Καλοκαίρι του ’85  (cinema.ifg.gr)
Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Γαλλίας – Βελγίου 2019

Ads

image

Η νέα ταινία του καταξιωμένου Γάλλου σκηνοθέτη Φρανσουά Οζόν  («Κάτω από την Άμμο», «8 Γυναίκες», «Θέλημα Θεού») είναι η τρίτη ταινία του διαγωνιστικού τμήματος του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και είναι διαθέσιμη αποκλειστικά σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή στην κινηματογραφική πλατφόρμα του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Το υπόλοιπο, και πλούσιο, πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι διαθέσιμο καθ’ όλη τη διάρκειά του έως την επόμενη Τετάρτη 14 Απριλίου.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του 16χρονου Αλέξ, ο οποίος κατά τη διάρκεια μίας εκδρομής με σκάφος στις ακτές της Νορμανδίας γλιτώνει το ναυάγιο χάρη στην ηρωϊκή επέμβαση του 18χρονου Νταβίντ. Αισθάνεται ότι γνώρισε το φίλο των ονείρων του και, αν και επιφυλακτικός στην αρχή, ερωτεύεται τον ουρανοκατέβατο νέο φίλο του, αλλά η σχέση τους θα πάρει απροσδόκητα μία επικίνδυνη τροπή. Δείτε την ταινία εδώ.

Ads

image

«Η αγάπη μας αφορά όλους», έχει πει σχολιάζοντας την ταινία του ο σκηνοθέτης. «Όλοι οι άνθρωποι ονειρεύονται την ατελείωτη και παθιασμένη αγάπη και η ταινία αυτή θα τους ξυπνήσει μνήμες από τον πρώτο τους έρωτα».

Η ταινία επρόκειτο να διαγωνιστεί στο περυσινό αναβληθέν λόγω της πανδημίας Φεστιβάλ των Καννών. Το σενάριο βασίζεται στο  μυθιστόρημα «Dance on my Grave» του Βρετανού συγγραφέα Έινταν Τσέιμπερς. Όπως έχει δηλώσει ο σκηνοθέτης, είναι ένα έργο που τον καθόρισε όταν το πρωτοδιάβασε ενώ έπρεπε να περιμένει για να το μεταφέρει στο σινεμά. «Όταν ξαναδιάβασα το βιβλίο αυτό που με τράβηξε είναι πως πρόκειται για μια παγκόσμια ιστορία αγάπης. Θα μπορούσαν να ήταν δύο αγόρια, ή δύο κορίτσια ή ένα κορίτσι και ένα αγόρι, μία ιστορία για straight αλλά δεν ήταν έτσι. Ήταν ένα βιβλίο μπροστά από την εποχή του το 1985 γιατί ήταν δύσκολο κάποιος να υποθέσει πως πρόκειται για ομοφυλοφιλική σχέση»

image

Σημειώστε, ότι σήμερα το απόγευμα στις 19.00 στο κανάλι του φεστιβάλ στο YouTube θα πραγματοποιηθεί συζήτηση, στα ελληνικά, με τους συντελεστές της ταινίας, τον σκηνοθέτη Φρανσουά Οζόν και τον πρωταγωνιστή Φελίξ Λεφέβμπρ, που στην ταινία υποδύεται τον Αλέξ.

Διαβάστε επίσης:  Ξεκινά online το 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Φρανσουά Οζόν 
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ισάμ Αλαουϊ
  • Μοντάζ: Λορ Γκαρντέτ
  • Πρωταγωνιστούν: Φελίξ Λεφέβμπρ, Μπενζαμέν Βουζέν, Φιλίπιν Βελζ, Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι

Film School Africa (souldefinition.net)
Το ντοκιμαντέρ που διατίθεται δωρεάν το Σαββατοκύριακο στους συνδρομητές του tvxs.gr

