Γεννημένος στις 13 Μαΐου του 1986, ο Ρόμπερτ Πάτινσον έγινε από νωρίς ευρέως γνωστός, μέσα από τον πρωταγωνιστικό του ρόλο ως βρυκόλακας, στην τριλογία των ταινιών του «Λυκόφως» (Twilight). Όμως στη συνέχεια ο ταλαντούχος Βρετανός ηθοποιός, απέφυγε τις mainstream επιλογές, συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες – Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, Βέρνερ Χέρτζογκ, ενώ πρόσφατα τον είδαμε στην ταινία «Μαύρη Τρύπα» της Κλερ Ντενί, με την Ζιλιέτ Μπινός. Με αφορμή τα γενέθλιά του, παρουσιάζουμε τις έξι καλύτερες ερμηνείες του, μέχρι στιγμής.

Ads

«Cosmopolis» (2012) του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ (Καναδάς, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία)

Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη, στο άμεσο μέλλον: ο Έρικ Πάρκερ, ένας 28χρονος οικονομολόγος που ονειρεύεται να ζήσει σε έναν διαφορετικό πολιτισμό του μέλλοντος, βλέπει μια σκιά να ρίχνει το πέπλο της πάνω από τον γαλαξία της Γουόλ Στριτ, του οποίου είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος. Καθώς διασχίζει με το αμάξι του το Μανχάταν για να πάει να κουρευτεί στο παλιό κουρείο του πατέρα του, τα μάτια του παραμένουν κολλημένα στην ισοτιμία του Γεν: ανεβαίνει επικίνδυνα, παρά τις προσδοκίες όλων, καταστρέφοντας τις επενδύσεις του Έρικ. Κάθε λεπτό που περνά, ο Έρικ βλέπει την αυτοκρατορία του να ξεγλιστρά από τα χέρια του. Στο μεταξύ, άγριες διαμάχες ξεσπούν στους δρόμους της πόλης. Έντρομος καθώς βλέπει την απειλή του πραγματικού κόσμου να διαλύει το πλασματικό σύννεφο στο οποίο ζούσε, κατά τη διάρκεια της 24ωρης οδύσσειάς του, θα νιώσει την παράνοια να κλιμακώνεται. Ο Πάρκερ αρχίζει να ενώνει μεταξύ τους τα κομμάτια του παζλ που τον οδηγούν στην αποκάλυψη ενός τρομακτικού μυστικού: της επικείμενης δολοφονίας του.

image

Ads

Ο Κρόνενμπεργκ επιστρέφει στα οικεία του θέματα: πώς το υλικό και το ψυχολογικό σώμα του ατόμου είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, πώς τα άγχη και οι φοβίες της κοινωνίας απελευθερώνουν τα καταπιεσμένα ένστικτα και την παράνοια. Η ταινία «Cosmopolis» αποτελεί την κορύφωση του έργου του που αντανακλά την ανησυχητική οικονομική κρίση του σήμερα. Πρόκειται για ένα τρομακτικά προφητικό παραμύθι που μετατρέπει το παρελθόν σε ιστορία και αφήνει αιχμές ότι η αρχαιότητα θα μπορούσε να αποτελεί το απόκοσμο μέλλον μας. Ο Καναδός σκηνοθέτης μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το βιβλίο του Don DeLillo, με τον Ρόμπερτ Πάτινσον στην καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του. Μαζί του, εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Σαμάνθα Μόρτον, Τζέι Μπαρουσέλ, Πολ Τζιαμάτι, Κέβιν Ντιράντ, Ζιλιέτ Μπινός, Σάρα Γκαντον, Ματιέ Αμαλρίκ.




«Life» (2015) του Άντον Κορμπίν (Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς)

Ο νεαρός φωτογράφος Ντένις Στοκ (Ρόμπερτ Πάτινσον), ακολουθεί τον ανερχόμενο ηθοποιό Τζέιμς Ντιν (Ντέιν Ντε Χάαν), στην προσπάθεια του να δώσει φρέσκο υλικό στο περιοδικό LIFE. Ο Τζέιμς είναι χαοτικός, παρασύρεται εύκολα, αλλά ο Ντένις βάζει σκοπό του να τον κάνει να συγκεντρωθεί ή έστω να εμφανιστεί στις συναντήσεις τους. Οι δυο τους θα βρεθούν από την ξέφρενη Νέα Υόρκη στην ενδοχώρα και στο πατρικό του Τζέιμς Ντιν στην Ιντιάνα. Ο Ντένις πιστεύει ότι φωτογραφίζει έναν αστέρα που σύντομα θα γίνει παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά στην πραγματικότητα, αυτό που δεν γνωρίζει είναι ότι συλλαμβάνει με τον φωτογραφικό του φακό τις τελευταίες στιγμής απλότητας και οικειότητας που θα έχει ποτέ ο Τζέιμς Ντιν.

