Γεννημένος στο Χιούστον του Τέξας την 1η Μαΐου του 1969, ο Γουές Άντερσον έχει καθιερωθεί με το ξεχωριστό του και ιδιαίτερο οπτικό και αφηγηματικό στυλ. Με αφορμή τα γενέθλιά του, θυμόμαστε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές και αξιόλογες ταινίες του.

Ads

Γουές Άντερσον / Wes Anderson

O Γουές Άντερσον, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Όστιν. Έχει υπογράψει το σενάριο και την σκηνοθεσία, μεταξύ άλλων και στις ταινίες: «Bottle Rocket», «Ο Αρχάριος», «Οικογένεια Τένενμπαουμ» (η οποία προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου το 2002), «Υδάτινες Ιστορίες», «Ταξίδι στο Darjeeling» και «Fantastic Mr. Fox» (που προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων το 2009). Επίσης έχει γράψει και σκηνοθετήσει την ταινία μικρού μήκους «Hotel Chevalier» και φυσικά το «Ξενοδοχείο Grand Budapest».

«Οικογένεια Τένενμπαουμ» (The Royal Tenenbaums – 2001)

Ads

image

Το σενάριο, το οποίο εκτυλίσσεται με θέμα μία δυσλειτουργική οικογένεια και διαθέτει αρκετές κινηματογραφικές επιρροές, από το «Le feu follet» (1963), του Λουί Μαλ μέχρι το «Οι Υπέροχοι Άμπερσον» (1942) του Όρσον Ουέλς. Το χιούμορ της ταινίας χαρακτηρίζεται από ένα ύφος παραλογισμού και ειρωνείας. To soundtrack της γράφτηκε από τον Μαρκ Μάδερσμπο, ο οποίος συνεργάζεται για τρίτη φορά με τον Άντερσον.

Στο σενάριο συνεργάστηκαν για τρίτη φορά ο Άντερσον με τον Όουεν Γουίλσον. Πρωταγωνιστούν οι Τζιν Χάκμαν, Αντζέλικα Χιούστον, Ντάνι Γκλόβερ, Γκουίνεθ Πάλτροου, Μπεν Στίλερ, Μπιλ Μάρεϊ, Λουκ Γουίλσον και Όουεν Γουίλσον. Η ταινία επικεντρώνεται στην Οικογένεια Τενενμπάουμ και την υπερβολική επιτυχία που γνώρισαν κατά τα παιδικά τους χρόνια, σε αντίθεση με την ενήλικη ζωή τους, στην οποία προσπαθεί να μπει ο εκκεντρικός πατέρας τους, που τους είχε εγκαταλείψει κατά τη νεότητά τους.

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν γύρω από τη Νέα Υόρκη, ενώ η οικία των Τενενμπάουμ, είναι ένα σπίτι που βρίσκεται στο Χάρλεμ. Παρόλα αυτά, ο σκηνοθέτης προσπάθησε να μην είναι φανερό ότι το που γυρίστηκε η ταινία, με περίεργες στυλιστικές επιλογές και σκηνικά, τα οποία παρουσιάζουν διαφορές χρονικών περιόδων. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νέας Υόρκης και έλαβε πολύ θετικές κριτικές. Ο Χάκμαν, κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του, ενώ και το σενάριο υπήρξε υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Προτύπου Σεναρίου. Το 2016 συμπεριλήφθηκε στη λίστα του BBC, με τις 100 Σπουδαιότερες Ταινίες του 21ου αιώνα.

«Ο Απίθανος Κος Φοξ» (Fantastic Mr. Fox – 2009)

image

Ο κύριος Φοξ ζει μαζί με την κυρία Φοξ και τα αλεπουδάκια τους μέσα σ’ ένα τεράστιο δέντρο. Κάθε βράδυ επισκέπτεται τη φάρμα τριών αγροτών και κλέβει από ένα γεύμα ώστε να φροντίσει την οικογένειά του. Όταν όμως οι τρεις αγρότες αποφασίζουν να βάλουν ένα τέλος στην ιστορία αυτή, ο κύριος Φοξ αποδεικνύει πως είναι ένας απροσδόκητα πολυμήχανος αντίπαλος.

