Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Χειμερία Νάρκη  (Βουλή Τηλεόραση, 22.00)
Δραματική ταινία, τουρκικής παραγωγής 2014

image

Ο πρώην ηθοποιός και εύπορος κληρονόμος Αϊντίν ζει με τη νεαρή γυναίκα του Νιχάλ και την πρόσφατα διαζευγμένη αδελφή του Νετζλά, διευθύνοντας έναν κομψό ξενώνα σε ένα χωριό της Καππαδοκίας. Περνά τη ζωή του κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους του ξενοδοχείου του, δεν έχει επαφή με την πραγματική ζωή και τις δυσκολίες των ανθρώπων γύρω του, προσηλωμένος στα άρθρα που γράφει για μία μικρή τοπική εφημερίδα και σε ένα βιβλίο που θέλει να εκδώσει σχετικά με την ιστορία του τουρκικού θεάτρου.  Όταν ένα μικρό αγόρι ρίξει μια πέτρα στο παράθυρο του τζιπ του, μία σειρά γεγονότων θα τον φέρουν αντιμέτωπο με την αληθινή ζωή και τους ανθρώπους της.

Ads

image

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Χαλούκ Μπιλγκινέρ, είχε στο παρελθόν απορρίψει τον ρόλο τρεις φορές εξαιτίας ανειλημμένων θεατρικών του υποχρεώσεων. Όμως, ο δημιουργός της, Νουρί Μπιλγκέ Τσεϋλάν, επέμεινε υποστηρίζοντας ότι ο ήρωας του είχε σχεδιαστεί εξ αρχής πάνω στον Μπιλγκινέρ. Ο σπουδαίος ηθοποιός είχε δηλώσει σχετικά: «Όταν πρωτοπήρα το σενάριο τρόμαξα, γιατί ήταν 183 σελίδες, ήταν σαν τον τηλεφωνικό κατάλογο της Νέας Υόρκης. Το διάβασα πρώτη φορά μετά από μια παράσταση, ξεκίνησα στις δώδεκα τα μεσάνυχτα, τελείωσα κατά τις τρεισήμισι κι αμέσως έστειλα μήνυμα στον Μπιλγκέ, λέγοντάς του ότι ήταν πολύ ειλικρινές και δε φοβόταν την αυτοκριτική. Κάναμε πρόβες όπως στο θέατρο, τις κινηματογραφήσαμε και είχαμε σκηνές που διαρκούσαν 15 λεπτά συνεχόμενα. Το υλικό από το οποίο βγήκε μια ταινία 196 λεπτών, είναι υλικό 200 ωρών!»

Η ταινία τιμήθηκε τον Μάιο του 2014 με τον Χρυσό Φοίνικα και το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο 67ο Φεστιβάλ των Καννών – είναι η δεύτερη τουρκική ταινία που κερδίζει Χρυσό Φοίνικα, μετά τον «Δρόμο» του Γιλμάζ Γκιουνέι το 1982. Την ελληνική της πρεμιέρα η «Χειμερία Νάρκη»  πραγματοποίησε στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 2014.

  • Σκηνοθεσία: Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν
  • Σενάριο: Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, Εμπρού Τσεϊλάν
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γκουκάν Τιριάκι
  • Μοντάζ: Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, Μπόρα Γκουκσινιόλ
  • Πρωταγωνιστούν: Χαλούκ Μπιλγκινέρ, Μελίσα Σόζεν, Ντεμέτ Ακμπάγκ, Αϊμπερκ Πεκτσάν, Σερχάτ Κιλίτς, Νεγιάτ Ισλερ, Ταμέρ Λεβέντ

Βουτιά στη Ζωή (ΕΡΤ 3, 22.00)
Δραματική κομεντί, γερμανικής παραγωγής 2019

image

Όταν ο Πέτερ εγκαταλείπει Σουζάνε μετά από 30 χρόνια γάμου, εκείνη το κρύβει από τους συναδέλφους της στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας όπου εργάζεται, και κλείνεται στον εαυτό της. Η επτάχρονη Ζαφίρ, κόρη της καινούργιας γειτόνισσάς της Κιμ θα γίνει η αφορμή ώστε η Σουζάνε να ξαναβουτήξει στη ζωή όπως έκανε παλιότερα, ως πρωταθλήτρια συγχρονισμένης κολύμβησης.

