Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει κείμενα της Μεγάλης Εβδομάδας (ΕΡΤ 2, 18.00)
Σπάνιο ντοκουμέντο, παραγωγής 1979

image

Πρόκειται για μια σειρά έξι δεκαπεντάλεπτων εκπομπών, στις οποίες η αξέχαστη Έλλη Λαμπέτη απαγγέλλει αποσπάσματα από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον και ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας. Στο σπάνιο αυτό ντοκουμέντο, παραγωγής 1979, έξι εκπομπών, που σκηνοθέτησε ο Παντελής Βούλγαρης, η σπουδαία ηθοποιός “δάνεισε” τη γοητευτική φωνή της για να αποδώσει τα κείμενα αυτά, με τον δικό της τρόπο, πηγαίνοντας καθημερινά στα στούντιο της τότε ΥΕΝΕΔ. Αυτή είναι η τελευταία της τηλεοπτική εμφάνιση.

Ads

image

«Η ιστορία ξεκίνησε από μια ιδέα του Διονύση Φωτόπουλου. Ήταν η πρώτη φορά που συνεργάστηκα με τη Λαμπέτη. Η παραγωγή ανήκε στο Σωτήρη Μπασιάκο, για την ΥΕΝΕΔ. Η Έλλη με κάλεσε στο σπίτι της στην Ασκληπιού. Γνώριζε πολύ βαθιά δύο πράγματα: τον Καβάφη και τα κείμενα του Ευαγγελίου. Πήγαμε μαζί στο Βόλο, στο εξοχικό της, κι εκεί συλλέξαμε και μελετήσαμε τα κείμενα, τα οποία μας είχε προμηθεύσει ο συγγραφέας Στέλιος Ράμφος. Αυτή η ιστορία ήταν για όλους ένα μαγευτικό ταξίδι. Ήταν ήδη άρρωστη, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να είναι απόλυτα συνεργάσιμη», αφηγείται ο Παντελής Βούλγαρης.

Οι εκπομπές θα μεταδοθούν από τη Μεγάλη Δευτέρα έως τη Μεγάλη Τετάρτη στις 18:00, τη Μεγάλη Πέμπτη στις 17:00, τη Μεγάλη Παρασκευή στις 13:40 και το Μεγάλο Σάββατο στις 10:30 το πρωί.

  • Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Καβουκίδης
  • Μοντάζ: Τάκης Γιαννόπουλος
  • Ηχοληψία: Νίκος και Ανδρέας Αχλάδης

Σώμα με Σώμα (ΕΡΤ 2, 22.00)
Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Γαλλίας – Βελγίου 2012

image

Ο Αλί μένει χωρίς δουλειά, σπίτι και φίλους, και αναζητά, μαζί με τον πεντάχρονο γιο του Σαμ, καταφύγιο στην αδερφή του στην Αντίμπ στην Κυανή Ακτή. Εκεί βρίσκει δουλειά ως πορτιέρης σε ένα κλαμπ, όπου, μετά από έναν καβγά, συναντά Στεφανί, μια γοητευτική και γεμάτη αυτοπεποίθηση εκπαιδεύτρια φαλαινών που δουλεύει σε ένα θαλάσσιο πάρκο. Δεν έχουν τίποτα κοινό, όμως ο Αλί όταν τη συνοδεύει στο σπίτι της της δίνει το τηλέφωνό του. Λίγο αργότερα, έπειτα από ένα σοβαρό ατύχημα η Στεφανί μένει ανάπηρη. Όταν τελικά θα τον πάρει τηλέφωνο και θα συναντηθούν, εκείνη είναι σε αναπηρικό κοριτσάκι: έχει χάσει τα πόδια της και μαζί την αυτοπεποίθησή της. Απελπισμένη και ταλαιπωρημένη, η Στεφανί έχει χάσει κάθε ελπίδα για ζωή, ο Αλί όμως θα τη βοηθήσει και η σχέση τους θα πάρει απροσδόκητη τροπή. Μαζί θα μάθουν να περπατάνε ξανά από την αρχή.

image

Η ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ, η οποία είναι βασισμένη στην ομότιτλη συλλογή μικρών διηγημάτων του Κρεγκ Ντέιβιντσον, συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Κανών και έλαβε δύο υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και δύο για BAFTA στις κατηγορίες Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Μαριόν Κοτιγιάρ.

