Για έκτη συνεχή χρονιά η Αθήνα μετατρέπεται σ’ ένα μεγάλο θερινό σινεμά, όπου με ελεύθερη είσοδο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει παλιές, αγαπημένες δημιουργίες αλλά και σημαντικές πρεμιέρες. Ο λόγος βέβαια για το 6ο Athens Open Air Film Festival που και φέτος θα μας κρατήσει παρέα από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, μετατρέποντας πλατείες, πάρκα και υπαίθριους χώρους της Αθήνας, σε αυτοσχέδια και φιλόξενα θερινά σινεμά. Τη σκυτάλη παίρνει, την Τρίτη 19 Ιουλίου, η ταινία «Aliens» (1986) του Τζέιμς Κάμερον.

Ads

6ο Athens Open Air Film Festival

image

Το Athens Open Air Film Festival εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2011, διοργανώνοντας υπαίθριες κινηματογραφικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με φόντο τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Αττικής και απρόσμενους χώρους, που αναδεικνύουν το αστικό τοπίο – πλατείες, πάρκα, πεζόδρομοι κ.α – αλλά και «ιστορικούς» θερινούς κινηματογράφους της πόλης.

Ads

Ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το Άλσος Πετραλώνων, το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, η Πλατεία Αυδή και η Πλατεία Μεσολογγίου, το Νομισματικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο, καθώς και το Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου και το Άλσος Νέας Σμύρνης, είναι μερικά από τα μέρη της πόλης που έχουν συμμετάσχει στο καλοκαιρινό φεστιβάλ.

Έτσι και φέτος, για έκτη συνεχή χρονιά, από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο, όμορφοι χώροι της Αθήνας, αλλά και των ευρύτερων περιοχών, μετατρέπονται σε υπαίθριες αίθουσες προβολής με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα αποτελείται από είκοσι (20) επιλεγμένες ταινίες διαφορετικού είδους που στόχο έχουν να διασκεδάσουν αλλά και να ψυχαγωγήσουν το κοινό.

«Aliens» (1986) του Τζέιμς Κάμερον
Τρίτη 19 Ιουλίου στις 21:30

Τρένο στο Ρουφ (Επαρχιακή Οδός Καλλιθέας-Ολυμπιάδας, Αθήνα)

image

Ο Τζέιμς Κάμερον, παίρνοντας τη σκυτάλη από την ταινία «Άλιεν: Ο Επιβάτης του Διαστήματος» (Alien) που σκηνοθέτησε ο Ρίντλεϊ Σκοτ το 1979, ονόμασε τη συνέχεια «Aliens» (1986) και έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Έλεν Ρίπλεϊ για δεύτερη φορά στη Σιγκούρνι Γουίβερ.

Σύμφωνα με τον Καναδό σκηνοθέτη, σεναριογράφο και παραγωγό ταινιών, το συνεργείο της ταινίας ήταν αρχικά εχθρικό απέναντί του, καθώς τον θεωρούσε ως κατώτερο αντικαταστάτη του Σκοτ. Ο Κάμερον προσπάθησε να τους δείξει την ταινία «Ο Εξολοθρευτής» αλλά η πλειοψηφία του συνεργείου αρνήθηκε το δει και παρέμεινε σκεπτικό ως προς τη σκηνοθεσία του κατά τη διάρκεια της παραγωγής.

image

Παρά αυτό και άλλα προβλήματα εκτός οθόνης (ο Μάικλ Μπιν πήρε τη θέση του Τζέιμς Ρεμάρ στον ρόλο του Διοικητή Χικς), το «Άλιενς: Η Επιστροφή» έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, αποφέροντας, ενώ έλαβε και επτά (7) υποψηφιότητες για Όσκαρ – ανάμεσα τους και στην Κατηγορία Ά Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Γουίβερ – και απέσπασε εν τέλει δύο χρυσά αγαλματίδια στις Κατηγορίες Μοντάζ Ηχητικών Εφέ (Best Effects, Sound Effects Editing) και Οπτικών Εφέ (Best Effects, Visual Effects).

image

Η υποψηφιότητά της Σιγκούρνι Γουίβερ για Όσκαρ, το 1986, για το «Aliens: Η Επιστροφή», θεωρείται ως ορόσημο για την αναγνώριση των ταινιών επιστημονικής φαντασίας, δράσης και τρόμου. Η Γουίβερ έχει εμφανιστεί σε αρκετές ταινίες επιστημονικής φαντασίας και γι’ αυτό το λόγο της έχει δοθεί ο τίτλος «The Sci – Fi Queen».

image

Εντυπωσιακά εφέ, καταιγισμός δράσης, σκηνές δυσβάσταχτης αγωνίας και ανελέητοι ρυθμοί σ’ ένα ένδοξο σίκουελ που στέκεται επάξια πλάι στην πρωτότυπη ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ και εκτοξεύει την ηρωίδα του στη λίστα με τις πιο διαχρονικές φιγούρες του σινεμά.

Για δεύτερη χρονιά, συνδιοργανωτής της μεγαλύτερης υπαίθριας κινηματογραφικής γιορτής στην πόλη είναι ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, ενισχύοντας τον καλοκαιρινό αυτό θεσμό. Η είσοδος σε όλες τις προβολές του 6ου Athens Open Air Film Festival είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ το Φεστιβάλ διοργανώνονται με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ & του www.visitgreece.gr

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά και εγκαίρως, για κάθε μία από τις προβολές του 6ου Athens Open Air Film Festival, που και φέτος θα μας κρατήσει κινηματογραφική συντροφιά, από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο.