Η τηλεόραση και η οθόνη του υπολογιστή μας συνεχίζουν να καλύπτουν –όσο αυτό μπορεί να επιτευχθεί– το κενό στην ψυχαγωγία των απανταχού σινεφίλ που δημιουργεί η περιπέτεια της πανδημίας κρατώντας τις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας ερμητικά κλειστές. Το tvxs σας προτείνει για την εβδομάδα που ξεκινά 7 ταινίες που ξεχωρίζουμε από τα προγράμματα των τηλεοπτικών και ψηφιακών καναλιών τις οποίες δεν πρέπει να χάσετε. Όπως ένα σημαντικό αφιέρωμα στο ασιατικό σινεμά που παρουσιάζει το cinobo αλλά και δύο ταινίες οι οποίες προβάλλονται σήμερα, στο κανάλι της Βουλής και στην ΕΡΤ2 αντίστοιχα: τη βραβευμένη γερμανική ταινία για παιδιά και νέους «Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς» που αφορά την ενηλικίωση και τη διαφορετικότητα, με πρωταγωνίστριες δύο νεαρές βιετναμέζες αλλά και τη ελληνική ταινία «Ξαφνικός έρωτας» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, που βασίζεται στο μυθιστόρημα «Τάλγκο» του Βασίλη Αλεξάκη, μιας και πρόκειται για μία προβολή η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του συγγραφέα.

Ads

image

 «Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς: Κορίτσια μόνα στο σπίτι»  (Κυριακή 17/1, Βουλή Τηλεόραση, 17:30)

Μια ταινία για την ενηλικίωση και τις ασυνήθιστες φιλίες, γερμανικής παραγωγής 2016, του Γερμανού σκηνοθέτη, σεναριογράφου και παραγωγού Νόρμπερτ Λέχνερ ο οποίος ειδικεύεται στις παιδικές και νεανικές ταινίες. Η νεαρή ηθοποιός Λιν Ντόρτσχακ με ρίζες από το Βιετνάμ που υποδύεται τη μικρή πρωταγωνίστρια Λιν Τούι απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Κοριτσιού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μονάχου το 2016 ενώ την ίδια χρονιά η ταινία απέσπασε το Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών για Παιδιά του Μόντρεαλ (FIFEM).

Ads

Η ζωή στις εργατικές κατοικίες της γερμανικής πόλης Χάλε Νόισταντ μπορεί να είναι σκληρή αλλά και γεμάτη σασπένς, χιούμορ και περιπέτεια. Η νεαρή Βιετναμέζα Λιν Τούι, πολύ νωρίς, υποχρεώνεται να αναλάβει μόνη της την ευθύνη για τη ζωή της και τη μικρότερη αδελφή της, ειδικά όταν η χωρισμένη μητέρα τους αναγκάζεται να επιστρέψει από τη Γερμανία στο Βιετνάμ. Κανείς δεν πρέπει να αντιληφθεί ότι τα δυο μικρά κορίτσια ζουν μόνα, ειδικά η αστυνομία και η Υπηρεσία Πρόνοιας Ανηλίκων. Εν τω μεταξύ ένα γειτονόπουλό τους η Πολίνε, η οποία θαυμάζει την Λιν Τούι για την ανεξαρτησία της αλλά είναι μια πεισματάρα προέφηβη που βαριέται του θανατά, απειλεί να αποκαλύψει το μυστικό της. Η φιλία τους θα δώσει και στις δύο ένα μάθημα για τη διαφορετικότητα, την αλληλεγγύη και την αγάπη.

image

«Ξαφνικός έρωτας» (Κυριακή 17/1, ΕΡΤ2, 23.30)

