Οι online προβολές του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος ξεκινούν αύριο Τρίτη 6 Απριλίου μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του θεσμού: https://festivalfilmfrancophone.gr/

Ads

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με μαζική συμμετοχή. Οι νικητές θα ενημερωθούν εντός της ημέρας (Τετάρτη 7 Μαρτίου) τηλεφωνικά και θα λάβουν μέσω email τους κωδικούς – προσκλήσεις για το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και τις σχετικές οδηγίες για τη χρήση των κωδικών. 

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που ξεκίνησε 2000 και σύντομα καθιερώθηκε ως ο ανοιξιάτικος κινηματογραφικός θεσμός της Αθήνας, την περασμένη άνοιξη δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές του φεστιβάλ: «Η πανδημία ήρθε ξαφνικά και έπληξε όλη τη γη, έκλεισε τον κόσμο στα σπίτια του και έθεσε περιορισμούς στη διασκέδαση. Γι’ αυτό το λόγο το φεστιβάλ “έχασε” ένα χρόνο από τη συνεχή του παρουσία στα δρώμενα της πρωτεύουσας. Επειδή όμως το φεστιβάλ αποτελείται από ανθρώπους, που όπως όλοι δεν παύουν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο και να προσπαθούν να βρίσκουν λύσεις και τρόπους για να ξεπερνούν τις δυσκολίες, αποφάσισε να μην ξαναλείψει από το κοινό του, να μείνει ενεργό μέσα από την ευελιξία που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και αυτή τη φορά, αντί να μείνει στην πρωτεύουσα, να φτάσει διαδικτυακά σε κάθε σπίτι, σε κάθε πόλη και επαρχία της Ελλάδας και να κάνει νέες γνωριμίες».

Ads

Έτσι φέτος η 21η διοργάνωση του φεστιβάλ θα διεξαχθεί διαδικτυακά από την Τρίτη 6 έως την Τετάρτη 14 Απριλίου.

Διαγωνιστικό Τμήμα

Το Διαγωνιστικό Τμήμα του φετινού 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου περιλαμβάνει τις εξής τρεις βραβευμένες ταινίες:

► Το βιογραφικό φιλμ «Ντε Γκωλ» του Γκαμπριέλ λε Μπομάν, που αποτελεί και την ταινία έναρξης του φεστιβάλ, με πρωταγωνιστή τον Λαμπέρ Γουίλσον. 1940: ο Ντε Γκωλ αντιτάσσεται στην προτεινόμενη ανακωχή και πιέζει να συνεχιστεί η στρατιωτική δράση εναντίον των δυνάμεων του Χίτλερ. Καθώς η ανακωχή είναι προ των πυλών, διαφεύγει στη Βρετανία, αφήνοντας πίσω την οικογένειά του η οποία θα αναγκαστεί να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς. Εκεί, με σύμμαχο τον Τσώρτσιλ, και στην προσπάθειά του να ενθαρρύνει τα εκατομμύρια των συμπατριωτών του θα εκφωνήσει ένα πύρινο λόγο στις 18 Ιουνίου στο BBC που θα τον μετατρέψει στο σύμβολο της Γαλλικής Αντίστασης. Η ταινία είναι διαθέσιμη αποκλειστικά την Τρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Απριλίου.

► Το βραβευμένο με Σεζάρ Καλύτερου Ηθοποιού (Σαμί Μπουατζιλά) «Ένας Γιος» του Μεχντί Μπαρσαουί, που αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας από την Τυνησία, η οποία κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής με το αυτοκίνητο τους γίνεται στόχος μιας τρομοκρατικής επίθεσης και ο δεκάχρονος γιος τους τραυματίζεται σοβαρά, ενώ ξεκινά ένας ξέφρενος αγώνας για να τον σώσουν, που θα τους φέρει αντιμέτωπους με αβάσταχτα διλήμματα. Η ταινία είναι διαθέσιμη αποκλειστικά την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Απριλίου.

