Γεννημένος στις 3 Οκτωβρίου του 1967, ο Ντενί Βιλνέβ μας έχει χαρίσει τα τελευταία χρόνια σπουδαίες ταινίες. Με αφορμή τα γενέθλιά του, αλλά και την κυκλοφορία της νέας του δημιουργίας «Dune», στις εγχώριες Κινηματογραφικές Αίθουσες από την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, γυρνάμε τον χρόνο πίσω και παρουσιάζουμε το συνολικό έργο του καταξιωμένου Καναδού σκηνοθέτη.

Ads

Ένας από τους πιο ταλαντούχους σκηνοθέτες της γενιάς του, ο Ντενί Βιλενέβ / Denis Villeneuve, έχει κερδίσει κοινό και κριτικούς με το μοναδικό του οπτικό στυλ και τη φρέσκια προσέγγισή του, στην αφήγηση. Το ντεμπούτο με το φιλμ «Un 32 août sur Terre» (August 32nd on Earth), συμμετείχε στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών και στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Το 2000, η ταινία του «Maëlstrom», επιλέγεται από το Σάντανς, το Τορόντο και πολλά ακόμα φεστιβάλ διεθνώς. Η ταινία απέσπασε αρκετά βραβεία, ανάμεσα στα οποία και το Βραβείο της Ένωσης Κρτικών Κινηματογράφου FIPRESCI, στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2001. Παράλληλα ήταν και η επίσημη πρόταση του Καναδά για τα Όσκαρ το 2001.

image

Το 2008, παρουσιάζει την μικρού μήκους «Next Floor», η οποία απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Μικρού μήκους ταινίας της Canal+, στο Φεστιβάλ Καννών. Το 2009, κυκλοφορεί η τρίτη ταινία του, το «Πολυτεχνείο» (Polytechnique), που έκανε πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών στις Κάννες, ενώ ακολούθησαν κι άλλα φεστιβάλ, όπως του Ελσίνκι, της Στοκχόλμης, του Λονδίνου και της Τάιπεϊ. Το φιλμ έλαβε το βραβείο Καλύτερης Καναδικής Ταινίας το 2009, από την Ένωση Κριτικών του Καναδά, ενώ είχαμε την ευκαιρία να τη δούμε και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ads

image

Ακολουθήσε το 2010, το «Μέσα από τις Φλόγες» (Incendies), που ήταν Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ τρία χρόνια μετά παρουσίασε δύο ταινίες με πρωταγωνιστή τον Τζέικ Τζίλενχαλ, «Ο Άνθρωπος Αντίγραφο» (Enemy – 2013) και «Prisoners» (2013). Τη σκυτάλη πήρε η ταινία «Sicario: Ο Εκτελεστής» (Sicario – 2015), με την Έμιλι Μπλαντ, τον Τζος Μπρόλιν και τον Μπενίσιο Ντελ Τόρο.

Φτάνουμε έτσι στις τρεις πιο πρόσφατες ταινίες του Καναδού σκηνοθέτη, οι οποίες μας ταξιδεύουν στον αγαπημένο χώρο της Επιστημονικής Φαντασίας, επηρεασμένες από αντίστοιχα και εμβληματικά βιβλία.: «Η Άφιξη» (Arrival – 2016), «Blade Runner 2049» (2017) και «Dune» (2021).

image

«Πολυτεχνείο» (Polytechnique – 2009)

Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στις 6 Δεκεμβρίου του 1989 στο Πολυτεχνείο του Μόντρεαλ και αναπαριστά τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκεί μέσα από τα μάτια δύο φοιτητών – της Βαλερί και του Ζαν Φρανσουά. Οι ζωές τους άλλαξαν για πάντα την ημέρα που ένας νεαρός άντρας μπήκε στη σχολή με έναν και μοναδικό σκοπό: να αυτοκτονήσει, δολοφονώντας πριν όσες το δυνατόν περισσότερες γυναίκες.