O Γουές Άντερσον, υπογράφει μια ξεχωριστή ταινία stop motion, η οποία ήταν υποψήφια για δύο Όσκαρ – Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων και Καλύτερης Μουσικής. Για τις φωνές των ηρώων έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ένα εντυπωσιακό καστ, που περιλαμβάνει τους Τζορτζ Κλούνεϊ, Μέριλ Στριπ, Μπιλ Μάρεϊ, Τζέισον Σβάρτσμαν, Γουίλεμ Νταφόε και Όουεν Ουίλσον. Το σενάριο υπογράφει ο Άντερσον σε συνεργασία με τον Νόα Μπάουμπαχ (“Margot at the Wedding”), ενώ η ιστορία βασίζεται σε βιβλίο του διάσημου παιδικού συγγραφέα Ρόαλντ Νταλ.

Έχοντας πρωτοεκδοθεί το 1970 στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με σκίτσα του Ντόναλντ Σάφιν, το αγαπημένο βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ, «Ο Απίθανος Κος Φοξ», μαγεύει εδώ και 40 χρόνια περίπου γενιές παιδιών και γονιών. Τώρα, χάρη στο γλυκόπικρο, σαρκαστικά αστείο όραμα του διακεκριμένου δημιουργού Γουές Άντερσον και την μαγεία του stop-motion, η σκοτεινά χιουμοριστική ιστορία του κύριου Φοξ συναρπάζει ένα ακόμα μεγαλύτερο κοινό. Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Αλεξάντρ Ντεσπλά.

«Ο Έρωτας του Φεγγαριού» (Moonrise Kingdom – 2012)

image

Η ταινία διαδραματίζεται στα ανοικτά των ακτών της Νέας Αγγλίας, το καλοκαίρι του 1965 και αφηγείται την ιστορία δύο δωδεκάχρονων που ερωτεύονται, υπογράφουν ένα μυστικό συμβόλαιο και ξεχύνονται μαζί, στη φύση. Ενώ οι αρχές προσπαθούν να τους συλλάβουν, ξεσπά μια φονική καταιγίδα μετατρέποντας την ειρηνική κοινότητα του νησιού σε σκέτη καταστροφή.

Ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ, Ουές Άντερσον (υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου με το «Οικογένεια Τένενμπαουμ» και Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων για το «Fantastic Mr. Fox»), συγκεντρώνει ένα εντυπωσιακό cast για την πολυαναμενόμενη νέα του ταινία, που περιλαμβάνει τους Μπρους Ουίλις, Όουεν Ουίλσον, Έντουαρντ Νόρτον, Φράνσες ΜακΝτόρμαντ, Μπιλ Μάρεϊ, Χάρβεϊ Καϊτέλ και Τίλντα Σουίντον.

Πρωταγωνιστούν, οι νεαροί Jared Gilman ως Sam και η Kara Hayward στον ρόλο της Suzy, οι οποίοι κέρδισαν την εμπιστοσύνη του Άντερσον, μετά από ένα εκτεταμένο κάστινγκ. Όμως, με την αθωότητα και την ειλικρίνεια τους, απέναντι στην κάμερα, κατάφεραν επάξια, να κερδίσουν κριτικούς και θεατές. Το να βρίσκεις χαριτωμένα παιδιά – πρωταγωνιστές, για την ταινία σου, είναι θετικό, όταν παράλληλα είναι και ταλαντούχα, τότε απλά, μιλάμε για ευλογία. Ο τίτλος «Moonrise Kingdom» αναφέρεται στον ορμίσκο όπου βρίσκει καταφύγιο το ζευγαράκι. Το τεχνικό του όνομα πάνω στον χάρτη είναι Παλιρροϊκός Όρμος, Μίλι 3.25, μα γι’ αυτούς είναι ένα μαγικό μέρος και το ξαναβαφτίζουν με το όνομα «Το Βασίλειο του Φεγγαριού».

Αυτό που κάνει την ταινία πραγματικά μοναδική, είναι ότι καταφέρνει να αγγίζει τους ανθρώπους από οποιοδήποτε μέρος της γης κι αν βρίσκονται, σε όποια φυλή κι ανήκουν, ό,τι ηλικία κι αν έχουν. Το μόνο που ζητά από εμάς ο Άντερσον, είναι να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω… στην παιδική μας ηλικία. Αναπολώντας τον πρώτο έρωτα σ’ ένα μαγικό καλοκαίρι. Το σενάριο, είναι απλό, μα ειλικρινές και μιλά κατευθείαν στην καρδιά. Ένα αγόρι κι ένα κορίτσι κλέβονται για να είναι μαζί. Τόσο απλά, τόσο απέριττα. Κι όμως, αυτό δίνεται μ’ έναν μοναδικό, γλυκό, γοητευτικό και κατά διαστήματα, αστείο τρόπο.

«Ξενοδοχείο Grand Budapest» (The Grand Budapest Hotel – 2014)

image

Η ταινία αφηγείται τις περιπέτειες του Γκούσταβ Χ (Ραλφ Φάινς), ενός θρυλικού θυρωρού σε ένα διάσημο ευρωπαϊκό ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια ιστορικών γεγονότων και πολέμων. Δίπλα του ο Ζίρο Μουσταφά (Tony Revolori), ο νεαρός που δουλεύει στο λόμπι, ο οποίος γίνεται ο πιο πιστός του φίλος. Το σενάριο του φιλμ περιλαμβάνει την κλοπή και την ανάκτηση ενός ανεκτίμητου πίνακα της Αναγέννησης και τη μάχη για μια τεράστια οικογενειακή περιουσία. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα την ίδια στιγμή που στο παρασκήνιο διαδραματίζονται παράλληλες εξελίξεις που αλλάζουν τον χάρτη της ευρωπαϊκής ηπείρου. Εξελίξεις και καταστάσεις που παρουσιάζονται γλαφυρά, αλλά και με χιούμορ.

Η ταινία μας γυρίζει πίσω στο 1930, εκεί όπου με φόντο το ξενοδοχείο «The Grand Budapest», παρακολουθούμε τους ήρωες μας οι οποίοι εμπλέκονται στην κλοπή ενός ανεκτίμητου αναγεννησιακού πίνακα. Παράλληλα το πτώμα μίας ηλικιωμένης, αλλά πάμπλουτης κληρονόμου, αρχίζει να εγείρει υποψίες δολοφονίας για την κληρονομιά της, ενώ στο παρασκήνιο πολιτικές αλλαγές συγκλονίζουν την Ευρώπη. Εκτός από τους Ρέιφ Φάινς και Τόνι Ρεβολόρι, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε μία πλειάδα γνωστών και καλών ηθοποιών. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Φ. Μάρεϊ Εϊμπραχαμ, Ματιέ Αμαλρίκ, Άντριεν Μπρόντι, Γουίλεμ Νταφόε, Τζεφ Γκόλντμπλαμ, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Τζουντ Λο, Μπιλ Μάρεϊ, Εντουαρντ Νόρτον, Τζέισον Σουόρτσμαν, Τίλντα Σουίντον, Λέα Σεϊντού, Τομ Γουίλκινσον, Όουεν Ουίλσον, Μάρεϊ Άμπραχαμ κ.α.

«Το Νησί των Σκύλων» (Isle of Dogs – 2018)

image

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Ατάρι Κομπαγιάσι, 12χρονου προστατευόμενου του διεφθαρμένου Δημάρχου Κομπαγιάσι. Όταν, με Προεδρικό Διάταγμα, αποφασίζεται να μεταφερθούν όλοι οι σκύλοι της πόλης Μεγκασάκι σε μία αχανή χωματερή, ονόματι Νησί των Σκουπιδιών, ο Ατάρι ξεκινά μόνος του την αναζήτηση του σκύλου-σωματοφύλακα του, Σποτς. Εκεί, με τη βοήθεια μίας αγέλης ημίαιμων φίλων, αρχίζει ένα επικό ταξίδι που θα καθορίσει την τύχη και το μέλλον ολόκληρης της Νομαρχίας.

Το «Νησί των Σκύλων», αποτέλεσε την ταινία έναρξης του φετινού 68ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (Μπερλινάλε) και σηματοδοτεί την ένατη ταινία του υποψήφιου για Όσκαρ σκηνοθέτη Γουές Άντερσον. Με ισόποσες δόσεις χιούμορ και δράσης, η ταινία με το απίθανο καστ (φωνές) είναι ένας φόρος τιμής στη μεγαλοπρέπεια και την ομορφιά του ιαπωνικού κινηματογράφου, στην αφοσιωμένη συντροφιά των σκύλων, στον ηρωισμό εκείνων που συνήθως περνούν απαρατήρητοι, στη φύση, στην αποδοχή και, πάνω απ’ όλα, στον «ιερό» δεσμό παιδιού – σκυλιού που αποτελεί την αφορμή γι’ αναρίθμητες περιπέτειες. Το μουσικό σκορ υπογράφει ο ελληνικής καταγωγής, βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης, Αλεξάντρ Ντεσπλά.