Η εξαιρετική Σάντρα Χίλερ του «Τόνι Έρντμαν» και ο ηθοποιός – αποκάλυψη, Φραντς Ρογκόφσκι, πρωταγωνιστούν σε μια βαθιά, ανθρώπινη δημιουργία για την τυραννία της ρουτίνας και την ευεργετική επέμβαση της αγάπης, παίζοντας ευρηματικά με τους κώδικες του χιούμορ, της ελπίδας, αλλά και της απόγνωσης.

Ads

Όταν ο ντροπαλός Κρίστιαν χάνει τη δουλειά του, βρίσκει καινούργια δουλειά στο τοπικό σουπερμάρκετ. Ο Μπρούνο, υπεύθυνος στον διάδρομο των ποτών τον παίρνει υπό την προστασία του και του δείχνει τα κόλπα της δουλειάς.

Έστω και υπό δύσκολες συνθήκες, ο εσωστρεφής και απομονωμένος Κρίστιαν ανακαλύπτει την αγάπη, τη φιλία και έναν ολοκαίνουργιο, μυστηριώδη κόσμο «Στους Διαδρόμους» του σούπερ μάρκετ όπου πλέον εργάζεται.

image

Ads

Ο ήρωας μας θα συναντήσει την Μάριον, η οποία είναι υπεύθυνη του διαδρόμου των γλυκών. Η μυστηριώδης αύρα της τον συνεπαίρνει και την ερωτεύεται στιγμιαία. Στη μηχανή του καφέ συναντιούνται καθημερινά κι εκεί αρχίζουν να γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, καλύτερα.

Εκείνη όμως είναι παντρεμένη κι ο έρωτάς τους δείχνει αδιέξοδος. Ώσπου μια μέρα η Μάριον δεν εμφανίζεται στη δουλειά της τα πάντα στη ζωή του Κρίστιαν, φαίνονται να καταρρέουν…

image

Ο Γερμανός σκηνοθέτης Τόμας Στούμπερ, στην τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του – «Teenage Angst» (2008), «A Heavy Heart» (2015) – μας δείχνει με όμορφο, συγκινητικό, αλλά κυρίως με ρεαλιστικό τρόπο, πως δύο άνθρωποι μπορεί να έρθουν κοντά ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Αρκεί να υπάρχει ειλικρίνεια και αλληλοσεβασμός και τότε η αγάπη μπορεί πράγματι να ανθίσει ακόμα και «Στους Διαδρόμους».

image

Μια ταινία που αγαπάει τους χαρακτήρες της και αποκαλύπτει τον ανθρωπισμό και την τρυφερότητά της από την πρώτη κιόλας σκηνή σε ένα περιβάλλον ψυχρό, στο οποίο δεν περιμένεις να βρεις αυτά τα στοιχεία. Μοιάζει τόσο αυθεντική, όμως δεν είναι ντοκιμαντέρ, η ποίησή της ξετυλίγεται μέσα από εικόνες μοναδικής οπτικής δύναμης.

image

Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο 68ο Φεστιβάλ Βερολίνου για μία ιδιαίτερη και αξιόλογη ταινία, την οποία είχαμε παρακολουθήσει και προτείνει κατά την προβολή της στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Εκεί όπου είχαμε την ευκαιρία να την δούμε παρουσία του σκηνοθέτη, ο οποίος και τιμήθηκε τόσο με το Βραβείο Σεναρίου, όσο και με το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

image

«Μόλις διάβασα την ιστορία του Clemens Meyer, «In the Aisles» στη συλλογή διηγημάτων του «All The Lights» ήθελα να τη σκηνοθετήσω. Η εικόνα ενός μοναχικού, νέου άντρα που βυθίζεται στον κόσμο των διαδρόμων ενός σουπερμάρκετ μου φάνηκε τόσο γοητευτική που δεν με άφηνε να ησυχάσω. Ο θόρυβος της λεωφόρου απέξω, το κρυφό τσιγάρο στη βάρδια, η καφετιέρα, η νυχτερινή βάρδια και ο υπεύθυνος της που επιμένει να χαιρετά δια χειραψίας καθέναν από τους υπαλλήλους ήταν πολύ δυνατές κινηματογραφικές εικόνες που με στοίχειωσαν. Η ιστορία του Meyer έχει απίστευτο βάθος και χρειάζεται ελάχιστες λεπτομέρειες για να γίνει ταινία. Όσα μένουν ανείπωτα τα ενώνει σαν παζλ ο αναγνώστης και στην ταινία μου ο θεατής. Η αγάπη, η απώλεια στους διαδρόμους του σουπερμάρκετ, της ζωής. Η «γλυκιά» Μarion από τον διάδρομο των Γλυκών, ο Bruno, o Rudi, η Irina και ο Klaus, όλοι αντιπροσωπεύουν κάτι παραπάνω από τον εαυτό τους. Είναι η γλυκιά ζεστασιά μιας κοινότητας ανθρώπων που βιώνουν μαζί την ευτυχία, τη χαρά ή τη λύπη και μοιράζονται συναισθήματα στους στενούς διαδρόμους του σουπερμάρκετ.» – Τόμας Στούμπερ

image

Στους Διαδρόμους / In The Aisles / In den Gängen
Σκηνοθεσία: Τόμας Στούμπερ
Σενάριο: Clemens Meyer, Thomas Stuber
Πρωταγωνιστούν: Φρανκ Ρογκόφσκι, Σάντρα Χουέλερ, Πέτερ Κουρθ
Φωτπγραφία: Peter Matjasko
Μοντάζ: Kaya Inan
Χώρα Παραγωγής: Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 125 λεπτά