Ο σκηνοθέτης Λένι Άμπραχαμσον, μετά το υπέροχο φιλμ «Frank» του 2014, επιστρέφει την επόμενη χρονιά με το Υποψήφιο για Όσκαρ, «Δωμάτιο» και πρωταγωνίστρια την εξαιρετική Μπρι Λάρσον και τον νεαρό Τζέικομπ Τρέμπλεϊ. Προβάλλεται σήμερα στην ΕΡΤ και αποτελεί την τηλεοπτική μας πρόταση.

Ads

«Το μεγαλύτερο ερώτημα για εμένα και την Έμα, ήταν πως θα μεταφέραμε ένα τόσο εσωτερικό βιβλίο. Κατά κάποιο τρόπο είχα τις απαντήσεις στο κεφάλι μου όταν διάβαζα το μυθιστόρημα. Η καθαρή αφήγηση από τον Τζακ στην ταινία θα έχανε όλη την οικειότητα που είχε στο βιβλίο. Πρόσθεσα κάποια αφήγηση, αλλά ήταν ελάχιστη. Ο Τζακ παραμένει ωστόσο στο επίκεντρο της ιστορίας, παραμένει σε κάθε πλάνο. Οι δύσκολες επιλογές ήταν πως θα τον εμφανίσουμε, οι εκφράσεις του προσώπου του, σε ποια σημεία των διαλόγων μεταξύ ενηλίκων θα δώσει βάρος.» – Αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης Λένι Άμπραχαμσον και συνεχίζει:

image

«Τα βιβλία μπορούν να σου πουν κάποια πράγματα άμεσα, αλλά ο κινηματογράφος όχι, κι ούτε θα έπρεπε να το επιχειρήσει – έχει άλλα εκφραστικά μέσα. Έχει και πρόσωπα. Το πρόσωπο ενός μικρού παιδιού είναι από μόνο του πολύ δυνατό. Ειδικά όταν παρουσιάζεται ταυτόχρονα η ενήλικη οπτική. Θα ήταν ίσως εύκολο να προσεγγίσω την ιστορία με πιο στυλιζαρισμένο τρόπο, με animation ίσως, αλλά ένιωθα εξαρχής ότι θα ήταν λάθος. Χάνοντας τη φυσικότητα, θα χανόταν και κάποια από την αλήθεια των πραγμάτων που συμβαίνουν στους ήρωες, επομένως και η ουσία της ιστορίας». 

Ads

image

Ο Τζακ (Τζέικομπ Τρέμπλεϊ) είναι ένα ζωηρό πεντάχρονο αγόρι που ζει με τη Μαμά (Μπρι Λάρσον) του. Εκείνη τον φροντίζει, τον προστατεύει, παίζει μαζί του και του διηγείται ιστορίες. Κάθε άλλο παρά φυσιολογική είναι όμως η ζωή τους, καθώς ζουν σ’ ένα μικρό χώρο χωρίς παράθυρα, το «Δωμάτιο».

Η Μαμά έχει δημιουργήσει έναν ολόκληρο κόσμο μέσα σε αυτά τα δέκα τετραγωνικά για τον Τζακ. Όσο η περιέργεια του μικρού αγοριού όμως μεγαλώνει, τόσο πιο εύθραυστη γίνεται εκείνη. Μαζί θα προσπαθήσουν να αποδράσουν για να έρθουν αντιμέτωποι με κάτι ακόμη πιο τρομακτικό: τον αληθινό κόσμο.

image

Η ταινία του Λένι Άμπραχαμσον, είναι μία ωδή στην αγάπη μιας μητέρας για το παιδί της, αλλά και το ανθρώπινο σθένος. Το μυθιστόρημα διερευνά τους δεσμούς γονέα και παιδιού και αυτό περνά με επιτυχία και στην μεγάλη οθόνη.

