Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Ads

Το Απαγορευμένο Ποδήλατο (Βουλή Τηλεόραση, 17.30)
Κοινωνική ταινία, συμπαραγωγής Σαουδικής Αραβίας – Γερμανίας 2012

Πρόκειται για την πρώτη ταινία που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Σαουδική Αραβία, σκηνοθετημένη από γυναίκα και με ηρωίδα ένα νεαρό κορίτσι.

image

Ads

Η Γουάντζα (Γουάντ Μοχάμεντ) είναι ένα πεισματάρικο δεκάχρονο κορίτσι που ζει με τη μητέρα της στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Ο πατέρας της, τον οποίο υπεραγαπά αλλά επισκέπτεται σπάνια, έχει αφήσει τη μητέρα της και ψάχνει για δεύτερη σύζυγο που θα του χαρίσει ένα γιο. Η Γουάντζα ακούει ροκ μουσική, περνάει μωβ κορδόνια στα μαύρα all star της και αντιστέκεται στο μισογυνισμό του σχολείου της. Δε θα σταματήσει το παιχνίδι στην αυλή, γιατί εμφανίστηκαν εργάτες στο απέναντι κτίριο, ούτε θα φορέσει τη μαντήλα που καλύπτει όλο το πρόσωπο της.  Πουλάει βραχιολάκια που φτιάχνει μόνη της και κάνει αιματηρές οικονομίες για να αποκτήσει ένα πράσινο ποδήλατο που έχει ερωτευθεί. Ωστόσο, πρέπει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια που θα βρει στο δρόμο της, με μεγαλύτερο το ότι στη χώρα της θεωρείται ανήθικο για τις γυναίκες, αλλά και για ένα μικρό κορίτσι, να κάνουν ποδήλατο.

image

Η ταινία της σεναριογράφου και σκηνοθέτριας Χαϊφά Αλ-Μανούρ, η οποία την ολοκλήρωσε σχεδόν κρυφά καθώς γύρισε τις εξωτερικές σκηνές κρυμμένη μέσα σε ένα βαν με ακουστικά και μικρόφωνο για να μην προσβληθούν οι περαστικοί βλέποντάς την να δίνει οδηγίες σε άντρες, είναι επικεντρωμένη στο ευαίσθητο θέμα της θέσης των γυναικών σε μια αυστηρή και απόλυτα ανδροκρατούμενη κοινωνία, χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς, με θάρρος και χιούμορ.

Σενάριο και σκηνοθεσία: Χάιφα Αλ Μανσούρ. Φωτογραφία: Λουτζ Ράιτμάιερ. Μοντάζ: Αντρέας Βοντράσκε. Μουσική: Μαξ Ρίχτερ. Πρωταγωνιστούν: Ρεμ Αμπντουλάχ, Βαντ Μοχάμεντ, Αμπντουλραμάν Αλ Γκοχανί, Σουλτάν Αλ Ασάφ

Αστερίξ και Οβελίξ στη Βρετανία (Star, 17.40)
Κωμωδία, συμπαραγωγής Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Ουγγαρίας 2012

Οι ένδοξες ρωμαϊκές λεγεώνες, οδηγημένες από τον Καίσαρα, έχουν εισβάλλει στη Βρετανία. Ένα μόνο χωριό εξακολουθεί να αντιστέκεται, αλλά οι δυνάμεις του έχουν αρχίσει να εξασθενούν. Η Βασίλισσα των Βρετανών στέλνει τον έμπιστο αξιωματικό της Αντικλίμαξ στη Γαλατία, για να ζητήσει βοήθεια από ένα άλλο χωριό, φημισμένο για τη γενναία του αντίσταση στους Ρωμαίους.

image

Στο μεταξύ, ο Αστερίξ κι ο Οβελίξ έχουν αναλάβει μια ευαίσθητη αποστολή: να κάνουν άντρα τον Γιακλωτσίξ, τον μπελαλή ανιψιό του Αρχηγού, που έχει το μυαλό του μόνο στα κορίτσια και τη μουσική. Όταν ο Αντικλίμαξ τους περιγράφει την απελπιστική κατάσταση, οι Γαλάτες του δίνουν ένα βαρέλι με το διάσημο μαγικό τους φίλτρο, και ο Αστερίξ κι ο Οβελίξ τον συνοδεύουν πίσω στην πατρίδα του, σέρνοντας μαζί και τον Γιακλωτσίξ.

