Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Ένας Γιος (cinema.ifg.gr)
Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Τυνησία – Γαλλίας – Λίβανου – Κατάρ 2019

image

Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας μοντέρνας και ευκατάστατης οικογένειας από την Τυνησία, η οποία κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής με το αυτοκίνητο τους στο νότο της χώρας τους γίνεται στόχος τρομοκρατικής επίθεσης. Ο δεκάχρονος γιος τους Αζίζ τραυματίζεται σοβαρά και ξεκινά για το ζευγάρι ένας ξέφρενος αγώνας για να τον σώσουν, που θα τους φέρει αντιμέτωπους με αβάσταχτα διλήμματα. 

Ads

Η βραβευμένη ταινία με Σεζάρ 2021 Καλύτερου Ηθοποιού και βραβείο Orizzonti Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στη Βενετία το 2019 για τον Σαμί Μπουαλά, πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Τυνήσιου σκηνοθέτη με την οποία ξεκίνησε τη διεθνή του καριέρα, προβάλλεται στο διαγωνιστικό τμήμα του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.  Το φεστιβάλ διεξάγεται έως την επόμενη Τετάρτη 14 Απριλίου στην κινηματογραφική πλατφόρμα του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, https://cinema.ifg.gr/,  και η συγκεκριμένη ταινία είναι διαθέσιμη αποκλειστικά σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή.

Σημειώστε ότι σήμερα το απόγευμα στις 19.00 στο κανάλι του φεστιβάλ στο YouTube θα πραγματοποιηθεί συζήτηση, στα ελληνικά, με το κοινό και τον σκηνοθέτη της ταινίας Μεχντί Μπαρσαουί.

Διαβάστε επίσης:  Ξεκινά online το 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Μεχντί Μπαρσαουί
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αντουάν Εμπερλέ
  • Mοντάζ: Καμίγ Τουμπκί
  • Πρωταγωνιστούν:  Σαμί Μπουατζιλά, Νατζλά Μπεν Αμπνταλλάχ, Γιουσέφ Κεμιρί

Η Υπόσχεση της Αυγής (ΕΡΤ 2, 22.00)
Βιογραφικό δράμα, συμπαραγωγής Γαλλίας-Βελγίου 2017

image

Η απεικόνιση της θυελλώδους ζωής του διάσημου Γάλλου συγγραφέα Ρομέν Γκαρί, η οποία βασίζεται στην ομότιτλη αυτοβιογραφία του, από τη δύσκολη παιδική του ηλικία στο Βίλνο της ρωσοκρατούμενης Πολωνίας μέχρι στην εφηβική του ζωή στη Νίκαια και τα φοιτητικά του χρόνια στο Παρίσι έως τις περιπέτειές του στο  Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως πιλότος βομβαρδιστικού της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας, ενώ υπήρξε γενικός πρόξενος της χώρας του στο Λος Άντζελες, σύζυγος της δημοσιογράφου Λέσλι Μπλανς και της ηθοποιού Τζιν Σίμπεργκ και γιος μίας καταπιεστικής μητέρας, της εκκεντρικής Νίνα, που θα τον έκανε έναν από τους μεγαλύτερους μυθιστοριογράφους του 20ού αιώνα. Το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Ρομέν Γκαρί, «Η Υπόσχεση της Αυγής», μετέφερε πρώτη φορά στην οθόνη το 1970 ο Ζιλ Ντασέν με πρωταγωνιστές τους Ασίφ Νταγιάν και Μελίνα Μερκούρη.

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Κοινού Fischer στο 19ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Θα είναι διαθέσιμη και στο ERTflix έως τις 14 Απριλίου. 