image

Η νέα δημιουργία του Άντον Κορμπίν – «Ο Νο1 Καταζητούμενος» (A Most Wanted Man) – είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία της φιλίας του φωτογράφου Ντένις Στοκ και του Τζέιμς Ντιν. Ο Ρόμπερτ Πάτινσον είναι καλός στον ρόλο του φωτογράφου και ουσιαστικά είναι αυτός όπως κινεί τα νήματα και την εξέλιξη της ιστορίας. Ο Ντέιν Ντε Χάαν αναλαμβάνει τον δύσκολο ρόλο να ερμηνεύσει τον θρυλικό Τζέιμς Ντιν και παρά την υπερβολή στο παίξιμο του, καταφέρνει εν τέλει να σταθεί αξιοπρεπώς. Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι σε μικρότερο ρόλο ο σπουδαίος Μπεν Κίνγκσλεϊ, υποδύεται τον Jack Warner, ιδιόκτητη του ομώνυμου στούντιο, παρουσιάζοντας τον ουσιαστικά ως τον άνθρωπο που “δημιουργούσε” τα κινηματογραφικά πρότυπα και τους αστέρες της εποχής εκείνης.

«Η Βασίλισσα της Ερήμου» (Queen of the Desert – 2015) του Βέρνερ Χέρτζογκ (Η.Π.Α.)

Η ταινία είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Γερτρούδης Μπελ, συγγραφέα, αρχαιολόγου αλλά και απεσταλμένης των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Στις αρχές του 20ου αιώνα, μεταβαίνει ως διπλωματική ακόλουθος στη Μέση Ανατολή. Εκεί θα ζήσει την επικίνδυνη ζωή της ερήμου, θα γνωρίσει τον έρωτα και τελικά θα συνεργαστεί με την Μεγάλη Βρετανία ως κατάσκοπος.

image

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε την Νικόλ Κίντμαν, ενώ Στο πλευρό της βρίσκονται τρεις διαφορετικοί ηθοποιοί. Πρόκειται για τον Τζέιμς Φράνκο, με τον οποίο η χημεία τους είναι εξαιρετική, τον Βρετανό ηθοποιό Ντέμιαν Λιούις του οποίου η παρουσία κρίνεται ικανοποιητική και του Ρόμπερτ Πάτινσον, ο οποίος έχει την ατυχία να ερμηνεύει τον Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, έναν χαρακτήρα που έχει συνδεθεί άρρηκτα στην κινηματογραφική ιστορία με την μοναδική ερμηνεία του Πίτερ Ο’ Τούλ και κάθε σύγκριση μαζί του μοιάζει αναπόφευκτη.

«Η έρημος λειτουργεί ως το εσωτερικό τοπίο των χαρακτήρων, είναι το τοπίο των ψυχών τους. Για μένα η ζούγκλα δεν ήταν μόνο ένα τρομακτικό δάσος, αλλά και ένα μέρος για πυρετώδη όνειρα. Η έρημος είναι ένα τεράστιο τοπίο, μια μεγαλεπήβολη μεταφορά του τι συμβαίνει στον εσωτερικό κόσμο των ηρώων μου […] Οι περισσότερες ταινίες μου έχουν να κάνουν με άντρες. Σ’ αυτή την ηλικία, που είμαι τώρα, αντιλήφθηκα ότι τα πάω πολύ καλύτερα με γυναίκες. Η Νικόλ Κίντμαν είναι αξιοθαύμαστη. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι έπρεπε να κάνω ταινίες για γυναίκες σε όλη μου τη ζωή.» – Βέρνερ Χέρτζογκ

«Η Χαμένη Πόλη του Ζ» (The Lost City of Z – 2016) του Τζέιμς Γκρέι (Η.Π.Α.)

Ο Φόσετ (Τσάρλι Χάναμ), παρά το γεγονός ότι συκοφαντήθηκε και έγινε στόχος γελοιοποίησης από το επιστημονικό κατεστημένο της εποχής, οι οποίοι κατηγοριοποιούσαν συλλήβδην ως «άγριους» τους αυτόχθονες πληθυσμούς, επέδειξε ιστορική επιμονή επιστρέφοντας – με τη βοήθεια της αφοσιωμένης συζύγου του (Σιένα Μίλερ), του γιου του (Τομ Χόλαντ) και του τυχοδιώκτη συνοδοιπόρου του (Ρόμπερτ Πάτινσον) – ξανά και ξανά στην αγαπημένη του ζούγκλα, σε μια προσπάθεια να αποδείξει την αρχική του υπόθεση.

image

Το 1925, σε μια τελευταία απόπειρα του Φόσετ, με τον γιο του να ανακαλύψουν τη μυθική «Χαμένη Πόλη του Ζ» και ενώ 40 εκατομμύρια αναγνώστες διαβάζουν με ζήλο και ανυπομονησία τα νέα των εφημερίδων σχετικά με τις περιπέτειές τους, ο διάσημος εξερευνητής εξαφανίζεται μυστηριωδώς.

