Το Tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες που προβάλλονται στη μικρή οθόνη.

Ads

Απόψε Τρίτη 15 Ιουνίου…

Μετά την επόμενη μέρα STAR 21.00

Αμερικανική ταινία του Ρόλαντ Έμεριχ, με τους Ντένις Κουέιντ, Τζέικ Τζίλεγχαλ, Ίαν Χολμ.

Ads

H ταινία ο καταγγέλλει την καταστροφική περιβαλλοντολογική πολιτική της Αμερικής δείχνοντας, τις πολιτικοοικονομικές επιπτώσεις μιας νέας εποχής των παγετώνων.

Ένας επιστήμονας (Ντένις Κουέιντ) παρατηρεί ότι η τήξη των πάγων στο βόρειο πόλο επιταχύνεται. Σε κάποιο συνέδριο στο Νέο Δελχί, εκθέτει τη μελέτη του και προειδοποιεί ότι αν η τήξη των πάγων σταματήσει το Ρεύμα του Κόλπου, το κλίμα της Γης θα αλλάξει δραματικά, με ολέθριες συνέπειες για τον πλανήτη. Όμως, η αντίστροφη μέτρηση για μια νέα εποχή των παγετώνων έχει αρχίσει. Στο Νέο Δελχί χιονίζει. Στο Τόκιο πέφτει χαλάζι σε μέγεθος μεγάλης πέτρας. Σίφωνες σαρώνουν το Λος Άντζελες, η θάλασσα πλημμυρίζει τη Νέα Υόρκη, ενώ στη Σκωτία, στον Καναδά και στη Ρωσία η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει δέκα βαθμούς ανά δευτερόλεπτο. Ο επιστήμονας έχει ένα γιο (Τζέικ Γκίλενχαλ) που έχει ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη, η οποία σύντομα παγώνει, και ξεκινάει να τον βρει, ελπίζοντας ότι θα βρίσκεται ανάμεσα στους επιζώντες.

Φιλιά εις τα παιδιά Cosmote history, 22.00
ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ

Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής που σώθηκαν από το θάνατο χάρις σε οικογένειες Χριστιανών, πέντε κρυμμένα παιδιά που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ιστορίες τρόμου κι αγωνίας αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων. Στοργικές φωλιές, κρυφοί παράδεισοι μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Πέντε παιδιά που μεγάλωσαν απότομα. Η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος πέρασαν τη ζωή τους κουβαλώντας πάντα μαζί τη μνήμη χιλιάδων παιδιών: εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν.

Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα ένα παιδικό ημερολόγιο, μια σχολική έκθεση, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής.

Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν τον Πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών.

Το Φιλιά εις τα παιδιά δεν είναι μια ακόμα ταινία για το Ολοκαύτωμα, είναι μια ταινία για την παιδική ηλικία στη σκιά του Ολοκαυτώματος. Είναι μικρές προσωπικές ιστορίες στη δίνη της Ιστορίας.

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά και στο Aουσβιτς της Πολωνίας, ενώ προβλήθηκε επί πολλές εβδομάδες σε κινηματογράφους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε ειδικές προβολές σε άλλες πόλεις, σε πολλά σχολεία και τιμήθηκε με 8 βραβεία σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Η ταινία συνεχίζει την διεθνή της πορεία σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις στις ΗΠΑ, Ευρώπη, Αυστραλία.

Nερούδα, Cinobo
του Pablo Laren

Κανείς δε σκηνοθετεί βιογραφίες σαν τον Πάμπλο Λαραΐν. Ο δημιουργός του “Τζάκι” εστιάζει στον Πάμπλο Νερούδα, καθώς ένας αστυνομικός επιθεωρητής κυνηγά τον θρυλικό ποιητή στο χιονισμένο τοπίο της Χιλής στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Ό,τι πιο εφευρετικό έχει να παρουσιάσει το είδος τα τελευταία χρόνια.

Το 1948, στη Χιλή του Ψυχρού Πολέμου, ο Γερουσιαστής Πάμπλο Νερούδα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προδίδει το Κομουνιστικό Κόμμα. Ένας αστυνομικός αναλαμβάνει να συλλάβει τον ποιητή. Ο Νερούδα προσπαθεί να διαφύγει από τη χώρα με τη γυναίκα του, αλλά δεν τα καταφέρνουν. Εμπνευσμένος από τα δραματικά γεγονότα της νέας του ζωής, ο Νερούδα γράφει την επική ποιητική συλλογή “Κάντο Χενεράλ”. Παράλληλα, βρίσκει τον αγώνα με τον επιθεωρητή ευκαιρία να εφεύρει τον εαυτό του εκ νέου. Σε αυτή την ιστορία διωκόμενου και διώκτη, ο Νερούδα αναγνωρίζει την ευκαιρία να γίνει σύμβολο για την ελευθερία και θρύλος της λογοτεχνίας.

Βραβείο Cine Latino | Φεστιβάλ Παλμ Σπρινγκς 2017
Βραβείο FIPRESCI | Φεστιβάλ Παλμ Σπρινγκς 2017