωρισμό του από την Ίρμα, ενώ η άρνησή σου να ριζώσει κάπου αλλού τον απομακρύνει όλο και περισσότερο από την πραγματικότητα οδηγώντας τον εαυτό του σε αδιέξοδο.

Ads

image
image
«Αυτό που πάντα με ενδιέφερε ήταν να κοιτάξω μέσα στον άνθρωπο, ποια συναισθήματα τον κινητοποιούν, ποιες είναι οι σκέψεις του στην πορεία του προς την ευτυχία, τη δυστυχία, το θάνατο. Σίγουρα είναι μία ταινία ερμητικά κλειστή, δύσκολη. Χρόνια αργότερα την ξαναείδα και έμεινα έκπληκτος καθώς βρέθηκα μπροστά σε μια τόσο μεγάλη γύμνια και μοναξιά, όπως συμβαίνει κάποια πρωινά όταν κοιτάζοντας το πρόσωπό μας στον καθρέφτη μάς πιάνει τρόμος», έχει πει ο σκηνοθέτης.

«Η Κραυγή», η οποία εικονογραφεί την ψυχολογική κατάσταση του ήρωα που τον χαρακτηρίζει η παγερή μοναξιά, αποτελεί τον προπομπό της περίφημης «Τριλογίας της Αποξένωσης» του σπουδαίου Ιταλού δημιουργού.

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Μικελάντζελο Αντονιόνι
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Τζιάνι ντι Βενάντσο
  • Μοντάζ: Εράλντο Ντα Ρόμα
  • Μουσική: Τζιοβάνι Φούσκο
  • Πρωταγωνιστούν: Στιβ Κόχραν, Αλίντα Βάλι, Μπέτσι Μπλερ

Η Συνάντηση (ΕΡΤ 3, 22.00)
Δραματική κομεντί, αμερικανικής παραγωγής 2015

image

Ο Τόμπι Πάουελ είναι ένας διάσημος χορογράφος και δάσκαλος χορού στο Τζούλιαρντ. Όταν του παίρνει συνέντευξη ένα νεαρό ζευγάρι, η Λίζα και ο Μάικ, για τη διατριβή που γράφει η Λίζα για την ιστορία του χορού στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του ‘60, αναπάντεχα αναγκάζεται να αντιμετωπίσει οδυνηρές αποφάσεις που πίστευε ότι είχε αφήσει στο παρελθόν. Σταδιακά, καθώς η συνέντευξη προχωρά, ανακαλύπτει ότι η επίσκεψη του ζευγαριού έχει διαφορετικά κίνητρα, και ενώ οι τρεις τους επιδιώκουν να βρουν ένα κοινό έδαφος, γίνεται αβέβαιο το που οδηγήσει η σύντομη, αλλά έντονα οικεία σύνδεση τους. 

Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού έργο του Στίβεν Μπέλμπερ.

Η ταινία είναι διαθέσιμη και στο ERTflix για 14 μέρες

  • Σκηνοθεσία – σενάριο: Στίβεν Μπέλμπερ
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Λουκ Γκάισμπιουλερ
  • Μοντάζ: Μάντελιν Γκάβιν
  • Μουσική Στίβεν Τρασκ
  • Πρωταγωνιστούν: Πάτρικ Στούαρτ, Κάρλα Γκουτζίνο, Μάθιου Λίλαρντ

Γαλλική Σουίτα (ΕΡΤ 2, 23.00)
Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Γαλλίας – Βελγίου 2014

image

Γαλλία 1940: H νεαρή Λουσίλ ζει σε ένα μικρό χωριό με την αυταρχική πεθερά της,  περιμένοντας νέα από τον αγνοούμενο  από το μέτωπο άντρα της. Η ζωή της γίνεται άνω κάτω όταν θα φτάσουν στην περιοχή μετανάστες από το Παρίσι, μαζί με ορδές Γερμανών στρατιωτών. Η Λουσίλ δεν μπορεί να αγνοήσει τον όμορφο νεαρό αξιωματικό Μπρούνο, που αναγκαστικά φιλοξενούν στο σπίτι τους. Καθώς η ναζιστική εξουσία είναι έτοιμη να δείξει το απάνθρωπο πρόσωπό της, ένας απαγορευμένος έρωτας γεννιέται μέσα στην τραγωδία του πολέμου.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Ιρέν Νεμιρόβσκι. Η εβραϊκής καταγωγής Ουκρανή συγγραφέας οδηγήθηκε στο Άουσβιτς το 1942. Σχεδόν 65 χρόνια μετά το θάνατό της, η κόρη της ανακάλυψε τα δύο πρώτα μέρη του μυθιστορήματος, από τα συνολικά πέντε που σκόπευε να γράφει πριν από το φρικτό τέλος της, τα οποία περιέγραφαν την είσοδο των ναζιστικών στρατευμάτων στο φιλήσυχο Βισί.