Μία ιστορία τόσο κλειστοφοβική και τόσο μοναδική στο μυαλό ενός μικρού παιδιού, η οποία μεταφέρθηκε με επιτυχία και στον Κινηματογράφο. Το σενάριο ανέλαβε η ίδια η συγγραφέας Έμα Ντόναχιου, που μαζί με τον σκηνοθέτη Λένι Άμπραμσον, κατάφεραν να δώσουν νέο νόημα στο μυθιστόρημα.

image

«Πάντα ένιωθα ότι το Δωμάτιο θα μπορούσε να γίνει ταινία, γιατί η ιστορία έχει τρομερή δυναμική, αλλά ήξερα επίσης ότι μόνο ένας πολύ έξυπνος σκηνοθέτης θα ήξερε πως να το οπτικοποιήσει. Άρχισα να δουλεύω το σενάριο πριν ακόμη εκδοθεί το βιβλίο. Σκέφτηκα ότι ήταν ιδανική χρονική στιγμή γιατί δε θα παρέμβαινε κανείς. Ήθελα ν’ αρπάξω αυτή τη δύναμη και να έχω έτοιμο το προσχέδιο για τη στιγμή που θα ερχόταν η ιδέα. Οι συγγραφείς βασανιζόμαστε πολύ συχνά με αβεβαιότητες κι ανασφάλεια, αλλά με το Δωμάτιο, τα ένστικτα μου ήταν πάντα καθαρά και δυνατά. Ο Τζακ θα αποκτούσε υπόσταση, δε θα παρέμενε απλά μια αίσθηση.» – Έμα Ντόναχιου

image

Η Ντόναχιου εμπνεύστηκε από την αληθινή ιστορία της Ελίζαμπεθ Φριτζλ – ένα κορίτσι από την Αυστρία, που κρατούνταν φυλακισμένο από τον πατέρα της σε ένα μπουντρούμι για 24 χρόνια. Κατά την αιχμαλωσία της, η Φριτζλ είχε γεννήσει αρκετά παιδιά, μερικά από τα οποία μεγάλωσαν μαζί της στο σφραγισμένο δωμάτιο. Η Ντόναχιου δεν ενδιαφερόταν τόσο για τα εγκλήματα που διέπραξε ο πατέρας της Φριτζλ, όσο για τα μεγαλύτερα ερωτήματα που προέκυπταν για την ανθρώπινη φύση και την ανάγκη για επιβίωση. Πώς να ήταν άραγε να είναι μητέρα σ’ ένα κλειδωμένο δωμάτιο; Πώς μεγαλώνεις ένα παιδί αποκομμένο από την κοινωνία; Τί θα συνέβαινε αν ξαφνικά ζούσες στο μοντέρνο κόσμο μετά από μια ζωή αιχμαλωσίας;

image

«Ήταν ένας τρόπος να πάρει κανείς την πιο ακραία κατάσταση γονέα και παιδιού για να εξερευνήσει περαιτέρω τις εμπειρίες τους και την καθημερινότητα τους. Μία από τις ιδέες πίσω από το Δωμάτιο, είναι ότι τα παιδιά έχουν την τάση να ευδοκιμούν. Όσο λαμβάνουν αγάπη και στοργή, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, προσαρμόζονται και βρίσκουν τον τρόπο να είναι καλά και να μεγαλώνουν.» – Έμα Ντόναχιου

Οι ίδιες ιδέες παρέμειναν στην καρδιά του σεναρίου. Η Ντόναχιου γνώριζε ωστόσο ότι το σενάριο απαιτούσε μία αμεσότητα που δε χρειάζεται στο γραπτό λόγο. Η φωνή του Τζακ οδηγεί τους αναγνώστες στο βιβλίο, αλλά η ταινία έπρεπε να φέρει το κοινό αντιμέτωπο με τη ζωή της Μαμάς και του Τζακ στο «Δωμάτιο».

