Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινία «Κόντρα σε Όλα» του Τζέιμς Μάνγκολντ, με τον Ματ Ντέιμον και τον Κρίστιαν Μπέιλ, να μας ταξιδεύουν στον επικό αγώνα του Λε Μαν, το 1966 με φόντο την κόντρα Φορντ – Φεράρι, συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε πέντε χαρακτηριστικές ταινίες της τελευταίας δεκαετίας, με πρωταγωνιστές, τα αυτοκίνητα και τους οδηγούς τους.

Ads

«Senna» (2010) του Ασίφ Καπάντια (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Η.Π.Α.)

Ένα σπουδαίο ντοκιμαντέρ για τον Βραζιλιάνο πιλότο της Φόρμουλα Ένα (F1), Άιρτον Σένα / Ayrton Senna, ο οποίος κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα, τρεις φορές πριν το θάνατό του στην ηλικία των 34. Με τους Άιρτον Σένα, Αλεν Προστ, Φρανκ Γουίλιαμς, Ρον Ντένις, Βιβιάν Σένα, Μίλτον ντα Σίλβα, Νέιντε Σένα, Τζάκι Στιούαρτ, Σιντ Γουότκινς, Γκαλβάο Μπουένο.

image

Ads

Ήταν 1η Μαΐου του 1994 όταν στην πίστα Ίμολα στο Gran Prix του Σαν Μαρίνο έπεσε σιωπή. Ο Σένα είχε χάσει τον έλεγχο του μονοθεσίου και είχε προσκρούσει στον τοίχο. Δυο ώρες μετά, ο κορυφαίος πιλότος της F1 άφησε την τελευταία του πνοή. Η είδηση του θανάτου διαδόθηκε με αστραπιαία ταχύτητα παγκοσμίως, πυροδοτώντας θρήνο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Σάο Πάολο. Χιλιάδες θαυμαστές του βγήκαν στους δρόμους. Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ιταμάρ Φράνκο, ανακοινώνοντας τον θάνατό του από την τηλεόραση, κήρυξε την χώρα σε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ έθεσε το προεδρικό αεροπλάνο στην διάθεση της οικογένειάς του για να μεταφέρουν τη σορό του στην Βραζιλία.

Σκηνοθετημένο από τον Βρετανό δημιουργό, Ασίφ Καπάντια, το ντοκιμαντέρ «Senna» αφηγείται τη ζωή και τις διαδρομές του Βραζιλιάνου τρεις φορές παγκόσμιου πρωταθλητή της Φόρμουλα 1, από την αρχή της καριέρας του, μέχρι και τον τραγικό του θάνατο το 1994. Με αποκλειστικό αρχειακό υλικό από το ξεκίνημα της καριέρας του στην Toleman και την Mclaren, εκτενή πλάνα από τους αγώνες, ακυκλοφόρητες σκηνές από προσωπικές βιντεοκασέτες μέχρι και εικόνες από την κηδεία του. Η ταινία τεκμηρίωσης κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σάντανς.

«Rush» (2013) του Ρον Χάουαρντ (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Η.Π.Α.)

Ο Βρετανός πλεϊµπόι Τζέιμς Χάντ (Κρις Χέμσγουορθ) και ο μεθοδικός, σπουδαίος, αντίπαλός του, ο Αυστριακός Νίκι Λάουντα (Ντάνιελ Μπρούλ), δεν ήταν απλά δύο από τους καλύτερους οδηγούς όλων των εποχών, αλλά δυο θρυλικά pop είδωλα που κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 κατάφεραν να μονοπωλήσουν το παγκόσμιο μηχανοκίνητο ενδιαφέρον με τις θρυλικές τους κόντρες, τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων. Παρακολουθώντας τις προσωπικές στιγμές της ζωής των δυο σούπερ σταρ, η κάμερα καταγράφει τα όρια της σωματικής και ψυχικής αντοχής τους σε έναν κόσμο χωρίς εύκολες λύσεις και περιθώρια αστοχίας, όπου ένα μικρό και φαινομενικά αμελητέο λάθος μπορεί πολύ εύκολα να στοιχίσει μία ή και περισσότερες ανθρώπινες ζωές.

image

Ο δυο φορές βραβευμένος με Όσκαρ, Ρον Χάουαρντ συνεργάζεται ξανά με τον δυο φορές υποψήφιο για Όσκαρ σεναριογράφο, Πίτερ Μόργκαν με σκοπό να αναδείξουν πλήρως τη μαγεία της κινηματογραφικής αδρεναλίνης. Η ανήσυχη ματιά τους επικεντρώνεται, φυσικά, στην πιο κρίσιμη περίοδο της Φόρμουλα 1, τότε που τα φλας άστραφταν αδυσώπητα, πάνω στα καμώματα των δύο πιο διάσημων οδηγών του αθλήματος. Τότε που τα δυο μεγάλα παιδιά του μηχανοκίνητου αθλητισμού, λίγο έλειψαν να τινάξουν στον αέρα, ζωές και καριέρες.

