Το 2017, κυκλοφορεί στους Κινηματογράφος το «Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη. Ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας, την εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές, 200 αγωνιστών την 1η Μαΐου του 1944 στην Καισαριανή, ως αντίποινα για τη δράση της αντίστασης. Προβάλλεται σήμερα σε πρώτη μετάδοση από την κρατική τηλεόραση και αποτελεί φυσικά την πρότασή μας.

Ads

«Η Τέχνη δε βρίσκει λύσεις, δεν κάνει επαναστάσεις, αλλά αν για δεκαπέντε λεπτά μετά την προβολή της ταινίας μας έχει συγκινήσει κάτι, μπορεί να εμφανιστεί και σε κάποια απροσδιόριστη στιγμή και να μας κρατήσει παρέα. Τουλάχιστον έτσι μου έχει συμβεί εμένα. Δηλαδή σε δύσκολες στιγμές της ζωής μου, μία ταινία που ξαναβλέπω, ευλογώ τον σκηνοθέτη, τον συγγραφέα, τον ηθοποιό… που με βοήθησε όχι να μου εξομαλύνει το πρόβλημα αλλά να μου το φωτίσει διαφορετικά. Να βρω μία άλλη διέξοδο.» – είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτη, Παντελής Βούλγαρης, σε συνέντευξη που μου είχε παραχωρήσει στο Tvxs.gr με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας του, «Μικρά Αγγλία»

image

Ο Παντελής Βούλγαρης, με την Ιωάννα Καρυστιάνη («Μικρά Αγγλία», «Νύφες») να υπογράφει το σενάριο, μας μεταφέρουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν την Πρωτομαγιά του ’44 και μας συστήνουν τους ανθρώπους πίσω από τα τραγικά γεγονότα που επρόκειται να ακολουθήσουν. Ένα εξαιρετικό κινηματογραφικό «σημείωμα» μνήμης και αναστοχασμού, όπου η μυθοπλασία συναντά την ιστορία και τους ήρωές της.

Ads

image

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας, είναι ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης, Κρητικός μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936. Την περίοδο της φυλακής του στο Χαϊδάρι, εκτελούσε χρέη διερμηνέα του Γερμανού Διοικητή του στρατοπέδου, Καρλ Φίσερ. Μπροστά από τα μάτια του περνούσε όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας στα Κατοχικά χρόνια, με τον ίδιο συνεχώς μάρτυρα βασανιστηρίων, τραγικών περιστατικών και βαριάς ατμόσφαιρας στους θαλάμους με το πλήθος των συγκρατούμενων του.

image

Πολλές ζωές, πολλές μικρές ιστορίες φόβου, φιλίας, συντροφικότητας, ελπίδας, ονειροπόλησης. Έξω από το στρατόπεδο, η μνηστή του Ναπολέοντα, Χαρά Λιουδάκη, με σθένος, καρτερία και βαθιά αγάπη, στεκόταν δίπλα στον αρραβωνιαστικό της, έστω κι αν οι συναντήσεις τους ήταν για ελάχιστες στιγμές στα επισκεπτήρια και πάντα υπό την επιτήρηση ένοπλων φρουρών.

image

Η τύχη του Ναπολέοντα και άλλων 199 συγκρατούμενων του αποφασίζεται μετά την ενέδρα της ελληνικής αντίστασης στον Στρατιωτικό Διοικητή Λακωνίας, σε χαράδρα της περιοχής των Μολάων. Ο θάνατος του Διοικητή Κρες και τριών Γερμανών της συνοδείας του επιφέρει ως αντίποινα την εκτέλεση 50 Ελλήνων για κάθε ένα Γερμανό. Ο Σουκατζίδης είναι στη λίστα των 200 μελλοθάνατων. Την ημέρα της εκτέλεσης βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα ζωής, όταν ο Φίσερ, που μέσα στα χρόνια ανέπτυξε σεβασμό για τον Έλληνα διερμηνέα, του δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί βάζοντας στη θέση του ως διακοσιοστό, κάποιον άλλον συγκρατούμενό του.

image

«Δεν επιλέγω ηθοποιούς που δεν του ξέρω καθόλου. Τους ακούω, κάνουμε πρόβες στην αρχή, αλλά εμπιστεύομαι το ένστικτο μου. Αυτό ακριβώς ήταν και μία συμβουλή του Σκορσέζε – ο Μάρτιν Σκορσέζε είχε την επιμέλεια παραγωγής στην ταινία Νύφες (2004) – «Παντελή να επιστρέφεις στο πρώτο σου ένστικτο». Τι σου λέει το ένστικτο σου, αυτό είναι το πρόσωπο; Δούλεψε λοιπόν μαζί του και αξιοποίησε το…» – απόσπασμα από την συνέντευξη του Παντελή Βούλγαρη στο Tvxs.gr

image

Γεννημένος στις 23 Οκτωβρίου του 1940, ο Παντελής Βούλγαρης έχει γράψει τη δική του μοναδική και αξιόλογη ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο. Τέσσερα χρόνια μετά την επιτυχημένη και πολυβραβευμένη «Μικρά Αγγλία», ο σκηνοθέτης που στο παρελθόν μας έχει χαρίσει πολλές και αξιόλογες ταινίες – «Νύφες», «Ψυχή Βαθιά», «Η Φανέλα με το 9», «Πέτρινα Χρόνια» κ.α. – επιστρέφει το 2017 δυναμικά στην μεγάλη οθόνη με τη νέο του έργο: «Το Τελευταίο Σημείωμα».

image

Διαβάστε επίσης:

image

Το Τελευταίο Σημείωμα
Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
Σενάριο: Ιωάννα Καρυστιάνη, Παντελής Βούλγαρης
Πρωταγωνιστούν: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Μελία Κράιλινγκ, Τάσος Δήμας, Αινείας Τσαμάτης, Βασίλης Κουκαλάνι, Λουκάς Κυριαζής, Λευτέρης Λαμπράκης, Μανώλης Ψαρουδάκης, Βασίλης Σύρρος
Φωτογραφία: Σίμος Σαρκετζής
Μοντάζ: Τάκης Γιαννόπουλος
Μουσική: The Boy
Έτος Παραγωγής: 2017
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 106 λεπτά
Σε Ά Τηλεοπτική Μετάδοση: Σάββατο 9 Μαΐου στις 21:00 στην ΕΡΤ2