Το Tvxs συνεχίζει με την καθημερινή του πρόταση για τις καλύτερες ταινίες που προβάλλονται στη μικρή οθόνη.

Ads

Τρίτη με ταινίες του Παντελή Βούλγαρη αλλά και του Ντέιβιντ Φίντσερ, ισπανογαλλική  παραγωγή αλλά και βραβευμένο γερμανικό κινηματογράφο.

Μικρά Αγγλία- ΕΡΤ 1, 22.00

Eλληνική ταινία του Παντελή Βούλγαρη, με τους Αντρέα Κωνσταντίνου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη.

Ads

Η 20χρονη Όρσα (Πηνελόπη Τσιλίκα) είναι παράφορα ερωτευμένη με τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ (Ανδρέας Κωνσταντίνου). Κλειστός χαρακτήρας δεν αποκαλύπτει το μυστικό της σε κανέναν. Η μικρότερη αδελφή της, Μόσχα (Σοφία Κόκκαλη), δυναμική και γεμάτη όνειρα θέλει να φύγει από την Άνδρο, να αποδράσει από τη μοίρα των γυναικών του νησιού να παντρεύονται ναυτικούς που όλο λείπουν ή θαλασσοπνίγονται.

Για τη μητέρα τους, Μίνα (Αννέζα Παπαδοπούλου), σύζυγο καπετάνιου που προτιμά το Ατλάντικο Σουρ από το σπίτι του, ο έρωτας είναι κακός μπελάς και πόνος. Παρακάμπτοντας τα αισθήματα των κοριτσιών της, συνωμοτεί, αξιοποιεί γνωριμίες και τις παντρεύει με γνώμονα το συμφέρον.

Ο Π. Βούλγαρης είχε πει για την ταινία του, η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη: «”Η ανάσα της ναυτικής παράδοσης με κινητοποιεί. Το ήθος της εποχής με συγκινεί. Οι νοοτροπίες και οι ανθρώπινες σχέσεις αποζητούν μια καίρια και ευαίσθητη καταγραφή. Θέλησα να καταφέρω να αφουγκραστώ τα πάθη, να φωτίσω τη σημασία της μακράς απουσίας και της απαντοχής, την ανακούφιση του σμιξίματος μετά από καιρό, το πένθος για τις απώλειες. Ειδικά αυτή τη γκρίζα εποχή, τους στενάχωρους καιρούς για τον τόπο και τους ανθρώπους, αξίζει να προσφέρουμε ένα κινηματογραφικό έργο πλούσιο σε αισθήματα και ανθρωπιά και μαζί ένα ταξίδι σε άγνωστες σελίδες της ιστορίας. Στα χρόνια που κάνω σινεμά, κοντά στα πρόσωπα της οικογένειας και των φίλων της νεότητας μου, προστίθενται και άλλα άγνωστα στην αρχή, που στο τέλος μιας ταινίας παίρνουν μια θέση στην καρδιά μου. Με τα μάτια και τη φωνή τους, διηγούμαι αυτό που με αναστατώνει. Μπορεί να περνάει καιρός μετά από την περιπέτεια που έζησα μαζί τους, όμως τα ονόματα τους διατηρούν για πάντα τη μοναδικότητα τους.”

The Social Network – Μega 23.30

Αμερικανική ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ, με τους Τζέσε Άιζενμπεργκ, Άντριου Γκάρφιλντ, Ρούνι Μάρα.

Η ταινία  που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, περιγράφει την αφορμή της δημιουργίας της πλατφόρμας. Ο 19χρονος Μαρκ Ζούκεμπεργκ χώρισε από τη φιλενάδα του το 2003 και αμέσως μετά μπήκε στο σύστημα των υπολογιστών του Χάρβαρντ για να φτιάξει ένα site που λειτουργεί ως βάση δεδομένων με όλα τα κορίτσια του campus, προσκαλώντας τους επισκέπτες να συγκρίνουν τις κοπέλες και να ψηφίσουν την πιο καυτή. Από αυτό το γεγονός, προήλθε το Thefacebook και αργότερα το γνωστό Facebook, το φαινόμενο που σήμερα αποτιμάται σε 25 δισ. δολάρια.

Αντιμέτωπος με δύο αγωγές, μία για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και μία για εξαπάτηση του πρώην συνεταίρου του, ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ «επιστρέφει» στο Χάρβαρντ του 2003 και στην αρχή μιας απίστευτης πορείας μέχρι την κορυφή του κόσμου.

Εξαφανισμένος (Madre) – Cosmote 17.50

Ισπανογαλλική ταινία, σκηνοθεσία Ροδρίχο Σορογκογιέν με τους: Άλεξ Μπρεντεμίλ, Μάρτα Νιέτο, Ζιλ Ποριέ

Ένα υποψήφιο για όσκαρ ψυχολογικό δράμα πάνω στην απώλεια.

Δέκα χρόνια έχουν περάσει από την εξαφάνιση του εξάχρονου γιου της Έλενα σε μια ακτή της Γαλλίας. Εκείνη, έχοντας εγκαταλείψει τη Μαδρίτη, δουλεύει πλέον σε ένα εστιατόριο στην ίδια παραλία κι έχει αρχίσει να αφήνει πίσω της το τραγικό συμβάν. Όλα όμως θα αλλάξουν όταν γνωρίσει έναν έφηβο που της θυμίζει έντονα τον χαμένο της γιο.

Μη Χαμηλώνεις το Βλέμμα – Cinobo

Η ταινία που επανέφερε τον βραβευμένο σκηνοθέτη του «Οι Ζωές των Άλλων» Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ στις υποψηφιότητες για το Ξενόγλωσσο Όσκαρ είναι μια μεγαλειώδης σε σύλληψη και διάρκεια βιογραφία του σημαντικότερου σύγχρονου εικαστικού της Γερμανίας.

Η πραγματική ιστορία των παιδικών και νεανικών χρόνων του Γκέρχαρντ Ρίχτερ, ενός από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίους εικαστικούς του 20ού αιώνα.

Βραβείο Arca CinemaGiovani | Φεστιβάλ Βενετίας 2018
Βραβείο Leoncino d’Oro Agiscuola | Φεστιβάλ Βενετίας 2018
Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας | Βραβεία Όσκαρ 2019