  • Σκηνοθεσία: Ερίκ Μπαρμπιέ
  • Σενάριο: Ερίκ Μπαρμπιέ, Μαρί Ενάρ
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γκλιν Σπικέρτ
  • Πρωταγωνιστούν: Πιέρ Νινέ, Σαρλότ Γκενσμπούργκ, Ντιντιέ Μπουρντόν, Κάθριν ΜακΚόρμακ, Ζαν-Πιέρ Νταρουσέν

Bohemian Rhapsody (Open, 22.15)
Βιογραφική ταινία, συμπαραγωγής Μ.Βρετανίας – Η.Π.Α. 2018

image

Η πολυβραβευμένη ταινία για τη ζωή του Φρέντι Μέρκιουρι, κατά κόσμον Φαρούκ Μπουλσάρα και πρόσφυγα από τη Ζανζιβάρη στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία αφηγείται την ιστορία των Queen, από τη δημιουργία της μπάντας το 1970, τη ραγδαία άνοδό της, τη φυγή του εκκεντρικού τραγουδιστή για σόλο καριέρα και τη διάγνωσή του με AIDS έως την επανένωση και την ιστορική εμφάνισή τους στην συναυλία «Live Aid» στο στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου τον Ιούλιο του 1985.

Η ταινία απέσπασε τέσσερα Όσκαρ, Καλύτερου Ήχου, Καλύτερου Μοντάζ, Καλύτερου Μιξάζ και Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Ράμι Μάλεκ

  • Σκηνοθεσία: Μπράιαν Σίνγκερ, Ντέξτερ Φλέτσερ
  • Σενάριο: Άντονι ΜακΚάρτεν
  • Φωτογραφία: Νιούτον Τόμας Σίγκελ
  • Μοντάζ: Τζον Ότμαν
  • Πρωταγωνιστούν: Ράμι Μάλεκ, Λούσι Μπόιντον, Γκουίλιμ Λι, Μπεν Χάρντι, Τζόζεφ Ματζέλο, Άινταν Γκίλεν, Τομ Χολάντερ, Άλεν Λιτς, Μάικ Μάγιερς

7 Μέρες στο Έντεμπε (Star, 22.15)
Θρίλερ ομηρείας, συμπαραγωγής Ηνωμένου Βασιλείου – Η.Π.Α. 2018

image

Το καλοκαίρι του 1976, ένα αεροπλάνο της Air France που πραγματοποιούσε δρομολόγιο από το Τελ Αβίβ στο Παρίσι, μέσω Αθήνας, καταλαμβάνεται από τέσσερις αεροπειρατές, δύο Παλαιστίνιους αγωνιστές του Λαϊκού Μετώπου και δύο Γερμανούς, μέλη της οργάνωσης Επαναστατικά Κύτταρα, συνδεδεμένης με τους Μπάαντερ-Μάινχοφ, που απαιτούν την αποφυλάκιση 54 Παλαιστίνιων κρατουμένων. Όταν το αεροπλάνο εκτρέπεται στο αεροδρόμιο φάντασμα του Έντεμπε στην Ουγκάντα, οι επιβάτες μετατρέπονται σε αντικείμενα διαπραγμάτευσης σε ένα θανάσιμο πολιτικό αδιέξοδο. Η πιθανότητα να βρεθεί μια διπλωματική λύση καταρρέει και η ισραηλινή κυβέρνηση θέτει σε ενέργεια μία από τις πιο τολμηρές αποστολές διάσωσης ομήρων στην ιστορία.
Η ταινία, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, γραμμένη από τον Βρετανό σεναριογράφο Γκρέγκορι Μπερκ («’71») και σκηνοθετημένη από τον βραβευμένο με Χρυσή Άρκτο Βραζιλιάνο σκηνοθέτη Χοσέ Παντίλα («Οι Επίλεκτοι»), επιχειρεί να προσεγγίσει την ιστορία αυτής της αεροπειρατείας από τη μεριά των δύο Γερμανών ακτιβιστών. 

  • Σκηνοθεσία: Χοσέ Παντίλα
  • Σενάριο: Γκρέγκορι Μπερκ
  • Φωτογραφία: Λούλα Καρβάλο
  • Μοντάζ: Ντάνιελ Ρέζεντε
  • Μουσική: Ροντρίγκο Αμαράντε
  • Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Μπρουλ, Ρόζαμουντ Πάικ, Εντι Μάρσαν, Μπεν Σνέτζερ