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη στο ERTflix για 14 μέρες

image

  • Σκηνοθεσία:  Ίνγκο Ράσπερ
  • Πρωταγωνιστούν:  Στέφι Κούναρτ, Ζόε Βαλκς, Θεοντόρα Τέτζλαφ

Toy Story (Alpha, 22.00)
Ταινία κινουμένων σχεδίων, αμερικανικής παραγωγής 1995

image

Στον μικρόκοσμο των παιχνιδιών του μικρού Άντι ξεσπά πραγματικός πόλεμος, ανάμεσα στον σερίφη Γούντι, τον αδιαμφισβήτητο αρχηγό τους, και στον Μπαζ Λάιτγιαρ, έναν αστροναύτη, το νέο απόκτημα του Άντι, ο οποίος πιστεύει πως είναι αληθινός αστροφύλακας και απειλεί να του πάρει τη θέση. Ο Γούντι αποφασίζει να πάρει δραστικά μέτρα και, χωρίς την θέληση του, ρίχνει τον Μπαζ από το παράθυρο.

image

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Pixar, και την πρώτη που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από ηλεκτρονικό υπολογιστή, με πρωταγωνιστές μία ομάδα παιχνιδιών, τα οποία προσποιούνται ότι είναι άψυχα αντικείμενα μόνο μπροστά στους ανθρώπους – τα παιχνίδια του Άντι ζωντανεύουν όταν αυτός δεν βρίσκεται στο δωμάτιο του και μπλέκουν σε απίστευτες περιπέτειες, τα τελευταία 25 χρόνια…

Η ταινία έλαβε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ, Πρωτότυπου Σεναρίου (ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Σεναρίου), Μουσικής και Τραγουδιού, και βραβεύτηκε με το Ειδικό Όσκαρ Προσφοράς για την καινοτομία της ως η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων φτιαγμένη ολόκληρη με τη χρήση υπολογιστή.
Το 2005 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.
Η μεγάλη επιτυχία της πρώτης ταινίας οδήγησε σε τρεις συνέχειες, το «Toy Story 2» το 1999, το «Toy Story 3» το 2010 και το «Toy Story 4» το 2019.

  • Σκηνοθεσία: Τζον Λάσιτερ
  • Σενάριο: Τζον Λάσιτερ, Άντριου Στάντον, Τζόελ Κοέν, Άλεκ Σόκολοβ
  • Μουσική: Ράντι Νιούμαν
  • Μεταγλωττισμένη στα ελληνικά με τις φωνές των: Άλκη Κούρκουλου, Γιώργου Λιάντου, Γιάννη Παλαμίδα, Κώστα Τριανταφυλλόπουλου, Νίκου Τσούκα, Χρήστου Ζορμπά, Μαρίας Πλακίδη, Χρήστου Αχλαδιώτη, Πέρυ Ποράβου, Τάσου Μπενέτου, Γιάννη Παπαϊωάννου

Υπεράνω Πάσης Υποψίας (ΕΡΤ 2, 23.00)
Δραματική ταινία, αμερικανικής παραγωγής 2018

image

Ο Αμερικανός Μο Μπεργκ, πρώην διάσημος παίκτης του μπέιζμπολ, ένας αθλητής ο οποίος μιλάει εφτά γλώσσες, στα μέσα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στρατολογείται από το Γραφείο Υπηρεσιών Ασφαλείας -την μεταγενέστερη CIA- ως μυστικός πράκτορας, εκπαιδεύεται και ρίχνεται στο πεδίο της δράσης. Αποστέλλεται στην Ευρώπη, όπου από την αρχή του πολέμου οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι Γερμανοί ετοιμάζουν μία ατομική βόμβα. Η εντολή που έχει είναι να μάθει πόσο κοντά είναι στην κατασκευή της και να σκοτώσει τον φυσικό Βέρνερ Χάιζενμπεργκ, επικεφαλής επιστήμονα του πυρηνικού προγράμματος των Ναζί.

Η ταινία διηγείται μια αληθινή ιστορία και βασίζεται στο ομότιτλο βιογραφικό βιβλίο του Νίκολας Ντάβιντοφ.