Πρόκειται για την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Καναδού σκηνοθέτη, Ντενίς Βιλνέβ, η οποία είναι γυρισμένη έξυπνα σε ασπρόμαυρο φιλμ. Το φιλμ είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε και στην μεγάλη οθόνη, το 2009 στο επετειακό 50ό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

image

Μέσα από τις Φλόγες / Incendies
Σκηνοθεσία: Ντενί Βιλνέβ
Σενάριο: Ντενί Βιλνέβ, Γουατζί Μουαγάντ, Βαλερί Μπογκράντ-Σαμπάνι
Πρωταγωνιστούν: Λούμπνα Αζαμπάλ, Μελίσα Ντεσορμό-Πουλέν, Μαξίμ Γκοντέτ, Ρεμί Ζιράρντ
Φωτογραφία: Αντρέ Τερπίν
Μοντάζ: Μονίκ Νταρτόν
Μουσική: Γκρεγκουάρ Ετζέλ
Έτος Παραγωγής: 2010
Χώρα Παραγωγής: Καναδάς

Όταν ο συμβολαιογράφος Λέμπελ (Ρεμί Ζιράρντ), διαβάζει στη Ζαν (Μελίσσα Ντεσορμώ- Πουλέν) και στο Σιμόν (Μαξίμ Γκοντέτ) τη διαθήκη της μητέρας τους, Νάουαλ (Λούμπνα Αζαμπάλ), τα δίδυμα έκπληκτα παίρνουν τους φακέλους που άφησε εκείνη, έναν για τον πατέρα τους που πιστεύανε ότι ήταν νεκρός, κι ένα για τον αδερφό τους που δε γνωρίζανε την ύπαρξη του. Σε αυτή την αινιγματική κληρονομιά, η Ζαν πιστεύει θα βρει την απάντηση για την ανεξήγητη σιωπή της μητέρας της τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής της. Αποφασίζει να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή για να αναζητήσει την ιστορία της οικογένειας της, για την οποία φαίνεται ότι δε γνωρίζει τίποτα.

Ο Σιμόν δε συγκινείται από τα μεταθανάτια παιχνίδια που παίζει η μητέρα του, αλλά η αγάπη για την αδερφή του είναι πολύ δυνατή και σύντομα θα την ακολουθήσει για να ανακαλύψουν την αλήθεια για τη Νάουαλ – μιας γυναίκας πολύ διαφορετικής από εκείνη που γνώριζαν ως μητέρα τους. Με τη βοήθεια του Λέμπελ, τα δίδυμα ενώνουν τα κομμάτια της ιστορίας της γυναίκας που τους έφερε στον κόσμο, ανακαλύπτοντας την τραγική της μοίρα, σημαδεμένη από τον πόλεμο και το μίσος, αλλά και τη γενναιότητα μιας εξαιρετικής γυναίκας.

Βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό του Βαζντί Μουαβάντ, η ταινία «Μέσα από τις Φλόγες», δίνει στη φρίκη του πολέμου μία προσωπική χροιά, κάνοντας μια ποιητική κατάθεση στα σημάδια που αφήνει ο κύκλος της βίας, αλλά και την θέληση για επιβίωση. Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

image

Ο Άνθρωπος Αντίγραφο / Enemy
Σκηνοθεσία: Ντενί Βιλνέβ
Σενάριο: Ντενί Βιλνέβ
Πρωταγωνιστούν: Τζέικ Τζίλενχαλ, Μέλανι Λοράν, Σάρα Γκέιντον, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Στίβεν Χαρτ, Τζέιν Μοφάτ
Φωτογραφία: Νίκολας Μπόλντουκ
Μοντάζ: Μάθιου Χάναμ
Μουσική: Ντάνι Μπένσι, Σάουντερ Τζούριανς
Έτος Παραγωγής: 2013
Χώρα Παραγωγής: Καναδάς, Ισπανία
Διάρκεια: 90 λεπτά

«Το χάος είναι μια τάξη που δεν αποκρυπτογραφήθηκε ακόμα» – Ζοζέ Σαραμάγκο

Ο Άνταμ είναι λέκτορας σε ένα πανεπιστήμιο και πολύ κοντά στο τέλος της σχέσης του με την Μαίρυ. Ένα βράδυ ο Άνταμ βλέπει έναν ηθοποιό σε μια ταινία που είναι ακριβώς ίδιος με εκείνον. Η επιθυμία να γνωρίσει τον κλώνο του τον κυριεύει και πολύ σύντομα θα τον εντοπίσει και θα γνωρίσει εκείνον και την εγκυμονούσα σύζυγο του Έλεν. Ο «Άνθρωπος Αντίγραφο» είναι ένα στοιχειωτικό και προκλητικό θρίλερ σχετικά με την ταυτότητα και την επιβίωση του ενός.

