Αδερφούς Κοέν, γαλλικό κινηματογράφο και ταινία για την Φρίντα Κάλο, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε σήμερα στην μικρή οθόνη.

Ads

Ο Συγγραφέας – ΕΡΤ2, 22.00

Γαλλική ταινία του Γιάν Γκοζλάν, με τους Πιέρ Νινέ, Ανά Ζιραρντό, Αντρέ Μαρκόν.

Ένας νεαρός που προσπαθεί να ανεπιτυχώς να εκδώσει το πρώτο του μυθιστόρημα, οικειοποιείται το ημερολόγιο ενός νεκρού και μετατρέπεται σε λογοτεχνικό σταρ. Λίγα χρόνια αργότερα, κάποιος που ξέρει την αλήθεια απειλεί να καταστρέψει τη φήμη και την τέλεια ζωή του.

Ads

Ενα αγωνιώδες θρίλερ γυρισμένο στο Παρίσι και την Cote d’Azur με τον πλέον ανερχομένο νεαρό Γάλλο σταρ Pierre Niney (Yves Saint Laurent, François Ozon’s Franz). Ο Ματιέ είναι νεαρός επίδοξος συγγραφέας, που όσο αναζητά την έμπνευση κάνει περιστασιακές δουλειές. Καθώς οι ιδέες του έχουν στερέψει, όταν θα βρει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που έχει γράψει κάποιος άλλος, γρήγορα θα την οικειοποιηθεί, θα τη δημοσιεύσει ως δική του και θα κατακτήσει την κορυφή της διασημότητας.

Αβάσταχτη Γοητεία – Ant1, 22.00

Αμερικανική ταινία του Τζόελ Κοέν, με τους Τζορτζ Κλούνεϊ, Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς, Τζέφρι Ρας.

Μια ρομαντική κωμωδία, που μόνον οι αδελφοί Κοέν μπορούν να πετύχουν με τέτοιες αναλογίες σε ρομαντισμό και ευφυΐα, και φόντο την αιώνια μάχη των φύλων.

Ο επιτυχημένος δικηγόρος διαζυγίων Μάιλς διασύρει τη Μέριλιν, σύζυγο ενός πελάτη του, η οποία τον παντρεύτηκε από οικονομικό συμφέρον. Για να τον εκδικηθεί, η Μέριλιν καταστρώνει ένα περίπλοκο σχέδιο αποπλάνησης, πέφτοντας όμως και η ίδια στην παγίδα που έστησε.

Φρίντα – Netflix

Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Τζούλι Τέιμορ με τους: Σάλμα Χάγιεκ, Άλφρεντ Μολίνα, Τζέφρι Ρας, Βαλέρια Γκολίνο, Αντόνιο Μπαντέρας, Έντουαρντ Νόρτον

Δεκαετία του 1920. Ένα φρικτό ατύχημα στο τραμ όπου επέβαινε τραυματίζει ανεπανόρθωτα τη νεαρή Φρίντα Κάλο σε όλο της το σώμα. Εγκλωβισμένη σε γύψους και νάρθηκες, βρίσκει παρηγοριά στη ζωγραφική. Ο αναγνωρισμένος ζωγράφος Ντιέγκο Ριβέρα, ένθερμος κομμουνιστής της εποχής διακρίνει το ταλέντο της και αρχίζει η εικοσιπεντάχρονη θυελλώδης σχέση τους. Όσκαρ μουσικής και μακιγιάζ σε μια εξαιρετικά φροντισμένη παραγωγή, που πετυχαίνει να δώσει πειστικά το πορτρέτο της ιδιόρρυθμης αυτής προσωπικότητας.

Η ταινία ήταν υποψήφια για έξι Όσκαρ, ωστόσο κατάφερε να κερδίσει δύο, αυτό για το καλύτερο μακιγιάζ, αλλά και για την καλύτερη μουσική επένδυση, επιμελούμενη από τον Έλιοτ Γκολντένθαλ. Για την μουσική βραβεύτηκε επίσης με Χρυσή σφαίρα, αλλά και με το βραβείο Satellite, ενώ βραβεύτηκε και με το βραβείο BAFTA στην κατηγορία καλύτερου μακιγιάζ και κομμώσεων. Ακόμη, δέχτηκε εξαιρετικές κριτικές για τα κοστούμια και το art direction.

Οι κριτικοί σχολίασαν την ερμηνεία της Σάλμα Χάγιεκ με ιδιαίτερη ζέση, ίσως επειδή και η ίδια εναρμονίστηκε αμέσως με την ξεχωριστή προσωπικότητα της συμπατριώτισσάς της.