Αισθηματικό δράμα, συμπαραγωγής Ελλάδας-Πορτογαλίας 1984. Η γνωστή ταινία του  Γιώργου Τσεμπερόπουλου, που είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα «Τάλγκο» του Βασίλη Αλεξάκη, μεταδίδεται απόψε το βράδυ στη δημόσια τηλεόραση σε μια προβολή αφιερωμένη στη μνήμη του συγγραφέα που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Η Ελένη, ο Γρηγόρης κι ένας ξαφνικός έρωτας, η Αθήνα, το Παρίσι, η Λισαβόνα κι ένα τρένο, το Τάλγκο που έγινε μυθιστόρημα και ύστερα ταινία. Το «Τάλγκο» είναι πρώτο μυθιστόρημα του Βασίλη Αλεξάκη γραμμένο απευθείας στη μητρική του γλώσσα, το οποίο κυκλοφόρησε στην Αθήνα από τις εκδόσεις Εξάντας το 1982 κι ένα χρόνο αργότερα στο Παρίσι, όπου ζούσε ο συγγραφέας, μεταφρασμένο από τον ίδιο. Το 1984 έγινε ταινία, κι έγινε ο «Ξαφνικός έρωτας» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου με πρωταγωνιστές την Μπέτυ Λιβανού και τον Αντώνη Θεοδωρακόπουλο αλλά και τους Νικήτα Τσακίρογλου, Μαργαρίτα Λαμπρινού, Θανάση Παπαγεωργίου κ.ά. Τη μουσική υπογράφει ο Σταμάτης Σπανουδάκης και τραγουδά η Ελένη Βιτάλη, τη διεύθυνση φωτογραφίας ο Γιώργος Πανουσόπουλος, τη σκηνογραφία ο Νίκος Περάκης και το μοντάζ οι Αριστείδης Καρύδης Fuchs και Gianni Livi.
Η ταινία απέσπασε τρία Κρατικά Βραβεία Ποιότητας ΥΠΠΟ: Καλύτερης Ταινίας, Α΄ Γυναικείου Ρόλου και Βραβείο Φωτογραφίας.

Η Ελένη είναι μια επίδοξη χορεύτρια που δεν χορεύει πια, μια παντρεμένη γυναίκα που δεν είναι πια ερωτευμένη με τον άντρα της, και έχει μια ήρεμη ζωή. Ο Γρηγόρης είναι ένας πετυχημένος οικονομολόγος, ένας καριερίστας, που ζει στο Παρίσι πολλά χρόνια και νιώθει νοσταλγία για την Ελλάδα όπου πέρασε την παιδική του ηλικία. Όταν συναντιούνται γεννιέται ανάμεσά τους ένας έρωτας που τους συναρπάζει, απειλώντας τις ήσυχες ζωές τους. Ο έρωτας τούς οδηγεί στη Λισαβόνα και ίσως ακόμη μακρύτερα.

image

«Life» (Τρίτη 19/1, ΕΡΤ2, 22.00)

Η ταινία του αναγνωρισμένου σκηνοθέτη και φωτογράφου Άντον Κόρμπιν που αποτυπώνει τη σύντομη σχέση του φωτογράφου της Magnum, Ντένις Στοκ, με τον Τζέιμς Ντιν προβάλλεται την Τρίτη το βράδυ στη δημόσια τηλεόραση σε πρώτη τηλεοπτική προβολή.

Στο βιογραφικό δράμα, παραγωγής Καναδά, Γερμανίας, Αυστραλίας, ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου του 2015, ο φωτογράφος Ντένις Στοκ αναλαμβάνει το 1955 να φωτογραφήσει το ανερχόμενο αστέρι του Χόλυγουντ λίγο πριν από την κυκλοφορία στις αίθουσες της ταινίας «Ανατολικά της Εδέμ» και μόλις ο Τζέιμς Ντιν έχει κλείσει το ρόλο του «Επαναστάτη Χωρίς Αιτία», επτά μήνες πριν πεθάνει. Ο Ντιν αντιστεκόταν στη φωτογράφιση μέχρι να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ο νεαρός φωτογράφος. Μία νέα φιλία γεννιέται ανάμεσά τους όταν ο Ντένις ακολουθεί τον Τζέιμς από το Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη μέχρι τη φάρμα όπου μεγάλωσε στην Ιντιάνα. Μια φιλία που σφραγίστηκε με κάποιες από τις διασημότερες φωτογραφίες του Τζέιμς Ντιν στη σύντομη ζωή του οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Life, καθόρισαν την εικόνα του (όπως αυτή με το μαύρο παλτό και το τσιγάρο στα χείλη στην Times Square) και ανέδειξαν τον Ντένις Στοκ σε καλλιτέχνη διεθνούς φήμης.