Σκιαγραφώντας την επική διαμάχη τους, ο Ρον Χάουαρντ δε θα μπορούσε να διαλέξει καλύτερους συμμάχους από τους Κρις Χέμσγουορθ και Ντάνιελ Μπρούλ, αλλά και τις υπέροχες Ολίβια Γουάιλντ και Αλεξάντρα Μαρία Λάρα, οι οποίες ως υπέρλαμπρες παρουσίες και με τη φυσική τους γοητεία, απορροφήσουν την αγωνία και την ένταση της δράσης. Όλα αυτά όμως συμβαίνουν στο υπόβαθρο, καθώς σε πρώτο πλάνο η κάμερα ακολουθεί με φρενήρεις ταχύτητες τους δύο απερίσκεπτους και τυφλωμένους από τη δόξα άνδρες, σε ένα ταξίδι με προορισμό την απόλυτη επικράτηση στη γλυκιά κορυφή.

«Mad max: Ο Δρόμος της Οργής» (Mad Max: Fury Road – 2015) του Τζορτζ Μίλερ (Αυστραλία)

Στοιχειωμένος από το ταραχώδες παρελθόν του, ο Mad Max (Τομ Χάρντι) πιστεύει πως ο καλύτερος τρόπος για να καταφέρεις να επιβιώσεις, είναι να περιπλανιέσαι μόνος σου. Παρόλα αυτά, θα ακολουθήσει μια ομάδα που προσπαθεί να δραπετεύσει στην Άγονη Γη, σ’ ένα Πολεμικό Καραβάνι και την οποία καθοδηγεί η αρχηγός τους, Furiosa (Σαρλίζ Θερόν). Δραπετεύουν από ένα Οχυρό που το διοικεί ο τύραννος Immortan Joe (Χιου Κέις-Μπερν), από τον οποίο και έκλεψαν κάτι αναντικατάστατο. Εξοργισμένος, o πολέμαρχος θα συγκεντρώσει όλη τη συμμορία του και θα κυνηγήσει τους αντάρτες στον Πόλεμο του Δρόμου που θα ακολουθήσει.

image

Τριάντα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της σχετικής τριλογίας, ο Αυστραλός, με ελληνικές ρίζες, σκηνοθέτης Τζορτζ Μίλερ, πραγματοποιεί επιτυχημένα την μεγάλη επιστροφή με το «Mad max: Ο Δρόμος της Οργής». Ο Τομ Χάρντι παίρνει επάξια την σκυτάλη από τον Μελ Γκίμπσον, η χημεία με την αγνώριστη αλλά πάντα δυναμική Σαρλίζ Θερόν είναι καλή, τα οπτικά εφέ εντυπωσιακά και η φωτογραφία μας ταξιδεύει στο μετά-αποκαλυπτικού genre του θρυλικού franchise, υπό τους ήχους ενός δυνατού μουσικού σκορ. Οι σκηνές δράσεις, εναλλάσσονται με την φαινομενική ηρεμία και το χτίσιμο των χαρακτήρων και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από αντάξιο για τους λάτρεις των ταινιών της επιτυχημένης και ιδιαίτερης αυτής σειράς του Μίλερ.

«Μαχητές των Δρόμων 8» (The Fate of the Furious – 2017) του Φ. Γκάρι Γκρέι (Η.Π.Α., Γαλλία, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Σαμόα)

Στην όγδοη ταινία της εμπορικά επιτυχημένης σειράς ταινιών Fast & Furious η παρέα, μετά τον γάμο του Ντομ (Βιν Ντίζελ) και της Λέτι (Μισέλ Ροντρίγκεζ), αλλά και την αποχώρηση από την ενεργό δράση του Μπράιαν (Πολ Γουόκερ) και της Μία (Τζορντάνα Μπρούστερ), προσπαθεί πλέον να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Όταν όμως η Σίφερ (Σαρλίζ Θερόν), μια μυστηριώδης γυναίκα, σαγηνεύει τον Ντομ και τον παρασύρει στον κόσμο του εγκλήματος, εκείνος προδίδει τα κοντινά του πρόσωπα, η οικογένεια διαλύεται και η ομάδα – με επικεφαλής πλέον τον Χομπς (Ντουέιν Τζόνσον) που για χάρη του Ντομ πέρασε στην παρανομία – μπλέκει σε επικίνδυνες περιπέτειες στην πρώτη ταινία της τελευταίας τριλογίας της σειράς.

image

Ο σκηνοθέτης Φ. Γκάρι Γκρέι που καταπιάνεται με πολλά και διαφορετικά είδη (Straight Outta Compton, The Negotiator, Friday) ήρθε με όρεξη στην παραγωγή, έχοντας ήδη συνεργαστεί με τον Βιν Ντίζελ (A Man Apart), τον Τζέισον Στέιθαμ και τη Σαρλίζ Θερόν (The Italian Job) και τον Ντουέιν Τζόνσον (Be Cool), ενώ και με τον Τάιριζ Γκίμπσον και τον Κρις Μπρίτζες έχουν προϊστορία λόγω της ενασχόλησής του με μουσικά κλιπ και διαφημιστικά. Στο καστ, εκτός του πυρήνα της οικογένειας και των Κερτ Ράσελ, Τζέισον Στέιθαμ, Έλσα Πατάκι και Νάταλι Εμάνουελ (σημαντικές προσθήκες από τα προηγούμενα) αυτή τη φορά συναντάμε καιν τη Σαρλίζ Θερόν, που υποδύεται την πρώτη «κακιά» στη σειρά ταινιών «Fast & Furious», και είναι εκείνη που παγιδεύει τον Ντομ, βγάζοντας νέες πτυχές στον χαρακτήρα του, αλλά και την Έλεν Μίρεν στον ρόλο της μητέρας του Ντέκαρντ (Τζέισον Στέιθαμ) και τον Σκοτ Ίστγουντ, ως τον προστατευόμενο του κυρίου Κανένα (Κερτ Ράσελ).

«Κόντρα σε Όλα» (Ford v Ferrari / Le Mans ’66) του Τζέιμς Μάνγκολντ (Η.Π.Α., Γαλλία)

Πρόκειται για την αξιοσημείωτη πραγματική ιστορία του οραματιστή Αμερικανού σχεδιαστή αυτοκινήτων Κάρολ Σέλμπι (Ματ Ντέιμον) και του ατρόμητου Βρετανού επαγγελματία οδηγού Κεν Μάιλς (Κρίστιαν Μπέιλ), οι οποίοι έδωσαν μάχη ενάντια στις επιχειρηματικές παρεμβάσεις, τους νόμους της φυσικής, καθώς και τους προσωπικούς τους δαίμονες, για να κατασκευάσουν ένα επαναστατικό αγωνιστικό αυτοκίνητο για την Φορντ και να αναλάβουν τα αγωνιστικά αυτοκίνητα του Έντσο Φεράρι στον περίφημο αγώνα των 24 ωρών του Λε Μαν στη Γαλλία το 1966.

image

Οι βραβευμένοι με Όσκαρ Ματ Ντέιμον και Κρίστιαν Μπέιλ πηγαίνουν «Κόντρα σε Όλα» στη νέα ταινία του Τζέιμς Μάνγκολντ, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Είναι μία από τις πιο θρυλικές ιστορίες στην ιστορία των μηχανοκίνητων αθλημάτων. Ο Κάρολ Σέλμπι, σε στενή συνεργασία με τον δεινό δοκιμαστικό του οδηγό Κεν Μάιλς, αναπτύσσει ένα επαναστατικό αυτοκίνητο που στέκεται αντάξιο απέναντι στο στόλο οχημάτων που κατασκευάστηκε από τον Ιταλό θρύλο των αγώνων ταχύτητας Έντσο Φερράρι κατά τη διάρκεια του περίφημου αγώνα των 24 ωρών του Λε Μαν το 1966. Αυτή είναι η ιστορία μιας ομάδας ασυνήθιστων στοχαστών που ξεπερνούν τις ελάχιστες πιθανότητες να επιτύχουν εξαιρετικό αποτέλεσμα, μέσω της εφευρετικότητας, της αποφασιστικότητας και της βούλησης που διαθέτουν.. Πρωταγωνιστούν: Ματ Ντέιμον, Κρίστιαν Μπέιλ, Τζον Μπέρνθαλ, Κατριόνα Μπάλφ, Τρέισι Λετς, Τζος Λούκας, Νόα Τζουπ, Ρέμο Τζιρόνε, Ρέι ΜακΚίννον.