  • Σκηνοθεσία: Ζακ Οντιάρ
  • Σενάριο: Ζακ Οντιάρ, Τομά Μπιντεγκέν
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Στεφάν Φοντέν
  • Μοντάζ: Ζιλιέτ Γουελφλίνγκ
  • Μουσική: Αλεξάντερ Ντεσπλά
  • Πρωταγωνιστούν: Μαριόν Κοτιγιάρ, Ματίας Σένερτς, Σελίν Σαλέτ, Αρμάν Βερντύρ

Μαίρη Πόππινς (Alpha, 01.15)
Μούζικαλ, αμερικανικής παραγωγής 1964

image

Μετά από τη δημοσίευση αγγελίας στο περιοδικό Times, μία σειρά από γκουβερνάντες βρίσκονται στην είσοδο της οικίας του Λονδρέζου τραπεζίτη Τζορτζ Μπανκς και της συζύγου του Γουίνιφρεντ για να περάσουν από συνέντευξη ώστε να βρεθεί η κατάλληλη για να φροντίζει τα παιδιά τους, Μάικλ και Τζέιν. Ένας δυνατός άνεμος όμως τις παρασέρνει όλες μακριά και κατεβαίνει από τον ουρανό η Μαίρη Πόππινς, η οποία με τη βοήθεια της μαγικής της ομπρέλας προσγειώνεται στην είσοδο της οικίας. Τους λέει ότι θα μείνει δοκιμαστικά για μία εβδομάδα με την οικογένεια κι έπειτα θα αποφασίσει αν θα δεχτεί τη θέση της γκουβερνάντας. Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου της παραμονής της Μαίρης Πόππινς στο σπίτι των Μπανκς, μπροστά στα μάτια των δύο παιδιών ανοίγεται ένας μαγικός κόσμος γεμάτος χαρά με εκείνους πρωταγωνιστές, και συντροφιά στα ονειρεμένα τους ταξίδια τους την αξιαγάπητη γκουβερνάντα τους και τον καπνοδοχοκαθαριστή Μπερτ.

image

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Πάμελα Λύντον Τράβερς. Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ προσπαθούσε επί σειρά 23 ετών να αποσπάσει τα δικαιώματα των διηγημάτων της αλλά η συγγραφέας αρνιόταν να δεχτεί, καθώς πίστευε ότι η κινηματογραφική μεταφορά τους θα κατέστρεφε το έργο της. Ενέδωσε τελικά το 1961. Η σχέση του Ντίσνεϊ με την Τράβερς περιγράφεται στη βιογραφία της, που έγραψε η Βάλερι Λώσον, «Mary Poppins She Wrote». Όπως επίσης και στην ταινία «Η Μαγική Ομπρέλα» (Saving Mr. Banks) του Τζον ΛΙ Χάνκοκ το 2013, με πρωταγωνιστές τον Τομ Χακς στο ρόλο του Γουόλτ Ντίσνεϊ και την Έμμα Τόμσον ως Π. Λ. Τράβερς, που περιγράφει την ιστορία της συνεργασία τους προκειμένου η Μαίρη Πόπινς να μεταφερθεί στον κινηματογράφο. 

Από τις συνολικά δεκατρείς υποψηφιότητες για Όσκαρ που έλαβε, η ταινία τιμήθηκε με πέντε βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου: Α’ Γυναικείου Ρόλου (για την Τζούλι Άντριους, στην πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση), Μοντάζ, Μουσικής, Πρωτότυπου Τραγουδιού και Οπτικών Εφέ.

  • Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Στίβενσον
  • Σενάριο: Μπιλ Ουόλς, Ντον ΝταΓκράντι
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Έντουαρντ Κόλμαν
  • Μοντάζ: Κόττον Γουορτμπέρτον
  • Μουσική: Ρίτσαρντ και Ρόμπερτ Σέρμαν
  • Πρωταγωνιστούν: Τζούλι Άντριους, Ντικ Βαν Ντάικ, Ντέιβιντ Τόμλισον, Γκλίνις Τζονς

Τίγρης και Δράκος (ΑΝΤ 1, 01.30)
Περιπέτεια, συμπαραγωγής Ταϊβάν – Χονγκ Κονγκ – Η.Π.Α. – Κίνας 2000

image

Στην Κίνα του 19ου αιώνα, ο θρυλικός πολεμιστής Λι Μου Μπάι και η όμορφη πολεμίστρια Γιου Σου Λιέν βασανίζονται από την ανείπωτη κι ανεκπλήρωτη αγάπη. Εκείνος είναι αήττητος, εκείνη είναι η πιο διάσημη γυναίκα πολεμίστρια. Και οι δύο έχουν αγωνιστεί με αυτοθυσία για το δίκαιο του λαού τους. Ο Λι Μου Μπάι εμπιστεύεται στη Γου το αρχαίο σπαθί του, το μυθικό Πράσινο Πεπρωμένο, και της ζητάει να το παραδώσει ως δώρο στον σεβαστό Σερ Τε στο Πεκίνο. Εκείνη δεν θέλει να φύγει χωρίς εκείνον, αλλά δέχεται να το κάνει. Από την άλλη, η νεαρή και πεισματάρα αριστοκράτισσα Ζεν καταφθάνει, ύστερα από πολλά χρόνια παραμονής στις δυτικές επαρχίες, στο επιβλητικό Πεκίνο μαζί με την γκουβερνάντα της. Η εκπληκτική πόλη αποτελεί μια νέα αρένα για κοινωνικές κατακτήσεις και η μητέρα της Ζεν επιθυμεί να την παντρέψει με έναν πλούσιο άνδρα. Όταν κάποιος κλέβει το σπαθί με τις πανάρχαιες δυνάμεις, η έρευνα της Γου την οδηγεί στα χνάρια της Ζεν.

image

Το σπουδαίο δημιούργημα του πολυβραβευμένου Ταϊβανού σκηνοθέτη τιμήθηκε με τέσσερα Όσκαρ, Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Φωτογραφίας, Πρωτότυπης Μουσικής και Σκηνικών, ενώ ήταν υποψήφια σε δέκα συνολικά κατηγορίες. Επίσης, βραβεύτηκε με δύο Χρυσές Σφαίρες, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, έλαβε τέσσερα BAFTA καθώς και το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας από την Ένωση Σκηνοθετών Αμερικής. 

Ταινία – φόρος τιμής στην κινεζική λογοτεχνία wuxia, η οποία βασίστηκε τη δημοφιλή κινεζική λογοτεχνική σειρά του Γουάνγκ Ντου Λου, «Crouching Tiger, Hidden Dragon», που κυκλοφόρησε τη δεκαετία του ‘30. Οι πολεμικές τέχνες και οι ιπτάμενες σκηνές δράσης χορογραφήθηκαν από τον Γιούεν Γιο Πινγκ.  

  • Σκηνοθεσία: Ανγκ Λι
  • Σενάριο: Γουάνγκ Χιούι Λινγκ, Τζέιμς Σάμους, Κούο Γιανγκ Τσάι
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Πήτερ Πάου 
  • Μοντάζ: Τιμ Σκουάιρς
  • Μουσική: Ταν Ντιούν  
  • Σκηνικά –Κοστούμια: Τίμι Γιπ
  • Πρωταγωνιστούν: Τσόου Γιουν Φατ, Μισέλ Γεό, Ζανγκ Ζι-Γι, Τσανγκ Τσεν