Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Ads

Jimmy’s Hall (Cosmote TV – Cinema 2, 20.05)

Δραματική ταινία, συμπαραγωγής  Βρετανίας-Ιρλανδίας-Γαλλίας 2015, του Κεν Λόουτς

Ιρλανδία, 1932: Έπειτα από δέκα χρόνια εξορίας στην Αμερική, ο Τζίμι Γκράλτον επιστρέφει στην πατρίδα του και επιχειρεί να επαναλειτουργήσει το εγκαταλελειμμένο πνευματικό κέντρο που ο ίδιος είχε ιδρύσει. Οι νέοι της περιοχής και οι φίλοι του τον στηρίζουν, αλλά οι αρχές και η Εκκλησία έχουν άλλη γνώμη που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει μία αντιπαράθεση η οποία θα κορυφωθεί επικίνδυνα

Ads

Ο Κεν Λόουτς αφηγείται μια αληθινή ιστορία πολιτικού αγώνα, αλληλεγγύης και αυτοθυσίας, με ήρωά της τον ακτιβιστή Τζίμι Γκράλτον από ένα ορεινό χωριό στα βόρεια της χώρας, ο οποίος μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1909, επέστρεψε πρώτη φορά για να λάβει μέρος στον Αγώνα Ανεξαρτησίας κατά των Βρετανών και για δεύτερη φορά το 1932 για να φροντίσει τη μητέρα του και να ζήσει μια ήσυχη ζωή.

image

Πρόκειται για την ενδέκατη συνεργασία του σκηνοθέτη με τον Πολ Λάβερτι, του οποίου το σενάριο, βασισμένο σε θεατρικό έργο του Ντόναλ Ο’Κέλι, βρίσκει τον Τζίμι Γκράλτον όταν έχει επαναπατριστεί για δεύτερη φορά. Tο «Jimmy’s Hall» είναι μία ταινία στην οποία η μυθοπλασία ακολουθεί τα πραγματικά γεγονότα. Ο Κεν Λόουτς ωστόσο έχει σημειώσει ότι δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες για τον Ιρλανδό ακτιβιστή: «Είναι λυπηρό, καθώς είναι σαφές ότι επρόκειτο για έναν θαυμάσιο άνθρωπο. Από την άλλη βέβαια, αυτό μας έδωσε την ελευθερία να φανταστούμε την ιδιωτική ζωή του, και να εξερευνήσουμε τις επιλογές του. Θέλαμε να δώσουμε στο κοινό ένα χαρακτήρα με εσωτερικό πλούτο, και όχι έναν δισδιάστατο ακτιβιστή. Μείναμε όμως πιστοί στα ιστορικά γεγονότα».

image

Ο Τζίμι Γκράλτον χτίζει το 1921 στην άκρη του χωριού του έναν χώρο, όπου οι νέοι συναντιούνται, παρακολουθούν μαθήματα, συζητούν, ονειρεύονται, γιορτάζουν, γελούν, ακούν μουσική και χορεύουν ως ελεύθεροι άνθρωποι. Η δημοτικότητα της αίθουσας αλλά και ο χαρακτήρας της κοινοκτημοσύνης και της ανθρώπινης αλληλεγγύης σε συνδυασμό με το ελεύθερο πνεύμα που προήγαγε, ενόχλησε την Εκκλησία και ορισμένους πολιτικούς, οι οποίοι αντιδρούν με βία και ο Τζίμι αναγκάζεται να φύγει από τη χώρα. Η αίθουσα χορού κλείνει και εγκαταλείπεται. Δέκα χρόνια μετά επιστρέφει από την Αμερική και η κοινότητα τον πείθει να ανακαινίσει και να λειτουργήσει ξανά την ερειπωμένη αίθουσα. Για δεύτερη φορά ο Τζίμι θεωρείται επικίνδυνος και μπορεί να χάσει τα πάντα.

Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς. Πρωταγωνιστούν: Μπάρι Γουόρντ, Σιμόν Κέρμπι, Τζιμ Νόρτον.

Ρουά Ματ (Cosmote TV – Cinema 1, 21.00)

Βιογραφική ταινία, γαλλικής παραγωγής 2019

Αναγκασμένος να εγκαταλείψει τη χώρα του, το Μπαγκλαντές, ο 8χρονος σκακιστής Φαχίμ φτάνει στο Παρίσι με τον πατέρα του. Καθώς η αίτησή τους για άσυλο απορρίπτεται, βρίσκονται στο χείλος της απελπισίας. Όσο ο πατέρας δουλεύει στο δρόμο για τα προς το ζην, ο Φαχίμ, με αφορμή ένα τυχαίο περιστατικό, γνωρίζει τον Σιλβάν (το αληθινό του όνομα είναι Ξαβιέ Παρμεντιέ), έναν κορυφαίο προπονητή σκακιού, που  θα του αλλάξει τη ζωή καθώς τον διδάσκει και του δίνει σκοπό στη ζωή του. Ο Φαχίμ έχει ταλέντο στο σκάκι και διακρίνεται σε τοπικά και εθνικά τουρνουά και τελικά, το 2012, κερδίζει τον τίτλο του Πρωταθλητή Σκακιού της Γαλλίας σε ηλικίες κάτω των 12 ετών.

image

Η ταινία, βασισμένη στην πραγματική ιστορία του νεαρού σκακιστή Φαχίμ Μοχάμαντ, αφηγείται την ιστορία ενός παιδιού που μαθαίνει να ζει χωρίς τη μητέρα του, μακριά από το σπίτι, τις ρίζες και τη γλώσσα του. Οι μάχες που δίνει πάνω στη σκακιέρα, αντανακλούν τις νίκες και τις συντριπτικές ήττες του στον αγώνα για μία φυσιολογική ζωή. Η ιστορία του Φαχίμ είναι μια δυνατή μαρτυρία για την πατρότητα, την καλοσύνη των ξένων και τη θαρραλέα βούληση ενός μικρού αγοριού να πετύχει.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Πιερ-Φρανσούα Μαρτίν-Λαβάλ. Πρωταγωνιστούν: Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Αχμέτ Ασάντ, Ιζαμπέλ Ναντί, Μιζανούρ Ραχαμάν, Φαχίμ Μοχάμαντ.

Θέλμα και Λουίζ (ΕΡΤ 2, 22.00)

Δραματική περιπέτεια, παραγωγής ΗΠΑ 1991

Η Λουίζ, σερβιτόρα στο Αρκάνσας και η καλύτερή της φίλη, η Θέλμα, αποφασίζουν να ξεφύγουν από την αδιέξοδη καθημερινότητά τους, προσφέροντας στους εαυτούς τους ένα απελευθερωτικό Σαββατοκύριακο. Όμως αυτό που ξεκίνησε ως μια απόδραση αναψυχής, σύντομα θα πάρει άλλη τροπή. Μια αλυσίδα γεγονότων οδηγεί τις δύο φίλες στην ανακάλυψη του πραγματικού τους εαυτού αλλά και της δύναμης που κρυβόταν μέσα τους, και είναι έτοιμες για το πιο τρελό και θεαματικό άλμα προς την ελευθερία.

To πιο διάσημο road movie  με πρωταγωνίστριες δύο γυναίκας, μία ταινία που έχει στο επίκεντρό της τη γυναικεία φιλία και άγγιξε για πρώτη φορά το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και ήταν μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες του 1991, που έλαβε έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Α΄ Γυναικείου Ρόλου,  κερδίζοντας εκείνο του Πρωτότυπου Σεναρίου.

image

Όταν η Κάλι Κούρι έγραψε το σενάριο, σκοπό είχε να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη χαμηλού προϋπολογισμού ταινία, με πρωταγωνίστριες τις Χόλι Χάντερ και Φράνσις ΜακΝτόρμαντ.