«Δεν ήθελα να υπάρχει πολύ αφήγηση πάνω στην εικόνα. Ήταν η προφανής επιλογή, αλλά δεν ήθελα να βγει λογοτεχνικό. Χρησιμοποιήσαμε αφήγηση, αλλά ποτέ για να εξηγήσουμε κάτι ή να τονώσουμε τα συναισθήματα. Αντίθετα, συχνά λειτουργεί ενάντια σ’ αυτό που βλέπουμε, σαν μια αντίστιξη του τι συμβαίνει με το τι βρίσκεται στο μυαλό του Τζακ […] Προσπάθησα πολύ να δημιουργήσω υπο-χώρους όπως ο Κάτω από το Κρεβάτι, η Ντουλάπα και το Μπάνιο. Δεν ήθελα να επικεντρωθώ στον περιορισμό του χώρου, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ζουν έτσι – όπως οι φυλακισμένοι – που έχουν δημιουργήσει τεράστιους κόσμους στα κεφάλια τους. Το Δωμάτιο προκαλεί τρόμο σ’εμάς, αλλά για τον Τζακ είναι το σπίτι του, κι έτσι θα’πρεπε να παρουσιάζεται» – Έμα Ντόναχιου

Ο Λένι Άμπραχαμσον, σκηνοθέτης του φιλμ «Frank» (2014) – το οποίο δυστυχώς δεν κυκλοφόρησε ποτέ στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες – επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία. Ο Ιρλανδός δημιουργός, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το εμπνευσμένο μυθιστόρημα της Έμα Ντόναχιου – το ομώνυμο μπεστ σέλερ κυκλοφορεί στη χώρα μας, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός –  δημιουργώντας μίας συγκινητική ιστορία, η οποία υποστηρίζετε άψογα από τις ερμηνείες της πρωταγωνίστριας Μπρι Λάρσον και του νεαρού Τζέικομπ Τρέμπλεϊ.

Το φιλμ είχε αποσπάσει τέσσερις Υποψηφιότητες για Όσκαρ, στις Κατηγορίες, Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Διασκευασμένου Σεναρίου, κερδίζοντας τελικά το Όσκαρ Καλύτερης Ά Γυναικείας Ερμηνείας, για την εξαιρετική Μπρι Λάρσον.

«Το βιβλίο με επηρέασε βαθιά ως σκηνοθέτη, ως γονιό, ακόμη κι ως πρώην παιδί», σχολιάζει. Είχα πολύ δυνατά συναισθήματα κι όραμα για την ταινία, φανταζόμουν ακόμη και τους διαλόγους που έκανα με την Έμα πριν τη γνωρίσω. Θέλησα να στείλω ένα γράμμα για να εκφράσω αυτό που ήθελα να πω καθαρά και παθιασμένα.  Όταν κάθησα να το γράψω κατέληξε να είναι μια μικρή ανάλυση του βιβλίου και όλα τα προβλήματα που θεωρούσα ότι ένας σκηνοθέτης θα συναντούσε στην κινηματογραφική του μεταφορά και τρόπους να τα αποφύγει.» – Λένι Άμπραχαμσον

image

Το Δωμάτιο / Room
Σκηνοθεσία: Λένι Εϊμπραμσον
Σενάριο: Εμα Ντόνοχιου
Πρωταγωνιστούν: Μπρι Λάρσον, Τζέικομπ Τρέμπλεϊ, Μέγκαν Παρκ, Γουίλιαμ Μέισι, Τζόαν Aλεν
Φωτογραφία: Ντάνι Κόεν
Μοντάζ: Φιόνα Γουίαρ
Μουσική: Στίβεν Ρένικς
Έτος Παραγωγής: 2015
Χώρα Παραγωγής: Ιρλανδία, Καναδάς
Διάρκεια: 118 λεπτά
Τηλεοπτική Μετάδοση: Παρασκευή 8 Μαΐου στις 23:00 στην ΕΡΤ2