image

H σκηνοθέτρια Κέιτ Τέιλορ αφήνει την καριέρα της στο Χόλυγουντ για να διδάξει σκηνοθεσία σε νέους σε μια φτωχή κοινότητα της Νοτίου Αφρικής. Ενώ αρχικά σκοπεύει να τους προετοιμάσει για εξειδικευμένη απασχόληση σε σχετικές θέσεις εργασίας, γρήγορα ανακαλύπτει το θεραπευτικό αντίκτυπο που προκύπτει, ενώ οι μαθητές επεξεργάζονται γεγονότα της ζωής τους μέσα από την κινηματογράφηση. Παρότι πρόκειται για μια πολύ διαχωρισμένη κοινότητα με σημαντικά προβλήματα, κάτι που δημιουργεί εμπόδια στην χρήση της κάμερας και της τέχνης γενικά, το σχολείο εξελίσσεται σε μια δεύτερη κοινότητα και σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιπέδου κολλεγίου. Προερχόμενοι από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, τόσο εθνοτικά όσο και οικονομικά, βλέπουμε πώς ξεπερνούν τους σχετικούς διαχωρισμούς δημιουργικά, μέσα από την κινηματογράφηση και το όλο πρόγραμμα το οποίο τους ενώνει σε μια ομάδα.

image

Το ντοκιμαντέρ, αποτελεί ένα παράδειγμα της δύναμης της τέχνης της κινηματογραφικής αφήγησης, τόσο στον καθένα ξεχωριστά όσο και στο σύνολο μιας κοινότητας, έχει συμμετάσχει και διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένου και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, και αυτό το Σαββατοκύριακο διατίθεται δωρεάν στους συνδρομητές του tvxs.gr εδώ, με πλήρη υποτιτλισμό στα αγγλικά.
Πρόκειται για τη νέα ταινία της σταθερής συνεργασίας του tvxs.gr με την πλατφόρμα επιλεγμένων ντοκιμαντέρ souldefinition.net, όπου και θα φιλοξενείται από την ερχόμενη εβδομάδα – συνδράμοντας στην πλατφόρμα, υποστηρίζετε ισότιμα όλες τις παραγωγές που την απαρτίζουν.

  • Σκηνοθεσία: Νέιθαν Πφάφ

Η Νίκη της Σαμοθράκης (Βουλή Τηλεόραση, 23.00)
Κομεντί, ελληνικής παραγωγής 1990

image

Δύο αδέρφια, ο Γρηγόρης και ο Δαρείος Πέρδικας, ήρθαν πριν από πολλά χρόνια από τη Σάμο στην Αθήνα και άνοιξαν ένα σιδεράδικο. Λίγο αργότερα ήρθε ο Μιλτιάδης Παγώνας από τη Σαμοθράκη και άνοιξε απέναντί τους ένα φανοποιείο. Οι σχέσεις τους από την πρώτη κιόλας μέρα έγιναν εχθρικές. Και παραμένουν μέχρι σήμερα  που το σιδεράδικο και το φανοποιείο τα κρατούν τα εγγόνια τους. Όταν δε οι σιδεράδες εγγονοί των Περδίκων δυσκολεύονται να κρατήσουν το μαγαζί τους και ο Σεβαστός Παγώνας, εγγονός του Μιλτιάδη, ζητά να το αγοράσει κάνοντάς τους συνεργάτες του, οι σχέσεις παίρνουν μία περίεργη τροπή, πυροδοτώντας νέες περιπέτειες για τους ήρωες της ιστορίας.

image

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Δήμος Αβδελιώδης 
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Οδυσσέας Παυλόπουλος
  • Μοντάζ: Γιώργος Χελιδινίδης
  • Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
  • Πρωταγωνιστούν: Θανάσης Δενδρής, Σπύρος Σακκάς, Δήμος Αβδελιώδης, Δημήτρης Πρίφτης, Αλέξανδρος Ξανθόπουλος, Σταύρος Μαλέας, Βίκυ Ιακώβου

Τα Παιδιά της Χελιδόνας (ΕΡΤ 2, 23.45)
Δραματική ταινία, ελληνικής παραγωγής 1987

image

Ένας δημοσιογράφος συνεργάζεται με ένα νεαρό σκηνοθέτη και προσπαθούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για την ιστορία μιας οικογένειας που κατακερματίστηκε στην περίοδο του Εμφύλιου, και τώρα όλοι βρίσκονται ξανά στην Ελλάδα. Θα εντοπίσουν τα μέλη της, τα οποία θα αφηγηθούν τις δραματικές ιστορίες τους. Μόνο που ο ένας μισεί τον άλλον, κανείς δεν λέει την αλήθεια και κάθε νεότερη μαρτυρία διαψεύδει την προηγούμενη, σε σημείο να γίνεται αδύνατη η προσέγγιση της αλήθειας. Η έρευνα των δύο αντρών διακόπτεται, όταν ένα πρόσωπο, κλειδί της υπόθεσης, αρνείται να μιλήσει. Ο μόνος που θα απομείνει να αγωνιά για την τύχη της έρευνας είναι ο νεαρός σκηνοθέτης.

