Το Tvxs.gr σας παρουσιάζει κάθε μέρα τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις για ταινίες στη μικρή οθόνη. Σήμερα, Παρασκευή βράδυ, προτείνουμε να δείτε και να ψηφίστε ανάμεσα σε τρεις κορυφαίες ταινίες για το ευρωπϊκό βραβείο LUX.

Ads

Απόδραση απ’το τείχος της ντροπής ΕΡΤ 2, 23.00

Ιστορικό ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής Γαλλίας-Γερμανίας-Καναδά 2019.

Σκηνοθεσία: Ζαν Μπερζερόν.

Συμπαραγωγή: Flair Production, Alpha-Zoulou film, ZDF Arte, France Telévisions, Radio Canada.

Ads

Το 2019, ο κόσμος γιορτάζει την 30ή επέτειο της Πτώσης του Τείχους του Βερολίνου. Για 28 χρόνια, χώριζε τη Γερμανία στα δύο, όπως χώριζε φίλους και οικογένειες. Βέβαια, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι κατάφεραν να περάσουν στην άλλη του πλευρά.

Με αποκλειστικά δικαιώματα πρόσβασης σε αρχεία της εποχής, τα οποία αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα, από καταγραφές που έκανε με την κάμερά του κατά μήκος του Τείχους ο Καναδός φωτογράφος Patrice Massenet το 1987, το ντοκιμαντέρ αφηγείται ιστορίες εκπληκτικών αποδράσεων. Κάποιοι έσκαψαν λαγούμια, άλλοι πέταξαν με αερόστατα ή μεταμφιέστηκαν, προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν κοντά στους αγαπημένους τους ή απλώς να ζήσουν ελεύθεροι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση κάποιου που έκρυψε την αρραβωνιαστικιά του σε μια μεγάλη βαλίτσα, που έμοιαζε με δύο μικρές…

Αυτό το μοναδικό ντοκιμαντέρ αφηγείται τις πιο εξωφρενικές ιστορίες σε συνδυασμό με σκηνές επιστημονικής φαντασίας και πλάνα από τοποθεσίες ιστορικού ενδιαφέροντος. Υπογραμμίζει την απίστευτη ευρηματικότητα και το θάρρος όλων αυτών που κέρδισαν την πολυπόθητη ελευθερία τους, περνώντας στην άλλη πλευρά του Τείχους της Ντροπής…

Τα βραβεία LUX

Οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν, από τις 10 Μαϊου, να παρακολουθήσουν και να ψηφίσουν για τις ταινίες φιναλίστ του βραβείου LUX, και να συμμετάσχουν σε συζήτηση με τους σκηνοθέτες. Η ψηφοφορία γίνεται σε κλίμακα από ένα έως πέντε αστέρια στην πλατφόρμα βραβείων κοινού LUX που διατίθεται σε 24 γλώσσες. Οι θεατές μπορούν να αλλάξουν την ψήφο τους όσες φορές θέλουν, θα ληφθεί όμως υπόψη μόνο η τελευταία ψήφος. Η τελευταία ημέρα ψηφοφορίας για το κοινό είναι η 23η Μαΐου.

Για την Ελλάδα, παρέχεται άμεση πρόσβαση μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://www.festivalscope.com/page/lux-audience-week-greece/ και για την Κύπρο μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://www.festivalscope.com/page/lux-audience-week-cyprus/. Ο σύνδεσμος πρόσβασης είναι διαφορετικός για κάθε κράτος μέλος. Η πρόσβαση στις επιλεγμένες ταινίες εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας και ο αριθμός των δωρεάν εισιτηρίων είναι περιορισμένος.

Οι διαγωνιζόμενες ταινίες Another Round/Άσπρο Πάτο, Collective και Corpus Christi είναι υποτιτλισμένες σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ.

«Collective»

Απέσπασε δύο υποψηφιότητες στα φετινά βραβεία Oscar, καθώς ήταν υποψήφια για Ντοκιμαντέρ – Μεγάλου Μήκους όπου έχασε από το «My Octopus Teacher».Ήταν επίσης η υποψηφιότητα της Ρουμανίας στην κατηγορία της Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

Το Collective είναι ένα  ντοκιμαντέρ από τη Ρουμανία, σε σκηνοθεσία, συγγραφή, παραγωγή και επιμέλεια του Alexander Nanau. Η ταινία περιστρέφεται γύρω από μια ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων σε μια ρουμανική εφημερίδα στο επίπονο ταξίδι τους να αποκαλύπτουν δημόσια απάτη, διαφθορά και κακοδιοίκηση.

Άσπρο Πάτο

Η ταινία από την Δανία η οποία σάρωσε τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι ένα δράμα με στοιχεία μαύρου χιούμορ, στο οποίο μια παρέα μεσηλίκων κολλητών φίλων και καθηγητών σχολείου, αποφασίζει να κάνε ένα πείραμα. Στο πλαίσιό του οφείλουν καθημερινά να πίνουν συγκεκριμένη ποσότητα αλκοόλ, ώστε να συντηρούν τον οργανισμό τους σε προκαθορισμένο βαθμό μέθης, ο οποίος σύμφωνα με μια επιστημονική θεωρία θα τους κάνει πιο ευτυχισμένους.

Corpus Christi

Πολωνική ταινία, σκηνοθεσία Γιαν Κομασά με τους: Μπάρτοζ Μπιελένια, Αλεξάντρα Κονιέζκα, Ελάιζα Ράισεμπελ

Ένας βαθιά θρησκευόμενος νεαρός τρόφιμος αναμορφωτηρίου προσλαμβάνεται στο ξυλουργείο μιας κωμόπολης, αλλά εκμεταλλευόμενος μια παρεξήγηση θα βρεθεί στο ρόλο του ιερέα της ενορίας, η οποία πασχίζει να ξεπεράσει ένα συλλογικό τραύμα.