Ο «Πύργος» του Ματς Γκρόρουντ, η «Μηδενική Ανοχή» και το βραβευμένο με Goya, «Άλλη Μια Μέρα Ζωής», συνθέτουν μία τριάδα καταξιωμένων μεγάλου μήκους animation, τα οποία έχουν ως κοινό σημείο αναφορές τις ιστορίες πολέμου που διηγούνται. Πρόκειται για τρεις ταινίες κινουμένων σχεδίων που πραγματεύονται το ευαίσθητο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις οποίες θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο φετινό Animasyros.

Ads

Ταινίες Κινουμένων Σχεδίων από όλο τον κόσμο, διαγωνιστικά τμήματα, πανοράματα και αφιερώματα, ευφάνταστες συνεργασίες, εκπαιδευτικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, εκθέσεις και πάρτι, συνθέτουν το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, το οποίο πραγματοποιείται για 12η χρονιά, από τις 18 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου, σε επιλεγμένα μέρη της Σύρου, προσφέροντας στο κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει και να ταξιδέψει στον συναρπαστικό κόσμο του animation.

Έχοντας λάβει περισσότερες από 2.500 υποβολές συμμετοχών, η επιλογή του προγράμματος του Animasyros 12, φέρνει στο κοινό περισσότερες από 250 ταινίες, από περισσότερες από 30 χώρες, μεταξύ των οποίων, μερικές από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, πολυβραβευμένες αλλά και νέα «διαμάντια», με συμμετοχή σε σημαντικά Φεστιβάλ όπως το Αννεσί, οι Κάννες, το Σάντανς, κ.ά., καταξιωμένων επαγγελματιών καθώς και της νέας γενιάς animator, από όλο τον κόσμο, και για όλα τα γούστα.

Φέτος ειδικά, πέρα από το ειδικό αφιέρωμα «AnimaGreen», πολλές από τις ταινίες σε όλες τις κατηγορίες θέτουν στο επίκεντρό τους σημαντικά κοινωνικά θέματα, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες, όπως το μεταναστευτικό, τα εγκλήματα πολέμου και η παιδική δουλεία, δοσμένα μέσα από την τέχνη της εμψύχωσης.

Ads

Οι προβολές πραγματοποιούνται στο μαγευτικό θέατρο Απόλλων και στον κινηματογράφο Παλλάς, ενώ δεν λείπουν και οι υπαίθριες προβολές σε επίλεκτα σημεία της Σύρου, όπως η Πλατεία Μιαούλη και η πλατεία του Φοίνικα.

Ενδεικτικά, παρουσιάζουμε αναλυτικά τρεις σπουδαίες μεγάλου μήκους ταινίες animation που εμπνέονται από σύγχρονες ιστορίες πολέμου και συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Μεγάλου Μήκους του Animasyros:

Μηδενική Ανοχή / Zero Impunity
Σκηνοθεσία / Direction – Σενάριο / Screenplay: Nicolas Blies και Stéphane Hueber Blies
Έτος Παραγωγής: 2019
Χώρα Παραγωγής: Λουξεμβούργο, Γαλλία
Διάρκεια: 93 λεπτά

image

Eδώ και αιώνες, τα θύματα βίαιης σεξουαλικής κακοποίησης – εγκλημάτων πολέμου έχουν βιώσει φρικτές εμπειρίες με τις αντίστοιχα φρικτές συνέπειες. Όμως πολύ λίγοι είχαν το θάρρος ή την στήριξη για να σπάσουν την σιωπή τους και να μιλήσουν. Η ταινία «Μηδενική Ανοχή» προσφέρει φωνή σε αυτά τα θύματα, απανταχού της γης, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και της Ουκρανίας, καθώς και της αφρικανικής ηπείρου αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Fatima υψώνει τη φωνή της, στο όνομα της κόρης της, της 11χρονης Nora, που απήχθη και κακοποιήθηκε με σεξουαλικά βασανιστήρια, όπως χιλιάδες άλλα παιδιά, στις φυλακές του συριακού καθεστώτος. Η Alisa επέζησε της σεξουαλικής κακοποίησης κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Ντονμπάς της Ουκρανίας. Τελικά μιλάει δημόσια, αν και αδυνατεί να ασκήσει δίωξη τους θύτες στη χώρα της.

Ο Mark, πρώην ανακριτής στο Γκουαντάναμο, καταγγέλλει την σχεδόν θεσμοθετημένη κατάσταση απανθρωπιάς στις φυλακές – στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους υπόπτους τρομοκρατίας. Μια ταινία για τη ζωή, την αγάπη και την ανθρωπότητα.

Άλλη Μια Μέρα Ζωής / Another Day of Life
Σκηνοθεσία / Direction:  Raúl de la Fuente, Damian Nenow
Σενάριο / Screenplay: Raúl de la Fuente, Amaia Remirez, Damian Nenow, David Weber, Niall Johnson
Έτος Παραγωγής: 2018
Χώρα Παραγωγής: Πολωνία, Ισπανία, Γερμανία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Γαλλία
Διάρκεια: 85 λεπτά
Βραβείο Goya Καλύτερου Animation

image

Βρισκόμαστε στην Πολωνία του 1975 και παρακολουθούμε την ιστορία του 43χρονου Κapuscinski, ενός λαμπρού βετεράνου και ιδεαλιστή δημοσιογράφου, ο οποίος πείθει το αφεντικό του να τον στείλει στην Αγκόλα, όπου έχει ξεσπάσει αιματηρός εμφύλιος, τις παραμονές της διακήρυξης της ανεξαρτησίας της χώρας.

Ο Κapuscinski ξεκινά ένα road trip στην καρδιά του εμφυλίου και γίνεται για μία ακόμη φορά μάρτυρας της φρίκης του πολέμου και των βρώμικων συναλλαγών. Η  Αγκόλα θα τον αλλάξει για πάντα: Έφυγε δημοσιογράφος από την Πολωνία και επέστρεψε συγγραφέας.

Η ταινία βασίζεται στo βιβλίο που έγραψε ο πολυβραβευμένος και υποψήφιος για Νόμπελ Λογοτεχνίας Πολωνός συγγραφέας, δημοσιογράφος, φωτογράφος και ποιητής, Ryszard Κapuscinski «Another Day of Life» (1976) όπου περιγράφει μέρα με την μέρα την εμπειρία του στην Αγκόλα.

Ο Πύργος / The Tower
Σκηνοθεσία / Direction: Mats Grorud
Σενάριο / Screenplay: Mats Grorud, Trygve Allister Diesen, Ståle Stein Berg
Έτος Παραγωγής: 2018
Χώρα Παραγωγής: Νορβηγία, Σουηδία, Γαλλία
Διάρκεια: 74 λεπτά

image

Η Ουάρντι, μια εντεκάχρονη Παλαιστίνια, ζει με όλη της την οικογένεια στη Βηρυτό του Λιβάνου, στον προσφυγικό καταυλισμό όπου γεννήθηκε. Ο αγαπημένος της προπάππος, ο Σίντι, ήταν ένας από τους πρώτους κατοίκους που εγκαταστάθηκαν στον καταυλισμό μετά την εκδίωξή τους από τα σπίτια τους το 1948. Όταν μια μέρα ο Σίντι τής δίνει το κλειδί του παλιού του σπιτιού στη Γαλιλαία, η Ουάρντι φοβάται πως ο προπάππος της έχει χάσει κάθε ελπίδα να γυρίσει.

Καθώς αναζητά τις χαμένες του ελπίδες μέσα στον καταυλισμό, θα συγκεντρώσει μαρτυρίες για την οικογένειά της, γενιά προς γενιά. Ένα πανέμορφο animation για τις ρίζες της μνήμης που μας δένουν σ’ έναν τόπο και για τα φτερά της φαντασίας που μας ταξιδεύουν πέρα απ’ αυτόν, το οποίο αντλεί υλικό από την εποχή που ο σκηνοθέτης ήταν δάσκαλος σ’ αυτόν τον καταυλισμό του Λιβάνου.

Ο Ματς Γκρόρουντ είναι σκηνοθέτης και δημιουργός κινουμένων σχεδίων από τη Νορβηγία. Έχει σκηνοθετήσει δύο ταινίες μικρού μήκους και έχει δουλέψει ως σχεδιαστής animation σε πολλές ταινίες μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και μουσικά βίντεο. Όταν ήταν παιδί, η μητέρα του εργαζόταν ως νοσοκόμα σε κέντρα συγκέντρωσης προσφύγων στον Λίβανο. Τη δεκαετία του ’90 ο Ματς εργάστηκε στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως καθηγητής αγγλικών και animation στο κέντρο συγκέντρωσης προσφύγων του Μπουρτζ ελ Μπαρτζανέ. Έγραψε το σενάριο του «Πύργου», της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του, αντλώντας από τις μαρτυρίες των προσφύγων και τις προσωπικές του μαρτυρίες.

Το Φεστιβάλ Animasyros πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.