Όταν ανέλαβε την παραγωγή, αρχικά, ο Ρίντλεϊ Σκοτ  οι Μισέλ Φάιφερ και Τζόντι Φόστερ δεσμεύτηκαν για τους ρόλους και αναζητούσε να βρει σκηνοθέτη. Ανάμεσα στους υποψήφιους σκηνοθέτες ήταν οι Μπομπ Ράφελσον, Κέβιν Ρέινολντς και Ρίτσαρντ Ντόνερ. Δεν βρήκε όμως ανταπόκριση και ο Ρίντλεϊ Σκοτ αποφάσισε να σκηνοθετήσει ο ίδιος την ταινία.

Οι Φάιφερ και Φόστερ προχώρησαν τελικά σε άλλα πρότζεκτ και τότε επικοινώνησαν με την παραγωγή οι Μέριλ Στριπ  και Γκόλντι οι οποίες είχαν διαβάσει το σενάριο και θεώρησαν υπέροχους τους ρόλους. Η Μέριλ Στριπ μάλιστα είχε την ιδέα ότι μία από τις δύο, η Θέλμα ή η Λουίζ, να ζει στο τέλος. Η ιδέα της δεν υλοποιήθηκε αλλά και η ίδια εν τέλει δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στην ταινία λόγω άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεων ενώ η Χόουν δεν θεωρήθηκε κατάλληλη για το ρόλο.

Σκηνοθεσία: Ρίντλεϊ Σκοτ. Σενάριο: Κάλι Κούρι. Πρωταγωνιστούν: Τζίνα Ντέιβις, Σούζαν Σάραντον, Μπραντ Πιτ, Χάρβεϊ Καϊτέλ.

Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση (Σκάι, 22.00)

Περιπέτεια δράσης, αμερικανικής παραγωγής 2018

Όταν μια αποστολή της υπηρεσίας IMF τελειώνει άσχημα, ο πράκτορας Ίθαν Χαντ και οι συνεργάτες του καλούνται να σώσουν την ανθρωπότητα. Η CIA όμως αμφισβητεί την πίστη και τα κίνητρά του, καθώς αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας την αρχική του αποστολή πάση θυσία και αγωνίζεται ενάντια επικίνδυνων εκτελεστών αλλά και στον χρόνο που μετράει αντίστροφα ενώ προσπαθεί να αποτρέψει μια παγκόσμια καταστροφή, σε ένα διασκεδαστικό δυομισάρωρο δράσης που ανεβάζει την αδρεναλίνη.

image

Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ ΜακΚουόρι. Πρωταγωνιστούν: Τομ Κρουζ, Χένρι Κάβιλ, Σάιμον Πεγκ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Βίνγκ Ρέιμς.

Deadpool 2 (Σταρ, 22.15)

Περιπέτεια, αμερικανικής παραγωγής 2018, του Ντέιβιντ Λιτς

Ο απρόβλεπτος και αντισυμβατικός υπερήρωας Ντέντπουλ, από το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, όταν ένας πανίσχυρος στρατιώτης από το μέλλον αναλαμβάνει μια αποστολή δολοφονίας, σχηματίζει μια ομάδα μεταλλαγμένων με ασυνήθιστες υπερδυνάμεις για να τον αντιμετωπίσει ενώ αναγκάζεται να αναθεωρήσει τις αξίες του για τη φιλία, την οικογένεια και αυτό που πραγματικά σημαίνει να είσαι ήρωας. Μερικές φορές για να κάνεις το σωστό πρέπει να πολεμήσεις βρώμικα.

image

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιτς. Πρωταγωνιστούν: Ράιαν Ρέινολντς, Τζος Μπρόλιν, Μορένα Μπακαρίν, Μπριάνα Χίλντερμπραντ.