Μαζί με έναν φίλο προγραμματιστή, επιχειρήσαμε να «συνομιλούμε» με το πρόγραμμα ChatGPT, θέτοντας του αρχικά ερωτήσεις στα αγγλικά, στη συνέχεια στα ελληνικά, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο η συζήτηση γρήγορα επεκτάθηκε και στον Κινηματογράφο, με ερωτήσεις όπως «Ποιες είναι οι 10 καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα;». Οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν άκρως ενδιαφέρουσες.

Ads

Το ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer – Παραγωγικός Προεκπαιδευμένος Μετασχηματιστής) κυκλοφόρησε ως πρωτότυπο στις 30 Νοεμβρίου toy 2022 και γρήγορα τράβηξε την προσοχή για τις λεπτομερείς απαντήσεις που παρείχε σε πολλά γνωστικά πεδία.

Eίναι μία εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, η οποία επιτρέπει διάλογο και απαντήσεις. Βασίζεται στην οικογένεια μεγάλων γλωσσικών μοντέλων GPT-3.5 της OpenAI και είναι βελτιστοποιημένο τόσο με εποπτευόμενες όσο και με ενισχυτικές τεχνικές εκμάθησης.

Έχει εκπαιδευτεί σε ένα τεράστιο σώμα δεδομένων κειμένου και μπορεί να εκτελέσει μια ποικιλία εργασιών επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, όπως απαντήσεις σε ερωτήσεις, μεταφράσεις γλωσσών και περιλήψεις κειμένων. Είναι ιδιαίτερα ευέλικτο και ικανό να κατανοεί και να παράγει κείμενο σε ένα ευρύ φάσμα στυλ και μορφών. Έχει χρησιμοποιηθεί χαρακτηριστικά για γλωσσική μετάφραση, αλλά και σε συστήματα μετατροπής κειμένου σε ομιλία.

Ads

Η «συζήτηση» με το ChatGPT ξεκίνησε με απλές ερωτήσεις:

– Μετάφρασε το «Καλημέρα» στα αγγλικά.

– The word «Καλημέρα» in Greek means «good day» and is used as a greeting to wish someone a good day. It is usually used during the morning or until the afternoon.

– Λύσε την εξίσωση x + 10 = 0

– Για να λύσουμε την εξίσωση x + 10 = 0, πρέπει να μετακινήσουμε τον όρο 10 στην αντίθετη πλευρά της εξίσωσης. Κάνοντας αυτό, έχουμε:
x + 10 – 10 = 0 – 10

Που απλοποιείται σε:

x = -10

Άρα η λύση της εξίσωσης είναι x = -10.

– Ποιες είναι οι 10 καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα. Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή αυτή?

– Η επιλογή των 10 καλύτερων ταινιών του 21ου αιώνα είναι υποκειμενική και μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται. Ενδεικτικά, μπορούν να αναφερθούν ορισμένες αξιόλογες ταινίες του 21ου αιώνα που έχουν κερδίσει ευρεία
αναγνώριση από το κοινό και την κριτική. Μερικές από αυτές είναι:

1. The Social Network (2010)
2. Boyhood (2014)
3. Parasite (2019)
4. Mad Max: Fury Road (2015)
5. The Tree of Life (2011)
6. Inception (2010)
7. Birdman (2014)
8. Moonlight (2016)
9. The Grand Budapest Hotel (2014)
10. The Dark Knight (2008)

Τα κριτήρια που μπορούν να ληφθούν υπόψη για να επιλεχθούν οι καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα περιλαμβάνουν το κινηματογραφικό ενδιαφέρον, την πρωτοτυπία, την σκηνοθετική τεχνική, τη συγκίνηση που προκαλούν, τον κοινωνικό και πολιτικό τους αντίκτυπο, καθώς και τις διακρίσεις και τα βραβεία που έχουν λάβει.

– Με βάση τα παραπάνω κριτήρια, ποιες είναι οι 5 καλύτερες ταινίες επιστημονικές φαντασίας (Sci-Fi) και ποιες είναι οι 5 καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων (anime).

– Με βάση τα κριτήρια που αναφέρθηκαν, μπορούν να προταθούν οι εξής 5 καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας και 5 καλύτερες ταινίες anime:

Καλύτερες Ταινίες Επιστημονικής Φαντασίας:

1. Interstellar (2014) – Σκηνοθεσία: Christopher Nolan
2. Blade Runner 2049 (2017) – Σκηνοθεσία: Denis Villeneuve
3. Inception (2010) – Σκηνοθεσία: Christopher Nolan
4. Arrival (2016) – Σκηνοθεσία: Denis Villeneuve
5. The Matrix (1999) – Σκηνοθεσία: Lana και Lilly Wachowski

Καλύτερες Ταινίες Anime:

1. Spirited Away (2001) – Σκηνοθεσία: Hayao Miyazaki
2. Your Name (2016) – Σκηνοθεσία: Makoto Shinkai
3. Grave of the Fireflies (1988) – Σκηνοθεσία: Isao Takahata
4. Akira (1988) – Σκηνοθεσία: Katsuhiro Otomo
5. Princess Mononoke (1997) – Σκηνοθεσία: Hayao Miyazaki

– Πρότεινε 5 ταινίες σε κάποιον που του αρέσουν πολύ οι ταινίες «Arrival» και «Akira».

– Αν κάποιος έχει αρέσκεια στις ταινίες «Arrival» και «Akira», πιθανότατα θα απολαύσει και άλλες ταινίες επιστημονικής φαντασίας και anime που έχουν παρόμοια θεματολογία ή στυλ. Παρακάτω προτείνονται πέντε ταινίες που μπορεί να του αρέσουν:

1. Blade Runner (1982) – Σκηνοθεσία: Ridley Scott
2. Children of Men (2006) – Σκηνοθεσία: Alfonso Cuarón
3. Paprika (2006) – Σκηνοθεσία: Satoshi Kon
4. The Handmaid’s Tale (1990) – Σκηνοθεσία: Volker Schlöndorff
5. Ghost in the Shell (1995) – Σκηνοθεσία: Mamoru Oshii

Αυτές οι ταινίες έχουν στοιχεία όπως η εξέλιξη της τεχνολογίας, η ανθρώπινη επιβίωση, τα αποσπασματικά χρονικά περάσματα και η μελαγχολική ατμόσφαιρα που μπορεί να συνδέεται με τις ταινίες «Arrival» και «Akira».

Διαβάστε Επίσης:

Συμπεράσματα:

Με μια πρώτη ματιά, οι απαντήσεις που παρέχει το ChatGPT είναι αξιόπιστες, αλλά όσο αφορά τον κινηματογράφο, βρίσκονται αρκετά μέσα στην επικρατούσα τάση (mainstream). Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τις 10 ταινίες που θεωρεί ως τις καλύτερες του 21ου αιώνα, οι 9 είναι αγγλόφωνες, ενώ η μόνη που δεν είναι, δηλαδή το «Parasite», τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινία, οπότε είναι αρκετά γνωστή και στο ευρύ κοινό.

Η λίστα που δίνει το ChatGPT είναι αρκετά κοντά σε εκείνες που διαβάζουμε σε μέσα όπως το IMDB (Internet Movie Database), αλλά πολύ μακριά από αντίστοιχες εξειδικευμένες λίστες που παρέχουν ΜΜΕ όπως το BBC, η οποία προέκυψε από περισσότερους από 100 κριτικούς κινηματογράφου.

Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το ChatGPT αλλάζει και εξελίσσεται  με τρομακτική ταχύτητα. Βελτιστοποιήθηκε πάνω από το GPT-3.5 χρησιμοποιώντας εποπτευόμενη μάθηση καθώς και ενισχυτική μάθηση. Και οι δύο προσεγγίσεις χρησιμοποίησαν ανθρώπους εκπαιδευτές για να βελτιώσουν την απόδοση του μοντέλου. Τα μοντέλα εκπαιδεύτηκαν σε συνεργασία με τη Microsoft στην υπερυπολογιστική τους υποδομή Azure.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, πως αν ρωτήσεις ξανά μετά από λίγες μέρες την ίδια ερώτηση ή με διαφορετικό τρόπο μπορεί να σου παρέχει πολύ διαφορετικές απαντήσεις. Ενώ ενδέχεται να λάβεις διαφορετικά αποτελέσματα, απλά και μόνο αν βάλεις σε διαφορετική σειρά τις λέξεις που χρησιμοποίησες στην αρχική ερώτηση, πόσο μάλλον αν κάνεις την ερώτηση με διαφορετική διατύπωση.

Σε κάθε περίπτωση, μία «συζήτηση» με το ChatGPT έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον…