Η Κινηματογραφική Λέσχη της Εταιρείας Διαπολιτισμικών Σπουδών, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, διοργανώνει τον δεύτερο κύκλο προβολών, με κριτική παρουσίαση και συζήτηση, στη θεματική: «Πολιτικός Κινηματογράφος». Αυτή την Κυριακή 18 Ιανουαρίου στον Κινηματογράφο Τριανόν, τη σκυτάλη παίρνει το σπουδαίο ντοκιμαντέρ του Μάικλ Γουίντερμπότομ, «Ο Δρόμος για το Γκουαντάναμο». Εισηγητής ο Ανδρέας Γιολάσης.

Ads

Τρεις νέοι, Βρετανοί πακιστανικής καταγωγής, ο Σαφίκ Ρασούλ, ο Ρουέλ Αχμέντ και ο Ασίφ Ικμπάλ – τους υποδύονται αντίστοιχα οι: Ριζ Αχμέντ, Φαρχάντ Χαρούν και Αφράν Ουσμάν – ταξιδεύουν στο Πακιστάν για τον γάμο του ενός από αυτούς. Επισκέπτονται το Αφγανιστάν, μια μέρα πριν από την εισβολή των Αμερικανών. Συλλαμβάνονται στην Κοντούζ και οδηγούνται στις στρατιωτικές βάσεις X-Ray και Delta στον κόλπο Γκουαντανάμο όπου κρατούνται περισσότερο από δυο χρόνια χωρίς δίκη, μαζί με άλλους Αφγανούς. Εκεί υφίστανται ψυχικά και σωματικά μαρτύρια, ώστε να ομολογήσουν ότι είναι μέλη της Αλ Κάιντα. Μετά από δύο χρόνια, αποφυλακίζονται από το κολαστήριο του Γκουαντανάμο, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί, καμία κατηγορία…
image
Πρόκειται για μία συγκλονιστική δημιουργία και ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ το οποίο πραγματεύεται την απροκάλυπτη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο βιωματικός χαρακτήρας του σεναρίου, συνδυασμένος με τα γυρίσματα στους χώρους των φυλακών στην Κούβα, αποτυπώνουν έντονα τα ψυχικά και σωματικά βασανιστήρια που υφίστανται οι έγκλειστοι στις συγκεκριμένες φυλακές του Γκουαντάναμο.
image
Πίσω από την κάμερα συναντάμε τον σπουδαίο Μάικλ Γουίντερμπότομ, ενώ για την ιστορία αξίζει να σημειώσουμε ότι το φιλμ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Φλεβάρη του 2006 στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου (Μπερλινάλε), όπου και τιμήθηκε με την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Ο Βρετανός Μάικλ Γουίντερμποτομ είναι ένας εξαιρετικά παραγωγικός σκηνοθέτης ο οποίος έχει σκηνοθετήσει εικοσιπέντε (25) ταινίες μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέρ, τα τελευταία δεκαεννέα (19) χρόνια. Γεννήθηκε το 1961 στην Αγγλία και ξεκίνησε τις σπουδές του στο University of Oxford, αλλά στην πορεία κατέληξε στο Bristol University, όπου σπούδασε Κινηματογράφο.
image
Το 1995 σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, το αστυνομικό δράμα “Το Φιλί της Πεταλούδας“, ενώ η τελευταία του δημιουργία “The Trip to Italy” (2014) με τους Steve Coogan και Rob Brydon, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της πέρσι τον Ιανουάριο στο Φεστιβάλ του Σάντανς (Sundance Film Festival).
image
Η ταινία του Μάικλ Γουίντερμπότομ, «Ο Δρόμος για το Γκουαντάναμο» θα προβληθεί την Κυριακή 18 Ιανουαρίου στον Κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101 – πλησίον Πλ. Βικτωρίας, τηλ. 210.8215469), στις 17:00. Εισηγητής ο Ανδρέας Γιολάσης (μέλος Δ.Σ. του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας). Στο γραφείο της Διεθνούς Αμνηστία διατίθενται εισιτήρια με αντίτιμο 25 ευρώ για τις 7 προβολές – το μεμονωμένο εισιτήριο για κάθε προβολή είναι 5 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.