Μια επική, κλιμακωτή ιστορία θάρρους και πάθους, ειπωμένη μέσα από την κλασική κινηματογραφική ματιά του βραβευμένου δημιουργού Τζέιμς Γκρέι («The Immigrant»), η ταινία «Η Χαμένη Πόλη του Ζ» βασίζεται στο μπεστ σέλερ του Ντέιβιντ Γκραν με τίτλο «The Lost City of Z: A Tale of Deadly Obsession in the Amazon». Πρωταγωνιστούν: Τσάρλι Χάναμ, Τομ Χόλαντ, Σιένα Μίλερ, Ρόμπερτ Πάτινσον, Άνγκους Μακφαντάιεν.

«Good Time» (2017) των Μπένι και Τζος Σαφντί (Η.Π.Α.)

Μετά από μια ληστεία που πάει στραβά, ο Constantine Nikas (Ρόμπερτ Πάτινσον) ξεκινά μια επικίνδυνη οδύσσεια στον υπόκοσμο της Νέας Υόρκης, σε μια όλο και πιο απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσει τον αδελφό του Nick (Μπένι Σαφντί) από τη φυλακή. Μέσα μία νύχτα ποτισμένη με αδρεναλίνη, ο Constantine κατρακυλά χωρίς τέλος σε πράξεις βίας και πανικού. Ο χρόνος μετράει σε βάρος του αδελφού του, αλλά και του ίδιου, καθώς οι ζωές τους κρέμονται από μία κλωστή. Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Πάτινσον, Μπένι Σαφντί, Τάλια Γουέμπστερ, Τζένιφερ Τζέισον Λι, Μπαρκχάντ Αμπντί.

image

Το «Good Time» είναι ένα δραματικό θρίλερ το οποίο σκηνοθετήθηκε από την ανερχόμενη ομάδα Αμερικανών δημιουργών Μπένι και Τζος Σαφντί, με πρωταγωνιστές τον ανανεωμένο Ρόμπερτ Πάτινσον (Twilight), τον ανέλπιστα καλό Μπένι Σαφντί σ’ έναν απαιτητικό ρόλο, αλλά και την Τζένιφερ Τζέισον Λι (The Hateful Eight του Quentin Tarantino), που παρά τη μικρή της συμμετοχή, κερδίζει εύκολα τις εντυπώσεις. Εξαιρετικό το μουσικό σκορ του Daniel Lopatin, το οποίο βραβεύτηκε στο 70ό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών.

«Μαύρη Τρύπα» (High Life – 2018) της Κλερ Ντενί (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Η.Π.Α.)

Βρισκόμαστε στο εσωτερικό ενός διαστημοπλοίου, με μοναδικό πλήρωμα του οποίου φαίνεται να είναι ένας άντρας με το όνομα Μόντι και η νεογέννητη κόρη του. Επιζήσαντες μιας αινιγματικής αποστολής για την οποία θα μάθουμε σταδιακά, οι μοναχικοί επιβάτες περιτριγυρίζονται από νεκρά σώματα και από την υποψία ότι κάτι αποτρόπαιο εκτυλίχθηκε στους αχανείς διαδρόμους αυτού του κλειστοφοβικού και γεμάτου τρομερά μυστικά σκάφους. Τι συνέβη στα μέλη του υπόλοιπου πληρώματος; Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του Μόντι σε αυτό το μάλλον αυτοκτονικό ταξίδι προς την άκρη του γαλαξία;

image

Ο Ρόμπερτ Πάτινσον και η Ζιλιέτ Μπινός βρίσκονται παγιδευμένοι στο διάστημα, στη νέα ταινία της σπουδαίας Γαλλίδας σκηνοθέτριας, Κλερ Ντενί, η οποία έναν χρόνο μετά την ταινία «Η Λιακάδα Μέσα μου», επιστρέφει εντυπωσιακά με μία δυστοπική ταινία επιστημονικής φαντασίας, έχοντας ως πρωταγωνίστρια της και πάλι την υπέροχη συμπατριώτισσα της, Ζιλιέτ Μπινός και τον Βρετανό ηθοποιό, Ρόμπερτ Πάτινσον.

«Το Σινεμά για μένα δεν βρίσκεται στις εξηγήσεις. Βρίσκεται στην εξερεύνηση ενός συναισθήματος, μιας αντίληψης για το πώς θα έπρεπε να μοιάζει μια ιστορία. Είναι μια διαδικασία προσωπική, εσωτερική και όχι εύκολο να περιγραφεί. Περισσότερο τη νιώθεις μέσα σου. Κι αυτό προσπαθώ να μεταδώσω κι εγώ μέσα από το φιλμ. Θέλω να ξεφορτωθώ την τυραννία του να πρέπει να εξηγείς τα πάντα. Γιατί μόνο τότε μπορείς να εμπιστευτείς το δικό σου κριτήριο, τα αισθητήρια όργανά σου και να φτάσεις σε συμπεράσματα που δεν φανταζόσουν ότι υπήρχα.» – Κλερ Ντενί