Στο «Life» του Άντον Κόρμπιν, ταινία – φόρος τιμής στην τέχνη της φωτογραφίας, ο Ντέιν ΝτεΧάαν υποδύεται τον Τζέιμς Ντιν και ο Ρόμπερτ Πάτινσον τον φωτογράφο Ντένις Στοκ.

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη στο ERTFLIX.

image

«Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί» (Τετάρτη 20/1, ΕΡΤ2, 22.00)

Ρομαντικό δράμα φαντασίας, γερμανοβρετανικής παραγωγής 2013, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τζιμ Τζάρμους με πρωταγωνιστές τους Τίλντα Σουίντον, Τομ Χίντλεστον, Μία Γουασικόφσκα, Άντον Γιέλτσιν, Τζον Χάρτ, Τζέφρι Ράιτ.

Με φόντο το ρομαντικά ερημικό τοπίο του Ντιτρόιτ και της Ταγγέρης, ο αγαπημένος σκηνοθέτης αφηγείται μια ανορθόδοξη βαμπιρική ιστορία αγάπης στην οποία ένας απομονωμένος μουσικός, ο Άνταμ, επανασυνδέεται με την γαλήνια, αισιόδοξη και αινιγματική του αγαπημένη Ιβ. Η ιστορία των δύο ερωτευμένων και ακαταμάχητα γοητευτικών βαμπίρ έχει αντέξει εδώ και αιώνες αλλά το ειδύλλιό τους θα διαταραχθεί από την εμφάνιση της ανεξέλεγκτης μικρής αδερφής της Ιβ, Άβα. Θα καταφέρουν οι δύο σοφοί και εύθραυστοι χαρακτήρες, Αδάμ και Εύα, να επιβιώσουν, όσο η σύγχρονη κοινωνία καταρρέει γύρω τους;

Η υπέροχη αυτή ταινία του Τζιμ Τζάρμους, που θα προβληθεί σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση στη δημόσια τηλεόραση την Τετάρτη το βράδυ, είναι μια ασυνήθιστη ερωτική ιστορία που αναθεωρεί το είδος των ταινιών με βαμπίρ λειτουργώντας περισσότερο ως αλληγορία για την τέχνη και τη συντροφικότητα –  μια ερωτική επιστολή την οποία ο Τζάρμους έχει αφιερώσει στην επί χρόνια καλλιτέχνη σύντροφό του, Σάρα Ντράιβερ.

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη και στο ERTFLIX.

image

«Επίλογος» (Παρασκευή 22/1, Βουλή Τηλεόραση, 22.00)

Η Χαγιούτα και ο Μπερλ είναι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Ισραηλινών. Εκείνη, 80 ετών, και εκείνος, 86 ετών και νοσταλγός της αριστερής διανόησης. Ζουν σ’ ένα μικρό διαμέρισμα τριγυρισμένοι από ενθύμια –απομεινάρια μιας ολόκληρης ζωής–, βιβλία και πίνακες. Εκπροσωπούν μια γενιά διανοούμενων που οραματίστηκαν ένα καλύτερο αύριο. Αποξενωμένοι και εξαθλιωμένοι, επιβιώνοντας με μια μικρή σύνταξη, νιώθουν αποκομμένοι από έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται. Γύρω τους η κοινωνία φθίνει, όπως φθίνει και το ίδιο τους το σώμα, κάτι που δεν είχαν προβλέψει όταν ήταν νέοι και σχεδίαζαν αλλιώς το μέλλον του κόσμου.

Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Αμίρ Μανόρ σε αυτήν την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του με εξαιρετική χρήση των κινηματογραφικών μέσων σκιαγραφεί το συγκινητικό πορτραίτο μιας γενιάς με ευαισθησία, ρομαντικών μιας άλλης εποχής οι οποίοι αδυνατούν να προσαρμοστούν στο σήμερα. Η διαδρομή των δυο ηλικιωμένων προς το τέλος λειτουργεί και ως μια υπενθύμιση των αξιών και ηθικών αρχών που έχουν παραγκωνιστεί από τις ραγδαίες κοινωνικές αλλαγές.

Τον «Επίλογο», ταινία ισραηλινής παραγωγής 2012, του Αμίρ Μανόρ με πρωταγωνιστές τους Γιοσέφ Καρμόν και Ρίβκα Γκουρ, πρωτοείδαμε στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όπου απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος, το Βραβείο Σεναρίου, το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» και το Βραβείο Κοινού Fischer.

image

«Γραμμές» (Σάββατο 23/1, ΕΡΤ2, 23.30)

Πολυβραβευμένη δραματική ταινία, ελληνικής παραγωγής 2016, σε σκηνοθεσία, σενάριο και παραγωγή του Βασίλη Μαζωμένου.

Ελλάδα σήμερα. Μια κοινωνία σε κατάρρευση. Επτά διαφορετικοί άνθρωποι που φτάνουν στα όριά τους, καταρρέουν μαζί της. Αν και υπάρχουν ανάμεσά τους εμφανείς συγγενικές, φιλικές αλλά και τυχαίες συνδέσεις, πιο πολύ όλους τους ενώνει η ίδια πράξη: ένα τηλεφώνημα σε ένα κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης, στη «Γραμμή ζωής».Εκεί ψάχνουν το όριο της ζωής και του θανάτου, το όριο της επικοινωνίας, το όριο της ελπίδας.

Τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Γιώργος Παπανδρικόπουλος, το μοντάζ ο Θάνος Κουτσανδρέας, τη μουσική οι DNA (Μιχάλης Νιβολιανίτης, Αλέξανδρος Χριστάρας), τα σκηνικά ο Μιχάλης Σαμιώτης, τα κοστούμια η Νατάσσα Σαρρή. Πρωταγωνιστούν οι Λεωνίδας Κακούρης, Θέμης Πάνου, Τάσος Νούσιας, Άννα Καλαϊτζίδου, Κώστας Μπερικόπουλος, Θανάσης Χαλκιάς, Θόδωρος Κατσαφάδος, Βασίλης Γεωργοσόπουλος, Κώστας Ξυκομηνός, Νίκος Παντελίδης, Θέκλα Γαίτη, Κώστας Νταλιάνης, Adrian Frieling, Εβιτα Παπασπύρου, Γιώργος Καλημέρης, Ρέα Μαζωμένου, Μαρία Κολοκυθά.

image

«Διπλή Ζωή της Ασάκο»Αφιέρωμα στο ασιατικό σινεμά (cinobo.com)

Ο Ιανουάριος στην ελληνική streaming πλατφόρμα Cinobo είναι μήνας αφιερωμένος στο ασιατικό σινεμά του 21ου αιώνα. Το αφιέρωμα παρουσιάζει σε πρεμιέρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα πολυβραβευμένες ταινίες από την εθνική κινηματογραφία της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Νότιας Κορέας, της Ταϊλάνδης.  Η συλλογή θα ανανεώνεται με νέες προσθήκες μέχρι το τέλος του μήνα ενώ ήδη στην πλατφόρμα είναι διαθέσιμη για streaming η «Διπλή Ζωή της Ασάκο» του Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι, ενός  δημιουργού του οποίου καμία ταινία δεν έχει προβληθεί στη χώρα μας μέχρι σήμερα –η «Διπλή Ζωή της Ασάκο» έκανε πανελλήνια πρεμιέρα στο cinobo στις 12 Ιανουαρίου– κάποιοι όμως, φανατικοί φεστιβαλιστές, γνωρίζετε τον τολμηρό Ιάπωνα σκηνοθέτη από την 317 λεπτών διάρκειας ταινία του «Happy Hour», η οποία προκάλεσε ενθουσιασμό με την προβολή της στο Λοκάρνο το 2015 και απέσπασε τα βραβεία σεναρίου και γυναικείας ερμηνείας.

