Η «Νορβηγία» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη και μουσικοσυνθέτη Γιάννη Βεσλεμέ, γνωστού κυρίως ως Felizol. Μία δημιουργία, αναζωογονητική που ταξιδεύει τον θεατή με οδηγό ένα υπέροχο σάουντρακ. Εξάλλου, η μουσική είναι αυτή που δίνει ζωή και στον ήρωα μας τον Ζανό. Έναν ιδιόρρυθμο βρικόλακα και μανιώδη χορευτή, που τριγυρνάει τα βράδια στην Αθήνα και τον οποίο υποδύεται απολαυστικά ο σπουδαίος Βαγγέλης Μουρίκης. Προβάλλεται σήμερα στην ΕΡΤ και αποτελεί την τηλεοπτική μας πρόταση.

Ads

«Ο χειμώνας του 1984, ήταν σκέτη κόλαση…» – «Νορβηγία»

Ο Ζανό (Βαγγέλης Μουρίκης) φτάνει πρώτη φορά στην πόλη. Είναι ένας φωτοφοβικός, βρικόλακας, αλλά δεινός χορευτής, ο οποίος τριγυρίζει σε μια Αθήνα που όμως δεν υπάρχει σε κανέναν χάρτη. Το μόνο που αναζητά ο ήρωας μας είναι ένα «ζεστό κορίτσι».

image

Ads

Ο Ζανό, θα καταλήξει στη Ντίσκο Ζαρντόζ, ένα παράξενο καταγώγιο, στο οποίο θα γνωρίσει την πόρνη Αλίκη (Αλεξία Καλτσίκη) και τον Νορβηγό ντίλερ Πήτερ (Ντάνιελ Μπόλντα). Μαζί τους, θα  αναλάβει μία ύποπτη δουλειά, που μοιραία τον οδηγεί στο βουνό της Πάρνηθας, στα έγκατα της γης και στο βασίλειο του Μαθουσάλα.

Η «Νορβηγία» φοράει παπούτσια γυαλιστερά, χορεύει ανάμεσα σε πολύχρωμες φιγούρες και δαγκώνει μόνο όποτε αυτή θελήσει. Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου: «η Νορβηγία κατεβαίνει στη Μεσόγειο…»

image

«Ο Ζανό είναι βαμπίρ. Ένας Έλληνας βρικόλακας που χορεύει για να ζει, πίνει αίμα για να επιβιώνει. Η καρδιά του είναι παγωμένη αλλά αυτός είναι πυρακτωμένος σαν το κέντρο της γης. Καίγεται κάθε βράδυ σαν να μην υπάρχει αύριο. Η Νορβηγία είναι ένα τραγούδι για την παγωμένη χώρα που κατεβαίνει στη Μεσόγειο , ένας κόσμος που κινείται παράλληλα με τον δικός μας, ένας ρυθμός που αρνείται να σταματήσει.» – Γιάννης Βεσλεμές

image

Σκηνοθέτης και μουσικοσυνθέτης, ο Γιάννης Βεσλεμές γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979 και σπούδασε κινηματογράφο. Έχει σκηνοθετήσει τις μικρού μήκους ταινίες:

  • Οσίκι (color 35mm 14 min 2009)  (Horsefly / EΡΤ)
  • Goal (color 35mm 25 min 2003)  (Tugo Tugo / ΕΡΤ)
  • Φωταγωγός (color 35mm 14 min  2000)  (Tugo Tugo / ΕΚΚ)
  • Τούγκο Τούγκο (b/w 16mm 14 min 1998)  (Tugo Tugo)

image

Παράλληλα, σκηνοθετεί βίντεοκλιπ και διαφημιστικά σποτ, ενώ δισκογραφεί και συνθέτει μουσική για ταινίες με το ψευδώνυμο Felizol – Επιλεγμένη Δισκογραφία:

  • Felizol & The Boy / Like Cannibal Father Like Cannibal Son (Οptimo Music 2014)
  • Felizol  / Πάρνηθα (Sportex Audio 2013)
  • Mary & The Boy – Felizol / Timemachine (Inner Ear Rec. 2009) 
  • Felizol /Birthdays (Puzzlemusik 2009)
  • Μουσική Για Ταινίες (επιλεκτικά)
  • Τετάρτη 04.45 / Αλέξης Αλεξίου, 2014
  • Νορβηγία / Γιάννης Βεσλεμές , 2014
  • Η Αιώνια Επιστροφή Του Αντώνη Παρασκευά / Ελίνα Ψύκου, 2013
  • Ιστορία 52 / Αλέξης Αλεξίου, 2008

image

Από τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ελληνικές δημιουργίες των τελευταίων χρόνων, η πρωτότυπη «Νορβηγία», μικρή σε χρονική διάρκεια (74 λεπτά), αλλά ευέλικτη και ζωντανή, κερδίζει τον θεατή.

Ένα γνήσιο cult διαμαντάκι, αποτελούμενο από ένα καλό και πολυσυλλεκτικό καστ ηθοποιών με τους: Αλεξία Καλτσίκη, Ντάνιελ Μπόλντα, Μάρκο Λεζέ, Βασίλη Καμίτση, Σόφη Ζαννίνου, Γιάννη Μποτσαντζόγλου και βέβαια τον απολαυστικό Βαγγέλη Μουρίκη, σε δαιμονιώδη φόρμα να μας εκπλήσσει ευχάριστα σ’ έναν κόντρα ρόλο.

image

Ιδιότυπη και χειροποίητη, η «Νορβηγία» είναι μία ταινία αταξινόμητη, που διαδραματίζεται στην Αθήνα της δεκαετίας του ’80 και εμπνέεται από τη new wave ελληνική σκηνή της ίδιας δεκαετίας. Το φιλμ παίζει με το φως και ξεναγεί τον θεατή στον φανταστικό μικρόκοσμο του δημιουργού της που βρίθει pop αναφορών.

Η «Νορβηγία» (Norway) του Γιάννη Βεσλεμέ, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Ιούλιο του 2014 στο Διεθνές Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, στην Τσεχία. Στη χώρα μας είχαμε τη δυνατότητα να την απολαύσουμε για πρώτη φορά, τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς στο πλαίσιο του 55ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όντας μία από τις δύο ελληνικές δημιουργίες που συμμετείχαν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ. Η ταινία απέσπασε το Βραβείο FIPRESCI από την Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (The International Federation of Film Critics).

image

Νορβηγία / Norway
Σκηνοθεσία: Γιάννης Βεσλεμές
Σενάριο: Γιάννης Βεσλεμές
Πρωταγωνιστούν: Βαγγέλης Μουρίκης, Αλεξία Καλτσίκη, Ντάνιελ Μπόλντα, Μάρκος Λεζές
Φωτογραφία: Χρήστος Καραμάνης
Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Μουσική: Felizol
Έτος Παραγωγής: 2014
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 74 λεπτά
Τηλεοπτική Μετάδοση: Σάββατο 1η Αυγούστου στις 23:45 στην ΕΡΤ2