Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Δεκαπενταύγουστος επηρεάζει και τις κυκλοφορίες των ταινιών στις Αίθουσες. Μόλις τρία είναι τα νέα φιλμ κάνουν την εμφάνισή τους, συν δύο σπάνιες επανεκδόσεις. Οι εταιρείες διανομής φυλάνε κλειστά τα χαρτιά τους, λίγες ημέρες πριν την πιο εντυπωσιακή κινηματογραφική εβδομάδα του καλοκαιριού, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη, ο Κουέντιν Ταραντίνο συναντά τον Γούντι Άλεν, στο Κινηματογραφικό Τοπ 10 του Αυγούστου!

Ads

Μία ταινία μυθοπλασίας και μία τεκμηρίωσης, αποτελούν την λιτή σοδειά της νέας κινηματογραφικής εβδομάδας. Ο «Πρίγκιπας του Καρτέλ» του Νικ Χαμ, εξιστορεί μία απίστευτη αλλά πραγματική ιστορία με φόντο τη διακίνηση ναρκωτικών από τον διάσημο μηχανικό αυτοκινήτων και σχεδιαστή, Τζον Ντελόριαν. Ενώ στο ντοκιμαντέρ «Τσάι με τις Κυρίες» του Ρότζερ Μιτσέλ, συναντάμε τέσσερις σπουδαίες κυρίες του Βρετανικού Θεάτρου και Σινεμά: Πρόκειται για την Ντέιμ Άιλιν Άτκινς, την Ντέιμ Τζούντι Ντεντς, την Ντέιμ Τζόαν Πλοουράιτ και την Ντέιμ Μάγκι Σμιθ.

Σ’ επανέκδοση κυκλοφορεί το ασπρόμαυρο αριστούργημα του Ζόλταν Φάμπρι, «Καρουζέλ», που αποτελεί μία από τις καλύτερες ταινίες στην Ιστορία του Ουγγρικού Σινεμά και όχι μόνο, αλλά και το ιδιαίτερο γουέστερν, «Μονομαχία Στον Κόκκινο Ήλιο» του Τέρενς Γιανγκ, με ένα πολυσυλλεκτικό καστ, το οποίο συνθέτουν οι: Τοσίρο Μιφούνε, Τζιάν Μαρία Βολοντέ, Τσαρλς Μπρόνσον, Αλέν Ντελόν και Ούρσουλα Αντρες. Αναλυτικά:

«Ο Πρίγκιπας του Καρτέλ» (Driven – 2018) του Νικ Χαμ (Πουέρτο Ρίκο, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.)

Ads

image

1974, ο Τζιμ Χόφμαν είναι ένας μέσος οικογενειάρχης, πατέρας δύο παιδιών που εργάζεται σκληρά σαν πιλότος, δοτικός σύζυγος και… περιστασιακό βαποράκι. Όταν ο Τζιμ συλλαμβάνεται κατά την διάρκεια των οικογενειακών του διακοπών να εισάγει κοκαΐνη στις Η.Π.Α., ο φιλόδοξος πράκτορας του FBI Μπένεκτιτ Τζ. Τίσα το βλέπει σαν μια ευκαιρία να κερδίσει μία τεράστια επιτυχία για την Υπηρεσία χρησιμοποιώντας τον Τζιμ για να παγιδεύσει τον προμηθευτή του. Έτσι ο Τζιμ μετακομίζει στο Σαν Ντιέγκο και γίνεται πληροφοριοδότης του FBI. Εκεί θα βάλλει στην άκρη τα καθήκοντα του όταν γνωρίσει τον διάσημο γείτονα του, τον μηχανικό αυτοκινήτων και σχεδιαστή, Τζον Ντελόριαν. Σύντομα βρίσκεται στον κύκλο του Ντελόριαν γοητευμένος από το όραμα του να φέρει την επανάσταση στην αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία. Όταν όμως το όνειρο του Ντελοριάν καταλήγει σε αποτυχία και ο πράκτορας Τίσα βρίσκεται πολύ κοντά στην σύλληψη του, ο Τζιμ άξαφνα βρίσκεται ανάμεσα σε δύο άντρες που θέλουν απελπισμένα να πετύχουν.

Μία απίστευτη ιστορία η οποία, όσο τρελό κι αν φαίνεται, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Ιδανική επιλογή για θερινό, η ταινία έχει χιούμορ και γρήγορο ρυθμό. Ηθοποιοί: Τζέισον Σουντέκις, Λι Πέις, Έριν Μοράιρτι, Τζούντι Γκριρ.

«Τσάι με τις Κυρίες» (Tea with the Dames -2018) του Ρότζερ Μιτσέλ (Ηνωμένο Βασίλειο)

image

Κατά καιρούς, τέσσερις παλιές φίλες, όλες τους εξαίσιες ηθοποιοί, συναντιούνται στην Αγγλική ύπαιθρο και συζητούν, θυμούνται και γελούν. Αυτή τη φορά, άφησαν τις κάμερες να τις κινηματογραφήσουν. Το ντοκιμαντέρ «Τσάι με τις Κυρίες», είναι ένας ξεχωριστός εορτασμός των ζωών και των επαγγελματικών σταδιοδρομιών τεσσάρων κινηματογραφικών ειδώλων της Βρετανίας. Της Ντέιμ Άιλιν Άτκινς, της Ντέιμ Τζούντι Ντεντς, της Ντέιμ Τζόαν Πλοουράιτ και της Ντέιμ Μάγκι Σμιθ. Παρακολουθούμε τις επαγγελματικές σταδιοδρομίες τους να μεγαλώνουν και να ακμάζουν, παράλληλα με τα σκαμπανεβάσματα της ζωής τους.

Σκηνοθετημένη από τον Ρότζερ Μισέλ (Notting Hill, Venus), η ταινία μας προσκαλεί να περάσουμε λίγο χρόνο με αυτά τα είδωλα της υποκριτικής, καθώς εκείνες μιλούν για τις ζωές τους τότε και τώρα, τις εμπειρίες τους στο θέατρο, στην τηλεόραση και στο Σινεμά. Αλλά και τις αναμνήσεις που έχουν από τότε που ήταν νέες μέχρι σήμερα, καθώς αναπολούν τα χρόνια που έζησαν με τη σοφία της ηλικίας τους.

Κυκλοφορούν επίσης:
«Η Γειτόνισσα» (Madame Mills, une voisine si parfaite – 2018) της Σοφί Μαρσό (Βέλγιο, Γαλλία, Κίνα)
 
Η Έλεν, μια εκδότρια ροζ λογοτεχνικών διηγημάτων, ζει μια ζωή που κινείται γύρω από τη δουλειά της. Βρίσκοντας καταφύγιο στα βιβλία, είναι πεπεισμένη ότι η ζωή είναι όμορφη. Απολαμβάνοντας την ρουτίνα της, θα δει ξαφνικά την καθημερινότητά της να αναστατώνεται, όταν θα εμφανιστεί μια νέα γειτόνισσα, η κυρία Μιλς. Σύντομα, η παρουσία αυτής της εκκεντρικής ηλικιωμένης Αμερικανίδας, θα αποκτήσει μεγάλη σημασία στη ζωή της Έλεν. Όμως κάποιες φορές, τα φαινόμενα απατούν.
 
Η καταξιωμένη ηθοποιός Σοφί Μαρσό, επιστρέφει και κάθεται για τρίτη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη, μετά από απουσία δέκα χρόνων. Πρωταγωνιστεί η ίδια και ο Πιέρ Ρισάρ.
 
«Μου αρέσει η κομεντί ως είδος, καθώς μας υπενθυμίζει ότι το συνηθισμένο, το καθημερινό μπορεί να γίνει κάτι το εξαιρετικό. Ο ρομαντισμός μοιάζει με όνειρο που γίνεται πραγματικότητα έστω και για μια στιγμή. Τον ρομαντισμό τον συναντάμε συνεχώς σε εικόνες γύρω μας, στους νέους ήρωες των κοινωνικών δικτύων καθώς και στους ίδιους μας τους εαυτούς όταν αποφασίζουμε να πάμε όλοι μαζί έξω μόνο και μόνο για να απολαύσουμε μια ταινία. Στην ταινία πρωταγωνιστεί μια εκδότρια ροζ μυθιστορημάτων, που συνιστά την ιδανική ηρωίδα προκειμένου να αφήσεις την φαντασία σου ελεύθερη να σκαρφιστεί ιστορίες. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να εκτεθούμε ελεύθερα χωρίς να φοβόμαστε. Μας λένε πως ο κόσμος δεν πάει καλά. Εγώ θέλω να δώσω μια αισιόδοξη νότα και να πω πως όλα είναι εφικτά. Το έναυσμα για τη συγκεκριμένη ταινία, μού δόθηκε σε ένα πάρτι. Άκουσα έναν ηθοποιό να λέει πως θα ήθελε να παίξει τον ρόλο μιας γυναίκας. Έτσι μου γεννήθηκε η επιθυμία να γράψω μια κομεντί, κωμωδία θα έλεγα, γιατί αποτελεί το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να εκφραστείς ελεύθερα. Η ταινία θα σας εκπλήξει ευχάριστα, καθώς δεν είναι αυτό που περιμένετε. Μου αρέσει αυτό το παιχνίδι των μεταμορφώσεων και της αλλαγής ταυτότητας όπου πραγματικότητα και φαντασία συγχέονται και διανθίζουν τη ζωή μας. Έτσι είναι και η δική μου ζωή!» – Σοφί Μαρσό
 

Σ’ επανέκδοση:
«Καρουζέλ» (Carousel / Körhinta – 1955) του Ζόλταν Φάμπρι (Ουγγαρία)

image

Η ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας, μεταφερμένη στην Ουγγαρία, την δεκαετία του 50. Ο Ίστβαν, γαιοκτήμονας, αποχωρεί από την κολλεκτίβα των αγροτών και απαγορεύει στην κόρη του Μάρι να βλέπει τον Μάτε, αγαπημένο της και υπέρμαχο του συνεταιρισμού.
Ο Μάτε αντιδρά αλλά κι η Μάρι δεν αποδέχεται τα σχέδια που έχει γι’ αυτήν ο πατέρας της. Η χειραφέτησή της συγκλονίζει την οικογένειά της, ενώ οι συγκρούσεις με αφορμή την κολλεκτιβοποίηση κορυφώνονται.