Ένα μυστηριώδες θρίλερ με φόντο το υποσυνείδητο ενός άντρα σε συναισθηματική κρίση. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ζοζέ Σαραμάγκο (Εκδόσεις Καστανιώτη). Πρωταγωνιστούν: Τζέικ Τζίλενχαλ, Μέλανι Λοράν, Σάρα Γκέιντον, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Στίβεν Χαρτ, Τζέιν Μοφάτ.

«Ενώ διάβαζα το μυθιστόρημα του Ζοζέ Σαραμάγκο, είχα ένα πολύ έντονο αίσθημα ιλίγγου. Ο ίλιγγος είναι ένας από τους χειρότερους εφιάλτες μου, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο με ελκύει. Ο Σαραμάγκο έχει ένα μοναδικό τρόπο να προσεγγίζει το ανθρώπινο είδος και τους εύθραυστους πολιτισμούς. Η βαθιά αίσθηση του χιούμορ του και η παροιμιώδης νοημοσύνη του με αγγίζουν πάντα με ιδιαίτερο τρόπο. Όταν έκλεισα το βιβλίο, ήξερα ότι αυτή θα ήταν η επόμενη ταινία μου.» – Ντένις Βιλνέβ

image

Prisoners
Σκηνοθεσία: Ντενί Βιλνέβ
Σενάριο: Ααρον Γκουζικόφσκι
Πρωταγωνιστούν: Χιου Τζάκμαν, Τζέικ Τζίλενχαλ, Μαρία Μπέλο, Τέρενς Χάουαρντ, Βαϊόλα Ντέιβις, Μελίσα Λίο, Πολ Ντάνο
Φωτογραφία: Ρότζερ Ντίκινς
Μοντάζ: Γκάρι Ρόουτς
Μουσική: Γιόχαν Γιοχάνσον
Έτος Παραγωγής: 2013
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 153 λεπτά

Είναι μια κρύα, συννεφιασμένη ημέρα των Ευχαριστιών σε ένα μικρό προάστιο της Πενσυλβάνια. Σε μία πόλη, όπου τα παιδιά κάνουν ποδήλατο ξέγνοιαστα και παίζουν στους δρόμους κάθε μέρα. Η οικογένεια Ντόβερ έχει καλέσει μερικούς φίλους και γείτονες για να φάνε όλοι μαζί. Όλα κυλούν όμορφα και ήρεμα μέχρι τη στιγμή που τα δύο κορίτσια των οικογενειών – μόλις έξι και επτά ετών αντίστοιχα – θα εξαφανιστούν μυστηριωδώς. Ο εφιάλτης των δύο οικογενειών, που τις αναζητούν, μόλις έχει ξεκινήσει.

Έχοντας στη διάθεση της ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών – Χιου Τζάκμαν, Τζέικ Τζίλενχαλ, Βαϊόλα Ντέιβις, Πολ Ντέινο και Μελίσα Λίο – η ταινία «Prisoners» παρουσιάζει την τραγική ιστορία μιας οικογένειας, όταν η κόρη τους μαζί με μία φίλη της, ξαφνικά θα εξαφανιστούν. Ένα σκοτεινό δραματικό θρίλερ με συνεχείς ανατροπές, μυστήριο και εξαιρετικές ερμηνείες σε μία ιστορία με επίκεντρο τον χειρότερο εφιάλτη που θα μπορούσε να ζήσει ένας γονιός.

