Στην κατεχόμενη από τους Ταλιμπάν, Καμπούλ, εξελίσσεται αυτό το υπέροχο animation, που αποτελεί μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Αλγερινού συγγραφέα Γιασμίνα Χάντρα. Στα «Χελιδόνια της Καμπούλ», η ελπίδα βρίσκει τρόπο να επιβιώσει σε ένα νοσηρό περιβάλλον. Μια σπαρακτική ιστορία ανείπωτης οδύνης και μεγαλειώδους αυτοθυσίας, που μας υπενθυμίζει ότι η ανθρωπιά είναι η ευγενέστερη των αρετών.

Ads

Καλοκαίρι του 1998 στην Καμπούλ. Η Ζουνάιρα και ο Μόσεν είναι νέοι και ερωτευμένοι. Παρά την καθημερινή βία και τη δυστυχία, ελπίζουν για ένα καλύτερο μέλλον. Μια μέρα, μια ανόητη χειρονομία, έχει ως αποτέλεσμα η ζωή τους να πάρει μια αμετάκλητη στροφή και να οδηγηθεί στην καταστροφή.

Η επικράτηση των Ταλιμπάν έχει βυθίσει τη χώρα στον σκοταδισμό. Κάθε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης φιμώνεται, δημόσιοι λιθοβολισμοί και εκτελέσεις πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση, καθώς ο φόβος έχει τρυπώσει στην καρδιά και στο μυαλό των πολιτών, ενώ οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα και όχι ως ισότιμα ανθρώπινα όντα.

image

Ads

«H όλη ιδέα για την ταινία ξεκίνησε το 2012, όταν ο παραγωγός Julien Monestiez ήρθε να μας δει έχοντας ένα διασκευασμένο σενάριο από το βιβλίο του Yasmina Khadra, με την παραγωγή να έχει αναλάβει η εταιρία που είναι υπεύθυνη για το «Τρίο της Μπελβίλ» και το «Ernest & Celestine». Από την πρώτη στιγμή μας κίνησε το ενδιαφέρον μια τέτοια περίπτωση, αλλά μονάχα με την προϋπόθεση πως θα το κάναμε με τους δικούς μας όρους, δηλαδή το animation να συμβαδίζει με τις κινήσεις και τις ερμηνείες των ηθοποιών που θα δάνειζαν τη φωνή τους στους ήρωες, σαν να παίζουν οι ίδιοι τους χαρακτήρες.» – Ζαμπού Μπρετμάν και Ελεά Γκομπέ-Μεβεγιέκ

image

Η εταιρεία παραγωγής της ταινίας «Το Τρίο της Μπελβίλ» του Σιλβέν Σομέ παρουσιάζει μια συγκλονιστική ιστορία νεανικής αγάπης με φόντο την Καμπούλ, αποτυπωμένη με μια εντυπωσιακή τεχνική χειροποίητου κινουμένου σχεδίου βασισμένου σε κινήσεις αληθινών ηθοποιών.

«Μας έδωσε ελευθερία το animation, γράφαμε ευκολότερα κάθε νέα σελίδα του σεναρίου, ειδικότερα σε δυο στιγμές στην ταινία που θα μας έβγαινε πολύ αμήχανο στην περίπτωση του live action. Η μια ήταν το time lapse μπροστά στο Σινεμά, όπου οι γυναικείες φιγούρες από ενδύματα εντελώς δυτικής κουλτούρας από το παρελθόν φορούν ξαφνικά μπούρκα στο σήμερα. Ή στη σκηνή που η Zunaira πλένει τα πόδια του Mohsen και μια στάλα αίμα βάφει κόκκινο το νερό. Εκεί που έμπαινε εφέ και μοντάζ, εδώ μπαίνει το animation και τα κάνει όλα όχι ευκολότερα, αλλά πιο σινεματικά. Η νουβέλα διαδραματίζεται το 2001 και το φιλμ υποτίθεται λαμβάνει χώρα το 1998. Έπρεπε να βρούμε κάτι που θα αναγνώριζαν όλοι. Κάπως έτσι, ακούμε στον ποδοσφαιρικό αγώνα στο ραδιόφωνο το όνομα του Zidane. Το ’98 δεν ήταν και το Παγκόσμιο κύπελλο; Αυτά τα δύο ξέρουν οι πάντες, και κάπως έτσι μπήκαν στην ταινία.» – Ζαμπού Μπρετμάν και Ελεά Γκομπέ-Μεβεγιέκ

image

Επίσημη συμμετοχή στο Ένα Κάποιο Βλέμμα, του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 2019 και Υποψήφιο για Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων στα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, επίσης το 2019, για ένα από τα καλύτερα animation της χρονιάς.

Τα υπέροχα και συγκινητικά «Χελιδόνια της Καμπούλ», είχαμε ευτυχώς την ευκαιρία να τα απολαύσουμε και στην μεγάλη οθόνη, καθώς προβλήθηκαν πέρσι τον Νοέμβριο, στο επετειακό 60ό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Την σκηνοθεσία υπογράφουν από κοινού, η Ζαμπού Μπρετμάν και η Ελεά Γκομπέ-Μεβεγιέκ.

image

Σχετικά με την μουσική της ταινίας, οι δύο σκηνοθέτριες, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «O Αλέξις Ρολτ από την τηλεοπτική σειρά «Paris Etc», χρησιμοποίησε μουσική του Bejamin Boilay, αλλά εκείνο που πραγματικά έφερε άλλο αέρα στο project ήταν η ιδέα να ηχογραφήσουν ανδρικές χορωδίες και να χρησιμοποιήσουν ιρανικά τραγούδια. Έτσι, ήταν διαδραστικό το μουσικό κομμάτι, γινόταν μια συνδιαλλαγή μεταξύ μας.»

image

Τα Χελιδόνια της Καμπούλ / Les hirondelles de Kaboul / The Swallows of Kabul
Σκηνοθεσία: Ζαμπού Μπρετμάν & Ελεά Γκομπέ-Μεβεγιέκ
Σενάριο: Ζαμπού Μπρετμάν, Σεμπαστιάν Ταβέλ
Με τις φωνές των: Σιμόν Αμπκαριάν, Ζιτά Ανρό, Σουάν Αρλόντ
Μοντάζ: Φρανσουά Μπερνάρ
Μουσική: Αλέξις Ρολτ
Έτος Παραγωγής: 2019
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Μονακό
Διάρκεια: 81 λεπτά