Σε Επίτιμους Διδάκτορες του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), θα αναγορευθούν οι Ιταλοί Σκηνοθέτες και Σεναριογράφοι, Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, για την προσφορά τους στις τέχνες, στα γράμματα και στον πολιτισμό, αλλά και γιατί συνδύασαν με επιτυχία την τέχνη του κινηματογράφου με την παγκόσμια γραμματεία και ιδιαίτερα, με την ιταλική και την αρχαία ελληνική λογοτεχνία. Η Τελετή Αναγόρευσης είναι ανοιχτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Μαΐου, παρουσία των δύο καλλιτεχνών.

Ads

Οι Ιταλοί σκηνοθέτες και σεναριογράφοι, Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, γεννήθηκαν στο χωριό Σαν Μινιάτο της Τοσκάνης, στις 8 Νοεμβρίου του 1931 και στις 20 Σεπτεμβρίου του 1929, αντίστοιχα. Σπούδασαν στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, μουσικολογία και ιστορία της τέχνης ο Πάολο και νομική ο Βιτόριο, αλλά στράφηκαν γρήγορα στον κινηματογράφο. Αρχικά ασχολήθηκαν με την κριτική κινηματογράφου και τη δημιουργία κινηματογραφικών λεσχών στην περιοχή τους. Στη συνέχεια υπήρξαν σκηνοθέτες πολλών ντοκιμαντέρ για την ιταλική τηλεόραση, ενώ γύρισαν και μικρού μήκους ταινίες.

image

Το 1962 πραγματοποίησαν το ντεμπούτο τους με τη μεγάλου μήκους ταινία «Ένας άντρας στην Πυρά» (1962), σε συσκηνοθεσία με τον Βαλεντίνο Ορσίνι. Η συνεργασία
τους συνεχίστηκε και στην επόμενη ταινία, τους «Παράνομους του Έρωτα» (1967).

Ads

Κάθε ταινία των Ταβιάνι μοιάζει σαν ένα κεφάλαιο ενός μεγάλου βιβλίου, που συγγράφουν οι ίδιοι από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το έργο τους συχνά έχει την αφετηρία του στη λογοτεχνία, αφού περιλαμβάνει πλήθος διασκευών έργων κλασικών συγγραφέων όπως του Τολστόι, του Γκαίτε, του Πιραντέλο, του Αλέξανδρου Δουμά (πατρός).

image

Σπουδαίες ταινίες όπως: «Ο Σαν Μικέλε είχε έναν κόκορα» (1973 – φώτο), «Αλονζανφάν» (1974), «Πατέρας Αφέντης» (1977) – Χρυσός Φοίνικας και Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Καννών του 1977, «Το Λιβάδι» (1979), «Η Νύχτα του Σαν Λορέντζο» – Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών του 1982, «Χάος» – μια σπονδυλωτή στη δομή της ποιητική μεταφορά διηγημάτων του Λουίτζι Πιραντέλο, που με αφορμή λαϊκούς μύθους και παραδόσεις, επιχειρούν να προσεγγίσουν πώς επιδρά το φεγγάρι στους ανθρώπους, «Καλημέρα Βαβυλωνία» (1987) κ.α., αναδεικνύονται διαχρονικά σε μια σειρά από λυρικές, συγκινητικές και μεγαλειώδεις οπτικές συμφωνίες που σχολιάζουν πολυδιάστατα το τέλος μιας εποχής, των προσδοκιών και των κατακτήσεών της.

Οι αδερφοί Ταβιάνι, έχουν γυρίσει περισσότερες από 20 ταινίες για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο από τη δεκαετία του 1960 και συνεχίζουν ακόμη, με αποκορύφωμα
τη βράβευσή τους το 2012 στο 62ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, με την Χρυσή Άρκτο Καλύτερης Ταινίας για το υπέροχο φιλμ: «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει» (2012).

Στις 26 Φεβρουαρίου του 2015 προβλήθηκε στην Φλωρεντία της Ιταλίας, η τελευταία μεγάλου μήκους ταινία τους, με τον τίτλο, «Θαυμάσιος Βοκάκιος» («Maraviglioso Boccaccio»), η οποία πριν λίγες ημέρες (20/04) παρουσιάστηκε και στο Φεστιβάλ Τριμπέκα της Νέας Υόρκης.

 

Η αναγόρευση των Ιταλών Σκηνοθετών και Σεναριογράφων, Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι σε Επίτιμους Διδάκτορες του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Μαΐου στις 18:30, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Η Τελετή είναι ανοιχτή για το κοινό, ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Προσφώνηση από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Μήτκα
Προσφώνηση από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Δημήτριο Μαυροσκούφη
Έπαινος των τιμώμενων (Laudatio) από την Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, Ευδοκία Μελεζιάδου

image

Τελετή Αναγόρευσης
Επίδοση ψηφίσματος, τίτλου και διασήμου από την Πρόεδρο του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Αν. Καθηγήτρια Κωνσταντίνα Γερ. Ευαγγέλου
Επίδοση πλακέτας τιμής από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Μήτκα
Αντιφώνηση και ομιλία των τιμώμενων Paolo και Vittorio Taviani, με θέμα: «Εκ του σύνεγγυς στην ελληνική γη» (Θα υπάρχει μετάφραση στα ελληνικά)

Λήξη της τελετής
Την εκδήλωση θα κλείσει η μουσική ομάδα “ΜΟΥ.Σ.Α.Ι.” του Τμήματος με τη συνοδεία των μουσικών του Τμήματος των Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ και του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑ.ΜΑΚ.