Ταινία στοχασμού πάνω στα τραύματα του εμφυλίου, η οποία βασίζεται στο μυθιστόρημα «Τα παιδιά της Χελιδόνας» του Διονύση Χαριτόπουλου, απέσπασε στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1987 τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου, Α΄ Γυναικείου Ρόλου, Β΄ Ανδρικού Ρόλου, Ηχοληψίας, το βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την ΠΕΚΚ, καθώς και τα βραβεία Σεναρίου, Α΄ Ανδρικού Ρόλου και Ηχοληψίας στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας ΥΠΠΟ το 1988.

H ταινία είναι διαθέσιμη και στο ERTflix

image

  • Σκηνοθεσία: Κώστας Βρεττάκος
  • Σενάριο: Κώστας Βρεττάκος, Σούλα Δρακοπούλου
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Άρης Σταύρου
  • Μοντάζ: Χρήστος Σαντατζόγλου
  • Μουσική: Γιώργος Τσαγκάρης
  • Πρωταγωνιστούν: Αλέκος Αλεξανδράκης, Μαίρη Χρονοπούλου, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Ηλίας Λογοθέτης, Πέρης Μιχαηλίδης, Στέλιος Λιονάκης, Στέφανος Ληναίος

Μικροκύματα (Βουλή Τηλεόραση, 00.00)
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύει στο κανάλι της Βουλής

Δείτε σήμερα τις εξής τρεις βραβευμένες ταινίες:

3000  του Αντώνη Τσώνη (2016)
Όταν ο Άρης, ο καλύτερος φίλος του Λεωνίδα, μοιράζεται τα τραγικά νέα σχετικά με τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο, ο Λεωνίδας, άνεργος και απελπισμένος να βοηθήσει, θα στραφεί στον υπόκοσμο προκειμένου να βρει τα χρήματα για να πληρώσει τις θεραπείες του. Με φόντο την σύγχρονη Αθήνα, οι ενέργειες του Λεωνίδα να σώσει τον καλύτερο φίλο του έχουν μη αναστρέψιμες συνέπειες.

Ουρανία  της Δέσποινας Κούρτη (2017)
Η Ουρανία είναι μια μεσήλικη γυναίκα που έχει παραμελήσει τον εαυτό της. Η εμφάνιση ενός άγνωστου νεαρού θα τη βοηθήσει να ξαναβρεί τη γυναικεία φύση της.

OURANIA | Short Film (2017) | Teaser Trailer from Despina Kourti on Vimeo.

Ρήξη Τυμπάνου  του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου Κινηματογραφικής Λέσχης Ηλιούπολης (2016)
Ήχοι της πόλης… πόσο μπορούν να μας επηρεάσουν….

Το Βάρος της Θάλασσας (ΕΡΤ 2, 01.45)
Ταινία μικρού μήκους, ελληνικής παραγωγής  2019

image

Μια έφηβη κάνει καθημερινά την ίδια διαδρομή με ένα παλιό λεωφορείο. Πηγαίνει από το σπίτι της προς τη θάλασσα, μεταφέροντας ένα δοχείο με το οποίο συλλέγει θαλασσινό νερό, και επιστρέφει, κλείνοντας την πόρτα πίσω της. Θα παρακολουθήσουμε αυτή τη διαδρομή, αλλά στο δωμάτιο θα μπούμε μόνο την τελευταία στιγμή…

Η ταινία απέσπασε Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας και Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2019.

Το Βάρος της Θάλασσας trailer c from George Frentzos on Vimeo.

  • Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αλεβίζου
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Φρέντζος
  • Μοντάζ: Χρήστος Γιαννακόπουλος
  • Μουσική: Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου
  • Ήχος: Βασίλης Ηπειρώτης
  • Σκηνικά-Κοστούμια: Λία Αντωνέλλη
  • Πρωταγωνιστούν: Σίσσυ Τουμάση, Βασίλης Κουτσογιάννης, Σπύρος Φωτεινόπουλος