Η «Διπλή Ζωή της Ασάκο» είναι μικρότερης διάρκειας (δύο ωρών) και είναι μία ακόμη ταινία του ανατέλλοντος ηλίου που συμμετείχε στο επίσημο Διαγωνιστικό των Καννών το 2018,  χρονιά που η συναρπαστική ταινία «Κλέφτες Καταστημάτων» του Ιάπωνα σκηνοθέτη Χιροκάζου Κόρε-Έντα απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα. 

Θέμα της ταινίας του Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι με τον διεθνή τίτλο «Αsako I & II» είναι η δυαδικότητα του έρωτα μέσα από τη σχέση της Ασάκο με δύο διαφορετικούς άνδρες που όμως μοιράζονται το ίδιο πρόσωπο, σε μια πειραγμένη ανάγνωση του χιτσκοκικού «Δεσμώτη του Ιλίγγου».

Η νεαρή Ασάκο θα γνωρίσει τον Μπακού σε μια έκθεση φωτογραφίας και θα τον ερωτευτεί κεραυνοβόλα. Αυτός ο έρωτας θα έχει την ανεμελιά ενός αιώνιου παρόντος και θα αψηφήσει τα ανησυχητικά σημάδια της συμπεριφοράς του Μπακού, ο οποίος ξαφνικά εξαφανίζεται από τη ζωή της – θα βγει για ψωμί και δεν θα επιστρέψει ποτέ. Έξι χρόνια αργότερα, πάλι σε μια έκθεση φωτογραφίας, η Ασάκο θα συναντήσει έναν άνδρα που αρχικά θα νομίσει πως είναι ο Μπακού.

Είναι όμως ο Ριοέι, ο οποίος δουλεύει σε μία επιχείρηση σάκε. Κι αν εμφανισιακά αυτή η νέα γνωριμία είναι πιστό αντίγραφο της σχέσης που τη σημάδεψε, ο μετρημένος χαρακτήρας του νεαρού άνδρα είναι διαμετρικά αντίθετος από τη σαρωτική παρουσία του Μπακού. Χωρίς να του αποκαλύψει το παρελθόν της η Ασάκο θα φλερτάρει με τον Ριοέι, τον ερωτεύεται και ζουν μαζί. Τι θα γίνει όμως όταν εμφανιστεί από το πουθενά ο Μπακού φέρνοντάς την απέναντι σε ένα δίλημμα;

Το αφιέρωμα στο ασιατικό σινεμά πλαισιώνεται επίσης από τις ταινίες: «Υπηρέτρια» του Παρκ Τσαν-γουκ, «Εξπρές των Ζωντανών Νεκρών» του Γιεογκ Σανγκ-χο, το «Παιχνίδι με τη Φωτιά» του Λι Τσανγκ-ντονγκ που θεωρείται μια από τις σημαντικότερες ταινίες της δεκαετίας, όπως και το «Πέρα από τα Βουνά» του Ζία Ζάνγκ-κε, περισσότερα έργα του οποίου θα προστεθούν στο αφιέρωμα τις επόμενες μέρες: την Τετάρτη 20/1 η «Αίσθηση Αμαρτίας» και την Πέμπτη 21/1 «Οι Στάχτες μιας Αγάπης». Επίσης, την Τρίτη 19/01 η εν λόγω συλλογή θα ανανεωθεί με την ταινία «Νεκροταφείο της Δόξας» του Ταϊλανδού Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν.

Δείτε τη «Διπλή Ζωή της Ασάκο» και όλες τις ταινίες του αφιερώματος κάνοντας εγγραφή στο cinobo.com ή δοκιμάστε δωρεάν για 14 ημέρες.