Η χολιγουντιανή εκδοχή της απόπειρας δολοφονίας του Χίτλερ και η Αμερική της φτώχειας μονοπωλούν το μυθοπλαστικό ενδιαφέρον στο σημερινό τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Ads

Επιχείρηση Βαλκυρία – Οpen, 21.00

Αμερικανική ιστορική ταινία του Μπράιαν Σίνγκερ, με τους Τομ Κρουζ, Κένεθ Μπράνα, Μπιλ Νάι.

Τραυματισμένος στο αφρικανικό μέτωπο, ο συνταγματάρχης Κλάους φον Στάουφενμπεργκ επιστρέφει στη Γερμανία.

Ads

Απογοητευμένος από τις μεθόδους του Αδόλφου Χίτλερ, αποφασίζει να πάρει μέρος στη συνωμοσία που εξυφαίνει μια ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματικών για να τον δολοφονήσει.

Η «Επιχείρηση Βαλκυρία» (Operation Walküre) ήταν σχέδιο του στρατού της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είχε ως στόχο την πλήρη επιβολή της τάξης από τον στρατό στην επικράτεια του Τρίτου Ράιχ σε περίπτωση πλήρης διάλυσης της τάξης. Το σχέδιο θα έμπαινε σε εφαρμογή σε περιπτώσεις ακραίων μαζικών εξεγέρσεων αιχμαλώτων, εργατών και γενικότερα όλων των κατεχόμενων λαών της χιτλερικής Γερμανίας, καθώς και σε μαζικούς βομβαρδισμούς από τις Συμμαχικές Δυνάμεις.

Το σχέδιο «Βαλκυρία» στόχευε στη διατήρηση των ναζί στην εξουσία. Την έμπνευσή του είχε το επιτελείο του Γερμανού στρατηγού Φρίντριχ Όλμπριχτ. Το όνομα του σχεδίου πάρθηκε από τις Βαλκυρίες, θηλυκές θεότητες της Σκανδιναβικής Μυθολογίας.

Παρ’όλα αυτά, το σχέδιο αυτό θα χρησιμοποιούνταν για την επίτευξη στόχων ομάδας Γερμανών αξιωματικών που ήθελαν να ανατρέψουν τον Αδόλφο Χίτλερ και να εγκαθιδρύσουν τη δική τους τάξη πραγμάτων.

The Florida Project – ΕΡΤ2, 22.00

Aμερικανική δραματική ταινία του Σον Μπέικερ, με τους Γουίλεμ Νταφόε, Μπρούκλιν Πρινς, Βαλέρια Κότο.

Λίγο έξω από το Ορλάντο και δίπλα στην Ντίσνεϊλαντ, η 6χρονη Μούνι μεγαλώνει σε ένα μοτέλ μαζί με την άνεργη 22χρονη μητέρα της, η οποία δυσκολεύεται να πληρώσει το εβδομαδιαίο νοίκι.

Η ταινία σκιαγραφεί μια κοινωνικά αποκλεισμένη Αμερική και απέσπασε  βραβεία καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας από ενώσεις κριτικών και υποψηφιότητα Όσκαρ β΄ ρόλου και Χρυσής Σφαίρας για τον Γουίλεμ Νταφόε.

Molly’s Game, Αλφα, 22.30

Αμερικανική ταινία του Άαρον Σόρκιν, με τους Τζέσικα Τσάστεϊν, Κέβιν Κόστνερ, Ίντρις Έλμπα.

Η Μόλι Μπλουμ, καταξιωμένη σκιέρ που αποτυγχάνει την τελευταία στιγμή να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς αγώνες, πιάνει δουλειά ως βοηθός ενός διοργανωτή παιχνιδιών πόκερ για πλούσιους και διάσημους. Γρήγορα κάνει το παιχνίδι δική της υπόθεση, μπαίνοντας στο στόχαστρο του FBI.

Η ταινία του βραβευμένου με όσκαρ σεναρίου για το «Social Network» Σόρκιν κέρδισε με αυτή την ταινία, υποψηφιότητες σεναρίου και α’ γυναικείου ρόλου για Χρυσή Σφαίρα.