Η ταινία είναι διαθέσιμη και στο ERTflix

  • Σκηνοθεσία: Σολ Ντιμπ
  • Σενάριο: Ματ Τσάρμαν, Σολ Ντιμπ
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Εντουάρντ Γκράου
  • Μοντάζ: Κρις Ντίκενς
  • Μουσική: Ραέλ Τζόουνς
  • Πρωταγωνιστούν: Κριστίν Σκοτ Τόμας, Μισέλ Γουίλιαμς, Ματίας Σένερτς, Σαμ Ράιλι, Ρουθ Γουίλσον, Μάργκοτ Ρόμπι

Πορφυρός Λόφος (ANT1, 00.15)
Γοτθικό θρίλερ, αμερικανικής παραγωγής 2015, του Γκιγέρμο ντελ Τόρο

image

Η Ίντιθ Κούσινγκ, μία νεαρή συγγραφέας και κληρονόμος μεγάλης περιουσίας, η οποία φιλοδοξεί να γράψει ένα βιβλίο γοτθικής φαντασίας, ερωτεύεται τον γοητευτικό και μυστηριώδη Βρετανό αριστοκράτη Τόμας Σαρπ. Προσπαθώντας να ξεφύγει από τα φαντάσματα του παρελθόντος της, βρίσκει καταφύγιο στον πύργο του, ένα γοτθικό αρχοντικό στη βρετανική επαρχία του 19ου αιώνα, όπου ζει με την αδερφή του, Λαίδη Λουσίλ Σαρπ, γεμάτο κρυμμένα μυστικά της οικογενειακής τους ιστορίας που ζητάνε εκδίκηση.

  • Σκηνοθεσία: Γκιγέρμο Ντελ Τόρο
  • Σενάριο: Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, Μάθιου Ρόμπινς
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νταν Λάουστσεν
  • Μουσική: Φερνάντο Βελάσκες
  • Πρωταγωνιστούν: Μία Γουασικόφσκα, Τομ Χίντλεστον, Τζέσικα Τσαστέιν,  Τσάρλι Χάναμ, Τζιμ Μπίβερ

Σίμουρ Μπερνστάιν: Σε Πρώτο Πρόσωπο (ΕΡΤ 2, 00.50)
Βιογραφικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής Η.Π.Α. 2015

image

Ο δημοφιλής ηθοποιός Ίθαν Χοκ διερευνά τη ζωή του διεθνούς φήμης πιανίστα και δασκάλου Σίμουρ Μπερνστάιν καθώς και την ιδιαίτερη σχέση που ανέπτυξε με τους φοιτητές του εξαιτίας της πρωτότυπης μεθόδου διδασκαλίας του που τον έκανε περιζήτητο. Από τότε που εγκατέλειψε την καριέρα ως πιανίστας σε ηλικία 50 ετών, ο Σίμουρ Μπερνστάιν έχει αφιερώσει τη ζωή του στη διδασκαλία της μουσικής. Γεννημένος στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ, ήδη στην ηλικία των δεκαπέντε ετών διδάσκει πιάνο, όταν η τότε δασκάλα του, Κλάρα Χούσερλ, του ζητεί να επιβλέπει τους ταλαντούχους νεότερους μαθητές της. Σύντομα, έχει τη δική του τάξη με μαθητές που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να μελετούν μαζί του.

Σημείωμα σκηνοθέτη:
«Ποτέ δεν είχα σκεφτεί να κάνω ντοκιμαντέρ, μέχρι που γνώρισα τον Σίμουρ Μπερνστάιν σ’ ένα δείπνο και κυριολεκτικά, μαγεύτηκα. Ο οικοδεσπότης του πάρτι, ένας μακροχρόνιος μαθητής του Σίμουρ, κατάφερε να με πείσει να καταγράψω μερικά από τα μαθήματα διδασκαλίας του. Παρακολούθησα λοιπόν κάποια μαθήματα και μερικά χρόνια αργότερα βρέθηκα μ’ αυτήν την ταινία. Ο σκοπός μου είναι να μοιραστώ με τους ανθρώπους την ευλογία να βρεις έναν μέντορα, όπως ο Σίμουρ. Υπάρχουν βαθιά νοήματα στα μαθήματα του Σίμουρ που σχετίζονται με το πώς προσεγγίζουμε την καθημερινή μας ζωή. Η απλότητά του μας μαθαίνει πολλά».
Ίθαν Χοκ

Η ταινία είναι διαθέσιμη και στο ERTflix