  • Σκηνοθεσία: Μπεν Λιούιν
  • Σενάριο: Ρόμπερτ Ρόντατ
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αντρίζ Παρέκ
  • Μοντάζ: Μαρκ Γιοσικάουα
  • Πρωταγωνιστούν: Πολ Ραντ, Μαρκ Στρονγκ, Σιένα Μίλερ, Τζεφ Ντάνιελς, Γκάι Πιρς, Πολ Τζιαμάτι

Δεν Είμαι ο Νέγρος Σου (ΕΡΤ 2, 00.30)
Ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής Η.Π.Α. – Γαλλίας – Βελγίου – Ελβετίας 2016

image

«Η ιστορία των νέγρων της Αμερικής είναι η ιστορία της ίδιας της Αμερικής. Και δεν είναι μία ωραία ιστορία».

«Ο λευκός πληθυσμός της χώρας πρέπει να αναρωτηθεί γιατί ήταν απαραίτητο να έχει νέγρους. Γιατί δεν είμαι νέγρος. Είμαι άνθρωπος. Αν θεωρείς ότι είμαι νέγρος, σημαίνει ότι το έχεις ανάγκη. Και πρέπει να μάθεις γιατί. Και το μέλλον της χώρας εξαρτάται από αυτό».

«Όταν οποιοσδήποτε λευκός στον κόσμο πει “Ελευθερία ή Θάνατος” ολόκληρος ο κόσμος χειροκροτεί. Όταν ένας μαύρος πει ακριβώς το ίδιο πράγμα θεωρείται εγκληματίας. Και κάνουν ότι είναι δυνατόν για να αποτελέσει παράδειγμα και μην υπάρξουν άλλοι ‘’κακοί νέφροι’’ σαν κι αυτόν».

Με μια αφήγηση που αποτελείται εξ ολοκλήρου από τα λόγια του συγγραφέα και πολιτικού διανοητή Τζέιμς Μπάλντουιν (1924- 1987), μέσα από πλάνα αρχείου από εμφανίσεις του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας του και αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο «Remember This House» που έμεινε ημιτελές, τα οποία αφηγείται ο Σάμουελ Τζάκσον, το υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ του Ραούλ Πεκ είναι μία συναρπαστική αναδρομή σε μία από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της σύγχρονης αμερικανικής Ιστορίας που καταδεικνύει το πώς η πραγματικότητα των μαύρων στη σημερινή Αμερική είναι κατασκευασμένη και επιβεβλημένη, ενώ όσα ακούγονται, παραμένουν, μισό αιώνα μετά, απολύτως επίκαιρα.

image

Ο Ραούλ Πεκ βασίστηκε στις σημειώσεις του Τζέιμς Μπόλντουιν για το βιβλίο που άρχισε να γράφει τα τελευταία χρόνια της ζωής του, στηριγμένο στις προσωπογραφίες των τριών φίλων του, ηγετών του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα στην Αμερική, Μέντγκαρ Έβερς, Μάλκολμ X και Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που και οι τρεις δολοφονήθηκαν το διάστημα 1963 – 1968, καθώς και στις ομιλίες, τις επιστολές και τις συνεντεύξεις του, αποκαλύπτοντας την τραγική και βαθιά ανθρώπινη ματιά του ακτιβιστή συγγραφέα πάνω στην ιστορία των φυλετικών διακρίσεων στην Αμερική καθώς και στο κίνημα χειραφέτησης των μαύρων, όπως το έζησε ο ίδιος προσωπικά.

image

Το ντοκιμαντέρ έγινε βιβλίο το οποίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 2019 από τις εκδόσεις Πόλις.

Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Ντοκιμαντέρ το 2017 και απέσπασε το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, τα Βραβεία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στα φεστιβάλ Βερολίνου, Τορόντο, Σικάγου, Φιλαδέλφειας, Δουβλίνου, Πόρτλαντ και Χάμπτονς, καθώς και το Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης,

  • Σκηνοθεσία: Ραούλ Πεκ
  • Σενάριο: Τζέιμς Μπάλντουιν
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μπιλ & Τέρνερ Ρος, Ανρί Αντεμπονόγιο
  • Μοντάζ: Αλεξάντρα Στράους
  • Αφήγηση: Σάμουελ Τζάκσον