«Η ταινία πραγματεύεται ένα από τα πιο δύσκολα θέματα της ζωής – την εξαφάνιση των παιδιών. Η απλή σκέψη αμέσως μας κάνει να αισθανθούμε άβολα, μας κυριεύει ο φόβος. Δεν ξέρεις μέχρι ποιο σημείο θα έφτανες για να βρεις το παιδί σου πριν να είναι αργά ή δεν ξέρεις τι θα έκανες στο άτομο που είναι υπεύθυνο γι’ αυτό. Ο φόβος πάντα καθοδηγεί τις σκέψεις αλλά και τις αντιδράσεις μας. Προσωπικά ως δημιουργός αυτής της ταινίας, αυτή η πρόσκληση ήταν τρομερά συναρπαστική και ενδιαφέρουσα γιατί εν μέρει κατάφερα να αντιμετωπίσω τους δικούς μου φόβους.» – Ντένις Βιλνέβ

image

Sicario: Ο Εκτελεστής / Sicario
Σκηνοθεσία: Ντενίς Βιλνέβ
Σενάριο: Τέιλορ Σέρινταν
Πρωταγωνιστούν: Έμιλι Μπλαντ, Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, Τζον Μπερντάλ, Τζος Μπρολίν
Φωτογραφία: Ρότζερ Ντίκινς
Μοντάζ: Τζο Γουόκερ
Μουσική: Γιόχαν Γιοχάνσον
Έτος Παραγωγής: 2015
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 121 λεπτά

Η πράκτορας του FBI Κέιτ Μέισερ (Έμιλι Μπλαντ), αφού κατάφερε να καταξιωθεί σ’ ένα ανδροκρατούμενο χώρο, αναλαμβάνει μία αποστολή υψίστης σημασίας. Στρατολογημένη από τον μυστηριώδη Ματ Γκρέιβερ (Τζος Μπρόλιν), εντάσσεται σε μία ομάδα κατά του κλιμακούμενου πολέμου των καρτέλ ναρκωτικών. Με αρχηγό τον αινιγματικό Αλεχάντρο (Μπενίσιο Ντελ Τόρο), η ομάδα βρίσκεται στα σύνορα Η.Π.Α. – Μεξικό με αποστολή να συλληφθεί ο πιο διαβόητος αρχηγός καρτέλ. Στα ισπανικά, Sicario σημαίνει εκτελεστής.

Ο Βιλνέβ καταφέρνει να παρουσιάσει μία αξιόλογη περιπέτεια, ρεαλιστική και σε σημεία σκληρή. Πρόκειται για μία προσεγμένη δημιουργία, που εκτός από τις εντυπωσιακές σκηνές δράσεις – και τις ελάχιστες δόσεις μαύρου χιούμορ που οφείλονται κυρίως στον απολαυστικό Τζος Μπρολίν – παρέχει τον χώρο και τη δυνατότητα, στους τρεις αξιόλογους ηθοποιούς που πρωταγωνιστούν, να αναδείξουν το υποκριτικό τους ταλέντο.

«Έχουμε την ανάγκη για υπερήρωες. Ωστόσο, στη σημερινή πραγματικότητα, οι ήρωες δεν έχουν καθαρά χέρια. Οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με τα μεγαλύτερα ηθικά ζητήματα, με αποφάσεις που πρέπει να πάρουν απέναντι στο διάβολο. Τα ηθικά διλήμματα του Sicario με συναρπάζουν. Πόσο μακριά πρέπει να φτάσουμε για να σταματήσουμε τη δράση των καρτέλ; Μπορούμε να τα σταματήσουμε χωρίς να γίνουμε σαν αυτούς που τα συντηρούν;» – Ντενίς Βιλνέβ

image

Η Άφιξη / Arrival
Σκηνοθεσία: Ντενί Βιλνέβ
Σενάριο: Ερικ Χέισερερ
Πρωταγωνιστούν: Εϊμι Ανταμς, Τζέρεμι Ρένερ, Φόρεστ Γουιτάκερ
Φωτογραφία: Μπράντφορντ Γιανγκ
Μοντάζ: Τζο Γουόκερ
Μουσική: Γιόχαν Γιοχάνσον
Έτος Παραγωγής: 2016
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 116 λεπτά

