Με το ντοκιμαντέρ «Ενδιάμεσος Σταθμός» (Stop-Over), του πρωτοεμφανιζόμενου Ελβετό-Ιρανού σκηνοθέτη Kaveh Bakhtiari, που παρουσιάστηκε στο επίσημο πρόγραμμα του Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών στο 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και έχει ως θέμα την άγνωστη καθημερινότητα των παράτυπων μεταναστών στην Αθήνα, επιστρέφει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc για τη σεζόν 2014 – 2015. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στις 20:00, την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Tvxs.gr έχει εξασφαλίσει δύο διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του.

Ads

To Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc, ξεκίνησε το 2009 να προβάλλει βραβευμένα Ελληνικά και Διεθνή Ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες προβάλλονται στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας και στον Κινηματογράφο Δαναός, καθώς και σε κινηματογραφικές λέσχες, σχολεία και πολιτιστικούς οργανισμούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Τις προβολές ακολουθούν εκδηλώσεις που έχουν στόχο να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις και να φέρουν κοντά επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ.
 

Το CineDoc εγκαινιάζει τη φετινή σεζόν με την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Ενδιάμεσος Σταθμός» (Stop-Over), του πρωτοεμφανιζόμενου Ελβετό-Ιρανού σκηνοθέτη Kaveh Bakhtiari. Το ντοκιμαντέρ ξεκινάει με τον σκηνοθέτη να αναζητά τα ίχνη του ξάδερφού του στην Αθήνα.

Ο λαθρέμπορος που τον είχε μεταφέρει του είχε υποσχεθεί ότι η Ελλάδα θα είναι μόνο «μια στάση» (ένα stop-over), αλλά μετά εξαφανίστηκε. Ο Bakhtiari βρίσκει τον ξάδελφό του να ζει σε ένα μικρό υπόγειο διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας, μαζί με άλλους επτά μετανάστες χωρίς χαρτιά.
image
Ο σκηνοθέτης αποφασίζει να μείνει μαζί τους και να καταγράψει την καθημερινότητά τους επί ένα χρόνο. Η Ελλάδα είναι προσωρινός σταθμός, καθώς όλοι ελπίζουν να φύγουν για άλλες Δυτικές χώρες.
 
Το Tvxs.gr έχει εξασφαλίσει για τις προβολές του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc, δύο διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του. Για να διεκδικήσετε μία διπλή πρόσκληση, στείλτε μας email στο [email protected] με το ονοματεπώνυμό σας, σημειώνοντας ως θέμα: «CineDoc», μέχρι την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου στις 13:00 το μεσημέρι. Μετά από κλήρωση, οι νικητές θα ενημερωθούν άμεσα με σχετικό email και παρακαλούνται να έχουν παραλάβει τις προσκλήσεις τους το αργότερο στις 19:30 από το Γαλλικό Ινστιτούτο.
 
«Ήταν μια πολύ επικίνδυνη ταινία. Για να μη γίνω αντιληπτός από τους λαθρεμπόρους, έκανα τα γυρίσματα με μια μικρή φωτογραφική μηχανή» λέει χαρακτηριστικά ο Bakhtiari και συμπληρώνει:  «Η κατάσταση είναι καταστροφική στην Ελλάδα. Οι μετανάστες έχουν γίνει οι αποδιοπομπαίοι τράγοι για τα δεινά της χώρας, οπότε οι κακοποιοί της Χρυσής Αυγής τους κυνηγούν, τους ξυλοκοπούν ή τους σκοτώνουν. Για να αποφύγουν τις επιθέσεις, μετανάστες φεύγουν από την Αθήνα για να κρυφτούν στην ύπαιθρο. Προφανώς υπάρχουν ακόμα Έλληνες που κάνουν ότι μπορούν για να τους βοηθήσουν.»
image
Μέσα από το ντοκιμαντέρ «Ενδιάμεσος Σταθμός» (Stop-Over) ο θεατής παρακολουθεί με κινηματογραφική αμεσότητα, χωρίς αφήγηση και συνεντεύξεις, την άλλη όψη της «λαθρομετανάστευσης» στην Ελλάδα. Τον πόνο και την απογοήτευσή τους, τις αγωνίες, την πικρία, τα δάκρυα, τη βία, το κρυφτό από την αστυνομία, τον ρατσισμό, αλλά και την αλληλεγγύη μεταξύ τους.
 
Κυρίως όμως γινόμαστε μάρτυρες στην απεγνωσμένη προσπάθεια των ανθρώπων να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να περάσουν με οποιονδήποτε τρόπο σε κάποια κεντροευρωπαϊκή χώρα, όπου θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια καλύτερη ζωή.
image
«Ενδιάμεσος Σταθμός» (Stop-Over / L’ Escale)
Σκηνοθεσία: Kaveh Bakhtiari
Διάρκεια 100 λεπτά / Παραγωγή 2013 / Ελβετία, Γαλλία
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών στο πλαίσιο του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών ενώ έχει λάβει και μία υποψηφιότητα για Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.
 
Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας, του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, καθώς και της εταιρείας διανομής StraDa Films. 
image
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση, την οποία θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρία Ψαρά, με τη συμμετοχή και της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία θα παρουσιάσει την εκστρατεία ΣΟΣ Ευρώπη για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών. 
 
Επίσης θα ακολουθήσει, στο αίθριο του Γαλλικού Ινστιτούτου, το Migrant Kitchen (Κουζίνες των Μεταναστών), μια εκδήλωση γνωριμίας με τις εθνικές κουζίνες των μεταναστών που ζουν στην πόλη μας, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη.
image
Η 4η ελεύθερη κουζίνα των μεταναστών της Αθήνας διοργανώνεται, με αφορμή την προβολή από το CineDoc του ντοκιμαντέρ Stop-Over, από το Culinary Backstreets Athens, μαζί με το CineDoc και την Μ.Κ.Ο. Δώσε Ελπίδα. Η βραδιά θα κλείσει με ζωντανή μουσική από τη λεκάνη της Μεσογείου και την Ανατολή με τον  Μιχάλη Κλαπάκη και τα  Δάχτυλα της Εκάτης.
 
Η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ενδιάμεσος Σταθμός» (Stop-Over / L’ Escale), θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στις 20:00, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc. Οι ταινίες προβάλλονται στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ. Ενώ για τους κατόχους κάρτας ανεργίας, η είσοδος είναι ελεύθερη.
 
Τη Διοργάνωση και την Καλλιτεχνική Επιμέλεια, έχουν οι: Ρέα Αποστολίδη, Αύρα Γεωργίου και Δήμητρα Κουζή. Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc.