Η θολή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη ζωή και την τέχνη, στην πραγματικότητα και τη δημιουργία, ιχνηλατείται μαεστρικά από τον έμπειρο Γάλλο σκηνοθέτη Αρνό Ντεπλεσάν με τη βοήθεια του λαμπερού και χαρισματικού κουαρτέτου των Ματιέ Αμαλρίκ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Σαρλότ Γκενσμπούργκ και Λουί Γκαρέλ. Τα «Φαντάσματα του Ισμαήλ» είναι διαθέσιμα δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη του ERTFLIX.

Ads

Ο Ισμαέλ Βουιγιάρ (Ματιέ Αμαρλίκ) είναι σκηνοθέτης. Βρίσκεται στη μέση των γυρισμάτων μιας ταινίας για τον Ιβάν, έναν ανορθόδοξο διπλωμάτη εμπνευσμένο από τον αδελφό του. Ο Ισμαέλ θρηνεί ακόμα τον θάνατο της Καρλότα (Μαριόν Κοτιγιάρ), είκοσι χρόνια πριν.

Παρ’ όλα αυτά, έχει ξεκινήσει και πάλι τη ζωή του δίπλα στη Σίλβια (Σαρλότ Γκενσμπούρ). Η Σίλβια είναι το φως του. Και τότε η Καρλότα επιστρέφει από τους νεκρούς. Η Σίλβια φεύγει. Ο Ισμαέλ απορρίπτει την Καρλότα.

image

Ads

Οδηγημένος στην τρέλα από τις δοκιμασίες αυτές, ο Ισμαέλ εγκαταλείπει τα γυρίσματα και καταφεύγει στο σπίτι της οικογένειάς του στο Ρουμπέ. Εκεί, ζει απομονωμένος, περικυκλωμένος από τα φαντάσματά του.

«Νομίζω ότι ήμουν οκτώ χρονών όταν με ρώτησαν στο σχολείο τι ήθελα να κάνω κι εγώ είπα το όνομα μιας σχολής κινηματογράφου που την είχα μάθει απέξω γιατί την άκουγα από τους γονείς μου. Δεν ξέρω γιατί υπήρχε η ανάγκη αυτή μέσα μου από τόσο νωρίς. Όμως υπήρχε πάντα. Νομίζω ότι με ενδιέφερε όλη αυτή η συζήτηση για τις ταινίες που γίνονταν εκείνη την εποχή στη Γαλλία, έβλεπα ότι ο κόσμος, όπως οι σινεφίλ γονείς μου, συζητούσαν για τις ταινίες και σκεφτόμουν ότι μ’ έναν παράξενο τρόπο η έβδομη Τέχνη ήταν μια παιδική τέχνη. Το διασκέδαζα λοιπόν που οι ενήλικες συζητούσαν με γαλλική σοβαρότητα για αντικείμενα τα παιδικής ηλικίας.» – Αρνό Ντεπλεσάν

image

Η ταινία του Αρνό Ντεπλεσέν, «Τα Φαντάσματα του Ισμαήλ» – με πρωταγωνιστές την Μαριόν Κοτιγιάρ, τον Λουί Γκαρέλ, την Σαρλότ Γκενσμπούρ και φυσικά το υποκριτικό alter ego του αξιόλογου σκηνοθέτη, τον υπέροχο Ματιέ Αμαρλίκ – αποτέλεσε την επίσημη ταινία έναρξης του 70ού Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών.

Οι Πρωταγωνιστές

Μαριόν Κοτιγιάρ / Marion Cotillard

image

Γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1975 στο Παρίσι και σπούδασε στη Δραματική Σχολή της Ορλεάνης. Πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση σε αμερικανική παραγωγή το 2003 στην ταινία «Big Fish: Απίθανες Ιστορίες» του Τιμ Μπάρτον. Ξεκίνησε την καριέρα της σε ηλικία 16 ετών, με την ταινία «The Story of a Boy who Wanted to be Kissed».

Είναι μόλις η τέταρτη Γαλλίδα ηθοποιός που έχει κερδίσει Όσκαρ Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας και η πρώτη που το καταφέρνει με γαλλόφωνη ταινία: «Ζωή σαν Τριαντάφυλλο».

Ματιέ Αμαλρίκ / Mathieu Amalric

image

Γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1965 και ζει στο Παρίσι. Ανακάλυψε το Σινεμά χάρη στον Οτάρ Ιοσελιάνι, το 1984. Έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη, υπεύθυνος σετ και βοηθός μοντέρ, δίπλα στους Λουί Μαλ, Ντανιέλ Ντιμπρού, Πίτερ Χάντκε, Αλέν Τανέρ, Ζοάο Σέζαρ Μοντέιρο και Ρομέν Γκουπίλ, ενώ παράλληλα έφτιαχνε μικρού μήκους ταινίες. Το 1991, γνώρισε σε ένα Φεστιβάλ Κινηματογράφου τον Αρνό Ντεσπλεσάν, ο οποίος τον «εφηύρε» και ως ηθοποιό. Από τότε μοιράζει τον χρόνο του επάξια, τόσο μπροστά όσο και πίσω από την κάμερα.

Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει τόσο σε γαλλόφωνες όσο και σε διεθνείς παραγωγές, από το υποψήφιο για Όσκαρ «Το Σκάφανδρο και η Πεταλούδα» μέχρι το «Quantum of Solace», όπου ερμήνευσε τον αντίπαλο του Τζέιμς Μποντ. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Γουές Άντερσον, ο Αλέν Ρενέ, ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, ο Ολιβιέ Ασαγιάς, ο Ρόμαν Πολάνσκι, ο Ραούλ Ρουίζ και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ως ηθοποιός έχει κερδίσει τρία βραβεία Σεζάρ, ενώ η ταινία που σκηνοθέτησε το 2010, με τίτλο «Τουρνέ στο Παρίσι», απέσπασε Βραβείο Σκηνοθεσίας και Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Καννών, καθώς και επτά υποψηφιότητες στα Βραβεία Σεζάρ.

Σαρλότ Γκανσμπούρ / Charlotte Gainsbourg

image

Γεννήθηκε το 1971 στο Λονδίνο, μεγάλωσε στο Παρίσι και είναι κόρη του Γάλλου μουσικού Σερζ Γκανσμπούρ και της Αγγλίδας ηθοποιού Τζέιν Μπίρκιν. Έχει παίξει σε ταινίες διάφορων σκηνοθετών, αλλά η πιο σταθερή συνεργασία της είναι αυτή με τον Λαρς φον Τρίερ. Έχει κερδίσει δύο βραβεία Σεζάρ (1985, 1999) και το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο φεστιβάλ των Καννών το 2009).

Λουί Γκαρέλ / Louis Garrel

image

Γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο οποιος γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου του 1983. Είναι περισσότερο γνωστός για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην ταινία «The Dreamers», σε σκηνοθεσία του Μπερνάντο Μπερτολούτσι. Εμφανίζεται τακτικά στις ταινίες του Γάλλου σκηνοθέτη Christophe Honoré, συμπεριλαμβανομένων των «Ma mère», «Dans Paris», «Les Chansons d’amour», «La Belle Personne» και «Non ma fille, tu n’iras pas danser». Είναι ο γιος του γνωστού σκηνοθέτη Φιλίπ Γκαρέλ και της ηθοποιού Μπριζίτ Σάι. Ο παππούς του, Μωρίς Γκαρέλ, και ο νονός του, Ζαν-Πιερ Λεό, υπήρξαν επίσης σημαντικοί Γάλλοι ηθοποιοί. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Παρισιού.

Αρνό Ντεπλεσέν / Arnaud Desplechin

image

Ο Αρνό Ντεπλεσέν – σκηνοθέτης, σεναριογράφος και διευθυντής φωτογραφίας – γεννήθηκε στο Ρουμπέ της Γαλλίας το 1960. Σπούδασε κινηματογράφο στη Σορβόννη και μετέπειτα στο ινστιτούτο IDHEC (σημερινή La Fémis) στο Παρίσι. Τη δεκαετία του ’80 εργάστηκε ως διευθυντής φωτογραφίας και μεταξύ άλλων, υπέγραψε – μαζί με τον Άρη Σταύρου – τη «Φωτογραφία» του Νίκου Παπατάκη.

Ο Γάλλος δημιουργός συστήθηκε στο ελληνικό κοινό μέσα από το αναλυτικό αφιέρωμα που προβλήθηκε παρουσία του, τον Νοέμβριο στο 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτοντας στους θεατές έναν οραματιστή δημιουργό, πιστό σ’ ένα προσωπικό Σινεμά, με χαρακτήρες, σύμβολα και έννοιες που επιστρέφουν στις ταινίες του σ’ έναν αέναο κύκλο καλλιτεχνικής εξέλιξης.

Η ταινία «Τα Φαντάσματα του Ισμαήλ / Ismael’s Ghosts / Les Fantômes d’Ismaël» (2017) του Αρνό Ντεπλεσέν, θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη του ERTFLIX, μέχρι και τη Δευτέρα 30 Μαΐου του 2022.

Διαβάστε Επίσης:

Τα Φαντάσματα του Ισμαήλ / Ismael’s Ghosts / Les Fantômes d’Ismaël
Σκηνοθεσία: Αρνό Ντεπλεσέν
Σενάριο: Arnaud Desplechin, Julie PeyrLéa Mysius
Πρωταγωνιστούν: Ματιέ Αμαρλίκ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Λουί Γκαρέλ, Σαρλότ Γκένσμπουργκ
Έτος Παραγωγής: 2017
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Διάρκεια: 114 λεπτά