Ταινίες που πρόκειται να πρωταγωνιστήσουν στα επερχόμενα φεστιβάλ, φαβορί για Όσκαρ και μη, αξιόλογες ελληνικές δημιουργίες αλλά και υποψήφια μπλοκμπάστερ, συνθέτουν το πολυσυλλεκτικό κινηματογραφικό ψηφιδωτό του 2014. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Ας γυρίσουμε όμως για λίγο τον χρόνο πίσω, κι ας μεταφερθούμε στον Νοέμβριο του 2013 και στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Εκεί όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε πολλές και όμορφες ταινίες για μία ακόμη χρονιά. Ήδη αυτή την εβδομάδα κυκλοφορεί στις Αίθουσες το «Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» (Only Lovers Left Alive) του Τζιμ Τζάρμους, η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ.

image
 
Ενώ στις 23 Ιανουαρίου η εταιρεία διανομής Feelgood Entertainment, θα κυκλοφορήσει την πρωτότυπη και όμορφη ταινία της Ελίνας Ψύκου, «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά». Ταινία που είχαμε την ευκαιρία να δούμε στο Φεστιβάλ, όντας μία από τις οκτώ ελληνικές ταινίες που προβλήθηκαν φέτος στη Θεσσαλονίκη.

image
 
Ο Αντώνης (Χρήστος Στέργιογλου) φτάνει σ’ ένα ξενοδοχείο κοντά στη θάλασσα. Είναι χειμώνας, το ξενοδοχείο είναι κλειστό και ο Αντώνης τριγυρνάει μόνος του. Μοιάζει να έχει όλο το χρόνο με το μέρος του. Ώσπου στην τηλεόραση ανακοινώνεται η εξαφάνιση του γνωστού δημοσιογράφου Αντώνη Παρασκευά…


 
Επίσης στη Θεσσαλονίκη είχαμε την ευκαιρία να δούμε και το «Wild Duck» του Γιάννη Σακαρίδη. Μία από τις λίγες ελληνικές ταινίες που ασχολούνται πραγματικά με την οικονομική κρίση στη χώρα μας και τις συνέπειες της. H ταινία παρουσιάζει την ηθική κατάπτωση της ελληνικής κοινωνίας, με άξονα έναν ήρωα που καλείται να επιλύσει ένα μοιραίο δίλημμα. Στους κεντρικούς ρόλους ξεχωρίζουν οι: Αλέξανδρος Λογοθέτης, Θέμις Μπαζάκα, Γιώργος Πυρπασόπουλος και Ηλίας Λογοθέτης.

image
 
Παρά το γεγονός ότι η ταινία προβλήθηκε τόσο στο 54ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης (όπου και είχαμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε) όσο και στο 26ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ωστόσο το φιλμ του Γιάννη Σακαρίδη, δεν έχει προβληθεί ακόμη στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, οπότε και το αναμένουμε.


 
Παράλληλα φέτος στη Θεσσαλονίκη και για δεύτερη συνεχή χρονιά, είχαμε την ευκαιρία να δούμε και τις τρεις ταινίες φιναλίστ του Ευρωπαϊκού Βραβείου LUX. Ήδη η νικήτρια του θεσμού, τα «Ραγισμένα Όνειρα» του Φέλιξ Φον Γκρόνινγκεν από το Βέλγιο, έχει κυκλοφορήσει στη χώρα μας και ελπίζουμε το ίδιο να συμβεί και για τις δύο άλλες πολύ καλές ταινίες. Ο λόγος για τις ταινίες το «Μέλι» (Honey) της Βαλέρια Γκολίνο (Ιταλία) και “Ο Εγωιστής Γίγαντας” (The Selfish Giant) της Κλίο Μπάρναρντ (Clio Barnard – Μεγ. Βρετανία).
 
Το «Μέλι» της Βαλέρια Γκολίνο, παρουσιάζει την ιστορία της Ιρένε, μιας γυναίκας 30 ετών, που βοηθά αυτούς που υποφέρουν. Δηλαδή, ασθενείς στο τελευταίο στάδιο της αρρώστιας τους που θέλουν να κάνουν πιο σύντομη την πάλη με το θάνατο. Ανθρώπους στο έλεος μιας νόσου που τους στερεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

image
 
Μια μέρα, ένας εβδομηντάχρονος, απολύτως υγιής άνδρας, που απλώς πιστεύει πως έχει ζήσει αρκετά, της ζητά να τον βοηθήσει. Η συνάντησή τους θα δοκιμάσει τις πεποιθήσεις της και ανάμεσά τους θα ξεκινήσει ένας σκληρός διάλογος. Η σχέση τους θα γίνει ολοένα και πιο πολύπλοκη, γεμάτη συναισθηματικές αμφισημίες.


 
Ενώ “Ο Εγωιστής Γίγαντας” της Κλίο Μπάρναρντ, είναι μια σύγχρονη ιστορία με ήρωες τον 13 χρονών Άρμπορ και τον καλύτερο του φίλο Σουίφτι. Όταν τους αποβάλλουν από το σχολείο και ζώντας σαν ξένοι στην ίδια τους την γειτονιά, τα δύο αγόρια γνωρίζουν το Κίτεν, έναν ρακοσυλλέκτη της περιοχής. Στην προσπάθεια τους να βγάλουν κάποια χρήματα, αλλά και να βρουν έναν σκοπό στη ζωή τους, ξεκινούν να δουλεύουν για εκείνον συλλέγοντας μεταλλικά απορρίμματα και καλώδια, χρησιμοποιώντας ένα άλογο κι ένα κάρο.

image
 
Ο Σουίφτι έχει φυσικό ταλέντο με τα άλογα, ενώ ο Άρμπορ προσπαθεί να μιμηθεί τον Κίτεν – με σκοπό να τον εντυπωσιάσει και να κερδίσει περισσότερα χρήματα. Ωστόσο, o Κίτεν φαίνεται να δείχνει μεγαλύτερη αδυναμία στον Σουίφτι, αφήνοντας τον Άρμπορ στο περιθώριο. Η φιλία των δύο αγοριών δοκιμάζεται, καθώς ο Άρμπορ γίνεται ολοένα και πιο άπληστος. Η ένταση κορυφώνεται οδηγώντας σε ένα τραγικό γεγονός, το οποίο θα τους μεταμορφώσει.


 
Και ολοκληρώνουμε το ταξίδι μας στον χρόνο και στη Θεσσαλονίκη με την ταινία λήξης του Φεστιβάλ, το «Nebraska» του Αλεξάντερ Πέιν

image
 
Ο βραβευμένος με Όσκαρ, ελληνικής καταγωγής, Αλεξάντερ Πέιν (“Sideways”) βρέθηκε φέτος στη Θεσσαλονίκη με διττή ιδιότητα. Κι αυτό διότι ο δημοφιλής σκηνοθέτης ήταν ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, ενώ παράλληλα η νέα του ταινία “Nebraska”, αποτέλεσε την Ταινία Λήξης του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
 
Η ταινία είναι ουσιαστικά ένας ασπρόμαυρος φόρος τιμής στη γενέτειρα του Πέιν, τη Νεμπράσκα. Παράλληλα είναι και ένα βαθιά ανθρώπινο road movie που εστιάζει στη γλυκόπικρη σχέση ενός πατέρα με τον γιο του, οι οποίοι ταξιδεύουν εκεί για να εισπράξουν τα κέρδη ενός αμφιβόλου γνησιότητας λαχείου.
 
Στον ρόλο του πατέρα συναντάμε τον Μπρους Ντερν, σε μια ερμηνεία που βραβεύτηκε τον Μάιο στο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία αποτυπώνει εικόνες μιας άγνωστης Αμερικής, αναμνήσεις και αλήθειες, μέσα από τη συναισθηματικά φορτισμένη προσωπική διαδρομή του κεντρικού μας ήρωα.
 
