Κάθε μέρα το Tvxs.gr σας προτείνει τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες στη μικρή οθόνη. Για σήμερα Τρίτη, 11 Μαΐου, τις εντυπώσεις κλέβει η ταινία «Τhe Terminal» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, η αφήγηση του κορυφαίου δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη και το ντοκιμαντέρ «Το Κυνήγι του Κέρδους».

Ads

Τhe Terminal – Open 21.00

Σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ με τους: Τομ Χανκς, Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς, Στάνλεϊ Τούτσι κ.α.
Ο Βίκτορ Ναβόρσκι, φτάνοντας στο αεροδρόμιο JFK, πληροφορείται ότι η χώρα του βρίσκεται σε εμφύλιο και το διαβατήριό του δεν ισχύει πια. Παγιδευμένος στο χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου προσπαθεί να επιβιώσει με διάφορες δουλειές, φλερτάρει μάλιστα μια αεροσυνοδό, αποτελώντας τον καθημερινό εφιάλτη του υπευθύνου ασφαλείας του αεροδρομίου.

Μίκης Θεοδωράκης ο Συνθέτης: Cosmote history 22.00

Ντοκιμαντέρ του Αστέρη Κούτουλα και του Klaus Salge

Η αφήγηση ξεκινά από τα πρώτα τραγούδια και την «Κασσιανή-Θεία Λειτουργία», την πρώτη σύνθεση του έφηβου Θεοδωράκη. Περνά στα έργα μουσικής δωματίου και τη Sinfonieta της δεκαετίας του 1940, τη Σουίτα αρ. 1 για πιάνο και ορχήστρα και σε άλλα έργα της περιόδου στο Παρίσι, ενώ παρουσιάζει την εντατική ενασχόληση του συνθέτη με τους κύκλους τραγουδιών της δεκαετίας του 1960, με το ορατόριο «Canto General», τη Συμφωνία αρ. 4, τις Ραψωδίες για κιθάρα και τσέλο, και φθάνει ώς τις όπερες.

Ads

Οπως σημειώνει ο Αστέρης Κούτουλας: «Η εξαιρετικά ταραχώδης ζωή τού καλλιτέχνη αντανακλάται απόλυτα στις συνθέσεις του. Ούτε η μουσική ούτε η ζωή του μπορούν να ιδωθούν αποσπασμένες από τη νεώτερη ευρωπαϊκή και ελληνική ιστορία.

Μια ιστορία της εργατικής τάξης – ΕΡΤ3 23.00

Το τρίτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ έχει τίτλο «Το Κυνήγι του Κέρδους». Η μαζική μετανάστευση έγινε μεγάλη επιχείρηση, με κύριους ανταγωνιστές τους Βρετανούς και τους Γερμανούς. Στον πόλεμο για κέρδος – προάγγελο ενός παγκόσμιου πολέμου – οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έγιναν σύμβολα εθνικής υπερηφάνειας.

image