Ο Έντμουντ, ένα νεαρό αγόρι που ζει στη Γερμανία μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναγκάζεται να κάνει διάφορες δουλειές, για να βοηθήσει την οικογένειά του να επιβιώσει. Το «Γερμανία Έτος Μηδέν», αποτελεί μία κλασική ταινία του ιταλικού νεορεαλισμού, δια χειρός του σπουδαίου, Ρομπέρτο Ροσελίνι. Προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του Αφιερώματος, «Σιωπές και Όνειρα / Εικόνες μετά τον Πόλεμο», δίνοντας μας την ευκαιρία να την απολαύσουμε και πάλι επί της μεγάλης οθόνης.

Ads

Γερμανία Έτος Μηδέν / Germany Year Zero / Germania Anno Zero
Σκηνοθεσία: Ρομπέρτο Ροσελίνι
Σενάριο: Ρομπέρτο Ροσελίνι, Κάρλο Λιτσάνι, Μαξ Κόλπεζ
Πρωταγωνιστούν: Έντμουντ Μέσκε, Βέρνερ Πίτσαου, Φραντς Κρουγκερ, Μπάρμπαρα Χίντζε, Ινκεντράουντ Χίντζε, Εριχ Γκίνε
Φωτογραφία: Ρομπέρ Ζιλιάρ
Μονταζ: Εράλντο ντα Ρόμα
Μουσική : Ρέντζο Ροσελίνι
Σκηνικά: Πιέρο Φιλιπόνε
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 1948
Διάρκεια: 78 λεπτά
Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 20:00, στον Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» (Ν. Ελβετίας 34 και Σεβαστείας)
Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον πεζογράφο και κριτικό κινηματογράφου, Γιώργο Μπράμο

image

Σε ένα κατεστραμμένο Βερολίνο που προσπαθεί να ξεπεράσει το ναζιστικό εφιάλτη, ο Έντμουντ, ένα 15χρονο αγόρι λεηλατεί τα συντρίμμια προκειμένου να βοηθήσει την οικογένεία του να επιβιώσει, γυρεύοντας ένα σημάδι ελπίδας σε έναν κόσμο όπου μοιάζει να μην υπάρχει μέλλον.

Ads

Αποφεύγοντας τους συναισθηματισμούς, τα εντυπωσιακά εφέ και τις επικρίσεις, η κάμερα του Ροσελίνι εξακολουθεί να πορεύεται στον δρόμο του νεορεαλισμού που η ίδια άνοιξε, με μοναδικό στόχο τη βαθιά κατανόηση.

Παρακολουθώντας την οδύσσεια του Έντμουντ, η ταινία αποκαλύπτει την ηθική και κοινωνική σύγχυση μιας χώρας που αναζητά μια νέα ταυτότητα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ταινία «Γερμανία Έτος Μηδέν» του Ρομπέρτο Ροσελίνι, έρχεται να ολοκληρώσει την σχετική τριλογία του σπουδαίου Ιταλού σκηνοθέτη, με θέμα τον Πόλεμο. Είχαν προηγηθεί, τα φιλμ: «Rome, Open City» του 1945 και «Paisan» του 1946.

Διαβάστε επίσης:

Ρομπέρτο Ροσελίνι / Roberto Rossellini

Ο Ρομπέρτο Ροσελίνι, γεννήθηκε στις 8 Μαΐου του 1906 στη Ρώμη. Η μητέρα του, Ηλέκτρα, γαλλικής καταγωγής, ήταν νοικοκυρά και ανήκε στους μετανάστες που έφτασαν στην Ιταλία κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων. Ο πατέρας του, Αντζιόλο Τζουζέπε «Μπεπίνο» Ροσελίνι, είχε  κατασκευαστική εταιρεία και αργότερα κατασκεύασε τον πρώτο κινηματογράφο στη Ρώμη, χορηγώντας στον γιο του εντελώς δωρεάν, μία κάρτα απεριόριστης διαρκείας.

image

Ο νεαρός Ροσελίνι πηγαίνει συχνά στον κινηματογράφο. Όταν πέθανε ο πατέρας του, εργάστηκε ως ηχολήπτης για ταινίες και σταδιακά πέρασε από όλες τις θέσεις που σχετίζονται με την δημιουργία ενός κινηματογραφικού έργου, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία για τη μετέπειτα καριέρα του. Απεβίωσε σε ηλικία 71 ετών, το 1977. Οι ταινίες του Ροσελίνι μετά τις νεορεαλιστικές δημιουργίες του – ιδιαίτερα αυτές με την Ίνγκριντ Μπέργκμαν – ήταν εμπορικά ανεπιτυχείς. Για τους κριτικούς των Cahiers du Cinema γενικότερα και του Αντρέ Μπαζέν, τον Φρανσουά Τρυφώ και του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, ειδικότερα, η επιρροή του Ροσελίνι στη Γαλλία ήταν καθοριστική για τη δημιουργία της Νουβέλ Βαγκ (Nouvelle Vague) ώστε να θεωρείται «ο πατέρας του γαλλικού Νέου Κύματος».

Χαρισματικός στην παραγωγή εκπληκτικών ταινιών, ξεκινώντας συχνά από σχεδόν ανύπαρκτα σενάρια, ο Ροσελίνι δεν είχε πάντα σύμμαχο την κριτική και τον Τύπο που δεν τον δικαίωσαν ποτέ απόλυτα περιορίζοντας τον συχνά στο περιθώριο του λεγόμενου κατεστημένου κινηματογράφου.

Ο Φρανσουά Τρυφώ αναφέρει χαρακτηριστικά για τον Ιταλό καλλιτέχνη: «Ο Ρομπέρτο μου δίδαξε πως η υπόθεση ενός έργου είναι σημαντικότερη από την πρωτοτυπία του τίτλου, ότι ένα καλό σενάριο πρέπει να μην ξεπερνάει τις δώδεκα σελίδες, πως πρέπει να κινηματογραφούμε τα μικρά παιδιά με μεγαλύτερο σεβασμό από οτιδήποτε άλλο, ότι η κάμερα δεν είναι πιο σημαντική από ένα πιρούνι και ότι θα πρέπει να  μπορούμε να πούμε στον εαυτό μας πριν από κάθε γύρισμα: “ή κάνω αυτή την ταινία ή πεθαίνω…”».

Διαβάστε επίσης:

Το φιλμ «Γερμανία Έτος Μηδέν» (1948) του Ρομπέρτο Ροσελίνι, προβάλλεται την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στο Αφιέρωμα «Σιωπές και Όνειρα / Εικόνες μετά τον Πόλεμο», στην Κινηματογραφική Λέσχη του Δήμου Βύρωνα, όπου τις ταινίες επιλέγει και παρουσιάζει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης, Στέλιος Χαραλαμπόπουλος.