Έξαλλος, ο Καίσαρας αποφασίζει να επιστρατεύσει τους Νορμανδούς για να συντρίψουν τους Βρετανούς μια και καλή. Στο Λονδίνιουμ, ο Γιακλωτσίξ ερωτεύεται την Οφηλία, την αξιαγάπητη αρραβωνιαστικιά του Αντικλίμαξ, ενώ ο Οβελίξ γοητεύεται από τη δασκάλα της. Με την προσοχή τους αποσπασμένη από την αποστολή, οι ήρωές μας χάνουν το βαρέλι και ο Γιακλωτσίξ πέφτει αιχμάλωτος των Νορμανδών. Σύντομα Γαλάτες, Βρετανοί, Νορμανδοί και Ρωμαίοι μπλέκονται σ’ ένα τρελό κυνηγητό για ν’ αποκτήσουν το μαγικό φίλτρο, από το οποίο εξαρτάται η σωτηρία ενός έθνους.

Σενάριο: Λοράν Τιράρ, Γκρεγκουάρ Βινιερόν. Σκηνοθεσία: Λοράν Τιράρ. Πρωταγωνιστούν: Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Εντουάρ Μπαέρ, Κατρίν Ντενέβ, Φαμπρίς Λουκινί

Η Αίσθηση του Έρωτα (Cosmote TV, 20.20)
Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Μ. Βρετανίας, Γερμανίας, Σουηδίας, Δανίας 2011

Ένας εργένης σεφ και μία επιδημιολόγος ερωτεύονται την στιγμή που ξεσπά παγκοσμίως μία πανδημία ιού εξαιτίας του οποίου οι άνθρωποι χάνουν σταδιακά όλες τις αισθήσεις τους, την οσμή, τη γεύση, την ακοή, την όραση τους. Αν όμως ένας καταστροφικός ιός πλήττει τις αισθήσεις, κάνει το ίδιο και στα αισθήματα;

image

Η ταινία είναι γυρισμένη στη Γλασκόβη με πρωταγωνιστές τον Γιούαν ΜακΓκέγκορ και την Έβα Γκριν και έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Σάντανς το 2011.  Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Μακένζι.

Βηρυτός (Open, 21.00)
Κατασκοπικό θρίλερ, αμερικανικής παραγωγής 2018.

Δύο μυστικοί πράκτορες της CIA αναθέτουν στον Μέισον Σκάιλς (Τζον Χαμ), έναν πρώην Αμερικανό διπλωμάτη, να επιστρέψει στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, την οποία εγκατέλειψε μετά από μια τραγωδία πριν από δέκα χρόνια, για να διαπραγματευτεί τη ζωή ενός παλιού του φίλου και πρώην συνεργάτη του που έχει απαχθεί. Τίποτα δεν είναι όπως το θυμόταν στην πόλη που άφησε πίσω του και εκτός από τα φαντάσματα του παρελθόντος, βρίσκεται αντιμέτωπος με αποκαλύψεις που αφορούν τις προθέσεις όλων των εμπλεκομένων, Αμερικανών, Λιβανέζων, Παλαιστινίων και Ισραηλινών, αλλά και των διεφθαρμένων γραφειοκρατών και των διαφορετικών ομάδων συμφερόντων της κάθε εθνικότητας.

image

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα, την απαγωγή του υπαλλήλου της CIA Γουίλιαμ Μπάκλεϊ από τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο του 1984.

Σενάριο: Τόνι Γκιλρόι. Σκηνοθεσία: Μπραντ Άντερσον.Πρωταγωνιστούν: Τζον Χαμ, Ρόζαμουντ Πάικ, Σέι Γουίγκαμ, Ντιν Νόρις, Λάρι Πάιν, Μαρκ Πελεγκρίνο, Ιντίρ Σεντέρ

Ακίνητο ποτάμι (ΕΡΤ 2, 23.30)
Δράμα μυστηρίου, συμπαραγωγής Ελλάδας-Γαλλίας-Λετονίας 2018

Η Άννα και ο Πέτρος, ένα ζευγάρι από την Ελλάδα μετακομίζει σε μία βιομηχανική πόλη της Σιβηρίας λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του Πέτρου. Η Άννα ανακαλύπτει με έκπληξη ότι είναι έγκυος, χωρίς να έχουν ολοκληρωμένες σχέσεις το τελευταίο διάστημα. Τον απάτησε; Μήπως έχουν πέσει θύματα συνωμοσίας; Ή μήπως ευλογήθηκαν με ένα θαύμα; Αναζητώντας μια λογική εξήγηση ο Πέτρος αμφισβητεί την Άννα, η οποία στρέφεται προς τη θρησκεία. Ο μέχρι πρότινος ακλόνητος δεσμός τους βρίσκεται σε κρίση, καθώς η σχέση τους μετατρέπεται σε πεδίο μάχης ανάμεσα στο ορθολογικό και το πνευματικό.

image

Η ταινία του βραβευμένου σκηνοθέτη Άγγελου Φραντζή, ένα ατμοσφαιρικό δράμα μυστηρίου με φόντο τα εντυπωσιακά παγωμένα τοπία της Σιβηρίας, τρία χρόνια μετά το «Σύμπτωμα» του 2015, απέσπασε το Βραβείο της Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο 59ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και Βραβεία Ίρις 2019 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου τα Βραβεία Σκηνοθεσίας, Φωτογραφίας και Ενδυματολογίας

image

Το «Ακίνητο ποτάμι» είναι γυρισμένο εξ ολοκλήρου στη Ρωσία και τη Λετονία υποστηρίζεται από ένα διεθνές καστ με πρωταγωνιστές την Κάτια Γκουλιώνη και τον Ανδρέα Κωνσταντίνου.
Σενάριο: Άγγελος Φραντζής, Σπύρος Κρίμπαλης. Σκηνοθεσία: Άγγελος Φραντζής.
Μουσική: Coti K.

Index (ΕΡΤ 2, 01.40)
Ταινία μικρού μήκους, 12’, συμπαραγωγής Σουηδίας-Ελλάδας 2019

Η βάρκα που θα μεταφέρει την οικογένεια του Ντάνα στην Ευρώπη είναι έτοιμη να ξεκινήσει, αλλά ο γιος του ο Άλαν αρνείται να αφήσει το φορτηγό. Ο Ντάνα βλέπει πως ο Άλαν έχει σφηνώσει το δάχτυλό του στην καρότσα του φορτηγού. Πανικός κυριεύει τον Ντάνα και η απόγνωση κορυφώνεται καθώς έρχεται αντιμέτωπος με μια τρομακτική απόφαση.

image

Η ταινία κέρδισε τον Χρυσό Διόνυσο στο 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2019 και το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθηνών 2019.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Νικόλας Κολοβός. Διεύθυνση φωτογραφίας: Διονύσης Ευθυμιόπουλος. Παίζουν: Ζάνα Πένγβενι, Λάις Γιασίν, Ασμά Αλ Μπαγιάτι, Αλί Αλ Σαϊντάν, Μπαντέρ Μπαρχάβι, Χουσεΐν Αλ Σαϊντάν, Νασίμ Αλατράς.

4 Μαύρα Κουστούμια (Star, 01.15)
Κωμωδία, ελληνικής παραγωγής 2010

Τέσσερις αποτυχημένοι νεκροθάφτες πάνε για την αρπαχτή που θα τους δώσει την ευκαιρία να αλλάξουν ζωή, φεύγοντας από το επάγγελμα όπου πήγανε, προσωρινά, βέβαια, και έμειναν για πάντα. Πραγματοποιούν, με την υπόσχεση μεγάλης αμοιβής την τελευταία επιθυμία αποθανόντα πλούσιου Έλληνα της αλλοδαπής, που θέλει να τον πάνε από την Αθήνα στο χωριό του με τα πόδια. Όταν στην πορεία διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχουν τα λεφτά της αμοιβής που τους έταξαν, απαγάγουν το πτώμα, το οποίο και τους μένει, αφού τελικά κανείς δεν ενδιαφέρεται για την υπόθεση. Όσο για τον νεκρό, έχει ακόμα κάποια κρυφά χαρτιά στις τσέπες του.

image

Σκηνοθεσία: Ρένος Χαραλαμπίδης
Πρωταγωνιστούν: Ρένος Χαραλαμπίδης, Γιάννης Ζουγανέλης, Τάκης Σπυριδάκης, Άλκης Παναγιωτίδης, Δημήτρης Πουλικάκος, Τιτίκα Σαριγκούλη