► Τη νέα ταινία «Καλοκαίρι του ’85» του πολυβραβευμένου Φρανσουά Οζόν, με πρωταγωνιστή έναν 16χρονο ο οποίος κατά τη διάρκεια μίας εκδρομής με σκάφος στις ακτές της Νορμανδίας γλιτώνει το ναυάγιο χάρη στην ηρωϊκή επέμβαση ενός 18χρονου αγοριού. Αισθάνεται ότι γνώρισε το φίλο των ονείρων του και τον ερωτεύεται, ενώ η σχέση τους θα πάρει μια απροσδόκητη επικίνδυνη τροπή. Η ταινία είναι διαθέσιμη αποκλειστικά την Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Απριλίου.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εκδηλώσεων του φεστιβάλ με τίτλο «Συναντήσεις & Προσκεκλημένοι» και οι τρεις σκηνοθέτες θα είναι διαθέσιμοι για συζήτηση με το κοινό, την Τρίτη 6/4, την Πέμπτη 8/4 και το Σάββατο 10/4, αντίστοιχα.  Πληροφορίες για όλες τις συζητήσεις του φεστιβάλ θα βρείτε εδώ: https://festivalfilmfrancophone.gr/index.php/synantiseis-programma/synantiseis-proskeklimenoi

Ελλάδα-Γαλλία: Κινηματογραφικές Συναντήσεις

Στο κεντρικό αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης με τίτλο «Ελλάδα-Γαλλία: Κινηματογραφικές Συναντήσεις», το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το φεστιβάλ κάλεσε τέσσερις Έλληνες σκηνοθέτες και τέσσερις Ελληνίδες σκηνοθέτριες να επιλέξουν γαλλικές ταινίες-σταθμούς στην ιστορία του σινεμά:

  • ο Γιάννης Οικονομίδης επέλεξε την ταινία «Δε Φιλώ… Στο Στόμα» του Αντρέ Τεσινέ (1991)
  • ο Χρήστος Νίκου τους «Εραστές της Γέφυρας» του Λεός Καράξ (1991)
  • ο Πάνος Χ. Κούτρας το «Mouchette» του Ρομπέρ Μπρεσόν (1967)
  • ο Σύλλας Τζουμέρκας τον «Άγνωστο της Λίμνης» του Αλέν Ζουιροντί
  • η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη την ταινία «Στους Έρωτές μας» του Μορίς Πιαλά (1986)
  • η Εύα Στεφανή το «Στην Τύχη ο Μπαλταζάρ» του Ρομπέρ Μπρεσόν (1966)
  • η Στέλλα Θεοδωράκη την «Περιφρόνηση» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ (1963)
  • η Ευαγγελία Κρανιώτη τον «Σταθμό Αποχαιρετισμού» του Κρις Μαρκέρ (1962)

Λευκή Κάρτα στο Champs-Élysées Film Festival

Το 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου δίνει φέτος λευκή κάρτα στο γαλλικό φεστιβάλ Champs-Élysées Film Festival, το οποίο συγχρόνως γιορτάζει τα 10 του χρόνια, και παρουσιάζει τέσσερις ταινίες που εκπροσωπούν το ανεξάρτητο γαλλικό σινεμά:

  • «Ντάνιελ, το Ξύπνημα της Άνοιξης» (Μαρίν Ατλάν)
  • «Παραμύθια του Ιούλη» (Γκιγιόμ Μπρακ)
  • «Ετών Δεκατεσσάρων» (Μπάρμπαρα Καρλότι)
  • «Η Ακαδημία της Ευτυχίας» (Καόρι Κινοσίτα & Αλέν Ντελά Νέγκρα)