Το Φεστιβάλ Καννών του 1956 σημαδεύτηκε από ένα πρωτοφανές συμβάν: Ένας νεαρός κριτικός των Cahiers du Cinema, προκάλεσε επεισόδιο κατά τη διάρκεια της απονομής, εξοργισμένος για την άδικη, μη βράβευση ενός φιλμ και της πρωταγωνίστριάς του. Η διαμαρτυρία του ήταν τόσο έντονη που το φεστιβάλ του απαγόρευσε την είσοδο και για την επόμενη χρονιά. Ο κριτικός ονομαζόταν Φρανσουά Τρυφώ, η ταινία για την οποία διαμαρτυρήθηκε ήταν το «Καρουζέλ» του Ζόλταν Φάμπρι και η πρωταγωνίστριά του, η Μάρι Τέρετσικ.

Η ταινία σταθμός του Ζόλταν Φάμπρι που έβαλε την Ουγγαρία στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη και καθιέρωσε την λαμπερή Μάρι Τέρετσικ. Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών του 1956. Επίσημη συμμετοχή στο τμήμα Cannes Classics του 2017, για μία από τις 12 καλύτερες Ουγγρικές ταινίες όλων των εποχών σύμφωνα με την ψηφοφορία των Μαγυάρων κριτικών κινηματογράφου. Προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε πλήρη ψηφιακή αποκατάσταση 4Κ από τα εργαστήρια των Ουγγρικών Αρχείων. Πρωταγωνιστούν: Μάρι Τέρετσικ, Ίμρε Σόος, Άνταμ Σίρτες, Μπέλα Μπάρσι, Μάνι Κις.

«Μονομαχία Στον Κόκκινο Ήλιο» (Soleil Rouge / Red Sun – 1971) του Τέρενς Γιανγκ (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία)
 
Ο ληστής Λινκ Στιουάρτ (Τσαρλς Μπρόνσον) συνεταιρίζεται με τον Γκος (Αλέν Ντελόν) για να ληστέψουν ένα τρένο. Στο τρένο όμως, από το Σαν Φρανσίσκο προς την Ουάσιγκτον ταξιδεύει και ο νέος Ιάπωνας πρεσβευτής, με τους σαμουράι – σωματοφύλακες του κι ένα πανάκριβο, χειροποίητο χρυσό σπαθί, δώρο προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Γκος όμως, αφού επιδοθεί σε μία τεράστια σφαγή στο τρένο, σκοτώνει τον ένα από τους δύο σωματοφύλακες, αλλά ο άλλος, ο Κουρόντα (Tοσίρο Μιφούνε) ορκίζεται εκδίκηση, δίνοντας στον εαυτό του προθεσμία 7 ημερών για να πάει το σπαθί πίσω στον Ιάπωνα πρέσβη, διαφορετικά θα προχωρήσει σε Σεπούκου (χαρακίρι), ως ένδειξη αποτυχίας του. 
 
Μετά την ολοκλήρωση της ληστείας ο Γκος θα προσπαθήσει να σκοτώσει τον Λινκ για να πάρει ολόκληρη την λεία μόνος του. Ο Λινκ θα μείνει αναίσθητος μετά από την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του και ο Γκος θα εξαφανιστεί μαζί με την λεία της ληστείας. Ο Λινκ αφού ξυπνήσει, θα πάει στους Ιάπωνες και θα δεχθεί να συνεργαστεί μαζι τους για να εντοπίσουν τον Γκος, προκειμένου να γλυτώσει το κεφάλι του, αλλά συνειδητοποιεί ότι ο Κουρόντα θα σκοτώσει τον Γκος αμέσως, εμποδίζοντάς τον να πάρει πίσω το μερίδιο του από τα κλεμμένα λάφυρα από τον πρώην συνεργάτη του στην ληστεία. Γνωρίζοντας αυτό, ο Λινκ επανειλημμένα προσπαθεί να ξεφύγει από τον Κουρόντα, για να ματαιώσει το χαρακίρι του σαμουράι και να καταφέρει να πάρει το μερίδιο του από την ληστεία. Πρωταγωνιστούν: Τοσίρο Μιφούνε, Τζιάν Μαρία Βολοντέ, Τσαρλς Μπρόνσον, Αλέν Ντελόν, Ούρσουλα Αντρες, Καπισίν.