Η Σελίν Σιαμά, τρία χρόνια μετά το υπέροχο φιλμ «Αγοροκόριτσο» (Tomboy – 2011) επιστρέφει με τη νέα της δημιουργία: «Τα Κορίτσια» (Bande de Filles / Girlhood – 2014). Αυτή τη φορά, η Γαλλίδα σκηνοθέτης ασχολείται με τη συγκρότηση της γυναικείας ταυτότητας μέσα σ’ ένα ασφυκτικό πλαίσιο κοινωνικής πίεσης, περιορισμών και ταμπού. Κοινωνικός αποκλεισμός, ρατσισμός και bullying, είναι μερικά μόνο από τα ενδιαφέροντα και επίκαιρα θέματα, τα οποία πραγματεύεται με ευαισθησία και ρεαλισμό η καλλιτέχνης, βασιζόμενη σ’ ένα υπέροχο καστ που απαρτίζεται από ερασιτέχνες ηθοποιούς.

Ads

Καταπιεσμένη από το οικογενειακό της περιβάλλον, τις αδιέξοδες προοπτικές του σχολείου και τον «νόμο» που έχουν επιβάλει τα αγόρια στη γειτονιά, η Μαριέμ (Καριτζά Τουρέ – Karidja Touré) ξεκινά μια νέα ζωή μετά τη συνάντηση της με μια ομάδα από τρία κορίτσια με ελεύθερο πνεύμα. Αλλάζει το όνομά της, κώδικα ντυσίματος και παρατάει το σχολείο για να γίνει αποδεκτή στη συμμορία. Ελπίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα τον δρόμο για την ελευθερία της. Ένας δρόμος όμως που θα την οδηγήσει έξω από το γκέτο και σε επικίνδυνα μονοπάτια…

image

Το φιλμ αναδεικνύει τον κεντρικό ρόλο του παιχνιδιού με την «εικόνα» και με την ταυτότητα των εφήβων, θέτοντας στον θεατή το ερώτημα της νεότητας μέσα από την πολιτική πραγματικότητας της σύγχρονης Γαλλίας. Μία αφοπλιστική και θαρραλέα ιστορία ενηλικίωσης. Τα «Κορίτσια» είναι η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της 35χρονης Σελίν Σιαμά. Μετά τα «Νούφαρα» και το «Αγοροκόριτσο», η Γαλλίδα σκηνοθέτης και σεναριογράφος, συνεχίζει να δίνει σάρκα και οστά σε μια σειρά από άγουρους χαρακτήρες, τοποθετώντας αυτή τη φορά την ιστορία της στα εργατικά προάστια του Παρισιού.

Ads

image

«Οι ίδιοι οι χαρακτήρες πυροδότησαν το σχέδιο της ταινίας. Τα έφηβα κορίτσια που έβλεπα συχνά να τριγυρνούν στην περιοχή του παρισινού εμπορικού κέντρου “Les Halles”, ή στο μετρό, μερικές φορές στον σταθμό τρένου του Gare du Nord: πάντοτε σε συμμορίες, φωνάζοντας, χορεύοντας, γεμάτα ζωντάνια. Θέλοντας να σκάψω πιο βαθιά, αναζήτησα τα blog τους και γοητεύτηκα από την αισθητική τους, το στυλ και τις πόζες.» – αναφέρει χαρακτηριστικά η σκηνοθέτης Σελίν Σιαμά και συνεχίζει:

«Πέρα από την ακαταμάχητη ενέργειά τους, οι προσωπικότητές τους αντανακλούν όλα τα θέματα που βρίσκονται στην καρδιά της εξελισσόμενης δουλειάς μου ως κινηματογραφίστριας: η συγκρότηση μιας γυναικείας ταυτότητας μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής πίεσης, των περιορισμών και των ταμπού, της οποίας η διερεύνηση μέσα από τα παιχνίδια με την εικόνα και την ταυτότητα κατέχει κεντρικό ρόλο. Επιθυμία μου ήταν να συνεχίσω να δουλεύω γύρω τη θεματική των νεανικών αφηγήσεων, αλλά μ’ ένα σύγχρονο αποτέλεσμα, προσγειωμένο στην πολιτική πραγματικότητα της Γαλλίας σήμερα

image

Στο επίκεντρο του φιλμ βρίσκεται μία παρέα δυναμικών κοριτσιών με ανήσυχο πνεύμα, που αντιστέκονται στις κοινωνικές συμβάσεις, αναζητούν τον έρωτα και το νόημα της φιλίας, ενώ φλερτάρουν με την παρανομία και χορεύουν, διεκδικώντας με κάθε τρόπο την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους. Οι τέσσερις πρωτοεμφανιζόμενες πρωταγωνίστριες – Καριτζά Τουρέ, Ασά Σιλά, Λιντσέι Καραμό, Μαριετού Τουρέ – παραδίδουν αναζωογονητικές ερμηνείες, κατακλύζοντας την οθόνη με την εκρηκτική τους ενέργεια.