Δώδεκα μυστηριώδη διαστημόπλοια με εξωγήινους επιβάτες προσγειώνονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας. Μία ομάδα ειδικών επιστημόνων συνιστάται για να ερευνήσει το συμβάν. Ανάμεσά τους, η Λουίζ Μπανκς, μια γλωσσολόγος που καλείται να βοηθήσει στην επικοινωνία με τους εξωγήινους ενώ ο χρόνος πιέζει και ο κόσμος απειλείται μ’ έναν παγκόσμιο πόλεμο. Η Λουίζ θα πρέπει να πάρει μία απόφαση που θα θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο την ζωή της αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Η ταινία βασίζεται στο διήγημα «Η Ιστορία της Ζωής σου» του Ted Chiang, που περιλαμβάνεται στη συλλογή διηγημάτων Ιστορίες της Ζωής σου και Άλλες Ιστορίες και κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ. Πρωταγωνιστούν: Φόρεστ Γουίτακερ, Τζέρεμι Ρένερ, Έιμι Άνταμς, Μάικλ Στούλμπαργκ, Νάταλι Τιμπό, Μαρκ Ο’Μπράιεν.

Πρόκειται για ένα αξιόλογο και προσεγμένο φιλμ επιστημονικής φαντασίας, με μία ενδιαφέρουσα πρωτότυπη προσέγγιση, αλλά και με αρκετό συμβολισμό. Ένα έργο που “παίζει” με τα όρια του χρόνου, αλλά και της επικοινωνίας. Εξαιρετική για ακόμα μία φορά η Έιμι Άνταμς – ίσως η πιο αδικημένη Αμερικανίδα ηθοποιός της εποχής μας, με πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ, αλλά κανένα χρυσό αγαλματίδιο στην κατοχή της…

image

Blade Runner 2049
Σκηνοθεσία: Ντένις Βιλνέβ / Denis Villeneuve
Σενάριο: (βασισμένο στους χαρακτήρες του Do Androids Dream of Electric Sheep, Φίλιπ Κ. Ντικ / Philip K. Dick): Hampton Fancher, Michael Green
Πρωταγωνιστούν: Άνα ντε Άρμας, Ρόμπιν Ράιτ, Ράιαν Γκόσλινγκ, Ντέιβ Μπαουτίστα, Χάρισον Φορντ, Μακένζι Ντέιβις, Μπαρκχάντ Αμπντί, Κάρλα Τζούρι, Σίλβια Χεκς, Ντέιβιντ Νταστμάλχιαν, Χιάμ Αμπάς
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ρότζερ Ντίκινς
Σχεδιασμός Παραγωγής: Dennis Gassner
Μοντάζ: Joe Walker
Κοστούμια: Renée April
Μουσική: Hans Zimmer, Benjamin Wallfisch
Έτος Παραγωγής: 2017
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Καναδάς
Διάρκεια: 163 λεπτά

Έναν χρόνο μετά το εξαιρετικό φιλμ «Η Άφιξη», ο Ντένις Βιλνέβ επιστρέφει με την ένατη μεγάλου μήκους δημιουργία του. Ο Καναδός σκηνοθέτης, τριάντα πέντε χρόνια μετά το θρυλικό «Blade Runner» του Ρίντλεϊ Σκοτ, στέκεται με σεβασμό απέναντι στο έργο του σπουδαίου συγγραφέα Φίλιπ Κ. Ντικ και μας χαρίζει απλόχερα μία από τις καλύτερες ταινίες του 2017, αλλά και μία από τις αρτιότερες δημιουργίες επιστημονικής φαντασίας του 21ου αιώνα: «Blade Runner 2049».

«Θυμάμαι έντονα να βλέπω το «Blade Runner» για πρώτη φορά και να μένω έκπληκτος από αυτό που θεωρώ μία από τα πιο δυνατές εναρκτήριες σκηνές στην ιστορία του σινεμά, η εναέρια λήψη πάνω από το Λος Άντζελες του 2019 και το τοπίο με τα εργοστάσια. Ο Ρίντλεϊ Σκοτ παρουσίασε μια τόσο δυνατή εικόνα του πώς θα μπορούσε να είναι το μέλλον μας, συναρπαστική, πανέμορφη και τρομαχτική ταυτόχρονα. Αισθητικά, το «Blade Runner» είναι μια επανάσταση. Η μείξη δύο ειδών που με την πρώτη ματιά δεν ταιριάζουν: επιστημονική φαντασία με φιλμ νουάρ. Ήταν κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί και με επηρέασε βαθιά. Ήταν μέρος της κινηματογραφικής μου παιδείας πριν ακόμα αποφασίσω να γίνω σκηνοθέτης.» – Ντένις Βιλνέβ

Με συγκλονιστική φωτογραφία από τον Ρότζερ Ντίκινς (Sicario, The Big Lebowski, Fargo, Skyfall) κι ένα μαγευτικό μουσικό σκορ που στοιχειώνει κάθε σεκάνς – δια χειρός Hans Zimmer – το φιλμ καταφέρνει να συνδυάσει τον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας με το νέο νουάρ στοιχείο. Καλό σενάριο, ενδιαφέρουσες ερμηνείες, υποδειγματική σκηνοθεσία και το «Blade Runner 2049» του Ντένις Βιλνέβ – ένας μοναδικός φόρος τιμής στο «Blade Runner» – αξίζει δικαίως να συγκαταλέγεται ως μία από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας του 21ου αιώνα.

image

Dune
Σκηνοθεσία: Ντενί Βιλνέβ
Σενάριο: Τζον Σπάιτς, Ντενί Βιλνέβ, Έρικ Ροθ, βαισμένο στο μυθιστόρημα του Φρανκ Χέρμπερτ
Πρωταγωνιστούν: Τιμοτέ Σαλαμέ, Όσκαρ Άιζακ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Χαβιέ Μπαρδέμ, Τζος Μπρόλιν, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Σάρλοτ Ράμπλινγκ, Ντέιβ Μπαουτίστα, Ζεντάγια, Τζέισον Μομόα, Στίβεν Χέντερσον, Τσανγκ Τσεν, Ντέιβιντ Νταστμάλκιαν, Σάρον Ντάνκαν-Μπρούστερ
Φωτογραφία: Γκρέιγκ Φρέιζερ
Μοντάζ: Τζο Γουόκερ
Μουσική: Χανς Ζίμερ
Κοστούμια: Τζάκλιν Γουέστ, Ρόμπερτ Μόργκαν
Έτος Παραγωγής: 2020
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 155 λεπτά

«Δε γνωρίζω τίποτα που θα μπορούσε επάξια να συγκριθεί μαζί του πέρα από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.» – Arthur C. Clarke

Ο σπουδαίος Καναδός σκηνοθέτης, συνεχίζει με επιτυχία το κινηματογραφικό ταξίδι του στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας και μετά τα εξαιρετικά «Arrival» (2016) και «Blade Runner 2049» (2017), την σκυτάλη παίρνει το επικό «Dune», βασισμένο στο θρυλικό βιβλίο του Φρανκ Χέρμπερτ.

O Αρράκις, ο πλανήτης των ερήμων, είναι το μοναδικό μέρος στο γνωστό σύμπαν όπου υπάρχουν αποθέματα του μπαχαρικού μελάνζ, μιας μυστηριώδους ουσίας που παρατείνει τη ζωή, διευρύνει την ανθρώπινη συνείδηση κι επιτρέπει στους Πλοηγούς της Διαστημικής Συντεχνίας να αναδιπλώνουν το διάστημα, προσφέροντας έτσι στην ανθρωπότητα τη δυνατότητα να ταξιδεύει στ’ αστέρια. Στον παράξενο αυτό κόσμο, που είναι γνωστός και ως Ντιουν, ξετυλίγεται αριστοτεχνικά η εξιστόρηση της ζωής του νεαρού Πωλ Ατρείδη, που ως Μουάντ’Ντιμπ θα δώσει σάρκα και οστά στο πιο μεγαλεπήβολο όνειρο της ανθρωπότητας.

