Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Το Κρύο της Τραπεζούντας (ΕΡΤ 3, 22.00)
Δραματική ταινία, τουρκικής παραγωγής 2016

image

Ο πάμπτωχος και καταχρεωμένος Μεχμέτ ζει σε ένα ορεινό χαμόσπιτο μαζί με την γριά μάνα του, την απελπισμένη σύζυγό του και τα δύο παιδία του. Τα λιγοστά ζωντανά που εκτρέφουν για αναπαραγωγή, δεν τους παρέχουν παρά ελάχιστα για να επιβιώσουν. Αν και η οικογένεια πιέζει τον Μεχμέτ να βρει δουλειά στο κοντινό ορυχείο ώστε να πληρώσουν τα αμέτρητα χρέη τους, εκείνος τους παραμελεί και αναζητά μάταια στα βουνά φλέβες χρυσού. Όταν το χιόνι εμποδίζει την προσπάθειά του, αποφασίζει να λάβει μέρος στις τοπικές ταυρομαχίες.

Ads

image

Η ταινία, ένα υπαρξιακό δράμα βραβευμένο σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και η επίσημη πρόταση της Τουρκίας για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2017, απεικονίζει την ιστορία ενός ανθρώπου αντιμέτωπου με μια ζωή γεμάτη δυσκολίες αλλά και άρρηκτα συνδεδεμένη με την απρόσμενη φύση.

  • Σκηνοθεσία: Μουσταφά Καρά
  • Σενάριο: Μουσταφά Καρά, Μπιλάλ Σερτ
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σεβαχίρ Σαχίν, Κουρσάτ Ουρεσίν
  • Μοντάζ: Αλί Αγκά, Ουμούτ Σακαλίλογλου, Σερχάτ Σολμάζ
  • Μουσική: Ελεονόρ Φουρνιό
  • Πρωταγωνιστούν: Χαϊντάρ Σισμάν, Χανιφέ Καρά, Νουράι Γιεσιλαράζ

Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων (Βουλή Τηλεόραση, 23.00)
Δραματική ταινία, ελληνικής παραγωγής 1999

image

Χίος, 1960: μετά από τον αιφνίδιο θάνατο του αγροφύλακα του Θολοποταμίου, το συμβούλιο της Κοινότητας ζητά από τον αγρονόμο να διορίσει έναν αντικαταστάτη.
Κανένας αγροφύλακας όμως δε θέλει να πάει, λόγω της κακής φήμης του χωριού αλλά και του απρόβλεπτου θανάτου του συναδέλφου τους εν ώρα υπηρεσίας. Το συμβούλιο αποφασίζει να προσφέρει μεγαλύτερο μισθό γι΄ αυτόν που θα τον αντικαταστήσει. Βλέπουμε τέσσερις διαφορετικούς ανθρώπους να αναλαμβάνουν διαδοχικά τη θέση. Ο αγρονόμος διορίζει και απολύει τον έναν μετά του άλλου στο τέλος κάθε εποχής του έτους καθώς κανένας από τους αντικαταστάτες δεν μπορεί να στεριώσει και να επιβάλει την τάξη στην κοινότητα.

image

«Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» χαρακτηρίστηκε ως μία από τις δέκα καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών σύμφωνα με ψηφοφορία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας και το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθώς και τέσσερα βραβεία στο Forum του Φεστιβάλ Βερολίνου το 2001.

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Δήμος Αβδελιώδης
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Οδυσσέας Παυλόπουλος, Σωτήρης Περρέας, Αλέκος Γιάνναρος, Λίνος Μεϊτάνης
  • Μοντάζ: Κώστας Ιορδανίδης
  • Σκηνογραφία: Νίκος Χατζής
  • Μουσική: Antonio Vivaldi, «Οι τέσσερεις εποχές»
  • Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μάλαντη, Τάκης Αγορής, Γιάννης Τσουμπαριώτης, Στέλιος Μακριάς, Άγγελος Παντελάρας , Ηλίας Πετροπουλέας , Παναγιώτης Λούρος, Μαρίνος Μουζάκης, Γιώργος Παυλιδάκης, Δημήτρης Αυγουστίδης