image

Η ταινία «Τα Κορίτσια» (Bande de Filles / Girlhood) της Σελίν Σιαμά, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της πέρσι τον Μάιο στο Φεστιβάλ των Καννών, όντας η Ταινία Έναρξης στο «Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών» και υποψήφια για τον Queer Φοίνικα. Στη συνέχεια «Τα Κορίτσια» (Girlhood) της Σελίν Σιαμά (Γαλλία – 2014) προβλήθηκαν στο Φεστιβάλ της Βενετίας και του Τορόντο, ενώ το φιλμ παρουσιάστηκε και στο επίσημο διαγωνιστικό του 58ου BFI London Film Festival.

image

«Αυτές οι μοναδικές πρωταγωνίστριες κουβαλούν μέσα τους την υπόσχεση για την απεικόνιση ενός ρεαλιστικού πορτρέτου και συνάμα τη μυθοπλαστική δυναμική που είναι απαραίτητη για την αφηγηματική ένταση. Παρ’ όλο που η ιστορία αφορά μια συγκεκριμένη γενιά και είναι ιδιαίτερα ριζωμένη στην γαλλική κοινωνία, ανήκει επίσης στη σφαίρα της κινηματογραφικής μυθολογίας: νέοι που υπόκεινται σε κοινωνικούς περιορισμούς και ταμπού. Είναι μια ιστορία που είναι καλύτερο να τη διηγηθούν στη σημερινή Γαλλία οι νεαρές γυναίκες που μεγάλωσαν σε αυτές τις φτωχές περιοχές των μειονοτήτων.» – Σελίν Σιαμά

image

Μαζί με τα φιλμ, «Ταξικός Εχθρός» του Ροκ Μπίτσεκ (Σλοβενία – 2013) και το ασπρόμαυρο αριστούργημα «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι (Πολωνία – 2013), τα «Κορίτσια» της Σελίν Σιαμά (Γαλλία – 2014), ήταν  μία από τις τρεις ταινίες που διεκδίκησαν το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ταινία πραγματοποίησε την ελληνική της πρεμιέρα στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσία της πρωταγωνίστριας Καριτζά Τουρέ, η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ήταν μια υπέροχη εμπειρία, σε μια ταινία που μιλά για την εφηβεία και τη φιλία και η σκηνοθέτιδα Σελίν Σιαμά με βοήθησε να αποκτήσω αυτοπεποίθηση που δεν διέθετα». Σχετικά με το κάστινγκ της ταινίας, η νεαρή ηθοποιός σημείωσε: «Ήταν μια περίεργη διαδικασία για να πάρεις τον ρόλο, καθώς στην Γαλλία δεν υπάρχουν πολλές έγχρωμες ηθοποιοί. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου φιλμ, οι πρωταγωνίστριες επιλέχθηκαν από την υπεύθυνη παραγωγής στον δρόμο, όπου και μας προσέγγισε, για να ακολουθήσουν αργότερα οι πρόβες για την τελική επιλογή».

image

Χρειάστηκαν τέσσερις ολόκληροι μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία του κάστινγκ, κατά τη διάρκεια της οποίας εκατοντάδες κορίτσια χωρίς προηγούμενη εμπειρία στην υποκριτική πέρασαν από ακροάσεις, προτού η παραγωγή καταλήξει στις χαρισματικές Καριτζά Τουρέ, Ασά Σιλά, Λιντσέι Καραμό και Μαριετού Τουρέ. Ειδικά η Καριτζά Τουρέ, που πρωταγωνιστεί σχεδόν σε κάθε σκηνή της ταινίας, αποτελεί επάξια μία από τις ερμηνευτικές αποκαλύψεις της κινηματογραφικής σεζόν. Το φιλμ απέσπασε τέσσερις υποψηφιότητες στα Βραβεία Σεζάρ, στις κατηγορίες: Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Μουσικής, Ήχου και Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού για την υπέροχη Καριτζά Τουρέ.

image

Τον Μαρτίου, είχαμε την ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε το φιλμ «Τα Κορίτσια» της Σελίν Σιαμά, καθώς προβλήθηκαν στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος. Από την Πέμπτη 16 Απριλίου, η ταινία κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες της χώρας, σε διανομή της Weird Wave.

Έτος: 2014 | Xώρα: Γαλλία | Διάρκεια: 113 λεπτά | Σκηνοθεσία: Céline Sciamma | Σενάριο: Céline Sciamma | Παίζουν: Karidja Touré, Assa Sylla, Lindsay Karamoh