Το βραβευμένο με Hugo και Nebula κλασικό μυθιστόρημα του Φρανκ Χέρμπερτ / Frank Herbert γίνεται πηγή έμπνευσης για την κινηματογραφική υπερπαραγωγή του Ντενί Βιλνέβ / Denis Villeneuve, που μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τον συναρπαστικό κόσμο του κορυφαίου έπους επιστημονικής φαντασίας.

O Frank Patrick Herbert γεννήθηκε το 1920 στην Tακόμα της πολιτείας της Ουάσιγκτον, όπου και έζησε με τη σύζυγο και τους δύο γιους του. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και αρχικά εργάστηκε ως δημοσιογράφος. H συγγραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1963, όταν το περιοδικό Analog δημοσίευσε σε συνέχειες το «Dune», που γνώρισε ευρύτατη αποδοχή από το αναγνωστικό κοινό και απέσπασε τα μεγαλύτερα βραβεία του χώρου, Hugo και Nebula.

Tο «Dune» ακολουθήθηκε από πέντε συνέχειες και μεταφράστηκε σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. Μεταξύ των έργων του Frank Herbert συγκαταλέγονται τα «Hellstrom’s Hive», «The Dosadi Experiment», «The Godmakers», «The Dragon in the Sea» κ.ά. Κεντρικό άξονα της θεματολογίας του αποτελούν η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, η οικολογία και τα κοινωνικά συστήματα.
O Frank Herbert πέθανε το 1986, αφήνοντας πίσω του εκτενείς σημειώσεις για τον κόσμο του Dune. Βασισμένοι σε αυτές, ο γιος του συγγραφέα, Brian Herbert και ο γνωστός συγγραφέας Kevin J. Anderson επιδόθηκαν στη συγγραφή νέων σειρών που εστιάζουν σε κεντρικά πρόσωπα και κομβικά γεγονότα του λογοτεχνικού σύμπαντος που δημιούργησε ο Frank Herbert, ρίχνοντας φως σε πολλές άγνωστες πτυχές του κορυφαίου έπους επιστημονικής φαντασίας.

«Ανακάλυψα το βιβλίο στα νεανικά μου χρόνια και θυμάμαι πόσο συνεπαρμένος ήμουν από τον λυρισμό του, από το οικολογικό του μήνυμα» σχολιάζει ο Βιλνέβ. «Τότε σπούδαζα θετικές επιστήμες, θα γινόμουν ή σκηνοθέτης ή βιολόγος, και ο τρόπος που ο Φρανκ Χέρμπερτ προσέγγισε την οικολογία στο βιβλίο ήταν πολύ φρέσκος, πλούσιος, λυρικός και δυνατός. Με μάγεψε η άποψη του για τη φύση και τα μαγικά οικοσυστήματα που δημιούργησε. Η εξερεύνηση της επίδρασης και του χάους της αποικιοκρατίας ήταν ένα επίκαιρο πορτρέτο του 20ού αιώνα. Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει ένας νεαρός άντρας που παλεύει με την ταυτότητα του, τη θέση του στον κόσμο, όπως ένιωθα κι εγώ τότε. Για μένα ήταν καταπληκτικός ο τρόπος που ο Πολ ανακαλύπτει την ταυτότητα του μέσα από έναν άλλο πολιτισμό».

Ο Βιλνέβ ταξιδεύει τους θεατές με όχημα μία επική ιστορία ενηλικίωσης και φόντο οικογενειακές αντιπαλότητες, πολέμους ανάμεσα σε φυλές, κοινωνική καταπίεση και οικολογική καταστροφή σε έναν ανελέητο, αφιλόξενο πλανήτη. Ο δημιουργός που ξέρει να ξετυλίγει με μαεστρία πολύπλοκα αφηγηματικά νήματα στη μεγάλη οθόνη προσέγγισε το Ντιουν με σκοπό να ξεναγήσει τους θεατές σε έναν πρωτόγνωρο κόσμο, όπως ένιωσε ο ίδιος όταν διάβασε το βιβλίο.