Πανόραμα

Το καθιερωμένο Πανόραμα γαλλικών και γαλλόφωνων ταινιών, παρουσιάζει φέτος 18 ταινίες.  Ανάμεσά τους, η δραματική ταινία «Αύριο Περνάω Απέναντι» (Σεπιντέ Φαρσί), στην οποία πρωταγωνιστεί η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου (υποδύεται μία αστυνομικό η οποία παλεύει να ανταπεξέλθει οικονομικά ενώ αναθρέφει μόνη την έφηβη κόρη της και η ζωή της θα έρθει άνω-κάτω όταν κληθεί να βοηθήσει ένα πρόσφυγα από τη Συρία), αλλά και η βραβευμένη στο Φεστιβάλ του Βερολίνου αντισυμβατική κωμωδία «Effacer l’Historique» των Μπενουά Ντελεπίν & Γκουστάβ Κερβέρν.  Από το Πανόραμα, επίσης, δε λείπουν οι ταινίες με πρωταγωνιστές καταξιωμένους Γάλλους ηθοποιούς όπως οι Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Κλεμάνς Ποεζί, Λετίσια ΚάσταΕμανουέλ Ντεβός

Νεανικές Προβολές

Στο ειδικό τμήμα του φεστιβάλ Νεανικές Προβολές περιλαμβάνονται ταινίες για τους νεαρούς σινεφίλ. Τέσσερις μικρού μήκους ταινίες για εφήβους, που μαζί με άλλες δυο μεγάλου μήκους συνθέτουν αυτό το πρόγραμμα που προσκαλεί τη νέα γενιά να ανακαλύψει την κινηματογραφική έκφραση των προβληματισμών της εφηβείας.

Οδηγίες για τη χρήση των ειδικών κωδικών του διαγωνισμού

Οδηγίες για τον τρόπο παρακολούθησης των ταινιών με τις προσκλήσεις – ειδικούς κωδικούς που θα κερδίσετε:

  • Κάθε κωδικός μηδενίζει το κόστος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις προβολές του φεστιβάλ από την Τρίτη 6 έως την Τετάρτη 14 Απριλίου
  • Κάθε κωδικός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά, για τη θέαση μίας ταινίας
  • Η εξαργύρωση του κωδικού μπορεί να γίνει μόνο σε ταινίες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα εισιτήρια
  • Οι αγορές με κωδικούς γίνονται διαδικτυακά, στην πλατφόρμα cinema.ifg.gr
  • Τη στιγμή της πληρωμής, αντί για στοιχεία τραπεζικής κάρτας, ο θεατής εισάγει τον κωδικό στο πεδίο “promo code” και η τιμή μηδενίζεται
  • Οι προσκλήσεις δεν ισχύουν για πακέτα ταινιών τα οποία περιλαμβάνουν πολλαπλές ταινίες
  • Τα εισιτήρια δεν αλλάζονται και δεν ακυρώνονται

► Δείτε εδώ τον αναλυτικό οδηγό για τον τρόπο θέασης των ταινιών: https://festivalfilmfrancophone.gr/index.php/plirofories/odigos-festival
► Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ: https://festivalfilmfrancophone.gr/

* Τα εισιτήρια για τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος κοστίζουν 4€ και είναι διαθέσιμες για συγκεκριμένες ημερομηνίες που αναφέρονται παραπάνω και η θέαση για καθεμία θα πρέπει να γίνει μέσα στις 48 ώρες διαθεσιμότητας. Οι ταινίες όλων των υπόλοιπων τμημάτων (εκτός του Διαγωνιστικού Τμήματος) είναι διαθέσιμες για όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, μέχρι εξαντλήσεως των εισιτηρίων, και η κάθε προβολή κοστίζει 3€.

* Όταν ξεκινήσετε τη θέαση μιας ταινίας (όταν πατήσετε «play»), έχετε στη διάθεσή σας 48 ώρες για να την ολοκληρώσετε. Επίσης, σε περιορισμένο αριθμό διατίθενται πακέτα εισιτηρίων σε προνομιακή τιμή. Όλες οι θεάσεις θα σταματήσουν αυτόματα τα μεσάνυχτα της 14ης Απριλίου.

image