Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 
 
Μανιφέστο (ΕΡΤ 2, 22.00)
Δραματική ταινία, γερμανικής παραγωγής 2017
 
image

Ads

Σε αυτήν την ιδιότυπη ταινία του Γιούλιαν Ρόζενφελντ, η βραβευμένη Αυστραλή ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ όχι σε έναν, αλλά σε 12 ρόλους, ερμηνεύει έξοχα μεγάλα καλλιτεχνικά μανιφέστα, από τον Ντανταϊσμό μέχρι τον Φουτουρισμό και από τον Κονστρουκτιβισμό έως το Δόγμα 95, υιοθετώντας 12 διαφορετικές περσόνες, μεταξύ των οποίων μία δασκάλα δημοτικού σχολείου, μία δημοσιογράφο – παρουσιάστρια ειδήσεων, μία εργάτρια, έναν άστεγο, μία πανκ ναρκομανή, μία επιμελήτρια έργων τέχνης, μία δασκάλα χορού, μία μαριονετίστα.

Μία ταινία – φόρος τιμής στα πιο σημαντικά καλλιτεχνικά μανιφέστα του 20ου αιώνα, από τους φουτουριστές, τους ντανταϊστές, στην Pop Art, τον Λαρς φον Τρίερ και τον Τζιμ Τζάρμους, που διερευνά τις επιδόσεις και τις πολιτικές επιπτώσεις τους αλλά και τη σχέση του σύγχρονου καλλιτέχνη με την κοινωνία θέτοντας το ερώτημα για τη θέση τους στο σήμερα.

Η ταινία, που χαρακτηρίστηκε διεθνώς από τους κριτικούς ως «μία ευφυής και αξιοσημείωτη εξερεύνηση των πολιτιστικών και κινηματογραφικών τρόπων και προσδοκιών», έλαβε το Μεγάλο Βραβείο και το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Μονάχου.

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Γιούλιαν Ρόζενφελντ.
  • Πρωταγωνιστούν: Κέιτ Μπλάνσετ, Έρικα Μπάουερ, Καρλ Ντίτριχ


 
 
 

 Γελαστός Πρίγκηπας (Βουλή Τηλεόραση, 00.00)
Κωμωδία, αμερικανικής παραγωγής 2013, του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν
 
image

Ads

Γυρισμένη με φόντο μία άγονη έκταση καμένης φύσης στο Τέξας, στο κρατικό πάρκο Μπάστροπ το οποίο είχε καταστραφεί από πυρκαγιά, αυτή η απολαυστική, και αλλόκοτα συγκινητική, ταινία αφηγείται με έναν διασκεδαστικό και ειλικρινή τρόπο το δέσιμο μεταξύ δύο πολύ διαφορετικών μεταξύ τους ανδρών.

Ο Άλβιν (Πολ Ραντ) και ο αδερφός της κοπέλας του, Λανς (Εμίλ Χιρς), αφήνουν πίσω τους την πόλη και περνούν το καλοκαίρι σε μια απομονωμένη περιοχή. Μένουν σε σκηνή και δουλεύουν σε έργα οδοποιίας, επισκευάζοντας τις γραμμές κυκλοφορίας ενός επαρχιακού δρόμου στο Τέξας που έχει καταστραφεί από πυρκαγιά, ενώ έχουν άφθονο χρόνο να μιλήσουν για τα όνειρά τους και για τις γυναίκες που τους ταλαιπωρούν. Αν και μεταξύ τους είναι φαινομενικά τόσο αντίθετοι όσο το άσπρο με το μαύρο, σταδιακά θα βρουν τον τρόπο να γίνουν φίλοι και, έστω και μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις, να ανακαλύψουν μαζί… το δρόμο τους.

Ο «Γελαστός Πρίγκιπας» βραβεύτηκε με Ασημένια Άρκτο Σκηνοθεσίας στο Βερολίνο το 2013, και είναι ριμέικ της ισλανδικής ταινίας «Ετσι κι Αλλιώς» (Either Way) του Χάφστεϊν Γκούναρ Σίγκουρντσον.

  • Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν
  • Σενάριο: Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, Χαφστάιν Γκούναρ Σιγκούρντσον
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Τιμ Ορρ
  • Μοντάζ: Κόλιν Πάττον
  • Μουσική: Explosions In The Sky, Ντέιβιντ Γούινγκο
  • Πρωταγωνιστούν: Πολ Ράντ, Εμίλ Χίρς