Ήδη το φιλμ του Αλεξάντερ Πέιν έχει αποσπάσει πέντε υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Ερμηνείας ‘Α Ανδρικού ρόλου για τον Μπρους Ντερν, στην κατηγορία Κωμωδία ή Μιούζικαλ και καλύτερης σκηνοθεσίας, για τον Πέιν.


 
Και από το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης μεταφερόμαστε σε ένα άλλο αγαπημένο Φεστιβάλ, αυτό του Βερολίνου. Το 64ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, θα διεξαχθεί φέτος από τις 6 μέχρι και τις 16 Φεβρουαρίου και οι πρώτες ταινίες που έχουν ανακοινωθεί έχουν ήδη κλέψει τις εντυπώσεις.

image
 
Η ταινία βέβαια που δεσπόζει δεν είναι άλλη από τη νέα πολυαναμενόμενη δημιουργία του κορυφαίου Δανού σκηνοθέτη Λαρς Φον Τρίερ, «Nymph()maniac». Ένα κρύο χειμωνιάτικο απόγευμα, ο γοητευτικός εργένης Seligman (Στέλαν Σκάρσγκαρντ) βρίσκει την Τζόε (Σαρλότ Γκένσμπουργκ) χτυπημένη σε μια αλέα.

image
 
Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τη διαγνωσμένη νυμφομανή Τζόε και την γνωριμία της με τον Seligman, ο οποίος τη μεταφέρει στο σπίτι του για να του διηγηθεί την ιστορία της ζωής της. Το καστ περιλαμβάνει ακόμη τους: Σία Λαμπεφ, Γουίλεμ Νταφόε, Ούμα Θέρμαν και Ούντο Κίερ.
 
Η ταινία που έχει ήδη προβληθεί στη Δανία, από τις 25 Δεκεμβρίου, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Βερολίνο ολόκληρη, ενώ θα κυκλοφορήσει σε δύο μέρη στους Κινηματογράφους. Το πρώτο μέρος “Nymphomaniac: Volume 1” θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες στις 23 Ιανουαρίου σε διανομή της Seven Films.


 
Στο 64ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, αναμένουμε επίσης να δούμε τόσο τη νέα δημιουργία του Τζορτζ Κλούνεϊ, «The Monuments Man», όσο και τη νέα ταινία του Γουές Αντερσον, «The Grand Budapest Hotel», η οποία θα είναι και η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ.


 
Όμως το Φεστιβάλ του Βερολίνου θα έχει και έντονο ελληνικό χρώμα. Κι αυτό διότι μετά από εννέα χρόνια και τη συμμετοχή τότε με το φιλμ του Θόδωρου Αγγελόπουλου “Τριλογία: Το Λιβάδι που Δακρύζει” παραγωγής του 2004, στο επίσημο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ, ο ελληνικός κινηματογράφος επιστρέφει και φέτος θα αντιπροσωπευθεί από το “Μικρό Ψάρι” (Stratos) του Γιάννη Οικονομίδη.

image
 
Ήρωας της ταινίας είναι ο Στράτος, τον οποίο υποδύεται ο Βαγγέλης Μουρίκης, ένας μεσήλικας άνδρας που επιτέλους αποφυλακίζεται, καθώς στα 18 του είχε σκοτώσει δύο αγόρια για να υπερασπιστεί τον έρωτά του για μια γυναίκα.
 
Στο καστ της ταινίας συναντάμε παλιούς, αλλά και νέους ηθοποιούς, μεταξύ των οποίων και οι: Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιώργος Γιαννόπουλος, Σόνια Θεοδωρίδου, Πόπη Τσαπανίδου, Πέτρος Ζερβός, Μαρία Καλλιμάνη, Γιάννης Τσορτέκης, Γιάννης Βουλγαράκης και Γιάννης Αναστασάκης.
 
Εκτός όμως από το «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη, που θα προβληθεί στο Διαγωνιστικό Τμήμα της Μπερλινάλε, στο Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν και οι νέες ταινίες του Θανάση Καρανικόλα και του Γιώργου Σερβετά.

image
 
Το φιλμ «Στο Σπίτι» του Θανάση Καρανικόλα, αναφέρεται στην περίπτωση μιας γυναίκας που δουλεύει εσωτερική σε ένα σπίτι αλλά όταν η οικογένεια που την έχει προσλάβει αντιμετωπίζει πρόβλημα αναγκάζεται να την αποδεσμεύσει από τα καθήκοντά της. Στην ταινία πρωταγωνιστούν: η Μαρία Καλλιμάνη, ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, η Μαρίσσα Τριανταφύλλου και ο Γιάννης Τσορτέκης.
 
Ενώ στο «Να κάθεσαι και να κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά (φώτο) το οποίο προβλήθηκε και στο 54ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, η επιστροφή μιας γυναίκας στον τόπο της και τα κοινωνικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει είναι ο βασικός άξονας της ιστορίας. Πρωταγωνιστούν: η Μαρίνα Συμαίου, η Μαριάνθη Παντελοπούλου, ο Νίκος Γεωργάκης και ο Γιώργος Καφετζόπουλος.


 
Οι καλές ταινίες όμως του 2014, δεν σταματάνε. Ήδη ο Ιανουάριος ξεκινά πολύ δυναμικά και στις 09/01 κυκλοφορούν τρεις χαρακτηριστικές δημιουργίες:
 
“Ρενουάρ” (Renoir) του Ζιλ Μπουρντό
(Η γαλλική βιογραφική ταινία αποτέλεσε την Επίσημη Υποψηφιότητα της Γαλλίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας του 2014, αλλά δεν κατάφερε να προκριθεί στις εννέα φιναλίστ)


 
“Οδηγός Διαπλοκής” (American Hustle) του Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ
(Οσκαρική ταινία, εφτά υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες κι ένα εντυπωσιακό καστ: Τζένιφερ Λόρενς, Κρίστιαν Μπέιλ, Έιμι Άνταμς, Τζέρεμι Ρένερ, Μπράντλεϊ Κούπερ)


 
“Inside Llewyn Davis” των Ίθαν και Τζόελ Κοέν
(Τέσσερις εφτά υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες, με πρωταγωνιστές τους: Κάρεϊ Μάλιγκαν, Όσκαρ Άιζακ, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, Τζον Γκούντμαν)


 
Ενώ για τους φίλους των ταινιών επιστημονικής φαντασίας, έρχεται στις 23 Ιανουαρίου το φιλμ του Γκάβιν Χουντ, “Ender’s Game”, με τους Μπεν Κίνγκσλεϊ, Χάρισον Φορντ, Αμπιγκέιλ Μπρέσλιν, Άσα Μπάτερφιλντ, Χέιλι Στάινφελντ, Βαϊόλα Ντέιβις και Μόιζες Αρίας

image
 
70 χρόνια μετά από έναν τρομακτικό εξωγήινο πόλεμο, ένα ασυνήθιστα χαρισματικό παιδί στέλνεται σε μια προηγμένη στρατιωτική σχολή στο διάστημα για να προετοιμαστεί για μια μελλοντική εισβολή. Η ταινία βασίζεται στο κλασσικό βιβλίο του Orson Scott Card, που είναι το πρώτο από τη σχετική τριλογία επιστημονικής φαντασίας του συγγραφέα.


 
Και βέβαια στην κατηγορία των μπλοκμπάστερ, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι φέτος είναι η χρονιά όπου ολοκληρώνεται η τριλογία των ταινιών Χόμπιτ. Η τρίτη ταινία του Πίτερ Τζάκσον, που βασίζονται στο κλασσικό πλέον βιβλίο του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν, έχει σχεδόν ολοκληρώσει τα γυρίσματα της και είναι προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει στις Κινηματογραφικές Αίθουσες τον Δεκέμβριο του 2014, με τον τίτλο: «The Hobbit: There and Back Again».
 
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις εντυπωσιακές κινηματογραφικές δημιουργίες που αναμένουμε να παρακολουθήσουμε στη σκοτεινή αίθουσα το 2014. Το αν η προσμονή τους άξιζε ή όχι, θα μας το δείξει σύντομα ο χρόνος…