Το 1969, ο Σίντνεϊ Πόλακ μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο μυθιστόρημα του Χόρας ΜακΚόι, με πρωταγωνίστρια την Τζέιν Φόντα: «Σκοτώνουν τα Άλογα Όταν Γεράσουν» (They Shoot Horses, Don’t They?). Πενήντα χρόνια μετά, η ταινία προβάλλεται στο πλαίσιο του Αφιερώματος που διοργανώνει το 32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: «To Woodstock και η χρονιά που άλλαξε το Hollywood».

Ads

Ο Ρόμπερτ Σάιβερτον (Μάικλ Σαραζίν), που κάποτε ονειρευόταν να γίνει μεγάλος σκηνοθέτης διηγείται στην αστυνομία τα περιστατικά που προηγήθηκαν της σύλληψής του. Όταν ήταν μικρός είχε δει ένα άλογο να σπάει το πόδι του κι έπειτα να το πυροβολούν για να το βγάλουν από το μαρτύριό του. Σε μια παρόμοια κατάσταση βρέθηκε και ο Ρόμπερτ όταν αποφάσισε κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, να συμμετάσχει σε έναν μαραθώνιο χορού.

image

Ο Ρόμπερτ βρέθηκε εκεί χωρίς παρτενέρ και ο Ρόκι (Γκιγκ Γιανγκ), ο παρουσιαστής του γεγονότος του πρότεινε να συνοδεύσει στον χορό την Γκλόρια (Τζέιν Φόντα), μιαν αποτυχημένη και κυνική ηθοποιό της οποίας ο σύντροφος θεωρήθηκε ακατάλληλος για να συμμετάσχει στον μαραθώνιο.

Ads

Το βραβείο του νικητή του μαραθωνίου ανέρχεται στα 1.500 δολάρια και μερικοί από τους αντιπάλους του ζευγαριού είναι ο Χάρι Κλάιν (Ρεντ Μπάτονς), μεσήλικας ναύτης, η Άλις (Σουζάνα Γιορκ), μια ηθοποιός που φιλοδοξεί να γίνει η νέα Τζιν Χάρλοου και ο συνοδός της Τζόελ (Ρόμπερτ Φιλντς), καθώς και το ζεύγος των φτωχών αγροτών του Τζέιμς και της εγκύου Ρούμπι (Μπόνι Μπεντέλια).

image

Τις πρώτες ώρες τα πιο αδύναμα ζευγάρια είτε αποχωρούν είτε απορρίπτονται. Οι ώρες και οι μέρες περνούν και διαγωνιζόμενοι βιώνουν όλο και περισσότερο αντίξοες συνθήκες, καθώς το παιχνίδι γίνεται όλο και σκληρότερο, ενώ εκείνοι είναι υποχρεωμένοι να χορεύουν ασταμάτητα φτάνοντας μέχρι και τον θάνατο.

Η ταινία «Σκοτώνουν τα Άλογα Όταν Γεράσουν» (They Shoot Horses, Don’t They?), είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Χόρας ΜακΚόι, τo οποίo διασκεύασαν για την μεγάλη οθόνη, οι Τζέιμς Πόου και Ρόμπερτ Ε. Τόμπσον. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Τζέιν Φόντα, Μάικλ Σαραζίν, Γκιγκ Γιανγκ, Σουζάνα Γιορκ, Ρεντ Μπάτονς, Μπρους Ντερν και Μπόνι Μπεντέλια.

image

Η ταινία προτάθηκε για εννέα Βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας και χάρισε στον Γκιγκ Γιανγκ το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου. Ωστόσο δεν έλαβε Υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και αποτελεί την ταινία που έλαβε τις περισσότερες Υποψηφιότητες στην ιστορία του συγκεκριμένου θεσμού, χωρίς να προταθεί για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Τόσο η Τζέιν Φόντα, όσο και η Σουζάνα Γιορκ, ήταν Υποψήφιες για τα Όσκαρ Ά και ‘Β Γυναικείου Ρόλου, αντίστοιχα. Ενώ ο Σίντνεϊ Πόλακ στην πρώτη του Υποψηφιότητα για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, έχασε το βραβείο από τον Τζον Σλέσιντζερ, νικητή για την ταινία «Ο Καουμπόι του Μεσονυχτίου» (Midnight Cowboy – 1969).

image

32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το 1969, υπήρξε μία καταλυτική χρονιά για το Αμερικάνικο Σινεμά, με ξεχωριστές ταινίες. Οκτώ χαρακτηριστικές εξ αυτών, θα έχουμε την ευκαιρία να τις θυμηθούμε και πάλι στην μεγάλη οθόνη, στο πλαίσιο του Αφιερώματος: «To Woodstock και η χρονιά που άλλαξε το Hollywood». Από τον «Ξέγνοιαστο Καβαλάρη» του Ντένις Χόπερ, στον «Καουμπόι του Μεσονυχτίου» του Τζον Σλέσιντζερ και από την «Άγρια Συμμορία» του Σαμ Πέκινπα, μέχρι το «Σκοτώνουν τα Άλογα Όταν Γεράσουν» του Σίντνεϊ Πόλακ.

Το 32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, σήκωσε αυλαία την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου. Φέτος το παλαιότερο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας, φιλοξενείται στις αίθουσες Τριανόν (21/11-4/12, Κοδριγκτώνος 21) και Ανδόρα (28/11-4/12, Σεβαστουπόλεως 117).

Διαβάστε επίσης:

image

Σκοτώνουν τα Άλογα Όταν Γεράσουν / They Shoot Horses, Don’t They?
Σκηνοθεσία: Σίντνεϊ Πόλακ
Σενάριο: Τζέιμς Πόου, Ρόμπερτ Ε. Τόμπσον, Χόρας ΜακΚόι (βιβλίο)
Πρωταγωνιστές: Τζέιν Φόντα, Μάικλ Σαραζίν, Γκιγκ Γιανγκ, Σουζάνα Γιορκ, Μπρους Ντερν, Μπόνι Μπεντέλια
Μουσική: Τζόνι Γκριν
Φωτογραφία: Φίλιπ Λάθροπ
Μοντάζ: Fredric Steinkamp
Έτος Παραγωγής: 1969
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 120 λεπτά
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στις 22:30 στον Κινηματογράφο Τριανόν