Σ’ Αυτή τη Χώρα Κανείς δεν Ήξερε να Κλαίει (ΕΡΤ 2, 23.40)
Κωμωδία, συμπαραγωγής Ελλάδας – Γαλλίας 2018

image

Σε ένα αχαρτογράφητο νησάκι κάπου στο Αιγαίο, ένας Γάλλος ευρωβουλευτής και μία νεαρή οικονομολόγος, έρχονται σε επαφή με τον αλλόκοτο τρόπο ζωής και τις ανατρεπτικές ηθικές αξίες των κατοίκων του νησιού, οι οποίες δεν θα τους αφήσουν ανεπηρέαστους. Εκεί, στο Αρμενάκι, «τα λεφτά είναι ντεμοντέ», είναι το πρώτο που ακούν στο καΐκι που τους μεταφέρει, και όχι μόνο, no banks, nο streets, no cars, no rooms to let… Θα παραδοθούν στον σαγηνευτικό αυτόν τόπο , ένα παράδεισο θυμόσοφων, ερωτοτροπούντων και γλεντζέδων, που μπορεί να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων για πάντα.

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Ικαρία και ο τίτλος της είναι δανεισμένος από το τραγούδι του Άκη Πάνου «Ήτανε, λέει» (1976):

Ήτανε (λέει), μια πολιτεία μαγεμένη
ήτανε (λέει), μια χώρα δίχως φυλακή
ήτανε (λέει), όλοι μαζί κι αγαπημένοι
[…]
Ήτανε (λέει), λεφτάδες, ρέστοι, μπερδεμένοι
και τραγουδούσαν απ’ το βράδυ ως το πρωί,
σ’ αυτή τη χώρα, κανείς δεν ήξερε να κλαίει…

  • Σενάριο – Σκηνοθεσία: Γιώργος Πανουσόπουλος
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Καραμάνης
  • Μοντάζ: Νίκος Βαβούρης
  • Μουσική: Βαγγέλης Φάμπας
  • Πρωταγωνιστούν:: Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Μπάμπης Χατζηδάκης, Φωτεινή Τσακίρη, Serge Requet Barville, Γ. Χατζηγιάννης, Βαλέρια Χριστοδουλίδου, Σταύρος Μερμίγκης, Θάνος Πρίτσας και πολλοί Καριώτες και Καριωτίνες

Self-Taught (souldefinition.net)
Το ντοκιμαντέρ διατίθεται δωρεάν το Σαββατοκύριακο στους συνδρομητές του tvxs.gr

image

Μέσα από τις ιδιαίτερες προσωπικές ιστορίες έξι ανθρώπων, το ντοκιμαντέρ εξετάζει τι σημαίνει αυτοκαθοριζόμενη εκπαίδευση για αυτούς και το αντίκτυπο που είχε στις ζωές, τις φιλοδοξίες, την εργασία και τα πιστεύω τους.
Είτε πρόκειται για έναν καλλιτέχνη είτε για έναν επιστήμονα είτε για έναν επιχειρηματία, όλοι έχουν ένα κοινό: την πεποίθησή τους ότι αληθινή παιδεία είναι η ικανότητα του ατόμου να ορίζει τη ζωή του ελεύθερα,  αντί να συμβιβάζεται αποδεχόμενο απλώς αυτήν που του έχει δοθεί.

Το ντοκιμαντέρ, υποτιτλισμένο στα αγγλικά, διατίθεται δωρεάν στους συνδρομητές του tvxs.gr αυτό το Σαββατοκύριακο, και μπορείτε να το δείτε εδώ .
Πρόκειται για τη νέα ταινία της σταθερής συνεργασίας του tvxs.gr με την πλατφόρμα επιλεγμένων ντοκιμαντέρ souldefinition.net, όπου η ταινία και θα φιλοξενείται από την ερχόμενη εβδομάδα. Συνδράμοντας στην πλατφόρμα, υποστηρίζετε όλες τις παραγωγές που την απαρτίζουν και συμμετέχουν ισότιμα.

  • Σκηνοθεσία: Τζέρεμυ Στούαρτ